0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

g.

Ynt: Demirleme ile ilgili 3 detay soru.
« Yanıtla #165 : Eylül 07, 2024, 14:28:36 »
Benim tekneme sınırda takılabilecek gyro nun fiyatı 28.800 €
Bu bile çok büyük para ancak aşırı rahatsızlık durumunda belki tercih edilebilir.
Fin Stabizaör diye başka bir sistem daha varmış
Bilmiyorum bilginiz varmı, araştıracağım nedir ne değildir.

Bunun haricinde sizin gönderdiğiniz bilgileri baz alarak teknenin ağırlık merkezine doğru ağırlıkları arttırabilirim.
Örneğin su ve yakıt depo hacimlerini büyütebilirim.
tekne 12 ton, bunu 14-15 tona çıkarabilirim.

Bir abimizde Azimut 70 var ve salma olarak teknenin altında 7 ton civarında kurşun olduğunu söylemişti. Kurşunmu, bakırmı tam hatırlamıyorum.

Teknenin omurgasına ağırlık konulsa faydası olur mu sizce ?

« Son Düzenleme: Eylül 07, 2024, 14:43:58 Gönderen: Gökhan Yurder »
*

S. T.

« Yanıtla #166 : Eylül 07, 2024, 14:56:40 »
İlla rahatsız edecek düzeyde bir salının olacak diye kimsenin bir iddiası yok..sadece okuduklarımızdan yola çıkarak söylediklerimiz...irite olmayın bence..teknenizi önce bir suya atın,gezin,dolaşın..eksik,gedik,olumsuzlukları yaşayarak görüp müdahale edersiniz..

*

C. A.

« Yanıtla #167 : Eylül 07, 2024, 15:03:02 »
Fin stabilazörler sizin tekneniz boylarındaki tekneler için uygun (maliyet açısından) değildir.

Teknenizin stabilite hesapları var mıdır bilmiyorum ama olduğunu sanmıyorum (yanılıyor olabilirim). Üretilmiş suda örnek bir tekne de yok sanırım. Sanvardan tekneye ağırlık eklemek sonradan düzeltilmesi çok zor stabilite problemleri çıkmasına yol açabilir.

Suda test edebileceğiniz, kullanıcı yorumu alabileceğiniz bir tekne yoksa, standartların dışında bir tekne yaptırarak büyük bir risk alıyorsunuz demektir.

Selametle...

*

g.

« Yanıtla #168 : Eylül 07, 2024, 15:41:32 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Fin stabilazörler sizin tekneniz boylarındaki tekneler için uygun (maliyet açısından) değildir.

Teknenizin stabilite hesapları var mıdır bilmiyorum ama olduğunu sanmıyorum (yanılıyor olabilirim). Üretilmiş suda örnek bir tekne de yok sanırım. Sanvardan tekneye ağırlık eklemek sonradan düzeltilmesi çok zor stabilite problemleri çıkmasına yol açabilir.

Suda test edebileceğiniz, kullanıcı yorumu alabileceğiniz bir tekne yoksa, standartların dışında bir tekne yaptırarak büyük bir risk alıyorsunuz demektir.

Selametle...

Cenk kaptanım değerli yorumunuz için teşekkürler.

Büyük risk alıyorsunuz derken gerçekten anlamak için soruyorum.
Örneğin benim izlemekten çok zevk aldığım Baba Şener Teknesi var Bi Acayip Rota diye kanalları var, zarif eşi ile birlikte ve Rota 6.60 teknesi ile çok güzel geziler yapıyorlar.
Yunan adaları dahil çok güzel seyir ve gezi videoları çekiyorlar, Youtube tan izlemenizi. tavsiye ediyorum.

Örneğin bu videolarını ben çok önce izlemiştim.
Şimdi tekneleri Rota Fisher 6.60 teknenin eni 2.37 metre.
Güzel bir koya gidiyorlar ve önlerinden geçen daha doğrusu baya bir açıktan bir motoryat geçiyor ve yatın dalgalarına maruz kalıyorlar.
Tencere, tava, sucuklar, bilimum tabak çanak yerlerde.
Tabi baba Şener'de motoryatçılara küfürün bini bir para.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Baba Şener, 6.60 lük ve 2.37 eninde teknesiyle gitmediği liman, koy kalmadı.

Şimdi ben kendimi düşünüyorum.
Acaba, Baba Şener'in maruz kaldığı dalgaya ben maruz kalsam, 14 tonluk 12 metre ve 4.80 eninde bir tekne ile acaba aynı şekilde benimde tencere tava yerlere saçılır mı ?
Mesela aldığım riskin ölçüsü nedir ?
Teknem bir dalga geldiğinde alaboramı olur.
Yoksa durduk yere batar mı ?
Bir yelkenli 2 metre dalgada daha stabil giderken ben gidemezmiyim ?
Nedir benim riskim lütfen açıklarmısınız.

Eğer böyle bir durum gerçekten varsa satacam tekneyi bende yelkenli alıp işime bakacağım çünkü.
Yazdıklarınız sonrası denize çıkmaya korkar hale geldim hakikaten.
Ferretti 46 da 13 metre boy var, 4.60 en var flybridge var.
Benim teknem 20 santim daha geniş olduğu için mi büyük risk altındayım anlamadım açıkçası.
Ferretti deki mühendislerde iş bilmiyor o zaman diyebilirmiyiz ?

Neyse ben bu konuyu kapatayım, teknem hazır oluca artık risk falan ne ise göze alıp denizlere bir açılayım.
Baktım büyük sıkıntı yaşıyorum, o zaman tekneyi satıp bir Rota Fisher alıp Baba Şener gibi gezerim artık.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

« Son Düzenleme: Eylül 07, 2024, 15:42:52 Gönderen: Gökhan Yurder »
*

C. A.

« Yanıtla #169 : Eylül 07, 2024, 17:05:14 »

Selametle...

Cenk kaptanım değerli yorumunuz için teşekkürler.

Büyük risk alıyorsunuz derken gerçekten anlamak için soruyorum.
Örneğin benim izlemekten çok zevk aldığım Baba Şener Teknesi var Bi Acayip Rota diye kanalları var, zarif eşi ile birlikte ve Rota 6.60 teknesi ile çok güzel geziler yapıyorlar.
Yunan adaları dahil çok güzel seyir ve gezi videoları çekiyorlar, Youtube tan izlemenizi. tavsiye ediyorum.

Örneğin bu videolarını ben çok önce izlemiştim.
Şimdi tekneleri Rota Fisher 6.60 teknenin eni 2.37 metre.
Güzel bir koya gidiyorlar ve önlerinden geçen daha doğrusu baya bir açıktan bir motoryat geçiyor ve yatın dalgalarına maruz kalıyorlar.
Tencere, tava, sucuklar, bilimum tabak çanak yerlerde.
Tabi baba Şener'de motoryatçılara küfürün bini bir para.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Baba Şener, 6.60 lük ve 2.37 eninde teknesiyle gitmediği liman, koy kalmadı.

Şimdi ben kendimi düşünüyorum.
Acaba, Baba Şener'in maruz kaldığı dalgaya ben maruz kalsam, 14 tonluk 12 metre ve 4.80 eninde bir tekne ile acaba aynı şekilde benimde tencere tava yerlere saçılır mı ?
Mesela aldığım riskin ölçüsü nedir ?
Teknem bir dalga geldiğinde alaboramı olur.
Yoksa durduk yere batar mı ?
Bir yelkenli 2 metre dalgada daha stabil giderken ben gidemezmiyim ?
Nedir benim riskim lütfen açıklarmısınız.

Eğer böyle bir durum gerçekten varsa satacam tekneyi bende yelkenli alıp işime bakacağım çünkü.
Yazdıklarınız sonrası denize çıkmaya korkar hale geldim hakikaten.
Ferretti 46 da 13 metre boy var, 4.60 en var flybridge var.
Benim teknem 20 santim daha geniş olduğu için mi büyük risk altındayım anlamadım açıkçası.
Ferretti deki mühendislerde iş bilmiyor o zaman diyebilirmiyiz ?

Neyse ben bu konuyu kapatayım, teknem hazır oluca artık risk falan ne ise göze alıp denizlere bir açılayım.
Baktım büyük sıkıntı yaşıyorum, o zaman tekneyi satıp bir Rota Fisher alıp Baba Şener gibi gezerim artık.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Yanlış anlaşılmak istemem. Burada fikir alış verişi yapıyoruz, amacım sadece bildiğimi paylaşmak. Buradaki herkes gibi hiç bir çıkarım yok.

Güzel bir amacınız var, amacınıza ulaşmak için ciddi bir para harcıyorsunuz. İhtiyaçlarınıza uygun, mevcut bütçenizle, size uygun, en konforlu tekneyi edinmek istiyorsunuz. Hepsini anlıyorum.

Kucak dolusu para harcayıp, hayal kırıklığına uğramanızı istemem.

Her işte olduğu gibi tekne yapımının da bir matematiği var. Kendini ispatlamış tekne yapıları var. Standartların dışına çıktığınızda bazı riskler almak zorunda kalırsınız. Buna dikkatinizi çekmek istedim. Aldığınız risk size göre küçüktür, bana göre büyüktür. Tamamen risk algınıza bağlıdır.

Büyük tekne üreticileri neden tekne en/boy oranında 1/3 oranının dışına çıkıp, enli tekneler yapıp, müşterilerine geniş alanlı, konforlu tekneler sunmuyorlar? Bir düşünmek lazım. Bu işe girerken farkında değildiniz belki ama bu forumun sayesinde artık burada bir risk olduğunu biliyorsunuz.

Risk sizin riskiniz, para sizin paranız,  elbette istediğinizi yapabilirsiniz. Kervanı bir şekilde yolda düzerim dersiniz, devam edersiniz. Sizin bileceğiniz iştir. Bir deniz sever olarak ben size bazı risklerin olduğunu söyleyeyim, risklere dikkatinizi çekeyim, siz değerlendirin/değerlendirmeyin size kalmış.

Selametle...

« Son Düzenleme: Eylül 07, 2024, 17:10:09 Gönderen: Cenk Ayvacı »

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

N. Ö.

« Yanıtla #170 : Eylül 07, 2024, 19:52:34 »
Risk olarak eğer “ tekne direnci/motor gücü “ verimliliğine bakıyorsak, boya oranla geniş olan teknenin dalga ve sürtünme dirençlerinin yüksek olacağı kesindir.
Bu durumda eğer uzun seyirler yapmayacak ve düşük hızlarda gidecekseniz, bu bir tercihtir ve göze alınabilir. Ama istersem hızlı da giderim derseniz, yakıt sarfiyatınız dramatik bir biçimde artar. Hatta büyük dalga üretmenize rağmen istediğiniz hıza çıkamayabilirsiniz.

Risk olarak eğer enine stabiliteyi önemsiyorsanız, o zaman boy/en oranı asıl belirleyici parametre değildir. En/draft (B/d) daha önemlidir.
Draftına oranla genişliği fazla olan tekneler, bordadan alacağınız yüksek dalgalarda daha düşük enine stabilite gösterirler. Dar tekneler avantajlıdır.
Fakat kısa seyirler yapacaksanız ve rotanıza göre kaba dalgaları tam bordadan alıyorsanız, travers (dalgaya çapraz yönde) seyri yaparak bu olumsuzluğu azaltabilirsiniz.

Aslında birçok başka parametre ve oranları da (örneğin ağırlık dağılımları veya yapısal mukavemet gibi) söz konusudur ama basitçe özet olarak bunlar tercihiniz için bir fikir verebilir.
*

A. Ç.

« Yanıtla #171 : Eylül 07, 2024, 20:20:20 »
Tekne tasarımlarının değişmeye başladığını unutmayalım. Özellikle yelkenli teknelerde en genişledikçe iç hacım arttığından yerleşim genişliyor daha da önemlisi enin genişlemesi tekne altının düzleşmesine neden olduğundan gövde yarı kayıcı veya kayıcı hale geliyor ve tekne hız kazanıyor.