Aden'de yatlardan kendileri için ayırılmış demir noktasında funda demir ettirilerek alargada kalmaları isteniyor. Bu esnada da liman otoriteleri szi teknede ziyaret ederek ülkeye giriş işlemlerinizi tamamlıyorlar. Tüm liman otoriteleri aynı anda geldiklerinden giriş işlemlerinizin tamamlanması en fazla 30 dakika kadar bir süreyi alıyor. Tümü ayrı ayrı formlar dolduruyorlar. Bu esnada da bilgileri size sorarak almaları yeterli yani beyan esas, evrak falan istemiyorlar. Tek istedikleri evrak; pasaport, o da giriş damgasını vurmak için. Sordukları bilgiler; tekne ve sizin hakkınızda olup ilave olarak silah ve alkol olup olmadığını beyan etmenizi istiyorlar. Eğer bu iki soruya evet derseniz teknede uygun bir dolabda kilit altına alıp mühürlüyorlar ve çıkış işlemini yaptığınız yerde tutanakla bu mühür yine kendilerince açılıp kayıt altına alınıyor.
Limanda kaldığınız sürece hep alargada kalmanız gerekli. Ancak yakıt alacağınız zaman yakıt istasyonunun iskelesine yanaşmanıza izin verilmekte. Bitiminde ise yine demir yerinde alarga pozisyonunuza dönmeniz isteniyor. Hatta kendi botunuzu da karaya çıkmak için kullanamıyorsunuz. Yani bir nevi izole edilmiş oluyorsunuz. Karaya çıkmak için taksi botları kullanmak gerekli. O günün şartlarına göre, yüksek bir mebla değildi bunların fiyatları. Ama ot çiğneme zamanı onlara da ulaşmanız zor olduğundan o süreye göre kendinizi ayarlamanız gerekmekte.
Taksi bota bindiğinizde şöyle bir liman turu atalım deseniz dahi sistem buna imkan vermiyor. Bu taksi botlar sizi doğruca yine izole edilmiş bir iskeleye çıkarıyor. Burası tıpkı İzmir ve İstanbul'da bulunan şehir hatları vapur iskeleleri gibi bir yer. Şehire girişi buradan yapıyorsunuz. Mutlak surette pasaportunuzun yanınızda olması gerekli çünkü, şehire girişde pasaportunuzu alıkoyuyorlar. Teknenize dönmek için yine aynı yolu izlediğinizde bu sefer pasaportunuzu size geri veriyorlar. Kendilerince bir tür önlem ama neyin, ben anlayamadım. Çünkü, biraz muhabbet ettiğinizde hemen size ayrıcalık tanınmakta. Tabi fazla muhabbet her zaman konuyu bir şekilde bahşişe bağlamakta. Bahşiş her zaman para olarak algılanmamalı dünyanın bu kesiminde; bazen marlboro (özellikle bu istendiğinden isim yazıyorum) bazen de tişort vs. olabiliyor.
Şehir iki ana bölümden oluşmakta; ilki limanın etrafında oluşan yerleşim merkezi olup diğerine nazaran oldukça eskinin harmanlandığı bölüm, diğeri ise yeni yerleşim alanı olup diğerine nazaran oldukça modern sayılabilecek bölüm. MALL denilen bizim AVM'lerin bir çeşidi olan alışveriş imkanı şehrin diğer tarafında bulunmakta. Şehir, Osmanlı'dan kalan bir kalenin oturduğu tepe ile ikiye bölünmekte.
Şeriatın hüküm sürdüğü bu ülkede gündüz yada gece her hangi bir tehlike sezinlemiyorsunuz. Bunun sebebini sorduğumuzda ise yabancılara verilen zararı hemen şeriat kanunlarına göre tazmin etmektelermiş. O sebeple sizinle hep belli bir mesafenin dışında bulunuyorlar.
Oldukça ucuz bir liman. Yakıtın tonu 800.-usd yani 0,80 cent litresi
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol veya Giriş Yap . Ha bu arada Mısır'da 450.-usd idi tonu yani, 0,45 cent litresi
Üye Ol veya Giriş YapBiz şuan sanırım 2.-usd'den fazla ödüyoruz
Üye Ol veya Giriş YapEn pahalı su. 1,5 lt'si 1.-usd. Geri kalan alış veriş ihtiyacınız olan tüm tüketim ürünlerinin fiyatı oldukça makul. Özellikle uzun yol yapacaklar için kumanya ve yakıt tedarik noktası olarak tavsiye ederim Aden'i.
Üye Ol veya Giriş YapFakat siz siz olun sakın ha eş ve dostlarınızdan kahve siparişi almayın bu ülkeden Türkiye'ye götürmek için.
Üye Ol veya Giriş YapBen çok uğraştım; yok öyle Yemen kahvesi falan diye ama yine de birkaç arkadaşım araya sipariş sıkıştırıvermişdi.
Ben de onları kırmamak adına (bildiğim halde) kahve sordum marketlere
Üye Ol veya Giriş Yap aldığım cevap; sipariş üzerine Başkent ''Sana''dan getirtiyoruz. Bir ya da iki günde gelir şeklindeydi.
Hemen ikinci soru benden; Sana'ya nereden geliyor? Cevap; Şam'dan.
Üçüncü soru; Şam'a nereden geliyor. Cevap; Türkiye'den
Üye Ol veya Giriş Yap Sanırım anlaşılmıştır şu bizim meşhur atasözümüz olan ''kahveler Yemen'den mi geliyor'''un nereden geldiği.
Üye Ol veya Giriş YapResimleri görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol veya Giriş YapLiman kesimindeki eski yerleşim yeri (Bence diğerine göre daha Otantik idi
Üye Ol veya Giriş Yap ). Yeni yapıları burada da görmek mümkün.
Üye Ol veya Giriş YapŞehiri ikiye ayıran tepenin zirvesi (En üstde Osmanlı'dan kalan kalenin kalıntıları var)
Üye Ol veya Giriş YapYeni şehirin tepeden inerken görünüşü
Üye Ol veya Giriş YapYeni şehir tarafında kurulan pazar