0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

B. S.

Uzun zamandır aklımda olan bir soru.
siz değerli korsanların görüşlerini inanın çok merak ediyorum....

Bu rüzgarın hangi yönden ve kaç kuvvette estiğini; biz denizcilerin tahmin edebilmesi için illa bir elektronik enstrümana gerek var mıdır ?

Çarmıha ip bağlamak varken, bilmem ne markasının bilmem nerelerimize hat döşediği sensörden gelen elektrik sinyallerini görselleştiren göstergeleri ne zaman standart oldu ?

Hayır bir de bunlar yeni yapılan teknelerde ne zaman extra oldu ?

sıfır tekne alıyorsun mesela...

Rüzgarın hızı ve yönünü öğrenmek istiyorsan bunlar opsiyonel. Ayrıca direğinize çıkıp, üzerine kuşların konup da bozacağı bir sistem kurmamız lazım.... O sistem olmazsa olmaz...

Sizlerin ne düşündüğünü çok merak ediyorum sevgili denizci dostlar...
« Son Düzenleme: Ağustos 12, 2022, 03:37:58 Gönderen: Bora Sarnav »
*

A. Ç.

Ynt: Rüzgarı anlamak için elektroniğe ihtiyaç var mıdır ?
« Yanıtla #1 : Ağustos 12, 2022, 08:25:19 »
Rüzgar hızı ve yönü yerden 10 m yukarıda ölçülür. Hız yüzeye yaklaştıkça azalır, daha da önemlisi yelkenli bir teknede yelkenler rüzgarın yönünü saptırırlar bu nedenle çarmıhlara bizim eskilerin deyimi ile teyp bandı (orhan) bağlamak özellikle yön konusunda hiç bir fikir vermez. İnsanın önemli özelliklerinden biri herhangi bir ölçüm yapmaksızın belirli konularda fikir yürütebilmesidir, örneğin, karşıdan karşıya geçerken caddeden gelen bir aracın biz geçene kadar bize ulaşamayacağını belirleriz ve karşıya geçeriz, bunu hız zaman gibi tüm faktörleri dikkate alarak yaparız ama hiç bir zaman aracın hızı 50 km, 100 m mesafede, benim hızım 6 km yol genişliği 30 metre, ben şu kadar saniyede karşıya geçerim, araç ise bu kadar saniyede benim hattımla kesişir gibi hesağp yapmayız. Bir katamaranda değilseniz veya teknenizi kapalı bir alandan kullanamıyorsanız, rüzgar konusunda da benzer çıkarımlarda bulunabilirsiniz. Örneğin yelken iskotalarını güngörmez yakası pırpırlayıncaya kadar serbest bırakıp, pırpırlama ancak kesilene kadar boşunu almak yelkene doğru trimi vermeniz sağlar. Ne zaman camadan vurmalıyım sorusunun cevabı da 'düşündüğünüz zamandır'. Rüzgar şu dereceden geliyor, hızı da şu kadar, artarsa camadan gerekir gibi bir matematik formül uygulamaya gerek yoktur.

*

O. B.

« Yanıtla #2 : Ağustos 12, 2022, 09:20:11 »
Ben hiç bir zaman rüzgar göstergesine bakarak yelken ayarlamadım veya açmadım. Teknede gereksiz bir alet. İlk kullandığım teknede yoktu zaten.

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #3 : Ağustos 12, 2022, 09:57:30 »
Duygularına güvenmeyen rüzgar koni'si kullanabilir;

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Ben sadece küfür etmek için rüzgara bakıyorum, "sçtığımın rüzgarı halen 32 esiyor" gibi net konuşmak için.

Yoksa özellikle benim gibi kel ve kepçe kulaklılar için çok gereksiz aletler! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

öZgür (mobil)

*

S. T.

« Yanıtla #4 : Ağustos 12, 2022, 17:50:57 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Duygularına güvenmeyen rüzgar koni'si kullanabilir;

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Ben sadece küfür etmek için rüzgara bakıyorum, "sçtığımın rüzgarı halen 32 esiyor" gibi net konuşmak için.

Yoksa özellikle benim gibi kel ve kepçe kulaklılar için çok gereksiz aletler! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

öZgür (mobil)

Dogal anemometreyim diyorsun Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #5 : Ağustos 12, 2022, 17:53:19 »
Dogal anemometreyim diyorsun Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
artı eksi 2 knot hassasiyet garanti!  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

B. S.

« Yanıtla #6 : Ağustos 13, 2022, 11:32:17 »
Rüzgar hızı ve yönü yerden 10 m yukarıda ölçülür. Hız yüzeye yaklaştıkça azalır, daha da önemlisi yelkenli bir teknede yelkenler rüzgarın yönünü saptırırlar bu nedenle çarmıhlara bizim eskilerin deyimi ile teyp bandı (orhan) bağlamak özellikle yön konusunda hiç bir fikir vermez. İnsanın önemli özelliklerinden biri herhangi bir ölçüm yapmaksızın belirli konularda fikir yürütebilmesidir, örneğin, karşıdan karşıya geçerken caddeden gelen bir aracın biz geçene kadar bize ulaşamayacağını belirleriz ve karşıya geçeriz, bunu hız zaman gibi tüm faktörleri dikkate alarak yaparız ama hiç bir zaman aracın hızı 50 km, 100 m mesafede, benim hızım 6 km yol genişliği 30 metre, ben şu kadar saniyede karşıya geçerim, araç ise bu kadar saniyede benim hattımla kesişir gibi hesağp yapmayız. Bir katamaranda değilseniz veya teknenizi kapalı bir alandan kullanamıyorsanız, rüzgar konusunda da benzer çıkarımlarda bulunabilirsiniz. Örneğin yelken iskotalarını güngörmez yakası pırpırlayıncaya kadar serbest bırakıp, pırpırlama ancak kesilene kadar boşunu almak yelkene doğru trimi vermeniz sağlar. Ne zaman camadan vurmalıyım sorusunun cevabı da 'düşündüğünüz zamandır'. Rüzgar şu dereceden geliyor, hızı da şu kadar, artarsa camadan gerekir gibi bir matematik formül uygulamaya gerek yoktur.

*

A. Ç.

« Yanıtla #7 : Ağustos 13, 2022, 18:29:06 »
Bilimsel olarak rüzgarın gücü karesi ile artar da camadan vurmak için bunu hesaplamaya gerek yoktur. Katamaranlar hariç rüzgarın yelkenler üstündeki kuvveti tekneyi aşırı baymaya başlar ve kuvvetin fazla olduğunu görürsünüz. Bu aşamaya gelmeden camadan vurmak gereklidir. Katamaranlar ise fazla bayılmazlar bu nedenle hızı kestiremiyorsanız, elektronik cihazdan okuyup, artış camadan vurmamız gerekir diyebilirsiniz. Bir ikinci durum ise rüzgar hızının yukarılarda fazla aşağılarda daha az olmasıdır, siz camadan vurduğunuzda sadece yelken alanını küçültmez, yelkenleri aşağı da çekersiniz yani rüzgar hızının daha az olduğu bölgelere alırsınız, bu nednele sadece alanı dikkate almak yanlış olur.
*

H. Ü.

« Yanıtla #8 : Ağustos 25, 2022, 01:27:09 »
İlkokulda ogrenmistik parmağını yalayıp havaya kaldırmak Ruzgarin yönunu gösterir. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Ağustos 25, 2022, 01:28:21 Gönderen: Harun Üstünel »
*

b.

« Yanıtla #9 : Ağustos 25, 2022, 05:08:07 »
Bence duyularımız yeterli. Tecrübeli Kaptanlarıma katılıyorum.
*

R. E.

« Yanıtla #10 : Ağustos 25, 2022, 13:58:05 »

Başlangıç için iyi bir şey,  zamanla öğreniyorsunuz.. Genelde kıyı seyri yaptığımızdan kara şekilleri etkisinden bağımsız görebiliyorsunuz.

Ha bir de "avcı atıcılığı" na muhatap olmuyorsunuz.  Burada 4-5eserken yarım mil uzakta 7-8 bf olmaz çünkü...

*

M. B. A.

« Yanıtla #11 : Ağustos 26, 2022, 12:19:08 »
Benim eski teknemde elektronik bir rüzgar göstergesi (hız, yön) yoktu. Tepedeki windex fazlasıyla yeterli oluyordu. Şart mı? O bile şart değil esasında ama yelken trimi açısından yararlı... Rüzgarın hızını görsen ne olur görmesen ne olur...
*

A. K.

« Yanıtla #12 : Ağustos 26, 2022, 13:43:44 »
Bende Elektronik olarak hiç bir şey yok . Sadece 1 pusula ve derinlik olcer. Telefonda da navionics.
Bölgelerin detaylı ve güncel haritaları cekmecemde .
Heves edip aldığım Rüzgar gülü kırık duruyor.

Yelkende ise yön olarak sıkıntı çekmedim. Bir elektronik mühendisi olarak tekneme hayati önem taşıyan cihazların dışında elektronik alet almadım , Çünkü hiç biri o fiyatları etmediği gibi işlevleri de  fazla abartılı  hatta bazıları da amatör denizci için gereksiz gibi geliyor. 
*

A. A.

« Yanıtla #13 : Ağustos 27, 2022, 22:26:52 »
Anladığım kadarıyla, iç denizi geziyorsunuz.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Aman ha açılmayın
*

A. K.

« Yanıtla #14 : Ağustos 27, 2022, 23:16:41 »
Siz denizciliği elektronik aletler zamaninda öğrenmiş olabilirsiniz o yüzden aletsiz  nasil olur diye düsünebilirsiniz. Ben 1969 yilinda snipe kullandim , tam hatirlamiyorum ya 1979 ya 1980  yılinda teknem ile bir arkadaşımla guney sahillerine kadar gittik. O zaman param yetmedi de flok yelkenini brandadan yapmistik. O zamanlar ön yelkene flok derdik.

Bu tam teşkilat elektronik sistemi  ayni cep telefonunsuz ne yapılir  örneği ile  karşılaştirilir.