0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

A. Ç.

Ynt: Demirleme ile ilgili 3 detay soru.
« Yanıtla #135 : Eylül 03, 2024, 11:38:58 »
Paslanmaz çelik çapa paslanmaz çelik zincir ile kullanılırsa iyi olur. Galvanik etki nedeni iile paslanmaz çelik galvaniz zincirde erimeye neden olur. Kısa bir paslanmaz zincirin araya eklenmesi bu reaksiyonu ciddi anlamda etkilenmez. Yani paslanmaz çelik zincir, galvanizli zinciri etkileyecektir. Bu nedenle tamamı aynı malzemeden çapa ve zincir kullanmak en doğrusu olsa da paslanmaz çapa ve galvanizli (daldırma) zincir kullanılabilir. Demirin denizde olduğu süreye büyük ölçüde bağlı olsa da iki yılda bir çapa tarafında aşınmış zincirin bir kça baklasını kesmek yeterli olur. Aradaki paslanmaz çelik zincir çıkarın. Demirli bir teknenin sağlam (eski olmayan) bir zinciri kopardığını hiç duymadım. En yüksek olasılık çapanın taramasıdır.
*

O. Ç.

« Yanıtla #136 : Eylül 03, 2024, 13:30:57 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

O. Ç.

« Yanıtla #137 : Eylül 03, 2024, 13:45:08 »
Daha evvel konuşulmuştu aradığınız sorunun cevapları paylaşayım istedim önemli bir konu alargada veya kıçtan kara demirdeyken gece yatarken insanın aklına her şey geliyor forum üyesi olmak böyle bir bilgi hazinesi için çok şanslıyız emeği geçen korsanlara ne kadar teşekkür etsek azdır saygılarımla yazılarınızın devamını dilerim "Bir mum diğerini tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez" diyor Mevlana. Bir mum diğerini tutuştururken ışığından bir şey kaybetmeyeceği gibi bulunduğu ortamın daha da ışıl ışıl aydınlanmasını sağlayacaktır. İyiki varsınız büyük gezgin korsan ailesi sayenizde denizleri sevdirdiniz cesaretlendirdiniz en azından doğru bilgiye ulaşılmasını sağladınız her zaman  Pruvanız neta, dümeniniz viya, rüzgârınız kolayına olsun

*

E. D.

« Yanıtla #138 : Eylül 03, 2024, 15:48:40 »
Ahmet hocamın yazdıklarına katılıyorum. Bu bilgilere ilave olarak; Bilindiği gibi zincirin su içindeki duruşu eğri şeklindedir. Teknenin kafa vurması durumunda öncelikle bu eğri form doğrulacaktır ve bu esnada amortisör vazifesi görecektir. Ayrıca zincirin kendi ağırlığı ve suyun direnci nedeniyle de bahsettiğiniz kopma yükü daha düşük olacaktır. Yani zincir baklaları aşırı zayıflamamışsa kopmaz, yeter ki demir taramasın. Demir atınca zincire bosa vurmayı ihmal etmeyin, böylece hem ırgata binecek olan yükü koç boynuzuna aktarmış olursunuz hem de az da olsa halatın esnekliğinden yararlanırsınız.
*

g.

« Yanıtla #139 : Eylül 03, 2024, 18:01:13 »
Sonuç olarak 14 tonluk bir tekneyi fırtınalı havada sorun olmadan 8 mm bir zincir rahatlıkla tutar diyebiliyormuyuz ?

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

E. D.

« Yanıtla #140 : Eylül 03, 2024, 18:12:10 »
12m boy 4.80 en hangi teknede var? Katamaran mı? Benim eski tekne 12.80 boy, 3.98 en 8.5 ton Bavaria idi.  Zinciri de 8'likti, sizin tekneyi merak ettim.
*

g.

« Yanıtla #141 : Eylül 03, 2024, 18:18:22 »
12m boy 4.80 en hangi teknede var? Katamaran mı? Benim eski tekne 12.80 boy, 3.98 en 8.5 ton Bavaria idi.  Zinciri de 8'likti, sizin tekneyi merak ettim.

Bildiğiniz bir motoryat kaptanım.
Yeni yapılıyor.
Zaten almamın en büyük nedeni en ölçüsü  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Arayın araştırın 12 metre boyda 4.80 eninde tekne bulamıyorsunuz.
Ayrıca başka bir neden daha söyleyeyim size.
Tekneye devasa motorlar koymuyorum.
tek motor ve 140 beygir motor aldım belki 270 ile değiştirme durumum var.

Yani minimum yakıt maksimum rahatlık.
Hedefim bu.

*

E. D.

« Yanıtla #142 : Eylül 03, 2024, 19:07:13 »
Ben yelken sever olduğum için her şeye yelken gözüyle bakıyorum Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap. 8 lik zincir yeter ama ağır zincirin de tekneyi tutmada yararı çoktur. 14 ton tekne için 10luk zincir ve 27 kg bir çapayla, diğer demirleme kurallarına da uyarak, çok daha rahat uyuyabilirsiniz.
*

S. K.

« Yanıtla #143 : Eylül 04, 2024, 00:17:28 »
Arayın araştırın 12 metre boyda 4.80 eninde tekne bulamıyorsunuz.
Ayrıca başka bir neden daha söyleyeyim size.
Tekneye devasa motorlar koymuyorum.
tek motor ve 140 beygir motor aldım belki 270 ile değiştirme durumum var.

Acaba bulamıyor olmanızın nedeni gerek seyirde gerek demirde stabilite açısından 1/2.5 oranının sakınca yaratabilmesi olabilir mi? Hadi bizim yelkenlilerde böyle bir oran zaten olmaz da; bildiğim oturaklı M/Y teknelerde bile bu kadar iddialı bir en/boy oranının yanına yaklaşan yok... En yaygın satılan trawler modellerinde dahi oran en kısa boylarda bile 3'ün üzerinde... Umarım teknenizi her kim üretiyorsa ne yaptığının farkındadır...
*

E. S.

« Yanıtla #144 : Eylül 04, 2024, 09:01:05 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.

Tek gövdeli bir teknede (2-3 metrelik dingiler ve 100 metre üzeri yük gemileri haric tutulmuş) ideal tekne genişliği Tekne boyunun feet cinsinden Küp kökünün karesi + 1 şeklinde tanımlanmış.
12 metrelik bir teknenin ideal genişliği yaklaşık 3.80 metre gibi bir değer çıkıyor. Bunun %10 eksiği ve fazlası da kabul edilebilir değerler olabilir. Mesela klasik ege tekneleri olan Tırhandiller de 3/1 boy/en oranı kabul görüyor ancak bu teknelerin double ender olduğu da unutulmamalı. Ayna Kıç - Karpuz kıç tabir edilen tasarımlarda 3/1 oranı riskli olabilir. 12 metreye boya  4.80 metre gibi iddialı bir en pupadan alınan büyük dalgalarda teknenin kıçını savurur diye düşünüyorum.
*

A. K.

« Yanıtla #145 : Eylül 04, 2024, 10:01:33 »
Tekneye 140 HP tek motor götürür mü.  Unutmayın enden ötürü sürtünme standart teknelerden fazla olacaktır.
Boğazdan çıkarken lazım oluyor.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bu boyutta teknelere malum sebeplerden dolayı genelde çift motor takarlar.
« Son Düzenleme: Eylül 04, 2024, 10:07:23 Gönderen: Atilla Kaplan »
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #146 : Eylül 04, 2024, 10:53:01 »
... Umarım teknenizi her kim üretiyorsa ne yaptığının farkındadır...
Ben de tam onu diyecektim.

Bu teknenin tasarımcısı kim?
Stabilite hesapları yapıldı mı?
gibi sorular..  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Benim dedem ve onun babası Rize'de balıkçı teknesi yaparlarmış. Tek kullandıkları alet keser, testere ve marangoz cetveliymiş. Hiçbir hesap kitap yok, tamamıyla göz kararı 20-25m'lik kayıkları yapar sonra denize atıp test ederlermiş. Yüzmeyen yok tabi ama trim sorunları çok olurmuş, orasına burasına dere taşları doldurarak ince ayar yapılırmış.
Yani 100 yıl öncesinin tekniği bu.. onu hatırladım birden..  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bu arada konu tekne tasarımına geldi, buradan devam edeceksek demirleme ile ayıralım mı bu konuyu?
*

g.

« Yanıtla #147 : Eylül 04, 2024, 18:10:55 »
Değerli kaptanlarım.
Teknenin tasarımını 9 eylül hocaları yapmış diye bir bilgi verildi bize.
Açıkçası tekne eninin geniş olmasının sorun olacağını hiç düşünmemiştim.

Eni geniş olunca teknenin stabilizetesi bozuluyormu mesela ?
Teknenin devrilme riski falan mı oluyor.
Arkadan dalga geldiğinde batma veya dümen dinlememe gibi sorunlarımız mı oluşacak ?
Kafamda deli sorular oluştu.

Ben tekneyi almadan önce araştırmada yaptım aslında.
Örneğin KDE firmasının ithal ettiği cobra firmasının ürettiği seamater teknesinin 13 metre boyu var eni 4.30 içinde de 110 hp motor var.
Bu hesaba göre bu teknenin eni de normalden geniş.
Polonya tersanesinde üretiliyor ve onlarca ülkeye ihraç ediliyor.
KDE ile konuştum, 110 beygir motorun fazlası ile yeterli geldiğini söyledi.
Ferretti 46 mesela, boy 13 metre eni 5 metre
Boydan 1 metre bende uzun enide 20 cm daha geniş.

Bu seferki tekne geniş olsun rahat edelim dedim ama acaba yanlış mı yaptım ?

Fırtınalı denizlerde işimiz zaten yok, amacımız bir yere bağlanıp rahat rahat teknede 6 kişinin konaklamasını sağlamak.

*

g.

« Yanıtla #148 : Eylül 04, 2024, 18:51:40 »
Tekneye 140 HP tek motor götürür mü.  Unutmayın enden ötürü sürtünme standart teknelerden fazla olacaktır.
Boğazdan çıkarken lazım oluyor.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bu boyutta teknelere malum sebeplerden dolayı genelde çift motor takarlar.

Atila kaptanım,
Motor hesaplarını Mercury firması yaptı.
140 hp motor ve 56 cm pervane ile 8 -10 knot seyir hesapladılar.
Ama 270 ile değiştirmeyi düşünüyorum, pervane yine 56 cm olacak ama 3 kanattan 4 kanada çıkacak.

Yelkenlilerde ve guletlerden feyz aldım.
Arkadaşımda Bavaria 46 var 14 ton tekne 15 metre boy 5 metre civarında genişlik var altta sarma yukarıda direkler vs. 55 hp Motorla 7 knot hız yapıyor.
Gulet gördüm 16 mete boy dev gibi ahşap ağır tekne 120 hp Ford takmış yardıra yardıra gidiyor.

Sanıyorum beygir kaar tork ta önemli.
140 beygir motorda 1600 devirde 500 nm tork var.
Aslında motor traktör motoru, denize uyarlamışlar.
Hepsinde dev gibi geniş pervaneler var.

Bakalım hesaplar tamam ama en sağlamı deneyip göreceğiz.
Olmadı 1 motor daha takarız.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Teşekkürler.

« Son Düzenleme: Eylül 04, 2024, 18:53:30 Gönderen: Gökhan Yurder »
*

E. S.

« Yanıtla #149 : Eylül 04, 2024, 19:38:43 »
Gökhan korsanim amaç sizi germek veya aklınızı karıştırmak değil elbette. Tekneniz bir deplasman teknesi olduğuna göre çok büyük güçlere ihtiyacınız olmayacak, forumun derinliklerinde motor seçimi için verilmiş formüller var biraz araştırırsanız bulabilirsiniz. Su kesimi uzunluğu, en, boy ve ağırlık bilgileri ile teknenizin gövde hızını ve tekneyi bu hıza çıkaracak motor gücünü hesaplayabilirsiniz.