0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

H. D.

Ynt: Demirleme ile ilgili 3 detay soru.
« Yanıtla #60 : Ocak 23, 2014, 00:38:39 »
Bu sitenin kurulduğundan beri yazılmış bütün  konularını dikkatle okudum.İtiraf etmeliyimki bu konu kadar acayibini okumadım.Baştan kafam karışmıştı ama şimdi düzeldi.Anladımki  yazılanlarla tam örtüşmesede kendi bilgilerim doğru.Kimse kusura bakmasın.
*

B. B.

« Yanıtla #61 : Ocak 23, 2014, 00:43:35 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bu sitenin kurulduğundan beri yazılmış bütün  konularını dikkatle okudum.İtiraf etmeliyimki bu konu kadar acayibini okumadım.Baştan kafam karışmıştı ama şimdi düzeldi.Anladımki  yazılanlarla tam örtüşmesede kendi bilgilerim doğru.Kimse kusura bakmasın.

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Abi bak quote dışına da yazmayı başardım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

O. B.

« Yanıtla #62 : Ocak 23, 2014, 08:53:32 »
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

İsmail Korsanım

Az önce ki soru daki doğru cevap :  çelik tel  idi  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Çünkü lastik ve tel arasında kuvvetin iletilmesi konusu var ....

Bir başka değişle kuvvetin bir kısmını lastik emer...   Çelik telde   uyguladığınız kuvvet aynıyla yüke biner

böylece çelik telle çekmek daha kolaydır...

Bu durumda da İzninizle DEVRİM yapayım ...

Selametle ....

Siz haklısınız ancak bir düzeltme yapayım izninizle. Kuvveti uygulayıp yeteri kadar beklediğinizde çelik ile lastik arasında fark oluşmaz. Burada herkes statik durum ile dinamik durumu karıştırıyor. Bir sistemde statik kuvvet analizi ile dinamik kuvvet analizi farklıdır.
Hem çelik telde hem de lastik telde karşı tarafa aynı miktarda kuvvet iletilir farklı iletilen kinetik enerjidir.
Daha önce de verdiğim örneği tekrarlayayım:
Bungee Jumping yapan bir adamı düşünelim. Bu adamı çelik bir telin veya lastik halatın ucuna asıp statik olarak bırakırsak yukarıya iletilen kuvvet ancak adamın ağırlığı kadardır ve adama hiç bir şey olmaz. Ancak adamı yukardan bırakırsak, adamın ayaklarına lastik bağlıysa adamın kinetik enerjisini lastik emdiği için(aslında bu bir emme değildir esnek cismin yay özelliğinin ürettiği potansiyel enerjidir yani esnek halat kinetik enerjiye karşı bir potansiyel enerji ile karşı kuvvet uygular) yine adama bir şey olmaz ve sallandıktan sonra durduğunda yukarı iletilen kuvvet yine adamın ağırlığı kadardır. Ancak adamın ayağına çelik tel bağlayıp yukarıdan bırakırsanız adamın ayakları kopar. Çünkü çelik tel kinetik enerjiyi almadığı için adamın ayağına kendi ağırlığı ve kinetik enerjinin tamamını absorbe edecek kadar da bir impulse kuvveti gelir.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bu nedenle teknede yaklaşık 10 metre zincir arkasına eklenecek bir esnek halat tekneyi darbe etkilerine karşı daha iyi korur. Bu darbe etkileri dalga ve rüzgar etkisiyle hareket eden teknede oluşur.
Uzun zincir sadece ağırlığı sayesinde yukarı kalkarken teknenin hareketinde oluşan kinetik enerjiye karşı koyan bir potansiyel enerji oluşturur. Zincir gerildikten sonra bir daha ilave bir  etkisi olmaz. Hangi rüzgarda zincir tam gerilir bunu daha önce hesaplamıştık.
Bunları hesaplamak için derin bir denizcilik bilgisine gerek yok. Lise seviyesinde fizik bilgisi yeterlidir. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Ocak 23, 2014, 09:06:25 Gönderen: Orhan Barut »

*

A. Ç.

« Yanıtla #63 : Ocak 23, 2014, 09:11:15 »
Beş katı kaloma verildiğinde 30 metre zincirin demire bağlı son halkasını zeminden kaldırmak için gereken güç 85 kg olarak ölçülmüş.  40ft bir teknede ABYC tekneye tam baştan esen 10 knot rüzgar için 56 kg, 20 knot rüzgar için 226 kg referans güç veriyor. Yani 4 havada zincirin pek de zincir eğrisi kalmıyor.  Zincirin tek faydası sanırım ırgatta kavelata ile kolay çekilebilmesi.
*

H. E.

« Yanıtla #64 : Ocak 23, 2014, 09:52:24 »
"Lentede kalmak" ne demek?

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

M. M.

« Yanıtla #65 : Ocak 23, 2014, 10:49:02 »
Orhan Barut Korsanım

Benim teknik bilgim sizinkinin çok çok altında konuyu teknik olarak açıkladığınız için teşekkür ederim ..

Ben olayı kolay anlaşılır bir pratikte hafızalarda kalır diye lastik ve çelik halat diye vermiştim ...

Sizin teknik bilgilerinizle umarım konu açıklığa kavuşmuştur.

Malum amacımız Gekoda gerekli bilgilerin bulunması ilerideki kuşaklara bilgi birikiminin oluşması ..

Bu konudaki katkılarınızı ilgiyle izliyorum ...

Selametle ..
*

C. E.

« Yanıtla #66 : Ocak 23, 2014, 10:54:39 »
Demirleme ile ilgili birkaç sorum var, demirleme ve kıçtan kara metodlarını araştırırken aklıma takıldı, fazla detaya daldım diye korkuyorum ama galiba öğrenmezsem rahat edemeyeceğim:

1- 5 metre derinliğe 25 metre demir bıraktığımızda tekne demir attığı noktadan kaç metre geriye gider?  Pisagor üçgeni ile tahmin edeceğim, ama demirin düz değilde eğik olması hesaba ciddi biçimde etki edebilir sanıyorum.

2- 34feet ve 40feet Beneteau gibi polyester teknelerde genellikle demir uzunluğu ne civardadır, ya da ne civarda olmalıdır? Bunun teknedeki ırgat sistemi ile bağlantılı olduğunu farkındayım fakat belirli bir standart değer vardır diye tahmin ediyorum. Ya da  tekne kiralarken arayıp sormak lazım mıdır sizce?

3- Sanırım kıçtankara iskeleye yanaşırken azalan derinlik, teknemizdeki demirin uzunluğu ve vermemiz gereken kaloma arasında bir ilişki var.
Bunu formüle etmek mümkün müdür?  Yani İskeleye 2 metre kala demirin bitmesi, ya da iskeleye yanaşabilme ama yeterli derinliğe demir atamama vs. gibi sorunların bazı değişkenleri hesaba katarak bir algoritma ile çözüleceğini sanıyorum, tabi teknenin arkasında iskeleye uzaklığımızı ölçen bir uzaklık ölçer yok, ama misal olsa idi, bu iş nasıl çözülürdü? Demir atılması gereken o belirli aralık tüm değişkenleri hesaba katarak nasıl hesaplanırdı?

Konu çok farklı noktalara gitmiş. Ben Turgan Bey'in konusuna dönmek istiyorum. Anladığım kadarıyla bir yelkenli kiralayacak ve özellikle kıçtan kara yaparken çapayı nerede atacağını hesaplamaya çalışıyor. Sorularına matematiksel cevap vemek yerine kendi yaptıklarımı anlatayım:

Öncelikle sık yapılan hata: İskele önünde manevranızı yapıp arkanızı karaya döndünüz. Tornistan verip zinciri salmaya başladınız. Çapanız zemine inme süresi kadar geride yere temas edecektir. Hatta çapa dik durduğu için bir miktar daha zincir salana daha da geriye sürüklenecektir. Çapanız çok daha az kaloma ile tutacaktır, o da tutarsa. İlk pozisyonu aldığım yerde tornistanı vermeden zinciri derinlik kadar bırakıyorum. Tornistanla birlikte döşemeye başlıyorum.

Derinlik 20 metrenin altındaysa, döşeyebildiğiniz kadar zinciri döşeyin. Milimetrik hesap yapamayacağınıza göre en kötü senaryoyu düşünün. "Zincir uzunluğu - derinlik" olarak hesaplayın. Bu size ufak bir hata payı bırakır. Başıma geldiği gibi iskeleye iki metre kala maymun olmazsınız!

Mesafeyi göz kararı ölçmek durumundayız. (Bi ara mimar arkadaşın ahı gitmiş vahı kalmış lazermetresini alacaktım, ama gün ışığında o mesafede lazer ölçüm noktasını görmek imkansız. Vazgeçtim.) İskelede bağlı diğer teknelerin boyları ve kendi teknemizin boyundan yola çıkarak tahminde bulunmak çok zor olmuyor.

*

N. B.

« Yanıtla #67 : Ocak 23, 2014, 12:52:11 »
Hiç şaşmayan "Zincir boyunun kıçtan kara olmaya yetmeyeceği durumlarda demiriniz kazık gibi tutar" kuralı ne kuralı idi?
*

İ. Ç.

« Yanıtla #68 : Ocak 23, 2014, 16:19:35 »
İnanın  ne diyeceğimi şaşırıyorum.

Korkmak, önlem aldırır, Tabiat/deniz bunlar çok kuvvetli, başa çıkılması imkansız yaratılmışlardır. Bakın 10 sene önce başımdan geçen olaylardan birini size aktarayım. "ocak ayı, meslissa adası batısı, kısaca anlayabilmeniz için metre olarak belirteceğim, altımda ki gemi 179 metre boyunda. hemen az mesafe uzağımda 80 metre boylarında ufak bir koster. Aldığımız raporlardan (inmarsat/navtex) Brithish Channel da oluşan havanın hızla akdenize doğru hareketi. lions bölgesindeki hareketlilik. mecburan bulunduğumuz bölgede hava güzel de olsa yatmaya karar verdim. yukarda bahsettiğim koster o da Türk bayraklıydı, kaptanı ile konuşmamızdan kısa bir sure sonra demir alarak hareket etti. kendisini ikaz ettim. "ben hava gelene kadar karşıya atlarım" dedı. yürüdü. ertesi gün aksam saatlerinde "MAYDAY" çağrısını duyduk. deniz güverte yüklerini almış, ana makinası çalkantıdan  pisliği kabaran yakıt yüzünden istop etmiş, batmak üzereydi. aldığımız hava 10/11 kuvvet ve son 50 yılın en kötüsüydü. sabaha kadar kendisi ile temas da kaldık, italyan romorkörler havadan yaklaşamadı, tek tavsiyem şu oldu, bütün mürettabatın giyebildiği kadar kalın giyinerek, immersion suit leri giymeleri ve can halatı ile bir mürettabatın heriki demiride hırça mapaya kadar denize atmalarıydı. 2 gün denizde savruldular karata sürüklendiler,  ve karaya 500 metre kala çapalardan sadece birinin tutmasınya kurtuldular. Gemide ki bütün mürettabat, denizi bıkaktı. sadece kaptanları hariç.artık çok iyi bir kaptan o.

Biz denizciler tedbiri severiz, biz yelkenciler tedbir severiz. gerekirse yatağınız yelken, yastığınız iskota olmalı. evinizdeki rahatlığı teknede bulmanız imkansız. yer tutmasın diye tekneye zincir alınmaz mı ?
tel halat ile, naylon halatın 50 kg lık bir yükü yukarı çekme örneğini ben gerçekten anlayamadım. bunun denizcilikle ne ilgisi olabilir ki ?
Zincir esnemez, ama hava/deniz ile gerildiğinde (( ki buna biz "binme" deriz) hemen arkasından gemiyi çekerek eski konumuna getirir.
Sizleri eleştirmiyorum, yalnış anlamayın. bunları bilmenizi de beklemiyorum ama ben bu mesleği okudum, ilmini öğrendim, 35 yıldır da uygulayıcısıyım. dünya bunu kabul ederken birilerinin etmemesi de o kadar önemli değil. bizim "wc" lerimiz bile sertifikalı veya tiponay' ıdır.
Denizlerde öyle seyler basınıza gelıyor ki inanamassınız. Kuzey denizinde yiz, almanyadan kalkmıştık, yıne buyuk bir havaya girdik, mürettabatım  yarıdan fazlası rus du. reis de  onlardan biri. biz denızlı havalarda can teli cekeriz, baştan kıça. baş altından bir kaportanın açıldığını fark ettik. adam can kemerini baglayarak (reis) ve kendini can halatına da takarak baş altına gitti, kaportayı kapattı dinerken öyle bir deniz geldi ki, adamı ıkı parçaya ayırdı telleride koparttı. dönüp cesedini bile alamadım.

Denizi küçümsemeyin, zamanında brezilyadan demir cevheri yüklü gemi ereğliye giderken, adam okyanusları geçmiş, gelmiş sile açıklarında batmış. Denizin yakını uzağı olmaz. Tam tersi açık deniz sahil denizlerinden çok daha emindir. Sahil çok daha tehlikelidir.

Türkiye de binlerde yat çı var ama %99 u yazlıkçı denizcilerdir. gidin bakın kuzey denizinde adamlar kar yağarken yelken seyri yapıyor, hava ne zaman esiyorsa (20 knot üzeri) denize o zaman çıkıyorlar.

Kısaca hayatı deniz plan biri olarak  tavsiyemdir, tedbirli olmak.

Bu konu hakkında artık yazmak istemiyorum, çün ki, en azından çelik tel ile naylon halatı tartışmak bana göre değil maalesef.

Diğer bir arkadaşımın sordugu "lente" de kalmak ise,  kısaca;

Önce kıç taraftan teknenizin dışından doğru bir halatı baş üstüne alırsınız, nerede demirlemek istiyorsanız demirlersiniz,  demir dibi bulur, bir tekne boyu  zincirinizin ölçüsüne göre serersiniz. naylon halat iel baklalardan birine izborça ile bağlar, kalomaya  devam edersiniz. (tornistanla) yeteri kadar demir serdikten sonra, kaveletayı frenler, arka taraftan halatı vira edersiniz, tekne rüzgar üzerine döner, otururken  sıcak havada teknenizde esinti olur. aynı sitili rıhtıma yanaşmalarda da kulanırsınız. bordanız temiz kalır. veya sığ bir sudaki iskeleye açık olarak yanaşırsınız.

Selametle,

*

A. Ç.

« Yanıtla #69 : Ocak 23, 2014, 16:39:24 »
Gemilerde zincir, küçük teknelerde halat öneriliyor. Gerekçelerini saymayacağım.  Bir gemicinin zinciri savunmasını doğal buluyorum.  Yelken sporuna saygı duysam da bu bir spordur ve çok yoğun olarak demirleme öğretilmez bile, birçok yarış teknesinde demiri baş üstünde tutmayın, zincir dolabında veya tekne içinde saklayın uyarısı, demirinizi marinada bırakın şeklinde yorumlanır. Bu nedenle fikirlerinize katılmıyorum.
*

İ. Ç.

« Yanıtla #70 : Ocak 23, 2014, 17:08:55 »
Ahmet bey, yarış teknelerinde IRC genelde ırgat yok ki zaten.

"birçok yarış teknesinde demiri baş üstünde tutmayın, zincir dolabında veya tekne içinde saklayın uyarısı, demirinizi marinada bırakın şeklinde yorumlanır." kimse böyle bir uyarı yapmaz, yapamaz. biz hava olmadığı zamanlar bunu yapardık demiştim. sadece zincir çapa değil, özel giysilerimiz, yelken kılıfları, yedek yakıt tankları vs vs.

Gemilerde ise herhangi bir şey önerilmez. kurallar vardır, ve klas kurumları vardır. örnekğin, "2999 gross a kadar gemiler şunları taşır." der. "öneririz" demez. yani kuraldır bu. teknelerde ufak gemilerdir. sadece boyutları ve gross ları küçük olduğundan farklılık ekipmanların boyutları küçülür. yeni yapılacak  değişiklikler var yakında. amatör denizciler için, başlatılan birtakım çalışmalar var. artık amatör teknelerde sörveyler tarafından sertifikalandırılacak. yani bir standart getiriliyor.

mesela;  radar reflektörü olmayan birçok yat var. ais olanlar genelde ticari yatlardır. ama bu radar reflektörü taşımayanlar bizler ve amatör tekneciler için  büyük risk taşır. gece görünmezler, gece çiğner gereç gemi, çiğnediğinin farkına bile varmaz. bu örnek tabii. bunun gibi verilecek onlarca örnek olabilir.

fikirlerime katılmamanıza ve düşüncenize saygı duyarım. ama katılmasanızda bu böyle. kural neyse o dur. Yelken yarışçıları "sörf" çü değil. yelkeni tam anlamıyla kullanan, denize, rüzgara ve rakibe göre taktik geliştiren denizci ve zeki insanlardır. bu insanlar üçgen parkur da  yarıştıklşarı gibi, 3/5 gün süre ile aralıksız yarışan hatta uluslararası yarışlarda çok daha uzun giden arkadaşlar var.

Sayın Ahmet bey, iki tür yelkenci vardır.  1-yelken ile sürükleneler  2-yelkenden üstün randıman alarak onu kullananlar. 2- inci katagoride i kişiler tam anlamı ile denizci olanlardır. denizi, fırtınayı, rüzgarı bilirler. örnek, amatör yelkenci 40/50 knot eserken asla teknede ayakta bile duramaz ken, bu adamlar o rüzgarda yelken yaparlar. o insanlar, asla naylon halat ile demirlemezler. çünki neyin ne olduğunu iyi bilirler. Benim kızımda 8 yaşında milli  oldu. şimdi yat ile lisanslı yarışıyor. simdi siz bu insanlarla yelken veya havayı, veya yelkeni veya tekneyi tartışabilirmisiniz ? tabiki hayır.

ama yinede fikirlerinize saygı duyuyorum tabiki,
selametle,
*

M. S.

« Yanıtla #71 : Ocak 23, 2014, 17:27:16 »

Harika çok teşekkürler Cem korsan. Buradaki bahsedilen forumdaki diğer yazıların çoğunu okumuştum ama tekrar tekrar okumak lazımmış.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap mesela Merem korsan demirleme yazısında  teknelerdeki zincir boyunu önceden mutlaka kontrol etmemiz gerektiğinden zaten bahsetmiş; atlamışım. Forumların bir eksi yanı konuların zamanla arada kaynaması herhalde, (iyi ki sitenin arama butonu canavar gibi çalışıyor,  terim aramalarında denden'i bile kabul ediyor ("demir atmak" vs.) ve hatta bir arama yaptıktan sonra ikinci arama bu ilk gelen sonuçlar içinden aranıyor.)

Bahsettiğiniz iş akışı ve birçok diğer yazı çok faydalı oldu mutlaka not edeceğim bütün korsanlara teşekkür ederim.

Başlıktaki diğer konuları da ilgi ile takip ediyorum, İsmail Korsan'ın deniz ile ilgili anıları elbette faydalı bir şekilde göz korkutuyor, sitede "zor anlar" bölümünün altında okuduğum yazılardan notlar çıkarmıştım ama anladığım kadarıyla esas gerçek zor anları anlatması tarif etmesi bile zor.
« Son Düzenleme: Ocak 23, 2014, 17:28:23 Gönderen: Turgan Savaş »
*

A. Ç.

« Yanıtla #72 : Ocak 23, 2014, 20:27:12 »
Başlık "Demirleme ile ilgili 3 detay soru idi". Bu konunun sorunun cevabı ile ilgili kısımları hariç başka bir başlık altında uygun  bir bölüme  taşınması gerekirdi . Vardiya zabiti bu işi yapmalı idi ama ben müstafi olduğum için elimi sürmedim. Başkası da dokunmadı çünkü bu forumda yeni konu açmak yerine her başlık altında bambaşka şeyleri tartışmak neredeyse genel uygulama oldu.
*

E. Ç.

« Yanıtla #73 : Ocak 23, 2014, 20:35:45 »
Başlık "Demirleme ile ilgili 3 detay soru idi". Bu konunun sorunun cevabı ile ilgili kısımları hariç başka bir başlık altında uygun  bir bölüme  taşınması gerekirdi . Vardiya zabiti bu işi yapmalı idi ama ben müstafi olduğum için elimi sürmedim. Başkası da dokunmadı çünkü bu forumda yeni konu açmak yerine her başlık altında bambaşka şeyleri tartışmak neredeyse genel uygulama oldu.

Hö,

Abi bölmüştüm zaten, niye fırça atıyon ki...  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

V. P.

« Yanıtla #74 : Ocak 24, 2014, 01:03:01 »
Denizde demirleme kuralı...

1.  Alargadaysan boşalt tüm zincirini... Boşalt ama rüzgar dönerse vereceğin çaparizi hesap et ona göre boşalt.. Kalsın denizde tüm zincir... Gece rahat  uyu..

2. İskeleye tornistan yanaşıyorsan en uzak noktadan boşalt tüm zincirini ... Tam yanaşacağın yerin yarısına geldiğinde boşaltmayı  bir stop et tornistanda devam et.. .. demir bi tutsun tekneyi şöyle bir zınklasın, sonra boşaltmaya devam ederek yanaş..

3. Kıçtan kara yapıyorsan boşalt tüm zincirini... Yine yarıda boşaltmayı kes, demir bi saplansın , sonra devam et..

Sinüs, kosinüs, tanjant... Boş... Sapla demiri, sal zincirini, alt tarafı çekerken biraz zaman kaybedersin o kadar..