Nerede kalmışdık şöyle bir hatırlayalım;
''Demir yerimize ulaşır ulaşmaz demir funda edildi. Şöyle bir nefes almıştımki daha 10 dk bile geçmeden 3 ahşap kayık içinde herbirinde 6 şar silahlı asker!
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol veya Giriş YapYav biz nereye geldik böyle...
Üye Ol veya Giriş Yap ''
Hızlı bir beyin fırtınası oluşturmuşdum kendimle, neticesinde ise;
emindim, burası Yemen, Uqban adacığı. Bir sorun olmamalıydı. S.Arabistan sularında genellikle sorun çıkmaktaydı ama Yemen'de bir sorun olmamalıydı.
Üye Ol veya Giriş YapÖncesinde 3 kayık birbirinden uzak pozisyon alıp herbiri diğerini koruma altında tutarken komutan, olduğunu daha sonrasında anladığımız kişi yüksek sesle birşeyler söyleyince 3 kayıkdaki askerlerin hepsi silahlarını indirir vaziyette hatta kayıklarına koyarak neşe içerisinde kıç platformumuza geldiler.
Türk bayrağımızı işaret ederek (Süheyla Sultan'da devasa bir bayrağımız her zaman kıçda dalgalanmaktaydı) Türk olup olmadığımızı sordu nazikçe komutan. Türk olduğumuzu söyledikten sonra geliş nedenimizi ve bir şeye ihtiyacımız olup olmadığını sordu.
Bunun üzerine; sert hava nedeni ile geçici süreliğine geldiğimizi, biraz dinlendikten sonra ve akşam yemeğini takiben yine yola çıkacağımızı söyledim kendisine.
Uqban her nekadar askeri bir yer olarak görünmemekle birlikte kısa süre önce Yemen tarafından S.Arap balıkçılarının istilasına binaen askeri bir birlik yerleştirilmiş buraya. Türkiye ve Türklere karşı komutanın olumlu düşünceleri olması sebebiyle kısa sürede gelen askerlerin hepsiyle kaynaşdık. Çaylar, kahveler içildikten sonra istirahat etmemiz için izin isteyip bizden ayrılırlarken, bir tane yatın kıç platformuna nöbetçi bıraktı komutan. Bunan sebebinin ise asla bizi kısıtlamak amaçlı olmadığını ancak biz uyurken olası S.Arap balıkçılarının kontrol dışı yata çıkıp maddi bir zarar vermelerini engelleyici olduğunun altını bir kaç kez çizerek tekrarladı. Personele 8 saatlik kesintisiz/vardiyasız bir uyku istirahati vereceğimi, kalktığımızda da akşam kendisini yemeğe beklediğimizi söyleyerek tekrar teşekkür edip ayrılmalarını gözle takip ettim.
Deliksiz uyuduk, her iki saatte bir nöbetçi değiştirmişler. Bunu da öyle sessiz yapmaya gayret etmişlerki, bizleri uyandırıp rahatsızlık vermemeye gayret göstermişler.
Uyandık. Hava oldukça iyi görünüyordu. Belliki dışarıda da birşey kalmamışdı havadan. Aşçım akşam için güzel bir balık sofrası donatmışdı ki, komutan da yata teşrif etti. Güzel bir yemek, iyi bir sohbetle birlikde çevre konusunda biraz bilgi alarak seyir planlamasını da tamamladım.
Buna göre, Uqban'dan ayrıldıktan sonra Dahlia Sığlığını (15
022'69N 042
028'50E) iskelemizde, Clematis Sığlığını (15
019'68N 042
023'85E) ise sancağımızda bırakarak,
Üye Ol veya Giriş Yaprotamızı mümkün olduğunca Yemen kıyı şeridine yakın olarak Bab El Mandeb'e (12
037'00N 043
020'00E) yani Kızıldenizin Güney kapısına tutacağım. Oradan da Yemen'in Aden Limanına (12
047'50N 044
059'E) rota tutup yakıt, kumanya tedariki ve 3-5 günlük personelin dinlenmesi ve Okyanus öncesi motivasyonları için serbest gün vermeyi düşünüyorum.
Yemeğimizin ardından birazdaha sohbetle birlikte misafirlerimizin de kalmasıyla bizde ''Bismillah Vira'' dedik. Demirlediğimiz yerden gece çıkarken olası iskelemizde kalan resifin üzerine düşmemek için 3 asker bir tekneyle resifle bizim aramızda kalarak selametle Uqban'dan ayrılmamıza yardımcı oldular. Teşekkürler güzel insanlar.
Üye Ol veya Giriş YapAdadan ayrıldıktan sanırım 3 saat kadar sonra ancak yeterli rüzgarı bulabildik yelkenlerimiz için 4 Bfr ama 5 Bfr hatta 6 Bfr daha lezzetli bizim için.
Üye Ol veya Giriş YapNasıl bir yelkenlidemiyiz, buyrunuz;
Üye Ol veya Giriş YapResimleri görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol veya Giriş YapM/S Süheyla Sultan
Planladığımız rotada herhangi bir değişiklik yapmaya gerek olmaksızın Bab El Mandeb'e sorunsuzca gece yarısını biraz geçe geldik. Buradan geçiş esnasında VHF 16'dan sizinle temas kurup rota ve sizlerle ilgili bilgi soruyorlar. Tıpki büyük gemilere uyguladıkları prosedür gibi. Bizimle de temas sağlandıktan sonra kuzeyden gelip doğuya gitmekte olduğumu söyledim. Destinasyon olarak da Aden olduğunu beyan ettim. Artık Bab El Mandeb'den geçmiş ve güney olan rotamızı doğuya değiştirmişdik.
Üye Ol veya Giriş YapBab El Mandeb (12
037'00N 043
020'00E)
Yaklaşık 400DM kadar bir yolumuz daha vardı Aden Limanına varmamız için. Bu da bizim için 1,5 gün kadar bir süreye tekabül etmekteydi. Yani 14:00 sularında Aden'de olmamız demektiydi ki zamanlama iyi oturmuşdu. Kızıldeniz'den çıkar çıkmaz oltalar çalışmaz oldu. Gerçi balığa ihtiyacımız yoktu ama personelin bir nevi eğlencesiydi bu aktivite. Bunda yanlış anlaşılma olmasın. Balığı asla mındar etmiyorduk. Derin dondurucularımız yeterliydi. Hele aşcım filato edip löp et şeklinde sakladığından normalinden çok daha fazla saklama alanına sahip oluyorduk.
Neyse, oltalar toplandı, film ve kitap okuma seansları başladı. Film hep beraber izleniyordu. Eğlenceli de olduğunu söyleyebilirim ama kitap okumaya gelince sıra sanki benim zorlamamla okunuyordu hissi ağır basıyordu bende, nedense.
Üye Ol veya Giriş YapAden (12
047'50N 044
059'E)
Üye Ol veya Giriş YapYaklaşma; gece yada gündüz olsun oldukça kolay. Herhangi çapariz noktası bulunmamakta. Ancak Aden'e 10DM kala VHF 16'dan mutlak surette Liman kontrolle temasa geçmek gerekiyor. Sonrasında 1DM kala tekrar temas etmenizi istiyorlar. Bu temaslar esnasında siz ve yatınızla ilgili genel bilgilerin dışında talep edeceğiniz her türlü hizmet siz gidene kadar hazır olmuyor tabiki.
Üye Ol veya Giriş Yap Ama tedarik edecek acenta sizi karşılayarak ülke giriş işlemlerinizi yaptırıp, ihtiyaçlarınız için sizinle planlama yapıyor. Gece limana giriş için herhangi bir çapariz olmamakla birlikte gece girmeyi denemenizi tavsiye etmem. Çünkü, gece giriş için sizi pilot almaya zorlayacaklardır. Bu kadar basit bir limana giriş için pilot ücreti ödemektense gündüz girmeyi tercih ederim, ben... Bir de 1100 ile 1400 arasında bu ülkede yaşayan erkeklerin uyuşturucu niteliğindeki bir otu çiğneme siestaları var. Bu sebeple VHF yada tlf temaslarınızı bu periyodun dışında kalan sürelerde yapmak gerekli, aksi halde boşuna aramış olursunuz çünkü, cevap gelmez.
Üye Ol veya Giriş YapResimleri görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol veya Giriş YapAden Liman giriş şamndra seyri
Üye Ol veya Giriş YapAden Liman giriş şamandraların bitimini takiben sancakta kalan yatlara ayrılmış alanın girişi
Üye Ol veya Giriş YapAden Limanında Yatlara ayrılmış demir yeri
Üye Ol veya Giriş YapYattan Aden Şehri sahil kesiminin görünüşü