0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

O. T.

Ynt: Uzun Bir Vardiya
« Yanıtla #150 : Ekim 21, 2013, 16:20:48 »
Benim için hazır tecrübesinden her zaman faydalanabilceğim bir Gezgin korsan olması harika birşey
Ben merakla yazınızı okumak ve şimdilik hayal bile olsa gezmek istiyorum . Sizide Tirilyede misafir etmek temennisi ile hoşçakalın. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

S. Z.

« Yanıtla #151 : Ekim 21, 2013, 16:59:30 »
Teşekkürler Orhan korsanım

*

C. B.

« Yanıtla #152 : Ekim 22, 2013, 14:22:18 »
Suat kaptan gerçek şu ki senin topikle can geldi foruma, teknik ve anı ağırlığa devam, tabi zor gece devam ederken ekibe yapılan moral konusması gibi detaylarda cok önemli.  Fakat biraz seyir planlama, yol boyu alternatif siginabilecek liman planlaması, yol boyu kiyi istasyonları varsa telsiz temasindami kalıyorsun nedir ne değildir bunlarada deginirsen cok sevinirim.

*

S. Z.

« Yanıtla #153 : Ekim 22, 2013, 15:03:28 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Suat kaptan gerçek şu ki senin topikle can geldi foruma, teknik ve anı ağırlığa devam, tabi zor gece devam ederken ekibe yapılan moral konusması gibi detaylarda cok önemli.  Fakat biraz seyir planlama, yol boyu alternatif siginabilecek liman planlaması, yol boyu kiyi istasyonları varsa telsiz temasindami kalıyorsun nedir ne değildir bunlarada deginirsen cok sevinirim.

Cem korsanım ilgin için teşekkürler.
Akşam ''Bismillah Vira'' diyorum Hurghada'dan nasipse  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bu sefer anlatımlarıma yönlendirmelerinizi de dahil edeceğim Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
 Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

M. T.

« Yanıtla #154 : Ekim 23, 2013, 13:28:39 »
Akşam ''Bismillah Vira'' diyorum Hurghada'dan nasipse  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Hanii?

*

Z. T.

« Yanıtla #155 : Ekim 23, 2013, 15:11:01 »
Suat korsanım daha önce baktığımda "Bu anılar şöyle oturup gerektiği gibi okunmalı" demiş ötelemiştim. İyi de yapmışım.

E artık devamı nerde diyorum yani  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Elinize sağlık  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Selamlar.

*

S. Z.

« Yanıtla #156 : Ekim 23, 2013, 21:21:12 »
Hanii?

As sonra Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

S. Z.

« Yanıtla #157 : Ekim 23, 2013, 21:22:49 »
Suat korsanım daha önce baktığımda "Bu anılar şöyle oturup gerektiği gibi okunmalı" demiş ötelemiştim. İyi de yapmışım.

E artık devamı nerde diyorum yani  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Elinize sağlık  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Selamlar.

Zafer korsanım teşekkür ederim.
Bismillah vira demeye hazırlanıyorum, nasipse Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Selametle.
*

S. Z.

« Yanıtla #158 : Ekim 23, 2013, 22:53:31 »

Cem korsanımın altını çizdiği konulara da değinebilmek için anıları şöyle bir geriye doğru saralım ''Bismillah Vira'' demeden önce isterseniz;
Akdenizin Türkiye sahillerini es geçerek Port Said'den başlıyorum.
 Port Said
31015'.5N 32019E Admiralty Chart 234
Yaklaşma;
Kuzeyden yaklaşmada 20DM'de başlayan petrol platformlarına özellikle gece yaklaşmasında çok dikkat edilmeli. Kanal P.Said'de iki giriş halinde olup P.Said'i pas geçecek gemiler doğu girişini kullanmaktalar. Kanalın her iki girişi de gemi bekleme ve pilot alama noktaları olduğundan çokca demirde gemiler bulunmakta olup, gece yaklaşmasında şehrin ışıklarıyla demir fenerlerinin ışıkları uzak mesafeden karışmaktadır. Yatların özellikle Batıda bulunan demir yerlerine yönelmeleri yada o bölgede demirlemeleri, kanal trafiğini ve de yük gemilerinin bekleme yerlerini işgal etmemeleri açısından yasaktır. Kanalın iki girişi olmasına rağmen yatlar için ister transit isterlerse ülke girişi yaparak olsun, sadece batı girişi kullandırılmakta olup yat klübe yönlendirilmekteler. Bunun da sebebi daha öncesinde açıkladığım gibi konvoy oluşturma amaçlıdır. Her iki giriş de çok iyi şamandıralanmış olup, kuralına göre seyir yapıldığında elinizle koymuşcasına gideceğiniz nokta yada yola rahatlıkla hakim olabilirsiniz.
P.Said'e 2 saatlik yaklaşma mesafesinde VHF16'dan mutlak surette temasa geçilip kendinizle ve ETA ile ilgili bilgi verilmesini istemekteler. Kanal geçişi için acentanız yoksa bu temasda acenta da talep edebilirsiniz. Bu temas esnasındaki taleplerinize göre siz liman girişinize vardığınızda istekleriniz hazır edilmekte. Prosedüre göre liman dışında pilotla buluşup yat klübe onun nezaretinde gidiyorsunuz. Ama daha öncesinde bu tecrübeyi tadanlar ve de limanı bilenler ''pardon'' diyerek pilotla buluşmadan yat klübe demirliyorlar.
Kanal Geçişi; (bu konuya öncesinde değinmişdim)
Suez Yat Club;
29057'N 32034'.5E
Kanal çıkışından hemen önce girişi sancak tarafda olup 159 nolu kanal şamandrasının hemen karşı istikametindedir. Demirlemeye izin verilmemekte olup şamandraya bağlanılması gerekmektedir. Şamandraya da 2 şekilde bağlanma yapılmakta olup, bunlardan bir tanesi baş ve kıçtan bağlanma diğeri ise, baş ve kıç omuzluklardan 4 şamandraya bağlanma şeklindedir. Acenta çalışanına iyi bir bahşiş verilmesi durumunda iskeleye de bağlanılabilmekte. Yada oyalanmak istemeyen kanal çıkışındaki gemi bekleme noktasında bir yere funda demir edebilir. Suez güvenli olup rüzgar ve deniz fazla tutmamakta (eğer Kızıldeniz'in kuzeyinde fırtına yoksa).
NOT: reklam olmaması açısından acenta ismi ve tlf ile VHF bilgilerini yazmamakla birlikte, o yöne doğru planlama yapmak isteyenlere özelden tavsiye edeceğim acentanın bilgilerini geçerim.

Suez körfezinde bana sorarsanız oyalanmanızı icab edecek bir şey yok ama yin de demir yerleri mevcut aynı zamanda petrol platformlarını da bolca görürsünüz. Ancak hedef Mısır'ın Kızıldeniz kıyıları ise buralarda da iyi vakit geçirilecek demir ve dalış yerleri mevcut. Suez Körfezinden çıktıktan sonra amaç kuzeyde kalmak ise Aqaba Körfezini tavsiye ederim. Hem demirleme hem de dalış noktaları açısında oldukça zengindir. En popülerleri arasında; Shab El Utaf (27044'N 34011'.5E), Mersa Bareika (27047'N 34013'E), Sharm el-Sheikh (27051'N 34017'E) diye devam edip gitmektedirler.

Mısır'ın Afrika sahillerinden devam edilecek ise; Hurghada ve Safaga yerleşim yerleri piramitlere de ulaşılabilirlik açısından oldukça güzel yerlerdir. Çevrelerinde de bolca resif ve adacıklar mevcut olup uzunca zaman geçirilebilirler. Aynı zamanda transit olarak güneye inenler için alternatif sığınma yerleri olarak da planlanabilirler.

Geldik; Hurghada'dan ''Bismillah Vira'' demeye  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

S. Z.

« Yanıtla #159 : Ekim 23, 2013, 23:02:17 »
Haa bir de Hurghada'nın kuzeyinde El-Guna varki ben denizden hiç gitmedim. Zira tamamen turistik ve kendi marinası olan bir alan. Otel, bar, villalar ve marina. Konsept bu. Sanki arındırılmış bir alan gibi.
*

S. Z.

« Yanıtla #160 : Ekim 24, 2013, 00:22:11 »
''Bismillah Vira''
Ekip hazır, ben de hazırım tabiki. Hedef Yemen'e ait Aden Körfezindeki Aden Limanı  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Rota uzun ama havalar şuan iyi gitmekte. Bu şekilde devam ettiği sürede mümkün olduğunca güneye inmek bu mevsimde en hayırlısı. Ekip çakı gibi (yada bana öyle gelmekteydi o zamana kadar  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap )
Planlama;
Mısır sahillerini devamen güneye ineceğiz, sonrasında Sudan ve Eritre'den Bab Al-Mandap yada karşıya geçip Yemen ve takibinde Bab Al-Mandap yapıp Eden körfezine girip Eden Limanına yöneleceğiz. Hint Okyanusuna açılış kapısı olarak burayı planlamaktayım. Hem kumanya ve yakıt ihtiyaçlarımızı karşılayacağım hem de personele biraz izin verip dinlendireceğim. Zira aramızda hiç okyanusa çıkmayan arkadaşlarımız da vardı.
Rüzgar varla yok arası birşey, hırçınlığından eser kalmamış. Gerçi bizim rotamızı etkileyecek bir rüzgar da değildi hani bizi Hurghada'ya yönlendiren. Makine & Yelken seyrimize Mısır sahillerini takiben devam ediyoruz. Amaç eylenmenin yanında taze balık ihtiyacımızı da karşılamak adına sırtıları koyverdik suya. Daha birkaç saat geçmemişdiki çifter çifter Doradolar oltalara asılmaya başladı. Eeh, bizde de keyif yerinde, neredeyse at çek yapıyoruz desem bilmem abartırmıyım.

Efendim buyrunuz,

Arka planda kalan palamutları çekmek kimseye zevk vermez olmuştu  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Böyle devam edip giden seyir Sudan sahillerinde kademeli olarak hızını arttırmaktaydı. Eritre sahillerini yeni bordaladığımız zamanda rüzgar şiddetini iyice arttırdı. Teknemiz kafasını suya bir gömüyorki üzerinde 3 dalga geçtikten sonra 4ncüyle birlikte neredeyse bir denizaltı edasıyla fırlıyoruz suyun üzerine. Tabiki bizden de kocaman bir ohhhhhhh.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Okyanusa çıkmadan ekip 3,5 atmaya başladı desem gerçeği abartmış sayılmam. Zira hava 9 bfr.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Haritalar açılp alternatifler değerlendirilmeye başlandı benim tarafımdan. Tüm istirahatler iptal tabi, ekip tam kadro ve her an acil duruma hazırlıklı bir şekilde görev yerlerinde. Acaba ne yapmalı.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Önümde Dahlak Milli parkı var ama bu havada orada hem tutunamam hem de demir yerine resiflerin arasından ulaşmam biraz riskli olurdu. Rüzgarda keşişlemeden bindirdiğine göre selamet Yemen sahilleri olduğu konusunda kendimle tereddütsüz hem fikirdim.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Rota revize edilerek Uqban Island'a çevrildi. Hem resiflerden yeterince uzak hem de sığınılacak güzel bir koyu vardı. Orada biraz dinlenebilir sonrasında ise Aden'e doğru tekrar yolumuza devam edebilirdik. Ekibin moralini yükseltmek adına bunu yapmalydım yoksa daha Okyanusa çıkmadan su koyuverecekler gibi gelmeye başladı bana.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Uqban Adası;
(15031'N 42023'E)
Yaklaşma; Güneyden ve batıdan yaklaşım oldukça temiz. Adanın batısını saran reefler çıplak gözle bile rahat görünüyor. Bizim yaklaşma rotamıza göre kuzeyinden geçip doğusuna ulaşınca küçük reeflerin güneyinden iç koya gireceğiz. Demir alanı 18mt'den 5mt'ye kadar müsait. Tabi bu arada kuzeyinde yaklaşık 1DM kadar uzanan alçak suyu da emniyetli bir mesafede bırakarak dönmemiz gerekmekte.

Böyle bir yer,

Uqban Adası

Demir yerimize ulaşır ulaşmaz demir funda edildi. Şöyle bir nefes almıştımki daha 10 dk bile geçmeden 3 ahşap kayık içinde herbirinde 6 şar silahlı asker!  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Yav biz nereye geldik böyle...  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

C. B.

« Yanıtla #161 : Ekim 24, 2013, 11:49:13 »
Ukho digital chart mı kullanıyorsunuz. Yoksa kütüphanede gerekli yerlerin haritaları varmı.
2.yasal olarak şu harita firması kullanılmaktadır diye bir zorunluluk varmı
3.Uqban adasına yönelmeye karar verdiniz nokta hava tahmini Alacağınız yardımcı varmı yoksa bölgesel hava tahmini yeterli mi olur?
4.Demir yerinin uygunluğu incelemiştiniz ,hava durumuna da baktınız daha başka ne gibi kriterler var yada varmı?
5.ve şimdilik sonuncu,vardınız... beklediğinizin dışında sürprizle karşılaşıyormusunuz? Chart yeterli değil veya yanlış çıktı. Yada böyle hava tahmini mi olur arkadaş gibi
Size teşekkür ederim kaptankorsan.👍
*

S. Z.

« Yanıtla #162 : Ekim 24, 2013, 13:57:49 »
Ukho digital chart mı kullanıyorsunuz. Yoksa kütüphanede gerekli yerlerin haritaları varmı.
2.yasal olarak şu harita firması kullanılmaktadır diye bir zorunluluk varmı
3.Uqban adasına yönelmeye karar verdiniz nokta hava tahmini Alacağınız yardımcı varmı yoksa bölgesel hava tahmini yeterli mi olur?
4.Demir yerinin uygunluğu incelemiştiniz ,hava durumuna da baktınız daha başka ne gibi kriterler var yada varmı?
5.ve şimdilik sonuncu,vardınız... beklediğinizin dışında sürprizle karşılaşıyormusunuz? Chart yeterli değil veya yanlış çıktı. Yada böyle hava tahmini mi olur arkadaş gibi
Size teşekkür ederim kaptankorsan.👍

Cem korsanım;

* Ne yazıkki modern çağın gerekliliklerinden dolayı digital chart kullanıyorum. Bununla birlikte kağıt haritalarım özellikle seyir yaptığım bölgenin haritası herzaman harita masasının üzerinde ve gerekli plotlama yada alternatif rota hesaplamaları bu haritalar üzerinden yapıp değerlendirmekteyim.
* Hayır öyle bir zorunluluk olmamaka birlikte özellikle riskli bölgelerde (resif, atol girişleri vs.) güvenilirliliğini ispatlamış harita yazılım programı ve haritaları kullanılmalıdır. Kağıt haritalardan ise Admiralty'i tercih ediyorum. Ama dediğim gibi tercih meselesidir.
* Kıyı seyri yaptığım durumlarda Navtex'den sürekli bölgesel hava tahminlerini alırım (Kızıldeniz'de de geçerli) (Kıyı seyri derken 150DM ye kadar olanlarda demek istedim. Bu menzilin dışındaysa SSB üzerinden sürekli havatahminlerini alırım. Zira etrafınızdaki doğa olaylarını bilmeniz sizi riskli durumlara düşürmeden alternatif üretmenizi sağlar. Uqban'a yönelmeden önce şansımızı biraz fazla zorlamamız nedeni ile 9 havayı göremedik. Raporlar 7 veriyordu. 7,8 hatta 9 bile yatta misafir yoksa yani sadece ekip varsa M/S Süheyla Sultan için seyir riski doğurmamaktadır.
* Rotadan fazla sapmama, kıyı yapısı, demir yerine yaklaşma hattı vb.
* Eğer demir yerinin doluluğuyla ilgili bir problem yaşamıyorsam genellikle pek sürprizlerle karşılaşmıyorum. Bunun da sebebi o seyire başlamadan dersime dikkatlice çalışmamdan kaynaklı olduğunu tahmin ediyorum.

Umarım bir nebze cevaplayabilmişimdir.

Selametle.
*

C. B.

« Yanıtla #163 : Ekim 24, 2013, 17:09:08 »
Evet açıklayıcı oldu. Ben biraz daha çalışayım. Sizin seyir defterinden, bir bukle soru daha hazırlarım. Selametle.
*

C. B.

« Yanıtla #164 : Ekim 24, 2013, 17:18:41 »
Limana marinaya geldiniz sis var göz gözü görmüyor. Emniyetli bir yerde havanın geçmesini mi bekliyordunuz? Yada başka yolu varmı? Şimdi aklıma geldi de.

SM-T210 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi