0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Duygularına güvenmeyen rüzgar koni'si kullanabilir;Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapBen sadece küfür etmek için rüzgara bakıyorum, "sçtığımın rüzgarı halen 32 esiyor" gibi net konuşmak için.Yoksa özellikle benim gibi kel ve kepçe kulaklılar için çok gereksiz aletler! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapöZgür (mobil)
Dogal anemometreyim diyorsun Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Rüzgar hızı ve yönü yerden 10 m yukarıda ölçülür. Hız yüzeye yaklaştıkça azalır, daha da önemlisi yelkenli bir teknede yelkenler rüzgarın yönünü saptırırlar bu nedenle çarmıhlara bizim eskilerin deyimi ile teyp bandı (orhan) bağlamak özellikle yön konusunda hiç bir fikir vermez. İnsanın önemli özelliklerinden biri herhangi bir ölçüm yapmaksızın belirli konularda fikir yürütebilmesidir, örneğin, karşıdan karşıya geçerken caddeden gelen bir aracın biz geçene kadar bize ulaşamayacağını belirleriz ve karşıya geçeriz, bunu hız zaman gibi tüm faktörleri dikkate alarak yaparız ama hiç bir zaman aracın hızı 50 km, 100 m mesafede, benim hızım 6 km yol genişliği 30 metre, ben şu kadar saniyede karşıya geçerim, araç ise bu kadar saniyede benim hattımla kesişir gibi hesağp yapmayız. Bir katamaranda değilseniz veya teknenizi kapalı bir alandan kullanamıyorsanız, rüzgar konusunda da benzer çıkarımlarda bulunabilirsiniz. Örneğin yelken iskotalarını güngörmez yakası pırpırlayıncaya kadar serbest bırakıp, pırpırlama ancak kesilene kadar boşunu almak yelkene doğru trimi vermeniz sağlar. Ne zaman camadan vurmalıyım sorusunun cevabı da 'düşündüğünüz zamandır'. Rüzgar şu dereceden geliyor, hızı da şu kadar, artarsa camadan gerekir gibi bir matematik formül uygulamaya gerek yoktur.