Efe kaptanım öncelikle teşekkürler, gerilme gibi bir durum asla yok.
Aksine ben çok eski geçmiş yazıları forumdan devamlı tarıyorum okuyorum.
Atila kaptanın mesela bir yazısı var teknenin hızını 1 knot arttırmak için motor gücünü çok daha fazla arttırmak gerekiyor diye yazmış. Bu çok doğru bende bu konuda yapılmış değer tablosuda var.
Örneğin benim araba 160 hp ve maksimumda 200 km yapıyor.
400 km hıza çıkmak için ferrrai yarış arabasında kullanılan 800 hp motor takmam gerekiyor.
Yani 160 yerine 300 hp takayım 400 km'ye çıkayım olmuyor.
Orhan barut kaptanın gövde hız formülünü kullanarak değişik motor güçlerinde hesaplamalar yaptım.
"Yani deplasman tekneleri için Vmax=2.43(LWL)½ diyoruz. Burada LWL : Su hattı boyu(m), V : hız(knot).
Bu formüle göre gövde hızını hesapladım, yanlış değilse 8,5 knot civarı çıktı. "
Orhan kaptan bu konuda gerçekten bir profesör.
Sizinde bu konuda çok değerli yazılarınız var, onlarıda okudum.
Mercury de hesapları yaptı, onlarda tablo var oradan hesaplamayı yapıyorlar.
12 metre boy, 12 hatta 13 ton ağırlık 4.8 en deplasmanlı tekne seçtirdim 140 hp ile 8-10 knot hesapladılar.
Aslında benimde inanasım gelmedi.
Fakat bende çok araştırma yaptım.
Öncelikle dizel motorlarda kendi arasında ayrılıyorlar.
Mesela 3600 devirli 200 hp bir motora kalkıp 60 cm pervane takamıyorsunuz çünkü bu motor en yüksek tork değerine 2400-2600 larda ulaşıyor. O zaman bu motora ufak ve hatta bravo kuyruklu çift pervane bile takılabllir ve plane kalkmaya çalışabilirsiniz.
300 hp tır motoru başka, 300 hp yarış arabası motoru başka.
Birinde güç var devir düşük, diğerinde güç yok devir fazla.
Ben hız istemediğim için 1400-1600 devirde maksimum tork değerine ulaşan 60 cm'lik pervaneyi rahat çevirecek hız yapmayacak ama güç sağlayacak bir motor seçtim.
Bir bakıma römorkör gibi davranacak bir motor seçtim.
Ama aynı motorun 270 lik olanı var ona doğru meyilleniyorum.
140 banada az gibi geliyor.
Sadece değişecek olan pervane 3 kanattan 4 kanada çıkacak.
Hız olarak 8 knot planlıyorum, belki tam yolda 10 knot olacak.
Yani çok değişen bir konu olmayacak.
Ama motor daha rahatlayacak.
Standart üretim olmayan her yeni yapım hatta benimki gibi türünün ilk örneği olacak bir teknede illaki sıkıntılar çıkacak bu bilinen bir gerçek kaptanım.
Teknenin enide varsın geniş olsun.
Master kamarayı baştan ortaya aldık.
Baş kamarayı misafirlere ayırdık.
Odanın eni otel odası gibi 4 metre oldu
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol veya Giriş YapSonuçta baktık sıkıntı yapan yerler var değiştireceğiz veya ilaveler yapacağız.
Belkide herşey çok güzel olacak, bilemiyorum.