0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

E.

Ynt: Demir Zinciri işaretlemek
« Yanıtla #60 : Şubat 13, 2018, 22:42:02 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Ben unutmamak için 10 metre aralıkla yaklaşık bir metre zinciri giderek koyulaşan renklerde boyuyorum. Zincirlikuyu kapağına bunu yazsam da gerek kalmıyor bakmama.

10 beyaz
20 sarı
30 yeşil veya mavi
40 kırmızı
50 siyah
60 beyaz-sarı
70beyaz-yeşil ya da mavi şeklinde

Aman abi, ağzından yel alsın Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

A. E.

« Yanıtla #61 : Şubat 14, 2018, 10:00:36 »
Ben unutmamak için 10 metre aralıkla yaklaşık bir metre zinciri giderek koyulaşan renklerde boyuyorum. Zincirlikuyu kapağına bunu yazsam da gerek kalmıyor bakmama.

10 beyaz
20 sarı
30 yeşil veya mavi
40 kırmızı
50 siyah
60 beyaz-sarı
70beyaz-yeşil ya da mavi şeklinde

Aman abi, ağzından yel alsın Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Süpersiniz Erol Korsan. Zincir kapağı nasıl düzeltilmiş tablet tarafından. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

E. E.

« Yanıtla #62 : Şubat 14, 2018, 11:12:14 »
Selamlar,
ben zincir işaretlemeyi yıllardır 5 renkli cırt kelepçe (kablo bağı) ile yaparım.
10 cm lik renli cırtlardan her 10 metre de 15 adet bağlarım ve uçlarını kesmem bu şekilde kavelatadan geçer ve geçerkende dümenden çok rahat görünür ayrıca suyun altında da kolayca görünür. yılda bir kopan 3-5 taneyi yenilerim.
Deneyin çok memnun kalacaksınız.

zincir ie kavaleta arasında kesilmiyormu bu cırt kelepçeler ?

*

T. Ö.

« Yanıtla #63 : Şubat 14, 2018, 11:18:04 »
Havuzluktan kumanda eden kaptanlar kıçtan kara manevrası yapmak için uygun mesafe ve derinlik tesbiti sonrası zinciri bırakmaya başladıklarında tornistana da başlıyorlar.Ama maalesef henüz demir zemine inmediği için hem düşündükleri mesafeden tutunamıyorlar ve tarama riski oluşuyor hem de tornistanda daha stabil kalma olanağını kaçırıyorlar.Biz guletler gibi ırgatı boşlayıp zincir fundo etmediğimiz için tornistan zamanlamasını zincirin dibe oturması ve tornistan hızımızı da ırgatın boşalma hızına göre senkronize etmek zorundayız.İskelede yeni gelenleri gözlerken tecrübeli olduğunu düşündüğüm bir çok denizcinin bu hataya düştüğünü ve yanaşma konusunsa stres yaptıklarını hayretle görmüştüm.
Belki birinin işine yarar diye yazmak istedim.
*

E. E.

« Yanıtla #64 : Şubat 14, 2018, 11:37:27 »
Ben geçen yaz iki renkli anahtar ile halletmiştim olayı. 
Her 10 metrede neon sprey boya ilke boyayarak... ;  İlk 10. metrede YEŞİL  >>>  20. metrede YEŞİL + TURUNCU  >>>  30. metrede YEŞİL + TURUNCU + YEŞİL diye devam ediyordu.  Son 10 metrede uyarı amaçlı SARI   >>> Son 2 metrede ise KIRMIZI ( Demir su üstüne geldi ) diye işaretlemiştim.  Renkleri ezberlemektense bu şekilde daha kolaydı okumak.  Irgat kapağının arkasına da bu uygulamayı açıklayan büyük bir sticker yapıştırmıştım acemiye yol göstermesi açısından.  Bayağı da memnun kaldım, 1 yıl sonra artık silikleşti renkler ama hala okunabilyor. Senede bir defa yenilemekten bir şey çıkmaz diye düşünüyorum....  Örnek resimdeki (sticker renk skalası ) gibi farklı renkler olabilir tabiki.

*

Z. K.

« Yanıtla #65 : Şubat 14, 2018, 22:51:10 »

Sevgili korsanlar,
Bu sistem nasıl çalışıyor?Teşekkürler.
*

A. Ç.

« Yanıtla #66 : Şubat 15, 2018, 07:43:36 »
Asli görevi demirinizin nerede olduğunu göstermektir. Üzerine tekne adı ve çapa işareti koyabilirsiniz ama meraklıların altında ne varmış diye kaldırma olasılığı oldukça yüksektir, demirinizi bozarlar. Bir diğer yararı da demir takılırsa, uygun bir halat bağlayarak kurtarma imkanıdır. Ben olsam yüzeyin birkaç metre altında kalacak şekilde yüzer bir halatı demire bağlardım. Gerekirse dalıp elle deneyebilrisiniz veya halat ekleyip güverteden çekebilirsiniz.

*

E. E.

« Yanıtla #67 : Şubat 15, 2018, 08:43:49 »

Sevgili korsanlar,
Bu sistem nasıl çalışıyor?Teşekkürler.

1- Kayalık bir zemine atılacak demiri takıldığında kurtarmak için
2- Demirin yerini belirtmek için

Belirlenen derinliğe demir atılıyor, şamandıra altındaki karabinaya geçirilmiş eşit aralıklarla atılmış olan düğümler demirin atıldığı derinlikle doğru orantılı olarak karabinadan çıkartılıp şamandıra suya bırakılıyor.  Bu işin çok seri yapılması lazım tabiki. Suyun içindeki küçük şamandıra ise zincirin zeminden kalma açısında işaret şamandırasının zincire dolanmasını engelliyor.
« Son Düzenleme: Şubat 15, 2018, 08:54:34 Gönderen: Ergun Erakman »
*

E. E.

« Yanıtla #68 : Şubat 15, 2018, 08:45:04 »
Asli görevi demirinizin nerede olduğunu göstermektir. Üzerine tekne adı ve çapa işareti koyabilirsiniz ama meraklıların altında ne varmış diye kaldırma olasılığı oldukça yüksektir, demirinizi bozarlar. Bir diğer yararı da demir takılırsa, uygun bir halat bağlayarak kurtarma imkanıdır. Ben olsam yüzeyin birkaç metre altında kalacak şekilde yüzer bir halatı demire bağlardım. Gerekirse dalıp elle deneyebilrisiniz veya halat ekleyip güverteden çekebilirsiniz.

Suyun altında yüzen bu halat çevrede dolaşan teknelerin pervaneleri için tehlikeli olmazmı ? ayrıca demire bağlı bu halat esas zincire sarılıp problem yaratmazmı ?
« Son Düzenleme: Şubat 15, 2018, 08:46:39 Gönderen: Ergun Erakman »
*

T. Ö.

« Yanıtla #69 : Şubat 15, 2018, 09:21:36 »

Yine konu ile ilgili, çapada batmaz halat.

TANER
*

Z. K.

« Yanıtla #70 : Şubat 15, 2018, 11:22:57 »
Ergun korsan,
Demir atarken hem karabinadan halatı el ile boşlamak ve düzgün demir döşemek zor gibi,pratik bir şey olmadığı kanaatindeyim.Karabinaya bağlı halatı derinliğe göre kendinden çözülen düğüm gibi bir düzenek olarak algılamıştım. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

E. E.

« Yanıtla #71 : Şubat 15, 2018, 11:34:12 »
Ergun korsan,
Demir atarken hem karabinadan halatı el ile boşlamak ve düzgün demir döşemek zor gibi,pratik bir şey olmadığı kanaatindeyim.Karabinaya bağlı halatı derinliğe göre kendinden çözülen düğüm gibi bir düzenek olarak algılamıştım. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bol antreman yapmak lazım... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

N. K.

« Yanıtla #72 : Şubat 15, 2018, 12:07:59 »
Kapağa da derinlik renklerini belirtmekte fayda var ,  unutuluyor Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

T. Ö.

« Yanıtla #73 : Şubat 15, 2018, 12:30:07 »

Suyun altında yüzen bu halat çevrede dolaşan teknelerin pervaneleri için tehlikeli olmazmı ? ayrıca demire bağlı bu halat esas zincire sarılıp problem yaratmazmı ?
Hem de ne sorun. Kalabalık koylarda yer ararken zaten kısıtlı yere bir de demir şamandrası işgali yapan teknelere en derin saygılarımızı sunup koyda demir atma yeri bulamadan ayrılmış oluyoruz.
*

A. Ç.

« Yanıtla #74 : Şubat 15, 2018, 14:37:24 »
Çapada basğlı olan bu halat suyun  bir kaç metre altında olduğu için pervaneye ulaması imkansızdır. Demir atılırken dikkatli olunmalıdır. Dikkatsiz olsanız bile halat zincire dolaşmaz ama olmaz olmaz dememek gerekir. Dolaşsa da problem yaratmaz.  Demir atıldıktan sonra dolaşması ie mümkün görünmüyor.