0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

E. A. A.

Ynt: Bir Yelkenlinin Ömrü Ne Kadardır ?
« Yanıtla #105 : Mayıs 31, 2016, 11:02:27 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

300.000 Avroluk teknesi olan, bu tekneyi kendi kullanan ve teknesinde konserve barbunya yiyen kişiye amatör denizci denir.
Amatör denizci tanımını camia'nın doğal önderi İsmail Oruç'a sormak lazım..
Adam kısıtlı olanaklarla iki tekne yaptı,donattı,küçümen teknesi ,kısıtlı donanım ve bütçesi ile iki denizde dolaşıyor şimdi..Gelde imrenme adama..

Havacılarda da  kitplane merakı vardır, bunlar planları malzemeleri satın alıp uçaklarını yaparlar. Bazıları daha ileri giderler  kendi  dizayn ettiği  uçakları ile uçarlar, arada bir aksiliklerle karşılaşsalar da genelde normal bir yaşam sürerler.  Denizde örnekler daha bol gördüğüm kadarıyla, netice daha eski yerleşmiş bir kültür mevzuu.  Ancak "amatör denizcilik " sub guruplarını işe dahil etmemek lazım,   mesela "amatör kaptanlığı" seviyorsam "amatör tekne yapımcılığını" sevmek,  yapmak durumunda değilim. Ayrıca illa ben inşa ettim diye, potansiyel bir sürü hata içerebilecek bir aletle denizin ortasında sallanmak bana göre değil, binlerce mühendisin , çalışanın profesyonelin kafa patlattığı bir tekne, herşeyden önce güven verir , konforu ve benim akıl edemeyeceğim onlarca özelliği içermesi de ayrı...Denizde  ya da havada amatörlük çok dikkat ister ,şakası yok , "herkes yapabilir ama dikkat ,bilgi , titizlik göstermeyeceklerin iki kere düşünmesi gereken işler bunlar".  Çok sıradışı insanlar için herşey mümkündür, yapılamayacak hiçbir şey yoktur ama bizim gibi Gauss eğrisinin ortalarında yer alan ademler için Kaan'ın yazdıkları, Bülent'in yazdıkları doğru bence...
« Son Düzenleme: Mayıs 31, 2016, 11:03:48 Gönderen: Emin Alp Alayunt »
*

S. T.

« Yanıtla #106 : Mayıs 31, 2016, 11:14:16 »
İsmalin yaptığı iki tekne de planlı,projeli teknelerdir aslın da..
Ama her amatör gibi ''kaşınıp'' bazı ekleme yada çıkartmalar yapılabiliyor projede,boy uzatma vb gibi..Benim asıl dikkat çekmek istediğim bir çok insan (bende dahil) boyu şu kadar olsun,donanımda buda olsun vb nedenlerle tekne almak yada gezinmeyi ertelerken kısıtlı boy ve teknik donanımla da bu iş olabiliyormuş..Buna ''cesaret'' dersiniz,sıradışılık dersiniz vs..
''Amatörlük'' böyle birşey değilmi?

*

H. T.

« Yanıtla #107 : Mayıs 31, 2016, 11:27:32 »
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Anca yükleyebildim.  Yukarıdaki iletim bunsuz anlamsız. 

*

E. A. A.

« Yanıtla #108 : Mayıs 31, 2016, 11:31:15 »
Burda birazdan bir sürü arı olur, cır cır cır kuş sesi dinlersin, hele ağustos böcekleri kafan şişer. İskele yok, elektrik yok su yok , ipillah sivri küllah dolaş bakalım nereye kadar...
« Son Düzenleme: Mayıs 31, 2016, 11:31:34 Gönderen: Emin Alp Alayunt »
*

H. D.

« Yanıtla #109 : Mayıs 31, 2016, 11:33:37 »
102 nolu iletide bu resim daha büyük ölçekte vardı ki.

*

H. E.

« Yanıtla #110 : Mayıs 31, 2016, 11:56:31 »
İmpalanın yani şevi impalanın hası 64 model olacak,direksiz olacak.Bu kadar.
(laf aramızda bir zamanlar yövmiyeci olarak dolmuşçuluk bilem yaptım bu kelebekle)

Bak şu arabaya binmişliğim vardır.

Böyle bir tasarım nerede var?

*

E. B.

« Yanıtla #111 : Mayıs 31, 2016, 11:56:47 »
bir dostumuz sandalı merak etmiş nasıl yaparım diye..

Burada..

yapan arkadaşın diğer fotolarıda aşağıda..

*

H. T.

Bir Yelkenlinin Ömrü Ne Kadardır ?
« Yanıtla #112 : Mayıs 31, 2016, 12:14:12 »
Sarsala burası burda arı, sinek, cırlavuk yok. Sabah taze köy ekmeği ve gezgin tavuk yumurtası, öğle balık, akşama gezici market gelir. Cumburlop suya 3-4 kez.

İnin aşağılara yabancı yok, ramazandır yerli az.

Falan filan..

Hüseyin abi tapatalkda görünmeyince olmadı deyüp bi daa yükledimdi.
« Son Düzenleme: Mayıs 31, 2016, 12:17:11 Gönderen: Hasan Toparlak »
*

E. B.

« Yanıtla #113 : Mayıs 31, 2016, 12:15:50 »
Kıbrıs 'a mı gitmek istiyorsunuz..? Bundan verelim..

*

K. Ö.

« Yanıtla #114 : Mayıs 31, 2016, 12:26:17 »
Ersin korsanım,
Bence ben seni iyi anlıyorum da yine bence ben sana doğru anlatamıyorum.
Senin derdin, insanlara ulaşılabilir olduğunu, çok uygun fiyatlar ve emekle çok güzel geleneksel tekne sahibi olabileceklerini, ahşabın sıcaklığını, kolaylığını anlatabilmek. Kişileri engellememek, doğru yönlendirmek, kimseyi korkutmamak vs.
Burası güzel.
Ama,
En başta şu yurtdışında ki planları, oradaki amatör denizcileri ve o ülkelerde ki denizcilik imkanlarını, orada ki tekneleri unutalım. Küçük yaştan itibaren kayıklar, ahşap tekneler, festivallar,okulların düzenlediği atölyelerle iç içeler. Her ülke gelenekseline sahip çıkıyor. Kıskanıyormuyum ? Evet. Kendimize fazlası ile kızıyorum bu konuda.
Elin İngilizi, ahşap diye tırhandil peşinde koşup, festival mi düzenliyor. Hayır o kendi tarihi ile ilgileniyor. Kendi denizlerine uygun tekneler ile uğraşıyor. Limanları, marinaları onlara uygun yapılmış, destek görüyorlar. Çocuklarına anlatıyor, okutuyor, gösteriyor, öğretiyorlar. Bir dostum klasik teknen varsa marinanın vitrini sayılabilecek bir yerine koyarlar tekneyi, sana da indirim yapıyorlar demişti.
E Haliye biz de kendi bildiğimiz, Akdeniz çanağının değişmez güzelliği Tırhandil'e neden bu kadar uzağız bu konuşulması gereken. Çocuklara denizi anlatmamız, tekneleri, denizciliğin önemini öğretmemiz gerekiyor. Eğitimlerinde denizcilik gelenekleri de yer bulmalı. Şimdi ki kimse kusura bakmasın ama tekne sahibi olup gelenek denildiğin de özgürlüğümü engellemeye kalkanlar saçmalığına giren kişilerden olmamaları gerektiğini anlatmak gerekiyor.
Verdiğin örnekte yapılmış gayet güzel bir çırnık var. Güzel ama şahsa özel, genel kullanıcı kitlesine hitap etmiyor. O, Ege'de deniz kenarında bir kasabada oturan, zamanı olan, yavaşça sularda süzülüp zaman geçirmek isteyen biri için harika. Yada koyduğun resimlerde ki tekneler harika ama onların bakım tutumu için ne rampalarımız, ne uygun barınaklarımız ne de pazar akşamı aramabımız arkasında çekip götürebileceğimiz evlerimiz var.
Sürekli bak minicik tekne yaptırdı, az maliyetli harika ahşap kayıklar, dikiş yöntemiyle yapılan neler var neler demek inan gerçekçi değil. Yapılmadığı için değil, herkese hitap etmediği için.
Çünkü,  Öyle herkes bahçeli evler de oturmuyor ki bahçesinde yapsın, herkesin oturduğu şehirde rampalar yok ki hafta sonu için teknesini indirsin, alsın götürsün bir yerlere. Herkesin zamanı yok ki uğraşabilsin. Hadi buyursun gelsinler, 30-40 yaşlarında İstanbul'da otururken, günde 14 saatini iş ve ulaşıma harcarken, o az maliyetle yapsınlar o işleri de biz de görelim.
İsmail abi örneği ayrı, takdir edilesi ve güzel. Yaptığı şey özel. Zaten herkes yapsaydı, yapabilseydi özel olmazdı.
Hadi geçtim eğer eşin, "Ersin ben de sürekli denize çıkmak istiyorum, yada bensiz bir yere gidemezsin yada ailecek gidemiyorsak ne anlamı var yada al adam gibi bir "yat" da yazın biz de Ege senin Yunan benim gidebilelim rahat rahat" deseydi en iyi ihtimalle yazdığım gibi ya iki teknen olurdu yada sen de Alman mı alsam Fransız mı diyor olurdun.

Hadi hepsini geçtim, anlatamadığım şey şu, insanların tercihlerini küçümsemek oluyor, kim ne isterse alır, keyfine göre kullanır. İşte tam da bu noktada yanlış anlaşılmalara çok açık bir konu. Ne kadar iyi niyetle anlatmak istesen de tercihleri farklı olan kişileri kırabilecek söylemler çıkıyor. Aynı şey tam tersi içinde geçerli onlar da seni kırabiliyor.

Yanlış anlaşılmasın ,bunları yazarken beni bilenler biliyor, bende ahşap tekne hastası, klasik tekneleri seven, özellikle tırhandil aşığı birisiyim. Bugüne kadar da sırf ahşap teknelerin içinde oldum. Ama HC'a asla hayır demem. BCC'yi saatlerce seyredebilirim. Yeni bir Seacraft ile gidemeyeceğim yer olmaz her halde.
Bu yaşıma kadar ki tecrübelerim gösterdi ki zamanla insanların ihtiyaç ve beklentileri fazlası ile şekilleniyor. Tek gereken yeterince tecrübe etmiş olmak. Belki de şu an tercihlerini fiber ve fabrikasyon teknelerden yana kullananlar, zamanında ahşap ile fazlası ile haşır neşir olmuş, güzel taraflarının yanında nsıl zorlukları olduğunu bilen kişilerdir.
Bizler kalbimizle düşünüp, aklımızla kararlar veriyoruz. Sırf kalbiyle düşünüp kalbiyle karar veren kişileri ise, kitaplarda okuyup, videolarını seyredip, hayranlıkla takip ediyoruz.
*

S. G.

« Yanıtla #115 : Mayıs 31, 2016, 12:26:55 »

Burada..

Merak eden bendim ,çok teşekkür ediyorum Ersin korsanım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

H. E.

« Yanıtla #116 : Mayıs 31, 2016, 12:35:57 »
İstanbul'da tekneye ilgiyi artırmanın çok kolay bir yolu var. Sahilleri doldurup, mangal çimenliği yapıyorsun ya...
Hah! Bunun gibi, sahile paralel, dalgakıranlar yapacaksın. Karayla bağlantısı olmayan. Bir de kıçında mangal yapılabilien ve batmayan, devrilmeyen tekneler tasarlayacaksın, küçük bir motorla ve küreklerle yürüyebilen. Deniz bisikletleri gibi pedallı bile olabilir. Sonra bunları kiralayacaksın insanlara, o korunaklı alanda gezecekler.
Biraz alışanlar dalgakıran dışına çıkabilen küçük yelkenli vb. teknelere geçecekler.
Buyur sana denizci (ve mangalcı) toplum.
*

A. Ç.

« Yanıtla #117 : Mayıs 31, 2016, 12:51:02 »
İstanbul  da Samsun gibi  kıçını denize döndü. Kadıköy sahil yolu projesi dolgudan sonra  sahilin kumlanmasını içeriyordu, kıyıdaki  sahile bağlı ve bağlı  olmayan taşlar bu amaçla döküldü.  Denize kum dökülecek  lodos gerisini halledecekti.  Copacabana benzeri sahil  olacaktı. O zaman,  sahilde yeşilliklerde  mangal yapılacak,  isteyenler de  kumsala inip  futbol oynayacaklardı ve Brezilya  gibi ünlü bir futbol ülkesi olacaktık.  Bir kaç  kişi  de belki denize  girerdi.

Dalga  olur,  akıntı  olur, düşer  ıslanırsın, motorla  ve  kürekle yürüyen tekneye  gerek  yok,  hele  yelken... iyice uzak  durmak gerekir..  Sahilde  durup ayağını  denize sokabilirsin.
*

E. B.

« Yanıtla #118 : Mayıs 31, 2016, 12:59:59 »
Kaan korsanım yazdıklarına tamamen katılıyorum. Hepsini gayet iyi anladım. sen de çok güzel anlatıyorsun. Kalemine sağlık.

Aynı düşünüyoruz .. Benim itirazım " böyle gelmiş böyle gidecek " mi yapalım.. ? Özendiğimiz kıskandığımız diğer denizciliğe önem veren ulusların yaptıkları gibi yapmaya çalışmayalım mı ?

Bak dün bir arkadaşımla konuşuyorduk. Tekneye televizyon koymuş çocukları için. seyir sırasında çocuklar sıkılmamışlar TV izlemişler. Çok dikkat ederek anlatmaya çalışayım.

Şimdi bu çocuk zaten evde televizyon izlemiyor mu ? İzliyor. Şimdi sen teknene de çocuklar sıkılmasın diye televizyon koyarsan çocuk aynı evde olduğundan farklı bir şey yapmayacak. Hatta yaş farkı varsa kanal yüzünden kavga bile edecekler. Oysa onlara görevler versen, dümen tutsa, halat toplasa,tekenyi temizlese v.s.

Şimdi cevapları duyar gibiyim . Hoşlamıyor çocuklar. Tabi şimdilerde hoşlanmadığı şeyleri yaptırmıyoruz çocuklarımıza.  Eee nasıl sorumluluk bilinci gelişecek, ? nasıl görev bilinci gelişecek.. ? Takım ruhu nasıl anlatılacak.. ? Ailenin önemi, kardeş sevgisi, kardeşler arası yardımlaşmayı nasıl duyumsuyacak bu çocuklar.. ?

İşte bu ve benzer hobiler ile.. Birlikte yapılan , paylaşılan görev ve sorumluluklar ile , başarma duygusunu tattırarak başarılacak bunlar.

Eline ver tableti , kafayı dinle .. evet hepimiz yapıyoruz bunu . ama ben süreli yapıyorum. Görevi bitirirse ödül olarak ..

Ben ortanca kızıma , vektörler konusunu yelkenler ile öğrettim. Çocuk bu matemeatik hesaplamaların ne işe yaradığını anladı en azından.

Bilmiyorum , ben böyle düşünüyorum.

Birde bahanelerin arkasına saklanmayalım.. Bak bir dostumuz var. Gitti cumhuriyet köyüne yerleşti. İşi Gebze tarafında. eşinin işi de Kavacık tarafında. İki düşük model arabaları var. Villada oturuyorlar 1400 TL kira veriyorlar. Hiç trafiğe girmeden kalmadan işlerine gidip geliyorlar ve çok güzel bir evde bahçe içinde keyifle yaşıyorlar. Çalıştıkları şirketlerde de üst düzeyde çalışmıyorlar üstelik. Kümes kurmuşlar. Neredeyse tüm sebzelerini kendileri yetiştiriyorlar.

Geçenlerde burada görmüştüm galiba. Bir alman atasözü.. Bence çok doğru.."Sürünün içinde koyun gibi gidersen vizyonun kafanı kaldırdığında önündekinin kıçı kadar olur"böyle bir şeydi sanırım.. 

*

H. A.

« Yanıtla #119 : Mayıs 31, 2016, 13:03:46 »

Burada..

Merak eden bendim ,çok teşekkür ediyorum Ersin korsanım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bu sandal değil dalyan gibi sigliklarda kullanılan altı düz tekne  kurita  diye adlandırılır