0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

A. K.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bence takip edelim, uzun vadede kar/zarar durumuna bakalım.

Kendimi denek olarak öne atıyorum. Trader değilim alım satım yapmıyorum. Şu an itibarıyla elimde

0,3 bitcoin, 30.000 usd x 0.3 = 9.000 usd
3 ethereum, 2.000 usd x 3 = 6.000 usd

Toplam 15.000 usd yatırımım var. (üçe beşe bakmadım, btc ve eth güncel değerleri yaklaşıktır)

Kripto paraların yükselmesi düşmesi haricinde, ilave olarak, her iki kripto para için de yıllık % 5 faiz alıyorum.

Bir sene bekleyelim, ölmez sağ kalırsak portfolyomun ana kısmını oluşturan bu iki kripto paranın son durumunu, kar/zarar oranını görelim derim.

Zaman içerisinde kuvvetle muhtemel düşüşler oldukça üzerine ekleme yaparım. Ancak hesap karışmasın, biz 1 sene sonra hesabımızı 0.3 btc +3 eth + % 5 faiz üzerinden yapalım.

Btc 100.000 usd olursa alacağım tekneyle ziyaretime gelen tüm denizci dostlarımı en iyi şekilde ağırlamaya çalışacağıma söz veriyorum. Btc çakılır, bizim yatırımlar çökerse, en yakın balıkçı barınağında oturur, tekneleri seyrederek, çay bardağında renk değiştiren sıvımızı yine de içeriz Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Selametle...

Cenk kaptanım gördüğün gibi paran varmı derdin var Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

S. K.

Elimden geldiğince yatırım yaptığım projeleri inceliyorum, white paper'larını okuyorum. Sosyal medyada projeleri takip ediyorum. işin tuhaf tarafı bu yaptığım işten zevk alıyorum.

Siz kripto paralara yatırım yapmayı riskli bulabilirsiniz. Sizi suçlayamam. Ama yatırımlarımı çeşitlendireyim diyorsanız kripto paraları incelemenizi tavsiye ederim.

Cenk korsan bu white paper dediğiniz ne kidir? Borsa şirketlerinin izahnamesi gibi bir şey diye düşünüyorum... Aslında kendi mesajımda anlatmaya çalıştığım data da buydu (eğer bu bir izahnameyse tabi)... Orada halka arz olacak şirketin derdinin ne olduğu; arzdan gelen parayla borç mu ödeyecek, yatırım mı yapacak, bunlar yazıyor; talep gönderen katılımcıya X vade için fiyat taahhüdü verip vermediği ve dediği olmazsa telafi edip etmeyeceği, şirketin stratejisinin büyüme hissesi olmak mı temettü hissesi olmak mı yoksa karma bir stratejisi mi olduğu vs. vs. her şey yazıyor... Biz de biliyoruz ki şirket kâr ederse para verecek veya hisse verecek yahut her ikisini de yapacak... Ha bu demek değil ki illa bu olacak; belki şirket batacak paramız uçacak falan...

Tabi diğer taraftan (white paper = izahname varsayımına devam edersek) borsada şirketin o dediklerinin tersi işler yapması halinde müdahale eden regülatör kurumlar var... Ben temettü vereceğim diye yerel global emeklilik sandıklarından dünya para toplayıp; sonra yaptığınız kârı sürekli yatırımlara gömüp yok ederseniz SPK da sizin yöneticileri gömer mesela... Coin'lerde var mı böyle bir düzenleyici otorite? yoksa otorite dediğiniz pazarın sözünü tutmayan coin'i fiyatla cezalandırmasından mı ibaret?

Yani böyle beş üzeri beş sayıda bilinmezler varken buna nasıl yatırım yapılır ki (daha doğrusu coin piyasasına para koymanın adı nasıl yatırım olur ki)? Evet zamanında 5 btc 1$ etmezken şimdi 1btc 30K$ ediyor (üstelik bu çökmüş hali sanırım) ama aynı şekilde fiyatı 70$'dan 0,0007 cente (dolara da değil cente) düşmüş coinlerden bahsediliyor...

Pek tabi ki herkesin risk algısı farklıdır ama böyle belirsiz bir "pazara" benim yatırabileceğim para max 100USD falan olabilir ki o da adına yatırım deyip hakkıyla takip etmeye değecek bir değer değil... Yani ben bir coine 100$ atsam ve o para 5 hafta sonra 150.000-USD'ye çıksa, ondan bir hafta sonra 5$'a inse, sonra yeniden 100 dolara çıksa; benim ne çıktığından ne indiğinden haberim olmaz; çünkü çöpe atmış para gözüyle baktığım için takip etmem ve 7. hafta aklıma gelip baktığımda hala 100USD portföy değerini görüp "iyi bari lan hala batmamış" diye sevinirim bile  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

C. A.

Atilla Korsan,

Standart yaşam giderlerimin haricinde kenara para ayırabildiğim bir gelirim var.

Evet çok dertliyim Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Ama gerçekten çok dertliyim. Kenara koyduğum birikimlerimle, bankada kur korumalı mevduat açsam, enflasyon %140, kur değişiminden koruyor ama enflasyondan asla.

Altın alsam, bankalar alış/satış arasındaki makası anormal arttırmışlar, üstelik sanal altın aynı kripto paralar gibi Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap var olduğu değerlendiriliyor Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Fiziki altın alsam, hem makas çok yüksek hem de çalınma riski var.

Borsa desem, yabancı yatırımcı yok, bildiğiniz annemizin liginde kısa paslaşmalar. Ekonominin kitabını yazmış biri tarafından yönetilen ekonomimizde her an tepe taklak olmaya hazır.

Gayrımenkul desem, kredi vereceğiz dediler zaten şişik olan piyasa akıllara zarar bir duruma geldi. ( Gerçi içinde bulunduğumuz parlak? Ekonomik durum nedeniyle, ani bir kararla, geçen sene tekne almayı planladığım parayla İzmir/Urla/Zeytinler taraflarında bir toprak alıp üzerine bir gece kondu yaptırıyorum) 

Hakikaten çok dertliyim. Kripto paralar bu ortamda sanki bir tık daha iyi bir yatırımmış gibi. Ama olmayabilir de.

Selametle...   

*

C. A.

Sedat Korsan,

Kaygılarınızda kesinlikle haklısınız. Kripto paralara yatıracağınız paranın hiç bir garantisi yok. Arkasında SPK yok,temettü dağıtımı vb kar paylaşımı yok.

Sistem tamamen merkeziyetsiz. Banka yok. Kişiler var. Kişiler arasında kripto paraya atfedilen bir değer var. Manipülasyona açık. Karşılıklı swap (değişim) yapabilirsiniz ya da bir kripto borsasında alım satım yapabilirsiniz. Bütün güvenliğiniz sizin elinizde. Şifrenizi kaybederseniz kriptonuzu kaybedersiniz.

White paper'lar borsa şirketlerinin izahnamesi gibi değiller. sadece projenin ne olduğunu, ne işe yaradığını, projenin yararatıcılarını/yatırımcılarını,
tokenomics yani enflasyonist mi yoksa arzı kısıtlı mı, istatistikleri nedir, coinler belli aralıkta yakılıyor mu vs vs. gibi bilgiler içerir. Hiç bir şeyin garantisi yok. Projeyi beğenebilirsiniz, amacını seversiniz, yatırımcıları tanıdıktır, tokenomics matematiği aklınıza yatar o zaman alırsınız veya almazsınız.

Riskler çok yüksek, kesinlikle sağlamcı birine göre değil şu anda. Sanırım ben bu konuda biraz genişim. Ama eminim çok kısa süre içerisinde kripto paralara yasal düzenlemeler gelecek.

Daha önce de dedim. Bu iş bir nevi Nasreddin Hoca'nın göle yoğurt çalması gibi bir şey şu anda. Sanırım ben yoğurt çalma işini ve sonrasındaki her şey güzel olacak duygusunu seviyorum. Çok matematiksel ya da yüksek umutlarla, kazanma hırsıyla yapılabilecek bir şey değil.

Diğer taraftan gelecekte (kötü/işe yaramayan projeler elendikten sonra) kripto paraların tamamen hayatımıza gireceğini, devletlerin kripto paralar konusunda düzenlemeler yapacağını ve zamanında doğru yatırımı yapanların bu işten karlı çıkaçıkacağını bütün kalbimle düşünüyorum.

Selametle...

*

A. K.

Malum devletler kontrol edemedikleri şeyleri sevmezler. Sistemin oluşturulması devrim niteliğinde olabilir ama ben uygulama şekline , kontrolsuzluğuna karşıyım .

Metaverse de bogaz koprusunu, bayagı kripto olarak para vererek, satın alıyorsun . Köprüyü kim satar köprü onunmuydu ki satıyor. Eğer ben de böyle bir satısa başlasam ulan köprünün sahibi var sen sahtekarsın deyip beni Sülün Osman diye hapse mi atarlar .

Ben elektronik muhendisi olmamın yanında teknolojik makinalar üreten firmam da var, yani konuların tam içindeyim . Ben bile topluyorum olmuyor, carpıyorum olmuyor. Sistemi kontrol altına almaya çalışsan nemacıların işine gelmediği için sansür istemezük, özgürlük vs devreye giriyor. Evrensel bir kontrol mekanizması kurulmadan tek tek devletlerin tedbir alması da işe yaramaz . Gördüğüm kadarıyla çoğumuz belli bir yaşın üzerinde felek ve çember ilişkisini bilen insanlarız hayal kurarak, dünya barışı ,peace , hippilik le  kıymetli birikimlerimizi yatırmak hayal kurmak olur ve sürekli keriz silkeleme operasyonu yeriz.

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

Ç. Ş.

Kripto paraları yatırım anlamında daha güvenli kılacak olan kanuni düzenlemeler, aynı zamanda bu sistemin kontrol edilmesi, vergilendirmesini vb. getirmeyecek mi.

Yani iş bu güvenli noktaya geldiğinde de bu defa cazibesini kaybetmeyecek mi. Zira benim anladığım kripto paranın en önemli tarafı devlet kontrol ve vergilendirmesinden uzak oluşuydu.
*

E. G.

"Panta rhei" tanımı bu coğrafyadan çıktı ne mutlu ki (Efesli Heraklitos).

Bu sistemler gelişip evrilecek, biz anlasak da anlamasak da. Biz anlamlandırsak da anlamlandıramasak da.

Her şey akıyor, değişiyor. Ve governance (yönetim) sistemleri de değişecek. Güvence beklenilen mevcut erk aslında değişecek. Ondan neden güvence istensin ki?

İnsanlar insanlığı yönetemiyor, algoritmalar yönetecek. Ben göremem herhalde ama görebilmeyi isterdim. Elimden gelen sadece kendi metaverse girişimlerimle, kendi governance planlamamla becerebildiğimi yapmak.

Kripto paralar bir yatırım aracı olmayacak ileride (aslında şimdi de değil ama bu aşamada eğlenceli bir kumar ve büyük kazanan da olacak, büyük kaybeden de).

20-30 yıl sonra çok farklı bir dünya olacak, kimse aynı nehirde iki defa yıkanamaz.

Saygılarımla,
Erol

« Son Düzenleme: Mayıs 16, 2022, 11:59:11 Gönderen: Erol Gökçek »

*

Ç. Ş.

"Panta rhei" tanımı bu coğrafyadan çıktı ne mutlu ki (Efesli Heraklitos).

Bu sistemler gelişip evrilecek, biz anlasak da anlamasak da. Biz anlamlandırsak da anlamlandıramasak da.

Her şey akıyor, değişiyor. Ve governance (yönetim) sistemleri de değişecek. Güvence beklenilen mevcut erk aslında değişecek. Ondan neden güvence istensin ki?

İnsanlar insanlığı yönetemiyor, algoritmalar yönetecek. Ben göremem herhalde ama görebilmeyi isterdim. Elimden gelen sadece kendi metaverse girişimlerimle, kendi governance planlamamla becerebildiğimi yapmak.

Kripto paralar bir yatırım aracı olmayacak ileride (aslında şimdi de değil ama bu aşamada eğlenceli bir kumar ve büyük kazanan da olacak, büyük kaybeden de).

20-30 yıl sonra çok farklı bir dünya olacak, kimse aynı nehirde iki defa yıkanamaz.

Saygılarımla,
Erol

Erol korsanım yazdıklarınıza katılıyorum, bir nokta dışında.

İnsanlığı tabi ki de insanlar yönetemiyor ama yönetememeye de devam edecek. O söz ettiğiniz algoritmaları halen insan beyni yazıyor.
Gün gelip te (hiç inanmıyorum ama) algoritma oluşturma ve sistem mühendisliğini de makineler yada yazılımlar yapmaya başlarsa ancak o dediğiniz olabilir. Bu konu da şu an sadece bilim kurgu filmlerinde olabilen bir şey.

Yada uzaydan bir üstün canlı gelip insanlığı yönetmeye başlarsa o da başka.

Tabii birde insanlık yönetemediği veya yönetemeyeceği teknolojiyi uygulamaya koymuyor tarihe bakacak olursak. Dolayısı ile kripto para vb. teknolojik gelişmelerin de insanlığı daha özgür kılacağını hiç sanmıyorum. Özgürlük artık bugün geldiğimiz dünya düzeninde sadece alınıp satılan bir vizyon o kadar.

Yani algoritmaları yazan insanlar ve o yazanların başında da yine malum yönetim odakları olursa, insanlığı uzunca bir süre daha insanlar yönetemiyor olacak bence...

Kripto para durumu da iyiye gitmiyor, bakalım ilerleyen süreçte neler olacak.
« Son Düzenleme: Mayıs 30, 2022, 11:55:00 Gönderen: Çetin Şahinöz »