0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Z. T.

Ynt: BALIM SY Seyir Notları
« Yanıtla #30 : Şubat 24, 2014, 22:39:31 »
Murat korsanım hoşgeldiniz Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Elinize sağlık devamını bekliyoruz.

Patmos un kuzeyinde Lampi Koyu(37°21'59.79"N  26°34'35.72"D) da güzeldir, ilginçtir. Lampi Restaurant bir aile tarafından işletilir.

Yarın sabaha tarifiniz için bir hazırlık yapıldı, bakalım becerebilecek miyim  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Selamlar.

*

M. D.

« Yanıtla #31 : Şubat 24, 2014, 23:16:29 »
Murat korsanım oldukça keyifli anlatıyorsunuz. Hoş geldiniz Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

M. E.

« Yanıtla #32 : Şubat 26, 2014, 00:31:46 »
Orhaniye-Patmos-Orhaniye ...

Bugün Orhaniye-Patmos bitti, Patmos-Orhaniye bayır aşağı seferi başlıyor.  Umarım ki, buraya kadar yüklendiğimiz kafadan NW rüzgar bizi kolayına aşağı atar. 18 NM yolumuz var Leros Alinda koyuna.

Seyir için anlatacak birşey yok, hava puslu, olağanüstü sakin, deniz karıncalar su içsin misali...  Verdik motora gidiyoruz da, bu işte bir iş var, Skiron hava tahmin sitesine bakıyorum sürekli. Konu açılmışken bu konudan da biraz bahsedeyim. Malum bu Yunanın denizciler için hava tahminleri epeyi başarılı. Mevsim geçişleri hariç, adamların tahmin algoritmaları neredeyse Ankara'nın havasını doğru biliyor, gitmeden Kartalkaya'daki havaya buradan bakıyoruz, o kadar yani.

Yunanın yaptığı şu: Ege onlar için hakikaten Yunan gölü. Her tarafına binlerce "buoy" atmışlar.  Dalga yüksekliği, basınç, rüzgar vs ne kadar veri varsa topluyorlar. Diğer meteorolojik data ile de birleştirince, ortaya manyak bir veri seti çıkıyor. Zaman içinde geliştirdikleri algoritmalar ile başarılı interpolasyon modelleri oluşturmuşlar. Bu veri Atina Üniversitesinde duruyor, Poseidon gibi siteler kendi modelleri için bu verileri kullanıyor. Ben modele güvendim ve defalarca doğruladığım için Atina Üniversitesininkini kullanıyorum.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bu sitede bulut, rüzgar, basınç, yağmur, kar vs hem Avrupa, hem de Yunanistan ve Ege olarak veriyor. Dikkat etmeniz gereken şey saatler UTC, yani Türkiye için üzerine 3 saat eklemek lazım.

Her neyse, çıktık yola, vardık Alinda'ya. Alinda ve hemen güneyindeki Pandeli, küçük birer kasaba, ama motel, pansiyonları ile bir miktar turist çekiyor, çünkü plaja benzer bir kıyısı var. Bunca kayalık arasında büyük nimet... Alinda'da kıyıda yoğun şekilde yazlık muhabbeti de var, demek ki popüler bir yer.

Demirlenecek iki yer var: (A) kuzeybatıda 8-10 metrede alargada kalmak, ya da (B) kuzey sahilinde anam babam usulü kıçtan kara olmak. Güneydeki feribot iskelesi tarafı rüzgar ve dalga alıyor. Rüzgar, yazları mutad kuzeybatıdan, koyun içinde rahatça 20 knots oluveriyor ve sağanaklar bitmiyor. Aşağıda anlatacağım, bir burayı sevdik de, iki gün kaldık (B) yerinde, ama sonunda tekne iskeleye baş vermeye başladı, alargaya çıkmak zorunda kaldık.

Sonuç: Alinda kalınacak yer, karada yükseklikler fazla değil, rüzgar tolere edilebilir.  Asıl sonuç: Mylos!!! Aman efendim, yer misin, yemez misin?  Yukarıdaki haritada (C) ile işaretledim. Zaten Alinda'ya gelen, aaa işte kıyıdaki yel değirmeni diyor, hemen arkasındaki çivit mavisi dükkan bu Mylos Kardeşin. Genelde bu kadar popüler olan yerler, yemeğin özenini kaçırır, kazık konusuna girerler...  Burada durum şöyle: Ege'de yiyebileceğin en iyi yemeklerden, alabileceğin en iyi tatlardan birisi, fiyatı makulün hafif üstü - eğer abartmazsan. Bence kesinlikle değer.  Ama bak şimdi atlamayalım, bu Mylos ile başedebilecek bir yer var bizim illerde, o da Ekincik My Marina. Onu da başka bir hikayede anlatırız.

Kesinlikle rezervasyon gerekir ya sabahtan, iyisi bir gün önceden +30-2247-024894 ölenleri sakin, akşamları full+full

Burayı Türkler bozamaz, garanti! Ama bak ne oldu: akşam yemeği için tekneyi karşı kıyıda bıraktık, botla eşim kızım geldik Mylos'a. Önünde bir iki taştan yapılma bir iskelemsi birşey var, bağladık. Lokanta dolu, Mylos kapıda oturmuş gelene yer yok demekle meşgul. Yedi düvelden insan burada değişik birşeyler yemek peşinde, çünkü hakikaten çok özenli, özel tatlar. Haşırt diye bir motor yat geldi, belli ki Bodrum'dan. Neyse çıktılar geldiler, yanımızdaki masaya buyur oldulaaaar. Hava gerçekten binbeşyüz, gömlek cebindeki puro ağabeyin burnuna girecek, o kadar yani. Bir bey, eşi, iki teenager çocuk. Uzatmayayım, garson geldi mönüyü verdi, ne içersin dedi. Adam sordu ki, Mylos'ta patlıcan kızartma var mı diye. Garson diyor ki aubergine a la bilmem ne, adam istiyor ki patlıcan kızartma. Garson pes etti, var dedi, var. Hah dedi bizimki, peki yoğurt da var mı diye sordu.  Garson anladı durumu, aldırırız abi mealinden bir cevap verdi. Adam, "olduuuu şimdi yap sen bize bir patlıcan kızartma üzerine de sarımsaklı yoğurt ohhhh" demez mi?  Yahu güzel kardeşim, poposunda 2x1000 beygir muhteşemliğin zirvesindeki kardeşim, sen Bodrum'dan ne diye geldin buraya 30 küsur mil, oracıkta da yerdin patlıcanını, hangi boy istiyorsan, değil mi?  Hey be!

Neyse, biz 2x1000 beygir ile takılmadık, nefis şaraba, tel kadayıfa sarılı pane edilen keçi peynirinin üzerine dökülen incirli bala, bu yunandaki efsane taramaya, bilmem ne buharında pişmiş midyelere daldık. Dükkandan mutlu ayrıldık, hemen herkes de öyle.  2x1000 ne yaptı, bilemiyorum.

Gece botla karşı kıyıya tekneye dönerken, acaba yarın da burada kalsak mı diye karnından konuşan arkadaşların hiç de samimi olmadıklarını suratlarına şakkadanak söyledim. Herkes kalmak istiyor, hem biraz deniz, güneş, dinlenmece; hem de adım gibi biliyorum yarın öğlen bu takım Mylos'un ifadesini almak istiyor. Kalalım o halde!

Yarın Alinda, devam...  İstakozlarrrr

*

E. O.

« Yanıtla #33 : Şubat 26, 2014, 11:18:53 »
bu Mylos ile başedebilecek bir yer var bizim illerde, o da Ekincik My Marina.
Ege de fiyat konusunda hiçbir yer My Marina ile başedemez. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Murat Korsanım, seyir anılarınızı imrenerek okuyorum. Verdiğiniz bilgileri de not alıyorum. Elinize sağlık..
*

F. A.

« Yanıtla #34 : Şubat 26, 2014, 13:11:58 »
muyrat korsanim  gezdiginiz yerleri not ediyoruz ama cok dagildik rica etsek sizden su mekanlarin hepsini alt alta bir listede toplasaniz bide her mekanin karsisina  koordinatlarini verseniz de rahat rahat gidip bulsak bizde oralaara gidip sizi yad etsek , hatirlasak mutlu olsak
tesekkurler hersey icin

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

H. A.

« Yanıtla #35 : Şubat 26, 2014, 18:44:27 »
Murat korsanım, hoşgeldiniz. Yazılarınızı  keyifle okudum, denizden uzak bu kış günlerinde anılarımı tazelediniz, teşekkürler.
*

M. T.

« Yanıtla #36 : Şubat 26, 2014, 20:08:58 »
Hosgeldiniz Murat korsan, kaleminize saglik

*

V. P.

« Yanıtla #37 : Şubat 26, 2014, 20:16:35 »
Hoşgeldiniz..

Teknenizin, sizlerin ve gezdiğiniz yerlerin fotoğraflarını görmek hoş olurdu...

Sevgiler...
*

M. E.

« Yanıtla #38 : Şubat 26, 2014, 20:25:43 »
FerdiA Korsan Kardeşim, yazı bitip de Orhaniye'de bağlanınca marinaya, listeleyelim lokantaları, koyları önerdiğiniz gibi.  Gerçi, dediğim gibi bu gezide tarifeli vasıta gibi bir limandan diğerine, bir taramacıdan ötekine gitmekten, doğru dürüst koyları keşfedemedik, yayılamadık. Bodrum Milta'da can dostum Çetin Akıncı (Thassos SY) vardır, belki Club'teki mükemmel piyanosundan bilenler vardır, O gitti bu sene galiba Samos'a, neredeyse bir ay bir koyda kaldı. Ohhhh be, lümpen bir hayat! Ama işte böyle çıkıyor tadı... Yoksa bizim gibi koşturarak değil. Gerçi, buna da şükür.
*

M. E.

« Yanıtla #39 : Şubat 26, 2014, 23:00:35 »
Orhaniye-Patmos-Orhaniye devam...

Valla pehlivan tefrikasına döndü bu 2013 gezisinin notları... Ben de gördüklerimi paylaşayım derken, yeniden yaşamış gibi oldum, Gezgin Korsan'a teşekkür edelim bu fırsatı verdikleri için.

Efendim, önceki akşam Mylos'ta hızımızı alamadığımızdan ve 2x1000 beygir masa komşumuz bizi dumura uğrattığından, Alinda'da kalmaya ve sonraki gün öğlen yine Mylos'ta ve fakat bu sefer sakin bir öğle yemeğinin hakkını vermeye karar vermiştik. Bu arada hala daha önceki yazımda belirttiğim üzere koyun kuzey yakasında kıçtan kara durumdayız. Kâh denize girip, kâh dönüş yolu için donanımı kontrol edip öğleni bulduk.

Öğlen yine botla Mylos abiye yola çıktık, ama Patmos'tan gelirken huzursuzlanmaya başlayan hava kıpırdanıyor. Neyse eşim ve kızım limandaki tek hediyelik eşya dükkanını tavaf ettiler, görev yerine getirildi ve lokantaya geldik. Bu Mylos abinin özel yemeği istakoz veya bizim İskenderun dediğimiz cinsten karides soslu bir makarna. Önden taramayı az da olsa götürdüm, ne olur ne olmaz diye. Hala nasıl kaşınmıyorum, anlaşılır gibi değil?  Neyse, yemekler yendi, rehavet noktasında tekneye dönüldü, dönerken rüzgar üstüne botta bayağı serpinti yedik, ıslandık. Geliyor bir şey ya, hayırımıza olsun.

Rüzgar kuvvetlendi, bizim 70 m kalomaya rağmen tekne baş vermeye başlayınca, huzursuz oldum, iyisi mi alargaya çıkalım, kıyıda başımıza birşey gelecek. Alinda'da koyun kuzeybatısı rüzgarın gözünde olduğu için, fena değil, demiri de iyi tutuyor. Geceyi rahat geçirdik...  diyemeyeceğim. Çünkü kıçtan kara olduğumuz yerde, ağaçların arasında küçük bir kilise vardı. Akşamüstü düzgün giyimli beyler, hanımlar sökün ettiler, belli nikah var. Herhalde kasabanın eşrafından olacak ki, çok fazla insan geldi. Eh, Allah mutlu etsin. Biz alargaya çıkıp da, merkeze yaklaşınca bu nikahın bir de düğünü olduğunu anlamak zor olmadı. Yahu sabah 5, baba hala bouzouki çalıyor!  Bunların bizden valla bir farkı yok, dünya yansa umurlarında değil.

Sabah makul saatte Symi'den tedarik ettiğimiz son mortadella'ları da götürdükten sonra, yolculuğun en uzun seyrine çıktık: hemen bir alt koy, Pandeli, nam-ı diğer Panali, sadece 2.5 NM!

Burası Rod Abinin kitabında ve diğer kaynaklarda pek methediliyor. Lokantaları, rüzgara kapalılığı vs vs. Yalannnnn!  Bir defa dar bir alan. Koyun kuzeybatısında bir köy, önünde yerel tekneler için bir dalgakıranımsı, iki tane lokanta, bunların hemen güneyinde bir kayalık ki, ne kadar Türk gulet varsa kıçtankara, jet skiler vs...  Bize gelmez.  Ne yapalım, koyun batı yakasında alargaya geçtik. Akşam botla o pek methedilen lokantalardan birisine gideceğiz (keşke oradan çıkıp, bassaydık Kalymnos'a, çünkü ertesi gün yandık ki ne).

Fazla anlatacak birşey yok, limandaki iki lokanta yanmana, el çaka yer çaka, tipik Bodrum muamelesi, yani sahte güleryüz (pan american smile), kötü ve özensiz yemek, gereksiz para. Bakın korsan kardeşler, iyi yemeğe can feda, ne isterlerse öderim, ama sahtekarlığa bozuluyor insan!  Düşündüm, bu Yunan ellerinde burası hariç bir kez kazık yemedik, bir kez kötü yemek yemedik, bir kez kötü muamele görmedik.  O halde burasını diğerlerinden ayıran şey Bodrum'dan buraya zınk diye geçen ve kendileştiren müşterisi olabilir mi?

Tekneye döndük söylenerek.  Hava basmaya başladı.  Bu sefer kuzeybatıdan, hafif kuzeye dönüyor gibi. Bunun sonu kötü belli. Nöbetleşe uyuyacağız bu gece. Zaten tekne demire asılmış, bir sağa, bir sola uçurtma gibi uçuyor. Bir ara tenteyi toplamayı düşündüm, rüzgarı tutmasın diye, vazgeçtim.

Sabaha karşı 3 gibi artık 33-34 knots esiyor, içeriye solugan da yapmaya başladı ve taradık!  Haydiiii, motor çalıştır, Demir topla, yeniden pozisyon al, Demir at, bekle....  Sabahı bulacağız anlaşılan.

Bu arada hemen yanımızda bir motor yat var, epeyi heybetli birşey. Onlar da lokantadan gelip, biraz eller havaya yaptılar, sonra da yattılar sanmıştım ki, sızmışlar meğerse. Bunların tekne taramaya başladı. Havalı korna, ses vs duymadılar, tekne gitti, gitti, koyun güneyinde kayalara bindirdi!  Bir anda ışıkları yandı, uyandılar.  Takip ettim, kayalardan uzaklaştırmayı becerdiler tekneyi.  Selamete ermişlerdir umarım.

Bu şekilde sabahı ettik. Karşıda Yalıkavak hizasında güneşin kızıllığı çıkmaya başladı biraz içimizi ısıtsın diye, çünkü bayağı üşüdük gece Demir başında. Eeee, teknecilikte herşey var, kimi zaman palpa liman olur, kimi zaman çocukluğumuzun merdaneli çamaşır makinaları gibi. Zaten bu yüzden peşine takılıp gitmiyor muyuz bu işvebazın?

Yarın, adam boyu dalgalardan kaçarken Kalymos ve Pserimos. Uçmadık, valla düştük Pserimos'un rüzgara kaplı Vathi koyuna 22 NM yolu aşarak.

Selametle,
*

M. Ç.

« Yanıtla #40 : Şubat 27, 2014, 19:18:37 »
Paylaşımınızı ve tecrübelerinizi keyifle takip ediyorum.....teşekkürler...
*

V. P.

« Yanıtla #41 : Şubat 27, 2014, 19:57:08 »
Pandeli benim favori yerimdir..

Çok şaşırdım.. Yediğim en ucuz ve en güzel yemekler oradadır,, onca ada dolaştım ama tek memnun kaldığım yer Pandeli'dir.. Acaba nereye gittiniz..

Kıyıda, denizden baktığınızda en sol tarafta , yanında ufak bir balıkçı kayığı maketi olan yer müthiştir....
*

M. E.

« Yanıtla #42 : Şubat 27, 2014, 23:54:31 »
Pandeli benim favori yerimdir..

Çok şaşırdım.. Yediğim en ucuz ve en güzel yemekler oradadır,, onca ada dolaştım ama tek memnun kaldığım yer Pandeli'dir.. Acaba nereye gittiniz..

Kıyıda, denizden baktığınızda en sol tarafta , yanında ufak bir balıkçı kayığı maketi olan yer müthiştir....

Valla, Vural Korsan, durum bu. Biz, sanırım işaretlediğiniz yerin yanındaki, botları bağladıkları iskelenin karaya bakarken sol tarafındaki lokantaya gittik. Ama belki Bayram dolayısıyla işler karışıktı?
*

E. O.

« Yanıtla #43 : Şubat 28, 2014, 09:23:49 »
Biz Pandeli' de Zorba Tavernaya gideriz.
Sahilde masa kurarlar, her gittiğimizde de çok kalabalık olur. Yemek ve mezeleri ortalamadır.
*

M. E.

« Yanıtla #44 : Mart 01, 2014, 11:50:07 »
Orhaniye-Patmos-Orhaniye devam...

Leros Pandeli'de tüm gece boyunca demir başında bekleyip, iki defa da demir yeniledikten sonra, güneş bizim ellerden ışıtmaya başlarken çıktık koydan. Rüzgar 20-22 knots, kuzey esiyor; ama dalga bu rüzgarın olabilecek etkisinden fazla. Leros'u arkada bırakınca, dalganın etkisi daha da arttı. Biz de ön yelkeni açtık, sallan yuvarlan iniyoruz Güneydoğu'ya doğru. Kalymnos'a doğru gelince rüzgar arttı, artık zahiri 30-32 knots görüyorum. Kekamozlu parekete pervanesine güvenmeyiz, içeride GPS'ten baktım 6 knots civarı gidiyoruz, demek ki gerçek 40 knots'a yakın. Yelkeni kontrol etmek pek mümkün değil, zaten üst yakası sürekli hava boşaltıyor, yıpranacak. Topladık yelkeni, motorla iniyoruz aşağıya.

Problem şu ki, kıçtan gelen dalgalar çok yüksek, tekneyi Bodrum boğazına versek, iskele kıç omuzluktan gelen 4 metreyi bulan dalga hem çok rahatsız edecek, hem de rotayı tutturmak için dümeni çok zorlayacak. Biz de Kaymnos'tan kıyı seyri ile inmeye karar verdik. Hata! 

Çok yıllar önce Orfos piyade kayığımla Kalkan-Fethiye arasında Yedi Burunlarda iyi bir dayak yemiştim. Orada dağlar denize çok dik giriyor, gelen dalgalar kıyıdan sekiyor, kıyıya yakın giderken dalgalar girişim yapıyor, kimi yerde sıfır, kimi yerde iki katı oluyordu. Ölü Deniz'e girdiğimde ( o zamanlar kayıklar içeri girebiliyorlardı) şükretmiştim. İşte Kalymnos da böyle. Biz dalgayı kıçta tutacağız diye, yaklaştıkça yaklaştık kıyıya. Dalgalar daha da yükselmeye başladı.

Malum, yüksek ve hareketli dalgaların tepesinde dalganın ilerleme yönünde, çukurunda da bunun tersi yönde bir akım olur. O yüzden tepesinde uçarken, çukurunda kalırız. Tepeden çukura düşerken teknenin yön stabilitesini kaybetmemek için dümende önleme vermek lazım, o da gelen dalganın büyüklüğüne göre değişiyor. Otopilot bu salınımı öğrenip, fazi-lojik bir çevrimde ön verebilir, ama bu işe elle yapmayı tercih ettim, bu karışık sularda bir de otopilot ya da dümen arızası istemiyorum.

Eşim havuzlukta arkadan gelen dalganın büyüklüğünü bana söylüyor, ben de ona göre dümene ön veriyorum. "Büyük" diyor, az biraz dümen, "çok büyük" diyor, ona göre biraz daha fazla kırıyorum... Büyük, çok büyük, çok çok büyük falan derken, bir ara elleriyle yüzünü kapattı "offff" dediğini duydum. Artık dalga altımızdan mı geçti, üstümüzden mi bilemedim. Söylediğine göre havuzlukta oturduğu yerden baktığında, dalganın tepesi tentenin üstünde kalmış.

Biz bu şekilde gittikçe adaya yanaşmış olduk, artık dalganın yönü kalmadı, kıyıdan sekenlerle birlikte su sanki kaynıyor. Hay allahın cezası. Neyse ki Pounda burnuna gelmişiz, ya Allah deyip daldık Palionisos girintisine. Ohhhh, dünya varmış ya. Kuzeyine doğru ilerledik, içeride küçük bir lokanta, sevimli görünüyor. Derinlik 8-10 metre, büyük tonozlar koymuşlar... Birine bağlandık. Sakinlemece, yemek yemece, dinlenmece.

Birkaç saat dinlendik, suya girdik. Koydan bir yelkenli çıktı, baktım ardından ki, bakalım ne kadar sallanacak, hacı yatmaz gibi gitti işte. Doğrusu gece burada kalıp, yarın doğrudan Bodrum Boğazına basmak, ama ah yok mu o şeytan. Topladık çıkıyoruz öğleden sonra.

Yine aynı sallan yuvarlan. Ama artık adadan açmaya başladık, daha doğrusu biz yine S-SW iniyoruz da, ada bizden açmaya başladı. Mürettebat da alıştı galiba, naapsınlar zaten, düştüler tarifeli vasıtaya artık. Rota Pserimos'un doğusu. Akşamüstü 5 gibi girdik Pserimos'un Doğuya bakan Vathi'sine.

Koyun kuzey kıyısı tekne dolu, çoğu kıçtan kara olmuş. Rüzgar kuzeyden basmaya devam ediyor. E, akıllı kaptanlar vermişler kıçlarını rüzgara, karaya, açmışlar soğuk artık Allah ne verdiyse, keyif yapıyorlar. Ne işleri var denizde?  Denizlere çıkmaya başlayalı 30 yılı epeyi geçti, daha öğrenecek çok şey var.

Korsan kardeşler, bu yazılarımın bir tanesinde değinmiştim, 15 günlük böyle bir geziye en az 3 gün pay koymalı.  Havaya tolerans vermeyince, işin tadı kaçıyor. Denizde, denizcilikte her şey var, kabul, ama bile bile kasmaya gerek olmayacak şekilde akıllı plan yapmalı. Deniz kasmaya, zorlamaya gelmez.

Bugün Imageshack saçmalıyor... O yüzden resim koyamadım. Pserimos-Symi yazısına inşallah.

Selametle