0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

S. D.

Seri üretim teknelerin fiber kalınlıkları
« : Mayıs 11, 2021, 14:17:58 »
Hep tartışılan ve merak edilen bir konudur.

Zihinlerde kolay canlanması açısından örnek bir parçanın resmini paylaşmak istedim.

Teknem 2012 model Beneteau Oceanis 48.

Su hattının altında ve salmaya yakın bölümler genelde en kalın.

Bordada yükseldikçe içinden gün ışığı geçecek kadar inceliyor.

Bu parça su yapıcı deşarjı için su hattının yaklaşık 40cm üzerinden iskele kıç omuzluğa yakın yerden alındı.

Kalınlığı 5mm ve 7-8 kat fiber var.

80’li yılların teknelerinde ve günümüz Amel gibi markalarında bordanın üst kısımlarında dahi 4-5cm kesit olabiliyor.

Tabi nihayetinde her şey bir mühendislik hesabı ve bu tekneler de açık deniz seyrine uygun A sınıf belgesine sahipler.

Bilgilerimiz kulaktan dolma olmasın diye paylaşmak istedim.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Mayıs 11, 2021, 14:19:05 Gönderen: Serkan Durusoy »
*

S. K.

Ynt: Seri üretim teknelerin fiber kalınlıkları
« Yanıtla #1 : Mayıs 11, 2021, 14:25:21 »
Serkan korsan 8mm o (ben mi yanlış hatırlıyorum yav? güya meslek lisesi mezunuyum Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap )

Kumpasın çenesi tam kapandığında metrik taraftaki hareketli çenedeki 0 ile gövdedeki sıfır üst-üste gelir. resimdeki kumpas 1/50mm hassasiyette yani 0,02mm ölçebiliyor ama ölçtüğünüz gövde tam 8mm olduğu için hareketli o tam üstüne gelmiş...

*

A. Ç.

« Yanıtla #2 : Mayıs 11, 2021, 14:36:15 »
"Bordada yükseldikçe içinden gün ışığı geçecek kadar inceliyor."

Cam elyafı ve polyester reçine şeffaf veya şeffafa yakındır bu nedenle ışığı kalınlığa bakılmaksızın geçirirler. Işığın geçmesini engelleyen içinde beyaz veya renkli partiküller nedeni ile jelkottur. Teknenin en kalın yerinde bile jelkotu kazırsanız ışık geçecektir. Ozmoz nedeni ile vasfını kaybetmiş polyester reçine ise genelde beyazlaşır ve opaklaşır.

*

A. K.

« Yanıtla #3 : Mayıs 11, 2021, 14:43:08 »
Denizde teknede Hafiflik maskesi altında malzemeler inceldikce inceldi .  Sonra akü düştü tekne battı oluyor.
*

A. K.

« Yanıtla #4 : Mayıs 11, 2021, 14:51:15 »
Sedat korsan  yok yok  doğru , diplomayı  helalinden almışsın

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

A. Ç.

« Yanıtla #5 : Mayıs 11, 2021, 14:53:48 »
Teknelerde malzemelerin belirli bir dayanıklılıkta olması gerekir, örneğin su altı bağlantıları vana ve hotum ağzı dahil metal kısmlarının standartlara göre 500 kg yük taşıyabilmesi gerekir, bir vananın yanına bir çapa koyarsanız ve o çapa, dalga nedeni ile hareket edip vanaya çarparsa kırmaması esastır. Sanırım bir akü oldukça ağır bir parça ve düştüğünde tekneyi kırma olasılığı oldukça yüksek. Standartlar akülerin bu nedenle altlarında asit dökülürse bir toplama kabı olmasını ve tekne tumba olsa bile akünün yerinden ayrılmayacak sağlamlıkta bağlanmasını öngörüyor. Aküyü değiştirirken dikkatli olmak gerekir, en azından akü taşınırken üdşme olasılığı olan yerin karina değil, üstndeki farş tahtası veya benzeri bir malzeme olmasına dikkat etmek gerekir.
*

A. K.

« Yanıtla #6 : Mayıs 11, 2021, 16:24:45 »
Ahmet korsan forumda tekne konusuna  vakıf birisin . Dediklerine katılıyorum söyle olması lazım falan ama şu Fransız tekneleri kendimizi bildik bileli neredeyse yarı yarıya incelmediler mi . Bunu da maliyet kısmak değil hafiflik bahanesinden dolayı yapmadılar mı ?. Kullanılan temel üretim malzemelerin cok büyük bir yüzdesi hala aynı .
Bence bu makyajı öne cıkarıp kaliteyi düşürmektir.   

*

A. Ç.

« Yanıtla #7 : Mayıs 11, 2021, 16:49:52 »
Maliyet büyük ölçüde ön plandadır ama bunda fiberglas malzemenin gücü de var, sanırım başlangıç safhasında fiberin gücü oldukça düşük hesaplanmıştı, çok daha dayanıklı olduğu görüldükçe gövde kalınlıklarını incelttiler, bir tek Fransızlar değil tüm üreticiler aaynı yönde hareket etti.
*

S. D.

« Yanıtla #8 : Mayıs 11, 2021, 17:47:20 »
Sedat korsan haklısınız, 8mm. Ben de hesapta mühendisim ama işte bir yandan teknenin farklı yerinde aynı anda devam eden işlere çıraklık yaparken alelacele paylaşım yapayım derken diplomasını yakabiliyor insan.

3mm için birbirimizi kırmayalım.

İnce işte Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Ama tabi amaç hafiflik midir yoksa maliyetten kısmak mıdır, bence maliyetten kısmak.

Zira aynı şekilde moden malzemeler ile günümüzde rakip üretim yapan HR, Amel, Sirius, Najad vb markalara bakarsanız kalınlığın 4-5 kat fazla olduğunu göreceksiniz.

Bunu da youtube'da izlediğim videolardan biliyorum, benim yaptığım gibi delikten çıkan parçayı gösteren paylaşımlar görmüştüm.

Ama en başta da dediğim gibi, bu tekneler ince veya değil, ışık geçiriyor veya geçirmiyor, plakasının üzerine A sınıfını ekleyebiliyorlar, yani üzerinde can taşıyarak okyanustan geçebileceklerini minimum standartlar karşısında belgelemişler.

Diğer yandan da, "hay allah karaya oturduk, her denizcinin başına gelir hah hah hah hah" başlıklı videoları izlerken 80 ve 90lı yılların açık deniz tekneleriyle yaşanan özgüven ile kendi teknemin salması erişteye değse yaşayacağım korkuyu karşılaştırdığımda ince yapının gelişen malzeme bilimiyle ilgili olduğuna kesinlikle inanmıyorum.
*

S. D.

« Yanıtla #9 : Mayıs 11, 2021, 17:55:56 »
Şu yazıyı paylaşmak istiyorum, refit ile uğraştığım ve bir şeylere ulaşmak için girmediğimiz şekil sökmediğimiz mobilya kalmadığı bu günlerde özellikle son bölüm çok etkileyici:

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

"All equipment like tanks, engine and joinery will come down through the companion hatch. Everything that goes down in the boat can go out without having to take the boat apart."

Bu arada yazıda açıklanan şeylerden biri de her bir gövdede laminasyonda çalışan kişilerin kim olduğuna kadar kayıt tutulduğu.

"All laminate is carefully rolled out by hand. Temperature and humidity is strictly controlled during the process and registered together with batch numbers, start and stop times, employee numbers and so on in a log book."

Merak ediyorum Beneteau'yu arayıp sorsam bana "Evet Serkan Bey, sizin gövdenin laminasyon işlerinde Emiliene ve Michelle ustalar çalıştılar, selamlarını gönderiyorlar" derler mi?
*

S. Ç.

« Yanıtla #10 : Mayıs 11, 2021, 18:39:25 »
Fiber teknenin boyutuna göre sert düşüşlerde (dalga vs.) kıvrılma bölgeleri var..
Diyelimki 12 metrelik bir teknenin önden ve arkadan 3.metrelerindeki bölümler en hassas kıvrılma ve deforma uğradığı bölgeler.. Bu kısımlarda 70-80 cm lik tüm tekne enine geçen kuşaklar var..işte bu bölgelerden parça alırsanız 2-5 cm kesit kalınlığı görürsünüz(Kevlar).
Diğer bölgeler ciddiye alınmıyor demekki..Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Mantık olarakda nesne inceldikçe esneme artar..ağırlık azalır..bu kötü birşey değil..
Ahşap bir teknenin kalınlığını düşünürsek,hiç batmaz diyebilirmiyiz..
*

S. D.

« Yanıtla #11 : Mayıs 11, 2021, 18:54:45 »
Serdar korsan, emin misiniz 2010 sonrası üretilen tekneler için bu kuşakların varlığından?

Karinayı gözle tarayınca böyle bir anda oluşan bir yükselti görmem gerekir o noktalarda ama görmüyorum.

Acaba onun yerine fiber grid'e güveniyor olabilirler mi?
*

S. Ç.

« Yanıtla #12 : Mayıs 11, 2021, 19:09:00 »
Ön kamarada iç yüzey duvarları herhangibirşeyle kaplıysa ki kaplıdır,yatağın bittiği yerden orta bölüme doğru elinizi bastırarak  duvarı yoklayın..
*

S. Ç.

« Yanıtla #13 : Mayıs 11, 2021, 19:30:39 »
Bu kuşaklara genellikle teknenin bölücü duvarlarınıda denk getiriyorlar..2010 dan sonra yapılıp yapılmadığını konusu hiç geçmediği için bilmiyorum..
*

S. D.

« Yanıtla #14 : Mayıs 11, 2021, 19:34:10 »
Şimdi anladım, ecnebinin bulkhead dediği ayrım.

Anladığım kadarıyla bu artık modern seri üretimlerde sadece ön tarafta zincid dolabının arkasında yer alıyor. Biz de zincir dolabından yelken dolabına bir delik açtık geçen hafta ve kalınlık gerçekten de 5-6cm kadardı.

Ancak teknenin kıç tarafında benzer bir uygulama hiç görmedim.