0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Ö. Y.

Ynt: Römorkla İstanbul-Fethiye
« Yanıtla #15 : Haziran 11, 2018, 14:58:06 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Ömer Korsanım,
Benim, boş ağırlığı 750 kg olan Güney Karavan marka, 4 metrelik, seyahat ağırlığı 1 Tonu bulan, ama tabii ki  frenli karavanım vardı. Onu frenli römork kapasitesi 1 Ton olan (fakat katar ağırlığı da 2590 kg olan, yani sadece şöför ve boş araba artı römork ağırlığı, yani boşken frenli 1,5 Ton çekebilen, frensiz römork kapasitesi ise yanlış hatırlamıyorsam, 450 ya da 550 kilo olan) Fiat Albea Multijet arabamla çekiyordum. En ufak turbo-diesel motorlu arabanın bile çekiş kapasitesi bakımından römork çekme problemi olmaz, ama savrulma ve fren problemi olur. Senin arabanın marka ve modeli nedir, ağırlığının 2 Ton olması savrulma ihtimalini (aracın römorka hakimiyetini artırarak) en aza indirir. Römorkun büyük bir ihtimalle frensiz römork. Yeni römork alacaksan veya bulacaksan, frenli olsun. Ben bu yakınlarda, birkaç ay önce karavanımı sattım. Satmadan önce Güney Karavan'ın sahibi Ender Güney bey'e, "ben çekili tekneyle karavancılığa geri döneceğim kısmetse, bana bu karavanların sırf şase kısmını tekne için yapar mısın?" (karavanların üstü pek hafif olduğu için hepsi şaselidir ve çok küçükleri hariç hepsi frenlidir) dediğimde, "Sen tekneyi oturtmak için gerekli olan kısımları çiz, gerisini bize bırak demişti". Aracın kitapçığına, o da yoksa internete, google'a aracın frensiz römork kapasitesini bir sor, "tech. specs"ini bir ara bence. Asgari 4 ton römork ve 1 ton sırtında taşıma kapasitesi (toplam 5 ila 5,5 ton) olan (en yaşlı ve eski bile olsa)  Land Rover'ların bile frensiz römork kapasitesi ancak 1 - 1,5 tondur). Frensiz römork kapasitesi düşükse, gidersin ama, ben olsam 3 günde gidecek bir hızda giderdim, korkudan (tecrübelerime dayanarak). Frenlide senin arabanın katar ağırlığı 4 Ton falandır en aşağı. İhtiyaç  duyarsan, dostum, Güney Karavanın sahibi (Ankara, Siteler'de atölyesi) Ender Güney beyi, 0532 481 2130 numaralı telefonundan ara. "Müşteriniz ve arkadaşınız Orhan Öztaşkın'dan aldım telefonunuzu, selamları da var" deyip, durumunu anlat. Gerekirse, römorkuna, frenli dingili ve çeki okundaki fren sistemini, İstanbul'a bile gelip takarlar diye düşünüyorum ben. Ya da başka bir şey teklif ederler. Kolay gelsin.

Aracım Chevrolet Captiva 4x4

Fren olayını düşüneceğim tekrar çünkü aracın zaten kendisi uzun rampa inişlerinde balatalarını fazla ısıtıyor. Bahsedildiği gibi toros inişi sıkıntı olabilir. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

Ö. Y.

« Yanıtla #16 : Haziran 11, 2018, 15:00:21 »
Yanılmıyorsam römork ağırlığı 750 kg üzeri ise römorkun frenli olması gerekiyor.

Frenli olması gerekiyor fakat malesef iş frenle bitmiyor. Römorka ayrı ruhsat alınması gerekiyor her sene muayeneye gitmek gerekiyor ve TIR ehliyetine sahip olmanız gerekiyor. İşin tadı kaçıyor yani malesef..

*

F. S.

« Yanıtla #17 : Haziran 11, 2018, 22:06:10 »
Bu seneye kadar hiç römork çekme tecrübem olmamasına rağmen 1,9 -2 ton karavanı Kıbrıs’a kadar götürüp getirdim yaklaşık 4000 km yol yaptım üstelik sakar geçidini de 75 hp ilk Fiat fiorino ile indim. 1 tonluk tekne iyi bir araçla arkada varlığı yokluğu hissedilmez bile ... hız yapmadığınız ve trafik kurallarına uyduğunuz takdirde hiç bir sorun yaşamazsınız

*

Ö. Y.

« Yanıtla #18 : Haziran 12, 2018, 01:33:28 »
Tesekkurler moral ve cesaret verdiniz. Fren tertibati vardi sanirim karavanin..
*

Ö. Y.

« Yanıtla #19 : Haziran 12, 2018, 01:36:14 »
Ömer Korsanım,
Benim, boş ağırlığı 750 kg olan Güney Karavan marka, 4 metrelik, seyahat ağırlığı 1 Tonu bulan, ama tabii ki  frenli karavanım vardı. Onu frenli römork kapasitesi 1 Ton olan (fakat katar ağırlığı da 2590 kg olan, yani sadece şöför ve boş araba artı römork ağırlığı, yani boşken frenli 1,5 Ton çekebilen, frensiz römork kapasitesi ise yanlış hatırlamıyorsam, 450 ya da 550 kilo olan) Fiat Albea Multijet arabamla çekiyordum. En ufak turbo-diesel motorlu arabanın bile çekiş kapasitesi bakımından römork çekme problemi olmaz, ama savrulma ve fren problemi olur. Senin arabanın marka ve modeli nedir, ağırlığının 2 Ton olması savrulma ihtimalini (aracın römorka hakimiyetini artırarak) en aza indirir. Römorkun büyük bir ihtimalle frensiz römork. Yeni römork alacaksan veya bulacaksan, frenli olsun. Ben bu yakınlarda, birkaç ay önce karavanımı sattım. Satmadan önce Güney Karavan'ın sahibi Ender Güney bey'e, "ben çekili tekneyle karavancılığa geri döneceğim kısmetse, bana bu karavanların sırf şase kısmını tekne için yapar mısın?" (karavanların üstü pek hafif olduğu için hepsi şaselidir ve çok küçükleri hariç hepsi frenlidir) dediğimde, "Sen tekneyi oturtmak için gerekli olan kısımları çiz, gerisini bize bırak demişti". Aracın kitapçığına, o da yoksa internete, google'a aracın frensiz römork kapasitesini bir sor, "tech. specs"ini bir ara bence. Asgari 4 ton römork ve 1 ton sırtında taşıma kapasitesi (toplam 5 ila 5,5 ton) olan (en yaşlı ve eski bile olsa)  Land Rover'ların bile frensiz römork kapasitesi ancak 1 - 1,5 tondur). Frensiz römork kapasitesi düşükse, gidersin ama, ben olsam 3 günde gidecek bir hızda giderdim, korkudan (tecrübelerime dayanarak). Frenlide senin arabanın katar ağırlığı 4 Ton falandır en aşağı. İhtiyaç  duyarsan, dostum, Güney Karavanın sahibi (Ankara, Siteler'de atölyesi) Ender Güney beyi, 0532 481 2130 numaralı telefonundan ara. "Müşteriniz ve arkadaşınız Orhan Öztaşkın'dan aldım telefonunuzu, selamları da var" deyip, durumunu anlat. Gerekirse, römorkuna, frenli dingili ve çeki okundaki fren sistemini, İstanbul'a bile gelip takarlar diye düşünüyorum ben. Ya da başka bir şey teklif ederler. Kolay gelsin.
[/quote

Orhan korsanim;
Henuz romork almadim basoglu, acg romork gibi birkac firmayla gorustum oneri ve tavsiyelerinizi dikkate alacagim ve bahsettiginiz firmayla da gorusecegim kismetse. Tekrar tesekkur ederim.

*

A. D.

« Yanıtla #20 : Haziran 12, 2018, 11:46:00 »
Bu tip sürüşlerde frenler kadar şanzımanında bakımları önemlidir. Tavsiyem yola çıkmadan önce şanzıman yağını değiştirin. Şanzıman çok ısınacak dikkate almanızda fayda var.
*

F. S.

« Yanıtla #21 : Haziran 12, 2018, 22:24:28 »

Evet fren tertibatlı ama sakar gibi uzun inişlerde frenli römork dezavantaj yaratıyor.motor kompresyonu ile indiğinizde mekanik olarak romork araca dayandığından sürekli fren yapıyor bu şekilde sakar ı indiğinizde balatalar bitmiş olur. Captiva gibi bi araçla frensiz römorklarda sorun yaşamazsınız geçen hafta istanbuldan Saros a frensiz römorkla bi tekne getirdim 750-800 kg olduğunu tahmin ediyorum karavandan sonra römork çektiğimi bile farketmedim

*

Ö. Y.

« Yanıtla #22 : Haziran 13, 2018, 01:47:08 »

Evet fren tertibatlı ama sakar gibi uzun inişlerde frenli römork dezavantaj yaratıyor.motor kompresyonu ile indiğinizde mekanik olarak romork araca dayandığından sürekli fren yapıyor bu şekilde sakar ı indiğinizde balatalar bitmiş olur. Captiva gibi bi araçla frensiz römorklarda sorun yaşamazsınız geçen hafta istanbuldan Saros a frensiz römorkla bi tekne getirdim 750-800 kg olduğunu tahmin ediyorum karavandan sonra römork çektiğimi bile farketmedim
Bilgiler icin tesekkurler. Bir de tek dingil cift dingil secenegi icin yorumlarinizi almak isterim. Cift dingil daha guvenli biliyorum fakat trafikte cift dingilli romorkla polis tarafindan tonaji gecer tahminiyle daha cok denetime tabi tutuldugunu duydum, belki de sehir efsanesi cunku polis kantara beni goturdu diyeni hic duymadim. Tek dingil de allah korusun bi lastik gumleme durumunda cekme ve savurma yapma ihtimalini dusunmuyo degilim. Ve tabi cift dingil bi nebze daha maliyetli olacak. Teknemin motorlu toplam agirligi maks. 800 900 kg bu arada.
« Son Düzenleme: Haziran 13, 2018, 01:49:12 Gönderen: Ömer Yücel »
*

Ö. Y.

« Yanıtla #23 : Haziran 13, 2018, 01:48:36 »
Bu tip sürüşlerde frenler kadar şanzımanında bakımları önemlidir. Tavsiyem yola çıkmadan önce şanzıman yağını değiştirin. Şanzıman çok ısınacak dikkate almanızda fayda var.
Cok haklisiniz o konuyu da halledecegim. Tesekkurler hatirlatmaniz icin.
*

F. S.

« Yanıtla #24 : Haziran 13, 2018, 10:36:27 »
Ağır tonajlı yükler için

Bilgiler icin tesekkurler. Bir de tek dingil cift dingil secenegi icin yorumlarinizi almak isterim. Cift dingil daha guvenli biliyorum fakat trafikte cift dingilli romorkla polis tarafindan tonaji gecer tahminiyle daha cok denetime tabi tutuldugunu duydum, belki de sehir efsanesi cunku polis kantara beni goturdu diyeni hic duymadim. Tek dingil de allah korusun bi lastik gumleme durumunda cekme ve savurma yapma ihtimalini dusunmuyo degilim. Ve tabi cift dingil bi nebze daha maliyetli olacak. Teknemin motorlu toplam agirligi maks. 800 900 kg bu arada.
çift

Ağır tonajlı yükler için elbetteki çift dingil römork gerekli,2 tonluk karavanlar bile tek dingil imal edildiğini düşünürsek sizin tekne için çok gereksiz olur.750 kg üzeri karavanlar için Be sınıfı ehliyet gerekli ehliyetim benimde yok ,hiç tecrübem olmadığından bende ilk zamanlar sizin gibi her polisin beni çevireceğini düşündüm 4000 km boyunca 1 defa çevrildim oda karavanın içini merak etmişler trafik değildi 😁
 Size tavsiyem tekneyi henüz tescil ettirmediyseniz ağırlığını 500-550 kg olarak tescil ettirin,C sınıfı markalı lastik kullanılan kaliteli ve makaslı bir römork alın,(bence frensiz) sinyalizasyonun her zaman çalıştığına emin olun ,aşırı hız yapmayın,uzun inişleri düşük vitesle inin ,fren yaparken hep pedala basıp bırakarak yapın hiç bir sıkıntı yaşamazsınız
*

O. Ö.

« Yanıtla #25 : Haziran 13, 2018, 11:09:38 »
Fatih kardeşim,
Bence, balataları Toroslar inişi gibi bir yerde koruma amacıyla da olsa, siz gene frenli römork alın. Ben Ender Güney beyin Güney Karavanından biliyorum, o fren sistemi, aynen yukarıda söylenildiği gibi çarpma frendir. Yani yokuş aşağı düşük viteste kaplin çeki demirine yaslandığında, veya hafif fren dışında kuvvetlice yaslandığında kampana balatalar bir demir çubuk tarafından çekilir ve balataların kampanaya sıkışması suretiyle çalışır. Yani çoğu arabamızın el freni gibi. (Bu arada otomatik, hele de klasik otomatik arabalarda, araç yokuş aşağı kompresyon yapmaz, veya az yapar, o zaman zaten fren yaparsınız). Şayet o balataları bitirmekten korkuyorsanız, aynı römork çeken traktörcülerimizin "geri viteste frenliyor aaabi..." derdiyle o çubuğu devreden çıkardıkları gibi, o çubuğu kaplinin oynak yaylı kafasından çıkarırsınız. Ama gene frenli olsun, ihtiyaç duyarsanız o çubuğu oraya geri takarsınız. Hele de Toroslardan  inerken, biraz hızlandığınızda, araba-römork (katar) hattı düz değilken hafif bir frende bile o toplam bir tonun üzerinde yük, sizin çeki demirinize sola veya sağa bir vektör halinde biner. Aracınızın arkasını ittiği tarafa doğru savulur. Buz üstünde ikiye katlanmış Tırlar görürsünüz ya... İşte bundan olur, buna da "makaslama" denir. Zira onlarda da çekici aracın freni canavar gibi tutar. Arkası da gelir yaslanır. Bunun için "Dorse" freni diye bir şey vardır. Bir çekersiniz onu, normal frene basmassınız, basınçlı hava römorkun tekerlerini kilitler bile. Mavi dumanlar fışkırır tekerlerden, yandığı için. Nereden mi biliyorum?... TEM açılmadan, ben Kaynaşlı'dan Bolu dağına çıkıyordum Renault 12 TS arabamla, yol duble değildi ama 5 şerit falan vardı, hemen yokuşun başlarında E5'de. Aşağıdan çıkan birileri bir hata yaptı. Yukardan inen bir TIR, aynı bunu yaptı işte. Ben o mavi dumanların içinden geçtim. Bunu bana daha önce kendi TIR'ları olan bir arkadaşım anlatmıştı. Şimdi tabii o TIR'larda retarder'lar falan da var, yeni sistemler de olabilir. Ama römorkdaki frenajı size anlatabilmek için bunları yazdım. Benim de kayıtlı çeki demirli Fiat Albea Multijet arabam var, yukarıda bahsedilen Fiorino'nun binek olanı denebilir. Benim, ihtiyaten "radyatör fanı by-pass düğme"m de var. Yokuşun altından açıyorum düğmeyi, çift fanı birden devreye sokuyorum, sıcak havalarda, römork da ağırsa. Ama araba işte öyle 70-75 beygir. Ama turbo dizellerin torku yüksek, zaaten çekide beygir gücünün hiçbir önemi yok. En iyisi olan İngiliz sitelerinde "Tork" ve "Çeken aracın ağırlığı" önemli deniyor. Benim bacanağın da Side'de bir sürat teknesi var, iyi kötü römorku da var. Frensiz. Bu yaz onu İstanbul'a getirme durumumuz var. Kendi BMW 520 (eskice) arabasında, o fiş gibi kafası sökülen çeki demirlerinden var. Polis çevirirse diye korkuyor. 500-550 kiloyu römorkla birlikte geçmez diyor. O da beni ararsa, ben Ankara'dan o İstanbul'dan çıkıp Side, oradan da ağır ağır İstanbul yapacağız biz de. O arabayı Side de bırakabilir, hanımında da araba var. Ama römork ve tekne 750-800 kg'ı bulursa, salavatla gitmek gerekir artık...
*

O. Ö.

« Yanıtla #26 : Haziran 13, 2018, 11:37:57 »
Hitap yanlış olmuş, korsanlar, Ömer korsanım demem lazımmış :=))).
*

Ö. Y.

« Yanıtla #27 : Haziran 13, 2018, 14:10:59 »
Ağır tonajlı yükler için

çift

Ağır tonajlı yükler için elbetteki çift dingil römork gerekli,2 tonluk karavanlar bile tek dingil imal edildiğini düşünürsek sizin tekne için çok gereksiz olur.750 kg üzeri karavanlar için Be sınıfı ehliyet gerekli ehliyetim benimde yok ,hiç tecrübem olmadığından bende ilk zamanlar sizin gibi her polisin beni çevireceğini düşündüm 4000 km boyunca 1 defa çevrildim oda karavanın içini merak etmişler trafik değildi 😁
 Size tavsiyem tekneyi henüz tescil ettirmediyseniz ağırlığını 500-550 kg olarak tescil ettirin,C sınıfı markalı lastik kullanılan kaliteli ve makaslı bir römork alın,(bence frensiz) sinyalizasyonun her zaman çalıştığına emin olun ,aşırı hız yapmayın,uzun inişleri düşük vitesle inin ,fren yaparken hep pedala basıp bırakarak yapın hiç bir sıkıntı yaşamazsınız
Römorkta bir adet de stepne bulunduracağim..normal seyirlerimde de 90-100 kmyi nadiren geçerim sanırım römork arkamda 80i geçmem. Torsiyonlu tavsiye etmez misiniz.?
*

Ö. Y.

« Yanıtla #28 : Haziran 13, 2018, 14:15:10 »
Hitap yanlış olmuş, korsanlar, Ömer korsanım demem lazımmış :=))).

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

F. S.

« Yanıtla #29 : Haziran 13, 2018, 15:39:09 »

Römorkta bir adet de stepne bulunduracağim..normal seyirlerimde de 90-100 kmyi nadiren geçerim sanırım römork arkamda 80i geçmem. Torsiyonlu tavsiye etmez misiniz.?
[/quote]     

Muhakkakki torsiyonlu römork daha işlevsel ve güvenli gereksiz yere maliyetinizi arttıracaktır.benim size anlatmak istediğim 750-800 kg lık bir kütlenin captiva gibi 4 disk 2.0 motorla çok rahat çekilebilir olması aynı endişelerden dolayı bende aracımı değiştirdim 2.0 kia sportage kullanıyorum hem karavan hamde tekne çekme tecrübesi yaşadım üstelikte tork konvertörüm ileri derecede arızalı güvenli hız limitlerinde hiç sıkıntı yaşamıyorsunuz .ekstra bir Bilgi Anamur’da %15 eğimli rampaları çıkıp indim sakar geçidi %8