0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Ö. Y.

Ynt: Charterdan tekne alınır mı?
« Yanıtla #60 : Kasım 12, 2017, 23:38:52 »
Yazılanları, konuşulanları, tartışmaları, gereksiz uzatılan konuları dikkatlice izledim. Hep içimden yazasım geldi ama bir şekilde yazmadım belki polemiğe neden olur diye...

Konuya dönersek. Charter'dan tekne alınır mı ? Bence alınır ! Uzun yıllardır aksini düşünüyor ve savunuyor olsam bile. Zira 3üncü teknemi yaklaşık 1 yıl önce "iyi" (bu çok önemli!) bir charter firmasından aldım ve çok ama çok da memnunum. Hikayesini belki başka bir platformda / başlıkta ve mümkünse yüz yüze anlatmak isterim, ancak özetle ;

1) markalı, bilindik, oturmuş ve seri üretim tekneler (Ben, Jan, Duf, Bav vb gibi)

2) genç / diri ve nispeten hacimli 40ft üzeri tekneler

3) tüm bakımları zamanında yapılmış, tamirden ziyade ihtiyacı olan tüm parçaların değiştiği / orijinaliyle yenilendiği tekneler

4) tüm bakım / yenileme kayıtlarının zamanında ve tarih, parça değişim detay ve kim tarafından yapıldığının bilindiği tekneler

4) yaşına göre motor saati oldukça düşük (benimki 2011 model ve 1450 saat) ve en küçük sorun çıkarmayan tekneler

5) işin ticari doğası gereği hangi teknenin ne zaman filo dışına çıkarılacağını bildiğiniz tekneler (ben 1 yıl önce görüp, filo dışına çıkarıldığında pazarlığa başlamıştım)

6) yüksek arz ve charter teknesi olması nedeniyle nispeten daha uygun fiyatlanan tekneler (genellikle tüm seri aynı fiyat)

7) sezon sonuna ve filonun elden çıkarılma hızına bağlı olarak yüksek pazarlık gücünüz olabilme ihtimaliniz olan tekneler

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap tüm gerekli donanımı, ihtiyaç duyulan gereç ve aksesuarı -bazen fazlasıyla- üzerinde olan (fazlası keyfe keder) tekneler

9) güvenilir, ciddi bir sözleşmeyle alım / satımı yapılan ve ihtiyaç halinde karşınızda kurumsal bir satıcısı olan tekneler

Kendimce ve kanımca bu listeyi uzatmam mümkün... Ama herşeyden önces ihtiyaca uygun tekne belirleme, detaylı inceleme ve ciddi bir sörvey sonrası yapılacak sağlam bir pazarlık gönlünüze ve bütçenize göre tekne almakta olmazsa olmaz. İster özelden, ister charter'dan ve isterse yeni tekne ithalatçısından alıyor olsanızda.

Sonrası keyfini çıkartmakta Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap)

Selam ve sevgilerimle !

Sent from my iPhone using Tapatalk
*

E. E.

« Yanıtla #61 : Kasım 13, 2017, 19:18:18 »
İyi ve güçlü bir Charter firmasından tekne alınır !

Ben aldım..., ve değiştirip yeni bir tane daha almam gerekse yine Charter firmasından alırım.

Çünkü; Bu statüdeki firmaların yaptığı sistematik bakımları hiçbir özel tekne sahibi aynı mükemmellikte ve ciddiyette yapmaz, yapamaz.
Bu iddiamı bizzat kendim yaşayarak gördüm. Hırvatistan' da tekne aradığımızda 100 m. uzunluğundaki pantonda her teknenin önüne dizilmiş, tekneden sökülmüş vinçlerin nasıl numaralandığını, ve ilgili firmaya gönderilmek üzere hazırlandığını gördüm.  Adamlar her teknenin vinçlerini tamamen yerinden çıkartıp hangi markaya aitse oraya ( mesela LEWMAR' a ) gönderiyorlar. Burada tamamen demonte edilip yorgun parçaları değiştiriliyor, tüm bakımları yapılıp ambalajlanıp üzerine teknenin adını yazıp sezon başına kadar depoluyorlar.  Şimdi soruyorum... hangi özel tekne sahibi veya kaç kişimiz her sezon sonunda tüm vinçlerini söküp demonte edip vazgeçtim ilgili fabrikasına göndermeyi bakımını kendi yapıyor ?! yapabiliyor ?!?

Charter firmalarında her sezon sonunda tüm yelkenler indirilir, anlaşmalı firmaya gönderilir, bakımları yapılır, zayıf noktaları değiştirilir veya güçlendirilir, yıkanır pudralanır paketlenerek tekne ismi üzerine iliştirilip sezon başına kadar depoya kaldırılır. Bimini ve serpinti körükleri yine anlaşmalı firmalara gönderilerek elden geçirilir, zayıf ve hasarlı tarafları değiştirilir veya güçlendirilir.
Oysa buna karşılık bırakın bu bakımı yapmayı kış sezonu boyunça yelkenleri açıp havalandıranımız bile azdır....
İyi Charter firmaları sorun çıkmasın müşteri memnun kalsın diye zamanı geldiğinde yelkenleri yenilerken özel tekne sahipleri görünümleri hala fena değil diye 10 yıl bile kullanır...

Charter firmalarında her sezon sonu ocak/Fırın sökülür, tamamen demonte edilir ve korozyona başlamış veya bozulmaya yüz tutmuş parçaları değiştirilir. Neredeyse yenilenir ve yeniden yerine takılır.
Bunca zamandır acaba kaç özel tekne sahibi Ocak/Fırınını sezon sonunda durduk yere demonte edip toplamıştır ?
Bu Ocak /Fırın konusunu daha da açalım, bakın adamlar bu bakımları ne boyutlarda yapıyor ;

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Devam edelim, özel tekne sahipleri sizce her sezon sonunda durduk yere hiç bir sorun yokken tuvaletlerini komple söküp dışarı alıp, tamamen elden geçirip contalarını v.s. aşınan parçalarını orjinal tamir takımları ile değiştiriyorlarmıdır ?!

Bakın yine ciddi Charter firmaları bu işi nasıl yapıyor ;

Müşterilerinin tekneden tamamen memnun kalması ve hiç bir sorunla karşılaşmaması rekabet ortamında firmalarının adının zarar görmemesi için  teknenin her noktası sistematik ve planlı olarak elden geçirilir...

Motor konusuna girmeyi gereksiz görüyorum..., tahmin edersiniz...

Tekrar :   " İyi, güçlü isim yapmış yabancı ( burası önemli..., çünkü Türkiye'de hiçbir Charter firması bu boyutlarda bakıma girmez... ) Charter firmalarından tekne güvenle alınır...   

Teknelerini 5 yılda bir elden çıkartmalarının en önde gelen nedenlerinden biri teknenin bedelini çıkarmış olması ve üstüne kar etmesinin yanında müşterilerinin yeni tekne kiralamak istemeleridir....

*

E. E.

« Yanıtla #62 : Kasım 13, 2017, 19:25:29 »
Bu arada aklıma gelmişken ekleyeyim... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Geçen gün teknemin içinde oturmuş kahvemi içerken bir yandan da dikkatimi çekti, tekne 10 yıllık olmasına rağmen (46 Bavaria ) hiç bir tarafında en ufak sonradan bir delik v.s. yok ( ne bir resim asılmış, ne de bir raf eklenmiş...fabrikadan nasıl çıktıysa aynı orjinallikte....)  Sebebi basit...., tekneyi 1 haftalığına kiralayan kişi herhangi bir keyfi ekleme yapma ihtiyacı duymamış, mantıksızda....  Bu doğrultuda; kamaradaki şiltelerden birinin üzerinde bir leke olsa sonraki kiraya verilmeden önce mutlaka düzeltilir, olmadı şilte değiştirilir....  Buna benzer o kadar çok örnekler varki....

Bence önemli olan;  tekneyi daha önce kaç kişinin kullandığı değil, şu anda ne durumda olduğudur.....

« Son Düzenleme: Kasım 13, 2017, 19:28:35 Gönderen: Ergun Erakman »

*

S. Ş.

« Yanıtla #63 : Kasım 13, 2017, 19:29:14 »
Charter türü alınmış tekneler ıcın yasal amortisman suresi kac yıl?
« Son Düzenleme: Kasım 13, 2017, 19:30:19 Gönderen: Semih Sener »
*

E. E.

« Yanıtla #64 : Kasım 13, 2017, 19:37:21 »
Charter türü alınmış tekneler ıcın yasal amortisman suresi kac yıl?

Süre ile ilgili bir yasanın olduğunu sanmıyorum...
Firmalar kendi güçleri oranında karar veriyor elden çıkartma zamanını.
Genelde 6-10 yıl sonra filodan çıkartıyorlar.

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

S. Ş.

« Yanıtla #65 : Kasım 13, 2017, 20:01:07 »
8 yada 5 hızlı

Ondan da  cıkarıyordur

« Son Düzenleme: Kasım 13, 2017, 20:01:51 Gönderen: Semih Sener »
*

A. A.

« Yanıtla #66 : Kasım 14, 2017, 00:55:57 »
Muhasebe ile ilgili amortisman ayrı bir şey.

Hatta terse işler.

Amortisman 5 yıl tamamlandı demek, artık o malın maliyeti 0 demektir. ( 5 yıl gider yazdınız , ekmeğini yediniz, suyunu içtiniz)  Sattığınız resmî bedel üzerinden % 20 kurumlar vergisi verirsiniz. Malın maliyeti 0'a indiyse, satış bedelinin hepsi kardır. Ama yazdıklarım resmî iştir, alavere dalavere şahsa mahsus  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bu işlerle ilgili abilerimiz daha iyisini bilir, benim yazdığım mühendis yorumu Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

S. Ş.

« Yanıtla #67 : Kasım 14, 2017, 01:07:07 »
Muhasebe ile ilgili amortisman ayrı bir şey.

Hatta terse işler.

Amortisman 5 yıl tamamlandı demek, artık o malın maliyeti 0 demektir. ( 5 yıl gider yazdınız , ekmeğini yediniz, suyunu içtiniz)  Sattığınız resmî bedel üzerinden % 20 kurumlar vergisi verirsiniz. Malın maliyeti 0'a indiyse, satış bedelinin hepsi kardır. Ama yazdıklarım resmî iştir, alavere dalavere şahsa mahsus  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bu işlerle ilgili abilerimiz daha iyisini bilir, benim yazdığım mühendis yorumu Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Dusecek bırsey kalmadıgı ıcın... yallah
*

A. A.

« Yanıtla #68 : Kasım 14, 2017, 01:12:18 »
Öyle değil, satış bedelinin hepsi kazanç , direkt kar.

100 liraya sattın 20 lira vergi , 100 lira zarar etmen lazım vergi vermemek için
*

A. A.

« Yanıtla #69 : Kasım 14, 2017, 01:29:11 »

3000 cc araba: %145 ötv , %18 kdv

100 lira bedelli araba güzel yurdumuzda 289 lira olur.
189 lira (ötv+KDV) + amortisman direkt gider yazarsın ilk yıl.

Teknede ötv olmadığı ve KDV %1 olduğu için böyle bi durum yok.

Nasıl güzel bi ülkemiz, yurdumuz var: 1600 cc altı araba ötv %45, KDV %18 (değişmediyse)

En küçük Araba sahibi olmak isteyen zengin yatırımcı , lüküs.
Tekne  alan gariban, devlet desteğinde.

Süper.

Güzel, aman beni duyup ta değiştirmesinler. bi şeyi de ötv , KDV, bilmemde vermeden alalım.

Sevgiyle,
*

S. Ş.

« Yanıtla #70 : Kasım 14, 2017, 01:41:52 »
Öyle değil, satış bedelinin hepsi kazanç , direkt kar.

100 liraya sattın 20 lira vergi , 100 lira zarar etmen lazım vergi vermemek için

Ali korsanım  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

O kadar formul yazdım charterdan bes sene sonra kaça alırım dıye...

Yatıcam ıyı uykular

« Son Düzenleme: Kasım 14, 2017, 01:42:34 Gönderen: Semih Sener »
*

A. A.

« Yanıtla #71 : Kasım 14, 2017, 01:43:23 »
Ben güzel yurdumuzda bu işin tekneler için ( mevcut regülasyon ne olursa ve kaç yıl için olursa olsun) bu şekilde en fazla 1-2 yıl gideceğini düşünüyorum.

Sonrası 100 liralık tekne minimum 150-200 lira.

Demedi demeyin.

(Bu yazdığım amacımla ters düştü, uyguna tekne alıcam ya)
*

M. B.

« Yanıtla #72 : Kasım 14, 2017, 09:29:03 »
Herkese merhaba;

Ben 1. teknemi sahibinden 2. teknemi charter firmasından aldım. Sonuç, kesinlikle charterdan tekne alınır. Eğer bir daha yenilersem ya charterdan yada içinde yaşanılan tekne sahibinden tekne alırım. En korktuğum ve gözlemlediğim ise marina da yatan ve sene de 2-3 defa seyre çıkan teknelerdir. Her zaman büyük sürprizlere açıktırlar...

iyi çalışmalar herkese...

Metin BODUR

*

E. E.

« Yanıtla #73 : Kasım 14, 2017, 09:39:50 »
Herkese merhaba;

Ben 1. teknemi sahibinden 2. teknemi charter firmasından aldım. Sonuç, kesinlikle charterdan tekne alınır. Eğer bir daha yenilersem ya charterdan yada içinde yaşanılan tekne sahibinden tekne alırım. En korktuğum ve gözlemlediğim ise marina da yatan ve sene de 2-3 defa seyre çıkan teknelerdir. Her zaman büyük sürprizlere açıktırlar...

Metin BODUR

Ne güzel nokta koymuşsunuz....olayın özü budur.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

H. S. (. A. A.

« Yanıtla #74 : Kasım 15, 2017, 04:58:27 »
Herkese merhaba;

Metin BODUR
Cok dogru noktayi koymussunuz