0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

E. A. A.

Değerli Korsanlar,

Dünya bir yerlere evriliyor , yaşam tarzımız alışkanlıklarımız ufak ufak değişmeye zorlanıyor.  Ekonomi , borsa kıl tüy işlerinden anlamam ve uzak dururdum. Hacı işi cepte para varsa sorun yok , cepte para yoksa sorun çok mantığındaydım ve klasik öğretinin banknot versiyonunun ötesine geçmedim.  Ancak ben bile farketmeye başladım ki yeni bir dünya geliyor, yakın zamanda olur olmaz bilemem ama gelecekte bu kesin. Belki üç beş sene adaptasyon şansımız olacak ancak tedbiri şimdiden alsak ve öğrenmeye başlasak çok iyi olacak. Malum bu denizci milleti babası zengin değilse tekne alabilmek idame ettirebilmek için ya çok yırtınmak zorunda ya da belli bir kadayıf oranını tutturmak zorunda. Malum ben ikinci gurupta ve "zamanın ruhunu" ıskalamamak için tetikte olmalıyım. Velhasıl , lafı uzatmadan demem odur ki , arkadaşlar bu işi bilmiyorsak ufaktan öğrenmemiz lazım.
Teknik olarak aslında kolay işler görünümünde ancak temelde tehlikeli riske açık , başımızın derde girebileceği konular. İnternette bol bilgi var ama çoğu klasik , herkese her şey de sorulmuyor saçmalama hakkını kullanıveriyorlar veya tokatlama hakkına dönüştürüveriyorlar , komisyon bile almadan.  Gördüğünüz gibi dersimi çalışmaya başladım. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bu konuyu açmamın sebebi yatırım tavsiyeleri almak , borsa analizleri yapmak vs değil. malum  YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR yazısı görmekten gına geldi ne okuduysam. Amacım
 bu işin temelinin öğrenilmesi ve basit para gönderilmesi ,alınması gibi işlemlerin güvenle yapılması , ve paranın kem gözlerden güvenle korunmasıdır. Bu konuların dışına çıkmanın bana göre bir faydası yok ama korsanların kararıdır.

Önümüzdeki yıllarda özellikle büyük alışverişler bu ortamlarda yapılacak gibi sanki. Tekne alım satımı da dahil.  Ülkenin şartları belli , beklenmedik senaryolara karşı hazırlıklı olmak zorundayız, burada keselim vakvak konusuna gerektiğinde gireriz.
*

E. A. A.

Yazan  katkıda bulunacak arkadaşlar mümkün olduğunca sade dil kullanırlarsa daha iyi anlarız. En azından sık kullanılan yabancı terimleri açıklamakta fayda var.  Tecrübeli arkadaşların kendi aralarındaki dalaşmalarına  Ugandalı kalacağımız kesindir. BlockChain dünyasında herkes yalnızdır , gezgin korsanlar hariç.

*

Ç. Ş.

Bu başlık çok iyi oldu bence de. Şu anki edineceğimiz bilgiler aktif olarak kullanılabileceği zamana geldiğinde değişebilir. Zira henüz bir mevzuatı yok bu Coin lerin.

Yani iş kanun kapsamına alınmaya gelindiğinde tadı tuzu da, kullanım kolaylığı da kalmayabilir.

*

E. A. A.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bu başlık çok iyi oldu bence de. Şu anki edineceğimiz bilgiler aktif olarak kullanılabileceği zamana geldiğinde değişebilir. Zira henüz bir mevzuatı yok bu Coin lerin.

Yani iş kanun kapsamına alınmaya gelindiğinde tadı tuzu da, kullanım kolaylığı da kalmayabilir.

Ben de tam gününde açmışım konuyu. Ripple denen coinin davası Amerikada bu gün görülecek aslında dünya sistemi için bir nirengi olacak sanırım. Dava basit bir şirket davası değil sistem davası. tam bu belirttiğin konular gündeme gelecek.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

E. Ç.

2019 yılında bitcoin aldım. Deneyimli herkes elindeki paranın %5-10 ile buna yatırım yapılması gerektiğini söylemişti. Sepet yapılması gerektiğini söylemişti.

Ben holder-hodl (trade yapmayan, al-sat yapmayıp, aldığı "malı" saklayan) olduğumdan harcamam az olduğundan belki bilgisizlikten böyle bir riske girdim. Ben aldıktan sonra (yaklaşık 7.500$) kısa süre sonra 14.000$ oldu. Havalardaydım. Sonra 3.000 dolar oldu. Bu fiyat volatilitesi (dalgalanma, kısa zamanda çok artık, çok düşmesi) yaklaşık 3 hafta da oldu. O zaman batanlar oldu. Kötü duruma düşenler oldu. Ama düşük fiyattan da alanlar oldu. Bende para olmasına rağmen o kadar düşünce girmek istemedim.

Sonra Temmuz ayında al-sat işine ufaktan girdim. Aldığım BTC (bitcoin) bir kısmını bozup altcoin yatırımı yaptım. ( yaklaşık 4000 den fazla coin var.) Bunların büyük bir kısmı shitcoin denilen tam çiflikbank tarzı coinler. Bir kısmı bir amaç gerçekleştirmek için oluşturulmuş coinler. Ama bu coinlerin çoğunluğu da amaçlarına ulaşamamış coinler. BTC dışındaki bütün coinler altcoin olarak adlandırılır.

Bu arada kendimi geliştirmeye çalıştım. Destek-direnç bölgeler, mum hareketleri, indikatörleri öğrenmeye çalıştım. Temmuz ayından Kasın ayında kadar yaptığım al-satlarda dolar bazında aylık % 5-7 arasında kazanç sağladım. Mesleğimden uzaklaşıp, zaten yılmıştım, crypto borsalarla daha çok ilgilenmeye başladım. Kasım ayından sonra inanılmaz bir ivme alan bitcoin Kasım ayından beri x4 yükseliş yaptı.

Bunun yanında diğer belli başlı altcoinler de onunla beraber yükseldi. Hatta bazıları x10 kadar değer kazandı. Elbetteki düşünlerde oldu.

Bu yükselişin bence en önemli sebebi kurumsal yatırımcıların işe dahil olmasıydı. 3 yıl önce btc ye burun kıvıran bankalar, yatırım fonları, zengin kişiler yatırım yapmaya başladılar. 

Bitcoin hala çok volatil; bir gün içinde, bugün son 24 saatte %5 düştü. Yatırım yaparken iyi düşünmek önceden plan yapıp, strateji hazırlamak ve bunlara uymak çok önemli.

Bitcoin aslında dolara karşı bir ödeme aracı olması amacıyla yaratılmış ama  bir değer saklama aracı haline gelmiştir. Altın ve gümüş gibi. Alım satım işlerini bu iş için yaratılmış coinlere bırakmıştır.

Belirtiğiniz gibi para gönderme işini hızlı ve ucuz hale getirmiştir. Amerikanın elinde-kontrolünde olan swift işlemine ucuz ve hızlı bir alternatif getirmiştir. Bunun için Amerika bunları yasaklamaya kadar gitmiş ama bunu başaramamıştır. Şimdi regülasyon nasıl getiririz, nasıl vergilendiririz peşindeler. Bazı ülkelerin merkez bankaları (İsviçre, Japonya) kendi crypto paralarını da geliştirmeye başladıklarını açıklamışlardır. TCMB nında bu konuda çalıştığını biliyoruz.

Olaya sadece BTC olarak bakmamak lazım. Elinizde bulunan doları, altını da crypto olarak saklayabilirsiniz. Bir çok şirket kendi stabil coinlerini çıkardı. yani 1$ = 1 stabil coin (pax, usdt, usdc, busd gibi) ayrıca 1ons altın = 1 altına dayalı stabil coin ( paxg gibi)  Bu şirketler kuruldukları ülkedeki hükümet birimlerinin kontrolü altında. Atıyorum Amerika da SEC " sen 1 milyon $ lık stabil coin basmışsın bunun karşılığındaki dolarları göster bakalım" diye kontrol ediyor.
Böylece 7/24 alım satım yapabiliyorsunuz ve bankaların alım satım makaslarından da kurtulabiliyorsunuz.

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

E. A. A.

Aslında bu işe tamamen öğrenmek için girdim. Binance  ve BTC Türk te kıytırık hesaplar açtım. Hatalı bir şey yaparsam üzülmeyeyim diye. Ben kişisel olarak bu borsalarda işlem yapmayı , para aktarmayı kazasız öğrendim. İşin cambazlık kısmına marjinlere kaldıraçlara filan hiç bakmadım bile. Sadece adlarını bilirim. Zaten karışık geliyor. Day trading dedikleri günü birlik alım satım yapan ve harçlığını çıkaran öğrenciler varmış. Milyonları kazananlarda. Onların olsun. Bize gereken limit bilgi kazaya uğramadan para alım satımı (zarara girmemek veya makul riski az kazanç ölçülerinde , kişiye bağlı tabii) , para transferinin güvenle yapılması ,  borsa arayüz programlarının kullanılmasının öğrenilmesi, ve varsa eğer paranın güvenle saklanması. Biraz daha güvenim gelince dediğiniz oranda  yatırım yapmayı düşünebilirim. Okuyan ama soru sormaya çekinen GeKo olmasın. En basitinden de olsa ucundan başlayıp öğrenmekte fayda var.
*

E. Ç.

Ripple (xrp) değişik bir coin. Çıkış amacı bankalar, kurumlar arası hızlı ve ucuz para transferi yapmak. hatta bir çok banka ve kurumla anlaştı. Sanırım Akbank ile bir anlaşması var. Bankanın mobil uygulamasında xrp ile para gönderme seçeneği vardı. 
Sorun xrp nin 100 milyar adet olması ve bunların yaklaşık yarısının şu an dolaşımda olması. Büyük bir kısmı da şirket yöneticilerinin elinde. İstedikleri zaman satıyorlar. Xrp yi yatırım olarak hiç almadım ama para transferi için çok kullandım.
Karşılaştırma yapacak olursak BTC nin maximum arzı 21 milyon adet. Şu anda dolaşımda 18 milyon adet var. Bunların tahminen 1 milyon kadarı da kaybolan hesaplarda kilitli kalmış durumda.

Aslında önemli konu btc nin teknolojisinde yani blockchain teknolojisinde. Bu teknoloji 1980 yıllardan beri konuşulan ama nasıl hayatı geçirileceği tam kavranamamış bir konuydu. BTC  nin doğuşundan sonra bu teknoloji daha anlaşılır olmuştur. Artık büyük firmalar, devletler bu teknolojiyi kendilerine entegre etmeye başladılar. Bunu da; bu iş için üretilmiş coinleri ve bu coinlerin arkasındaki şirketlerin yardımı ile yapıyorlar. Tabii bir coin atıyorum BMW ile bir konuda ortaklık, işbirliği yapınca o coinin değeri de borsada artıyor.

*

A. K.

Devletler sanal paranın kontrolunu almadan serbest bıraklamaları biraz zor. Şu anda bit coin bizim eski borsada  borsa oynamak gibi . Bilenler bilir buyuk şef bastonunu kaldırdı mı gider yere vurdu mu kagıt dip yapar.
*

E. Ç.

Devletler sanal paranın kontrolunu almadan serbest bıraklamaları biraz zor. Şu anda bit coin bizim eski borsada  borsa oynamak gibi . Bilenler bilir buyuk şef bastonunu kaldırdı mı gider yere vurdu mu kagıt dip yapar.

Sorunda buradan kaynaklanıyor. İnterneti kontrol edemiyorlar. Çin, Amerika, Hindistan denedi. Crypto paraların alım-satımını yasakladılar ama engelleyemediler. Bizim hükümet de bir ara twitter, wikipedia yı engellemişti. Ama isteyen herkes girebilmişti. şimdi vergilendirmek istiyorlar, geçen gün bizim bakan bu konuda çalıştıklarını açıkladı. Vergilendirmek demek yasal olarak tanımak demek. Ama kontrol işi çok zor.
En son visa, kartlarında crypto ödeme işlemleri için çalıştıklarını açıkladı. Yani ben btc mi visa kartıma yükleyip onunla alış veriş yapabileceğim. Bankaların işi zor. Hatta Avrupa ve Asya da bazı borsaların visa kartları var ve kullanıyorlar. Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

E. A. A.

Sorunda buradan kaynaklanıyor. İnterneti kontrol edemiyorlar. Çin, Amerika, Hindistan denedi. Crypto paraların alım-satımını yasakladılar ama engelleyemediler. Bizim hükümet de bir ara twitter, wikipedia yı engellemişti. Ama isteyen herkes girebilmişti. şimdi vergilendirmek istiyorlar, geçen gün bizim bakan bu konuda çalıştıklarını açıkladı. Vergilendirmek demek yasal olarak tanımak demek. Ama kontrol işi çok zor.
En son visa, kartlarında crypto ödeme işlemleri için çalıştıklarını açıkladı. Yani ben btc mi visa kartıma yükleyip onunla alış veriş yapabileceğim. Bankaların işi zor. Hatta Avrupa ve Asya da bazı borsaların visa kartları var ve kullanıyorlar. Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Zaten nihai hedef o.Bankalar ortadan kalacak veya ufaltılacak. Bu paralar ve üzerinde çalışılan block chain merkezsiz diyorlar. Bu da devletlerin elini zayıflatıyor. Yakında dünya vatandaşı pasaportu da gelir. Bir şeyler dönüyor ya hayırlısı.
Hodl lafının hikayesini de duymuştum.   Holder-hodl deyimini yanlış duyuyormuşum meğer şimdi yazılışını gördüm.
*

E. A. A.

Bazı sorularım olacak.  Mesela ben öğrenme amacıyla girdim iki borsaya. Fare gibi minik minik. İki borsada da  doge coin aldım hayvansever olarak.   diyelim bu paracıkları bir cüzdanda toplamak istiyorum. Soguk cüzdan olsun, internetten şer ve kem gözlerden uzak ... aynı cüzdanı her iki borsada kullanabilir miyim?  Aynı cüzdanı hem laptop ta hem mobil tel de kullanabilir miyim?
*

E. Ç.

Bazı sorularım olacak.  Mesela ben öğrenme amacıyla girdim iki borsaya. Fare gibi minik minik. İki borsada da  doge coin aldım hayvansever olarak.   diyelim bu paracıkları bir cüzdanda toplamak istiyorum. Soguk cüzdan olsun, internetten şer ve kem gözlerden uzak ... aynı cüzdanı her iki borsada kullanabilir miyim?  Aynı cüzdanı hem laptop ta hem mobil tel de kullanabilir miyim?

"Mal"ınızı farklı yerlerde saklamak iyidir. Daha önce oldu; borsa sahibi öldü. Borsa cüzdanının şifresi ondaydı ve para yatırınlar mağdur oldu. Borsa daki paranız sizin değildir. Borsanın cüzdanında saklıdır.

Merkeziyetli ve merkeziyetsiz borsalar var.
Merkeziyetli borsalar çalışanları olan, müşteri hizmetleri olan, bir sıkıntı olduğunda danışabileceğiniz insanların olduğu borsalar. Bu borsalarda işlem yapmak istiyorsanız paranızı, malınızı bu borsanın cüzdanına göndermeniz gerekir. Şifrenizi unuttuğunuzda daha önce verdiğiniz bilgiler doğrultusunda şifrenizi alabilirsiniz. Paranız, malınız o borsanın cüzdanında sizin adınıza tutulurlar, bankalar gibi.
Merkeziyetsiz borsalar, sadece bilgisayar programıdır. Hiç görmediğiniz, bilmediğiniz birisiyle güvenli olarak alış-veriş yapacağınız arayüzlerdir. Bir cüzdanları yoktur. Alış veriş yapmanız için kendi internet ortamında yaratacağınız cüzdanları bu programlara tanıtırsınız. Paranız sizin cüzdanınızdan başkasının cüzdanına gider. Trust wallet, blockchain wallet, MyEtherWallet gibi cüzdanları siz oluşturursunuz. Şifrenizi sadece siz bilirsiniz, unutursanız ulaşamazsınız. Bu cüzdanlar internet ortamında olan cüzdanlardır.

Ama siz soğuk cüzdan istiyorsunuz. Ben ledger cüzdan kullanıyorum. Ledger nano s.
Farklı markaların soğuk cüzdanları da var. Bunlar usb bellek boyutunda, para transferi yapmak isterseniz. Telefona yada bilgisayara kablo ile bağlamak yeterli. Son modelinde bluetooth bağlantı özelliğide var sanırım. Kaybederseniz yada bozulursa kurtarma kelimeleri ile tekrar paranıza ulaşabilirsiniz.
Kurtarma kelimelerini iyi saklamanız lazım.
Kendi cüzdanlarınızı istediğiniz yerde kullanabilirsiniz. Atıyorum Ziraat hesabınızdan Vakıfbank hesabınıza para gönderme gibi, borsadan cüzdan dan bağımsızdır.
Ama hangi "chain" "network" den göndereceğiniz önemli. Doge coini tam incelemedim. Ama örnek olarak bitconi hem erc20, hem bsc 20, hem bep2 hem de btc network ünde gönderebilirsiniz. Alıcı ve verici adres aynı network te olmalı. Küçük bir miktarla deneme yapmak her zaman iyidir.

*

E. A. A.

"Mal"ınızı farklı yerlerde saklamak iyidir. Daha önce oldu; borsa sahibi öldü. Borsa cüzdanının şifresi ondaydı ve para yatırınlar mağdur oldu. Borsa daki paranız sizin değildir. Borsanın cüzdanında saklıdır.

Merkeziyetli ve merkeziyetsiz borsalar var.
Merkeziyetli borsalar çalışanları olan, müşteri hizmetleri olan, bir sıkıntı olduğunda danışabileceğiniz insanların olduğu borsalar. Bu borsalarda işlem yapmak istiyorsanız paranızı, malınızı bu borsanın cüzdanına göndermeniz gerekir. Şifrenizi unuttuğunuzda daha önce verdiğiniz bilgiler doğrultusunda şifrenizi alabilirsiniz. Paranız, malınız o borsanın cüzdanında sizin adınıza tutulurlar, bankalar gibi.
Merkeziyetsiz borsalar, sadece bilgisayar programıdır. Hiç görmediğiniz, bilmediğiniz birisiyle güvenli olarak alış-veriş yapacağınız arayüzlerdir. Bir cüzdanları yoktur. Alış veriş yapmanız için kendi internet ortamında yaratacağınız cüzdanları bu programlara tanıtırsınız. Paranız sizin cüzdanınızdan başkasının cüzdanına gider. Trust wallet, blockchain wallet, MyEtherWallet gibi cüzdanları siz oluşturursunuz. Şifrenizi sadece siz bilirsiniz, unutursanız ulaşamazsınız. Bu cüzdanlar internet ortamında olan cüzdanlardır.

Ama siz soğuk cüzdan istiyorsunuz. Ben ledger cüzdan kullanıyorum. Ledger nano s.
Farklı markaların soğuk cüzdanları da var. Bunlar usb bellek boyutunda, para transferi yapmak isterseniz. Telefona yada bilgisayara kablo ile bağlamak yeterli. Son modelinde bluetooth bağlantı özelliğide var sanırım. Kaybederseniz yada bozulursa kurtarma kelimeleri ile tekrar paranıza ulaşabilirsiniz.
Kurtarma kelimelerini iyi saklamanız lazım.
Kendi cüzdanlarınızı istediğiniz yerde kullanabilirsiniz. Atıyorum Ziraat hesabınızdan Vakıfbank hesabınıza para gönderme gibi, borsadan cüzdan dan bağımsızdır.
Ama hangi "chain" "network" den göndereceğiniz önemli. Doge coini tam incelemedim. Ama örnek olarak bitconi hem erc20, hem bsc 20, hem bep2 hem de btc network ünde gönderebilirsiniz. Alıcı ve verici adres aynı network te olmalı. Küçük bir miktarla deneme yapmak her zaman iyidir.

Çok teşekkürler. Bu network işi tuhaf. Sistem otomatik niye tanımıyor anlamıyorum. Hangi coinin hangi networkden transfer edilebileceğini bildiren bir kaynak var mı derli toplu?    Sabahtan beri bir yandan araştırıp öğrenmeye çalışıyorum. Bitcoin benim işim değil hesabı bile zor 0.00001 ler le uğraşmak moralimi bozuyor. Şöyle ele avuca gelir paralarla uğraşayım diyorum. ETH DOT ADA CHZ TRX DOGE RVN  gözüme kestirdim bana göre. ETH de zamanla cesaret gelince uygun gibi. Bunların networklerini nereden bulabilirim. Ben deneme parası yollarken şansım yardım etmiş anlaşıldı. Kafama göre isim benzerliğinden bastık tuşa  çalıştı. Allah korumuş .  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Ben bazı kısa sorularımı liste halinde yazayım, vaktiniz olduğunda cevaplarsanız çok sevinirim.

1. Alınan cüzdanı her borsada kullanabilir miyim işler karışır mı? Sağlıklı olsun diye tek bir borsada mı olayım? Cüzdan usb açısından soruyorum. her ikisi için ayrı bir cüzdan gerekir mi?

2. BTCturk  merkeziyetli  BNC merkeziyetsiz tanımına mı uyuyor?

3. Bazı cüzdanlar ekranlı. Bunlar pille çalışıyor sanırım. Pil bittiğinde farketmezsek data silinmesi tehlikesi var mı? Arada şarja koymak gerekli mi?

4. Cüzdan kayıp diyelim , aynı markadan alıp, kurtarma sifrelerini girdiğimizde bilgilere ulaşabilirmiyiz?

5. Cüzdandaki parayı (yani şifre ve chain adreslerini ) tekrar borsa cüzdanına aktarıp cüzdanı devre dışı bırakmak mümkün mü?

6. USB   Çıkışlılar ara konnektörle telefona bağlanabiliyorlar mı?

6.Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap              bu da telefonmuş bu işler için çok pahalı    Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap      Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap    vault güzel gibi ama mobil telefonla da çalışır mı anlamadım.

Çok teşekkürler  şimdiden....
*

E. Ç.

Bu networkleri, ağları otobana benzetebiliriz. Her yeni ağ bir öncekinden daha hızlı ve ucuz. İlk çıkan btc ağı olduğundan bazen gönderimler 15-20 dakikada gidiyor. Komisyon ücreti de nispeten pahalı. bsc 20 ağı daha hızlı en son usdt gönderimim 15 saniye sürmüştü bu ağda. Çekme ve yatırma yaparken uyarı verir zaten ağınıza dikkat edin kaybolabilir diye.
Ben hep önce küçük bir miktar gönderiyorum. Ne olur ne olmaz...
Gözünüze kestirdiğiniz coinleri iyi inceleyip destek ve dirençleri belirleyip alım satım işlemi yapabilirsiniz. Bu bir yatırımdır yatırım yapmadan önce araştırmak gerekli. Benim de eth ve dot yatırırım var. Dediğiniz gibi 0.000001 btc alacağıma 100 adet başka coin alırım. Göze dolu dolu geliyor.  Eth nin ağı erc20 dir. Şimdilerde yavaş ve pahalı kaldı. o yüzden geliştiricileri eth 2.0 üzerinde çalışıyor. Bu ağlar bir borsadan başka bir borsaya yada cüzdana coin gönderme sırasında önemlidir. Bu tür işlemi pek yapmazsınız yaparken de biraz dikkat etmek gerekiyor. Genelde coinler eth altyapısını kullanır. Onun için erc 20 ağlarını kullanırlar.

1- Aldığınız her cüzdanı her borsada kullanabilirsiniz. Soğuk cüzdanlarda coin bulunmaz zaten yokturlar. Sanal olduklarından. Cüzdan sadece şifreleri tutar. Satın aldığınız yada internette oluşturduğunuz cüzdana btc, eth, ada ne atarsanız atın, daha sonra coini ister binance borsasına ister, BTC Türk borsasına gönderebilirsiniz. Sadece coinin o borsada alım satım yapıldığına (listelendiğine) emin olun.

2-BTCTürk, Binance ikiside merkeziyetli borsalardır. Bu borsaların telegramda resmi kanalları vardır. Merak ederseniz oralara üye olup bilgi edinebilirsiniz. Bazı gruplarda yararlı sohbetler oluyor. Binance. com, Binance ın global borsasıdır. Ayrıca Binance. us ve TRbinance. com gibi Amerika ve Türkiye gibi yerel borsaları vardır. Yerel borsalar o ülkelerdeki resmi otoritelerin denetimi altındadır.  Adresleri ve vergi numaraları vb vardır. Ben eskiden bankaya para yatırmak ve çekmek için BTCTürk kullanıyordum. Artık TRbinance komisyonu daha düşük, hatta binance globalden trbinance ücretsiz coin gönderebilirsiniz.
Binance in binance. org uzantılı merkeziyetsiz bir borsasıda var. Ama hacmi düşük.

3-Bendeki de ekranlı. İçinde pil yok enerjisini bağladığınız laptop yada telefondan alıyor. Usb bellek mantığında şifreleri hafızasında tutuyor. Sadece arayüzünü kullanırken enerjiye ihtiyaç duyuyor. Onu açmak için de şifre veriyorsunuz. Yada parmak izi ile çalışanlar var.

4-Cüzdanlar, hem internet cüzdanları hem soğuk cüzdanlar, ilk kurulum aşamasında 24 kelime belirlerler. Bu kelimeleri bir yere yazmanızı isterler. Sonra teyit etmek için rastgele sıradaki kelimeleri size sorarlar teyit aldıktan sonra kullanıma onay verirler. Bu kelimeleri kullanarak cüzdanınızı tekrar oluşturabilirsiniz. İçindeki coinlere orada olacaktır. Aslında sizin coinler blockchain içerisinde cüzdanda olanlar sadece şifreler ve kullanımı kolay olması için telefon yada bilgisayarda çalışan arayüzler.  Ancak bu kelimeleri iyi saklamanız lazım. telefonunuza kaydetmeyin. Bir kopyasını da güvendiğiniz birisine verin. Dünya hali.
  Aslında bu 24 kelimenin her biri 64 rakam ve harf kombinasyonundan oluşan bir şifre. Yani sizin asıl şifreniz 24x64 numaradan ve harften oluşuyor. Zamanında bunu iyice araştırmıştım ama unuttum tabii. Kelimeden birinde farklı bir harf yazarsanız tamamen farklı bir kombinasyon oluşuyormuş.

5-Normal cüzdan gibi düşünün parayı bakkala veya bankaya verebilirsiniz. Elinizde boş cüzdan olacaktır. İstediğiniz gibi boşaltır doldurur defalarca kullanırsınız.

6-Uygun bağlantılarla telefona bağlanabiliyor. Ben tablet kullanıyorum. Tablette cüzdanın kendi programını açıp gerekli işlemi yapabiliyorum. Cüzdan tablete veya laptopa bağlamadan da bu programı açabilirsiniz. İçindeki coinleri ve maddi değerleri görebilirsiniz. Coinlerin değerini internetten öğrenip ekrana yazar. Ama cüzdanı kablo ile bağlamadan gönderim yada alım satım işlemleri yapamazsınız. Gönderdiğiniz linklerdeki aletler telefonla çalışıyormuş. Ama yineden almadan önce teyit etmekte fayda var. Sonuncusu için öyle bir şeyler demişler.

Sizin amacınızı bilmiyorum Ama al sat yapacağım miktarı borsada tutuyorum. Uzun süre elimde tutacağım al-sat ile riske atmayacağım miktarda cüzdanda. Cüzdanla borsa arasında çok transfer yapmıyorum. Kenarda köşede duruyor.

Takip ediyor musunuz bilmiyorum ama bitcoin bugün deli fişeklik yaptı. 58k dolardan 47k ya düştü şimdi 53k civarında. Bu yaklaşık 16k lık bir hareketlilik demektir ki gün içinde fiyatının % 35 kadar hareket etmiş. Normal klasik borsalarda bu hareket asla olmaz. Alttan almak için bir fırsat verdi. Yukardan satıp aşağıdan alanlar iyi para kazandı. Bazıları da kaybetti.
Ama bazı coinlerde arttı. örneğin xrp...

*

E. A. A.

Sizi çok yorduk , harika bilgi desteği için teşekkür ederim. Okuyan ilgi duyan Korsanlar için de umarım faydalı olmuştur. Bu bilgilerin bir köşede durmasında fayda var.  Bit coin i takip ettim felaket,  Allahtan o kadar para yatıramam , yoksa gece uyku tutmaz adamı. Bizim sınıf altcoin  ders geçmesi daha kolay.
XRP davası ne oldu acaba bir bakayım internete. Karar verip cüzdan alırsam size tekrar danışırım.  Anladığım kadarıyla sepet de yapsanız hepsini uyumlu cüzdanda tutabiliyorsunuz. Cüzdanı laptopla kullandığınızda , cüzdan devre dışıyken,    dışarıdaysak mobil uygulamadan borsaya girersek coinleri göremeyeceğiz anlaşılan. Çünkü şifreleri TEK BİR NOKTADA YANİ CÜZDAN DA olacak.  Markaları da iyi incelemek lazım. Bu gece oturup bunları çalışayım. Tekraren sağolun, aklınıza gelen her şeyi yazın ikaz edin zevkle okuruz.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap