0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

M. A.

Ynt: Fiber tamiri
« Yanıtla #15 : Kasım 28, 2025, 08:11:11 »
Bunu almıştım lazım olabilir diye..

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

A. P.

« Yanıtla #16 : Nisan 04, 2026, 16:29:12 »
Arkadaşlar
Ciddi bir problemim var.
Ben teknemi kısa girerken aldım ve de çıkabildiğim kadar çıktım.
Ama yaklaşık 1 ay önce yelken yaparken karaya oturduk. Hızımız 3 yada 4 knot idi.
Tekne de daima su oluyordu ama o olaydan sonra biraz arttı ve bende salmanin önündeki küçük bir çatlağı mastik ile kapatınca su tamamı ile kesildi.

Ama tavsiyelerde biri tekneyi karaya alıp salmanin kipirdayip kipirdamadigina bakmakti.
Bende tekneyi kaldirttim ve de salmanin kipirdamadigina ikna oldum.
Ancak salmanin arkasında çatlaklar gördüm ve de tekneyi dışarı alıp ben çatlakları tamir ettim.  Resimleri yükleyeceğim. Resimler tamir etmeden önce çekildiler.
Ama tekneyi salmanin üzerine indirince arka kısmı yaklaşık 1 cm kadar çoktu.

Ben o arka bölümü yaklaşık 20 cm yarıçaplı bir şekilde eğim vererek hazırladım
Salma ile fiberin değdiği yerde fiberin sonuna kadar indim (playwood görünüyordu?

Ama küçükten başlayarak büyüğe doğru fiber ekledim  sonra boyadım falan.
Ama tekneyi denize indirdiğim de  fiberin sonuna kadar gittiği yerden su almaya başladı ve ben de tekrar dışarı almak zorunda kaldım.
Olay tahminim o 1 cm esneme. Teknenin yükünü salmanin üzerinden alınca geri esnoypr vede yaptığım tamiri ittirerek orasini tekrar açıyor.

Nasıl bir tamir şekli tavsiye edersiniz? İçeriden tamiri imkansız çünkü deponun altında kalıyor.
Acaba flexible bir epoksi olabilir mi? Varmı o şekilde bir malzeme?

Tesekkurler Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

E. Ç.

« Yanıtla #17 : Nisan 04, 2026, 17:07:49 »
Tamirat için salma üzerine yük binmemesi şart. Beşik tipi bir payanda bulmanız gerekli.

Salma üzerinde yük yokken doğru şekilde yapılan tamirattan sonra tekne kesinlikle su yapmaz.

Ancak bir sonraki karaya alma sırasında salma üzerine indirirseniz tekneyi, aynı sorunu tekrar yaşamanız olası.

(En doğru yöntem, salma sökülüp tamirat yapılıp, sonra tekrar salmanın montajı olacaktır.)

Dediğim gibi, esnek bir dolgu malzemesi aramak yerine bölgenizde teknenize uygun cradle bulmanız çok daha iyi olacaktır.
« Son Düzenleme: Nisan 04, 2026, 17:21:17 Gönderen: Erdem Çakır »

*

E. Ç.

« Yanıtla #18 : Nisan 04, 2026, 17:37:57 »
Beşik tipi, teknenin yükünü salmaya değil de gövdenin tamamına dağıtan payanda sistemi kolay bulunmuyor.

Daha önce 8 metre civarı bir teknenin salmasının sökülüp tamirat için aşağıdaki gibi bir işlem yapıldığına şahit olmuştum.

Motoryat römorkunun tekerlerini söküp ahşap destekler üzerine yükseltip, tekneyi bu römork üzerine oturtmuşlardı.

Römorkun ortasından geçen iki profil yükün tamamını karşılamış ve salma boşa çıkmıştı. Kenarlardan da denge için payanda desteği ile tekne haftalarca karada kalmıştı.
*

A. P.

« Yanıtla #19 : Nisan 05, 2026, 23:05:38 »
Çok teşekkürler Erdem kaptanım.

*

A. P.

« Yanıtla #20 : Nisan 06, 2026, 02:02:41 »
Bir sey daha sorayim.
Salmayi sokecegiz ve tamir edecegiz. Ama su an kaldigim marina da tekneyi tasiyacak cradle olmadigi icin, tamir icin  tekneyi baska bir yere goturmem gerek. Ve de tekneyi yaklasik bir yarim gunluk yola cikarmam gerek.
Su alan yeri gecici olarak nasil kapatabilirim? Fiberglass yerine yanlizca epoxy ile tamir etsem ve uzerini hic bir sekilde kaplamasam olur mu? (galiba daha onceden de epoxy ile kapanmisti) Ya da sika 291i gibi bir sey ile, catlaga V seklini vererek kaplasam olur mu?
Tesekkurler
Ayhan

*

E. Ç.

« Yanıtla #21 : Nisan 06, 2026, 09:30:16 »
Ayhan Kaptanım,

Öncelikle tekneyi vinçte ne kadar süre tutulabileceklerini öğrenmenizde yarar var.

Mesai bitimi gibi zaman dilimlerine denk getirerek teknenin ağırlığını vince verebilir, böylece hızlı kuruyan bir malzeme ile tamiratı gerçekleştirebilirsiniz. Unutmayın ki salma üzerindeki yükü tamamen almadan yapacağınız tamiratlar su yapmayı engellemeyecektir.

Bir diğer önerim ise bu riske hiç girmemenizdir.

Geçen yaz paylaştığınız teknelerden birini satın aldığınızı var sayıyorum. Karadan, özel izin belgesiz transfer edilebilir tekneler çoğu.

Tekne zaten karada şuanda, her halükarda  arma ve salma sökülecek zaten. Şimdi yapın bu işi ve yükleyin kamyona, götürüp asıl tamirat yapılacak karaparktaki yerine koyun derim.

Shiply.com dan çok uygun fiyata nakliyeci bulabilirsiniz.

*

E. Ç.

« Yanıtla #22 : Nisan 06, 2026, 10:19:48 »
Bir diğer sorun ise, fiber içine giren suyun ne kadar ilerlediği.

İlk mesajınızda yazdığınız (mastik le kesildi dediğiniz) su yapma durumu ne kadar ilerledi, katmanlar arasına su ne kadar girdi bakmak lazım.

Tam kurumadan yapacağınız tamirat işlemi ciddi ozmoz riski ortaya çıkarabilir ilerleyen yıllarda.

Gözle yaptığınız kontrollerde sorun yokmuş gibi görünebilir dikkat etmekte fayda var. Test için en ince matkap ucu ile yoklama yapılması gerekebilir.

*

A. P.

« Yanıtla #23 : Nisan 06, 2026, 12:00:21 »
Ayhan Kaptanım,

Öncelikle tekneyi vinçte ne kadar süre tutulabileceklerini öğrenmenizde yarar var.

Mesai bitimi gibi zaman dilimlerine denk getirerek teknenin ağırlığını vince verebilir, böylece hızlı kuruyan bir malzeme ile tamiratı gerçekleştirebilirsiniz. Unutmayın ki salma üzerindeki yükü tamamen almadan yapacağınız tamiratlar su yapmayı engellemeyecektir.

Bir diğer önerim ise bu riske hiç girmemenizdir.

Geçen yaz paylaştığınız teknelerden birini satın aldığınızı var sayıyorum. Karadan, özel izin belgesiz transfer edilebilir tekneler çoğu.

Tekne zaten karada şuanda, her halükarda  arma ve salma sökülecek zaten. Şimdi yapın bu işi ve yükleyin kamyona, götürüp asıl tamirat yapılacak karaparktaki yerine koyun derim.

Shiply.com dan çok uygun fiyata nakliyeci bulabilirsiniz.
Cok tesekkurler.
Aldigim tekne moody 36cc 1980 yapimi
Agirligi vince vererek gecici tamir fikri cok uygun ve mantikli geldi.
Zaten anladigim kadari ile bu cok onceki bir carpma sonucu olusmus galiba ve oradan cikardigim parcalar da fiber degil epoxy idi. Yani ben kisin basindan beri tekneyi bu sekilde kullaniyordum.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Nakliye icin falan mast i indirmek yeniden takmak falan gerekecektir. Aman zaten iscilik super para burada.
Gercekten tesekkur ederim tavsiyelerinize.
 Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Problem kisim salmanin arka tarafinda.
*

E. Ç.

« Yanıtla #24 : Nisan 06, 2026, 12:51:50 »
Şimdi netleşti durum.

36 CC izin belgesiz ve refakatçi araç olmadan taşımak yasal olarak mümkün değil sanırım UK'da. Karadan transfer çok pahalıya gelir bu boy bir teknede.

Ancak, salması sökülecek teknede önce direk sökülür. Genel uygulama bu şekildedir. Direk sökülmeden salma söküldüğünde tamir sırasında tekne oldukça dengesiz bir durumda kalabilir. Bu risklerin farkında olmanız faydalı olur sizin.

İlla da direk sökülmeden işlem yapılacaksa. Riskleri azaltmanın yolları var tabii. Bölgenizdeki hava durumunu sorgulamak, ekstra cradle destekleri, teknenin iskele sancak yönündeki ağırlıkları dengelenmesi gibi.

Zaten işi yapacak firma bu riskler konusunda bilgilendirir sizi.

Geçici tamirat konusuna gelirsek;

Asıl tamirat zaten epoxy ile yapılacak. Doğru uygulama bu. Doğru hazırlanmış gramajda elyaf katmanları ve doğru uygulama sürelerine dikkat edilirse sorunsuz olur.

Geçici tamiratta ise, reçetede yazandan daha fazla sertleştirici ile hazırlanmış polyester reçine çok hızlı donar. Ama epoxy üzerine polyester reçine tutunması zor olur. uygulama yapılacak alanın çok iyi temizlenmesi şart.

Vinilester reçine kullanmak diğer bir seçenecek. Soğuk havalarda vinilester çok hızlı donar.

Parça parça epoxy geliyor dediğiniz durumda ise; sizden öne yapılan tamiratta yanlış yapılan bir şeyler var yada (size şimdi önerdiğim gibi) polyester veya vinilester kullanılmış olabilir.
*

A. P.

« Yanıtla #25 : Nisan 06, 2026, 20:04:54 »
Şimdi netleşti durum.

36 CC izin belgesiz ve refakatçi araç olmadan taşımak yasal olarak mümkün değil sanırım UK'da. Karadan transfer çok pahalıya gelir bu boy bir teknede.

Ancak, salması sökülecek teknede önce direk sökülür. Genel uygulama bu şekildedir. Direk sökülmeden salma söküldüğünde tamir sırasında tekne oldukça dengesiz bir durumda kalabilir. Bu risklerin farkında olmanız faydalı olur sizin.

İlla da direk sökülmeden işlem yapılacaksa. Riskleri azaltmanın yolları var tabii. Bölgenizdeki hava durumunu sorgulamak, ekstra cradle destekleri, teknenin iskele sancak yönündeki ağırlıkları dengelenmesi gibi.

Asıl tamirat zaten epoxy ile yapılacak. Doğru uygulama bu. Doğru hazırlanmış gramajda elyaf katmanları ve doğru uygulama sürelerine dikkat edilirse sorunsuz olur.

Geçici tamiratta ise, reçetede yazandan daha fazla sertleştirici ile hazırlanmış polyester reçine çok hızlı donar. Ama epoxy üzerine polyester reçine tutunması zor olur. uygulama yapılacak alanın çok iyi temizlenmesi şart.

Vinilester reçine kullanmak diğer bir seçenecek. Soğuk havalarda vinilester çok hızlı donar.

Parça parça epoxy geliyor dediğiniz durumda ise; sizden öne yapılan tamiratta yanlış yapılan bir şeyler var yada (size şimdi önerdiğim gibi) polyester veya vinilester kullanılmış olabilir.
Erdem kaptanim,

Ben epoxy / polyester vs karistirdim tahminim.
Epoxy der iken "International Watertite Epoxy Filler" (or Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap)  tarzi bir seyi (yani putty gibi bir seyi) kast etmistim. Fiber derken de once karsitirdiginiz yapistiriciyi sonra da uzerine koydugunuz elyafi kast etmistim. Zaten benim yaptigim tamir de o sekildeydi kullandigim malzeme Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap idi. Ama olmadi haliyle Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

E. Ç.

« Yanıtla #26 : Nisan 07, 2026, 10:03:24 »
Şimdi netleşti durum.

Erdem kaptanim,

Ben epoxy / polyester vs karistirdim tahminim.
Epoxy der iken "International Watertite Epoxy Filler" (or Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap)  tarzi bir seyi (yani putty gibi bir seyi) kast etmistim. Fiber derken de once karsitirdiginiz yapistiriciyi sonra da uzerine koydugunuz elyafi kast etmistim. Zaten benim yaptigim tamir de o sekildeydi kullandigim malzeme Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap idi. Ama olmadi haliyle Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

International Watertite Epoxy Filler: Bu ürünün, bu denli büyük yarık ve göçük tamiratlarında kullanıldığına çok şahit olmadım. daha çok çatlak ve delik kapama için kullanılan bir ürün.

Sağlam yüzeyden tamir edilmesi gereken noktaya dogru her yönden traşla. Sonra da doğru gramajda ve yönde elyaf parçalarını büyüye büyüte epoxy ile gövdeyi orjinal kalınlığa getir.

Siz sanırım önce yukarıdaki dolgu ile çöken kısmı doldurup sonra üzerine epoxy emirilmiş elyaf uyguladınız. Salma eski formuna dönünce de su yapmaya devam etti.
*

A. P.

« Yanıtla #27 : Nisan 07, 2026, 11:12:36 »
Erdem kaptanim,

Tekneyi ilk aldigimda, orada coken bir kisim vardi ve ben orasini International Watertite Epoxy Filler ile doldurup uzerini boyadim. Ama o zaman da tekne salmanin uzerindeydi. Yani o zaman tekneyi suya indirirken salma eski formuna donmustur. Ve o zaman oradan su yapmiyordu.

Ama 1 ay once karaya oturduktan sonra tekneyi kontol amacli olarak kaldirttim ve orada oynayan parcalari gordukten sonra tamir edeyim dedim ve de iyice traslayarak epoxy emdirilmis elyaf uyguladim. Ama tabi tekne salmanin uzerindeyken yaptim. Sonrasi ise malum. Indirdim ve su yapmaya basladi.
« Son Düzenleme: Nisan 07, 2026, 11:13:41 Gönderen: Ayhan Peker »
*

E. Ç.

« Yanıtla #28 : Nisan 07, 2026, 11:28:18 »
O bölgede yapısal bir zayıflık var sanırım, hep geçici çözümlerle idare edilmiş şimdiye kadar.

Tekne karaya oturduğunda o dolgu kırılmış burkulmuş olabilir. O burkulmanın üzerine birde, tekne tekrar salma üzerine binince elyafla kapatılamayacak bir durum oluştu demek.

Soyulan parçaları, önceki dolgudan arta kalan yerleri temizleyip, hasarlı bölgeyi ortaya çıkarmak ve tekne askıdayken hızlı kuruyan bir malzeme ile tekrar dolgu uygulayıp uygun bir havada asıl tamirat alanına ulaşmaktan başka bir çare yok gibi.

Umarım hevesinizi kaçırmaz bu kız sizin. Geçmiş olsun, kolay gelsin...

*

A. P.

« Yanıtla #29 : Nisan 07, 2026, 12:12:56 »
O bölgede yapısal bir zayıflık var sanırım, hep geçici çözümlerle idare edilmiş şimdiye kadar.

Tekne karaya oturduğunda o dolgu kırılmış burkulmuş olabilir. O burkulmanın üzerine birde, tekne tekrar salma üzerine binince elyafla kapatılamayacak bir durum oluştu demek.

Soyulan parçaları, önceki dolgudan arta kalan yerleri temizleyip, hasarlı bölgeyi ortaya çıkarmak ve tekne askıdayken hızlı kuruyan bir malzeme ile tekrar dolgu uygulayıp uygun bir havada asıl tamirat alanına ulaşmaktan başka bir çare yok gibi.

Umarım hevesinizi kaçırmaz bu kız sizin. Geçmiş olsun, kolay gelsin...

Cok tesekkurler.
Hevesimin kacacagini sanmiyorum.
Bayagi sevdim ben bu kizi.
Onumuzdeki yillarda TR a getirmeyi dusunuyorum zaten.