0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    O. B.

Gövdede Su Sızıntısı
« : Ocak 12, 2010, 13:23:31 »
Bir yaz günü sabahtan tekneyi yıkadık, hazırlıklarımızı yaptık Gökova'ya yola çıktık. Hava güzel, geniş apaz 5 knot gidiyoruz.
Yolda bazen farş tahtalarının da altına bakarım nedense o gün de bakacağım tuttu.

Ön kamaranın hemen bitişiğindeki farş tahtasının altında su var.

Halbuki bir gün önce kontrol ettiğimde bir şey yoktu. Hemen kuruladım ve gözlemeye başladım.

Suyun tadına bakmak işe yaramadı çünkü o bölgedeki sintinede daha önceden kurumuş tuz vardı.

Su iskele tarafından hız ve derinlik göstergelerinin olduğu taraftan geliyor. Miktarı çok değil ama kuruladıkça sızıntı şeklinde yenileniyor.

Hemen göstergelerin olduğu kısımı açtım ve iyice kuruladım tekrar bakıyorum ama göstergelerden değil su biraz daha yukarıdan geliyor.

Tekrar her yeri kuruladım ve ilk çıkan yeri bulmaya  çalıştım ve buldum. Tam ön kamara panelinin gövdeyle birleştiği yerin yaklaşık 1 cm açığından ve bizzat gövdenin ana kabuğundan su sızıyor. Eyvah dedim teknenin gövdesi çatladı su sızıyor ve şimdi bu çatlak yavaşça büyür ve biz sulara gömülürüz.

Evet siz olsanız ne yaparsınız?
« Son Düzenleme: Ocak 12, 2010, 13:25:17 Gönderen: Orhan Barut »
*

    C. G.

Ynt: Gövdede Su Sızıntısı
« Yanıtla #1 : Ocak 12, 2010, 13:32:49 »
Görmek gerek.
Ama ben olsam, bu mesajını hemen imha eder tekneyi satışa koyardım  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Kızma kızma.... Polyesterde tamir çok kolay


*

    O. B.

Ynt: Gövdede Su Sızıntısı
« Yanıtla #2 : Ocak 12, 2010, 13:37:48 »
Görmeye gerek yok. Şöyle tarif edeyim. İç bölümde yüzeyde yüzeyin kalitesi çok düzgün değil. Elyafın pürüzleri görünüyor. Gözle görünür bir çatlak yok ama kağıtla silince yüzeyden su çıkmaya başlıyor.
Ahşap tekne olsa içim rahat olacak Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Ahşapta su çıkması normal diyeceğim ama bu fiber Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

    A. Ç.

Ynt: Gövdede Su Sızıntısı
« Yanıtla #3 : Ocak 12, 2010, 13:41:58 »
Sızıntının yerini bulmak önemli, bulduğunuz taktirde yolunu bulur, tıkarsınız. Anladığım kadarı ile siz bulamamışsınız. bu taktirde en yakın kıyıya yönelmek gerekir. Sintine pompanız varsa ve gelen sudan fazlasını basabiliyorsa iş daha da kolay olur.

Aklıma gelen bir kaç ihtimal şöyle:

1. Yağmur suyu veya dalgalardan tekne üstüne gelen su yolunu bulup içeri girmiştir. Tekne yatınca bir taraftan akmaya başlamıştır.
2. Tekne ana gövde, üst bölüm bağlantısı (genellikle poliüretan yapışkan ve civata ile bağlıdır, sızdıracak kadar açılmıştır, tekne yatınca buradan su giriyordur. Bu olasılık çok zayıf. Su girişi teknenin daha ortasında yani salonda olurdu, ayrıca apaz seyirde tekne bu kadar yatmaz.
3. Tekneyi çatlatmışsınızdır. Su kesimi üzerinde başka bir teknenin çarpması ile böyle bir olasılık var. 9 metre balıkçı teknesine baştan sandal çarpmıştı. Şilede salyangoz çıkaran arkadaşım İstanbul'a hafta sonu için gelince mürettebat kendi kendilerine çıkmaya karar verip, çıkmışlardı. Su kesiminin üstünde olan bu yara teknenin giderken yarattığı kendi dalgasını içeri almıştı ve Şile limanının bir kaç yüz metre açığında batmıştı. Tekneyi su altından bir gırgır teknesi ile çektik, limana bağladık ve yüzdürdük.

Denizde yapılacak en doğru işlem, teknenin su alması yatmaya bağlı ise tekneyi düzeltmek, gerekiyorsa motor seyrine geçip en yakın limana yönelmek, sinitine pompasını çalıştırmak (yetiştiremese bile yükselişi yavaşlatır). Can eminyeti için gerekli tednbirleri almaktır.
*

    O. B.

Ynt: Gövdede Su Sızıntısı
« Yanıtla #4 : Ocak 12, 2010, 13:47:28 »
Suyun çıkış noktasını buldum. Yukarıdan veya çevreden gelmiyor. O noktanın etrafına kağıt koydum ve ıslanmadığını gördüm. Suyun çıkış yeri salonda, direğin 40 cm önünde iskelede baş kıç hattının 50 cm yukarısında ön kamara duvarına 1 cm mesafede 3-4 cm2 lik bir alandan çıkıyordu. Ne daha yukarıdan ve ne de sağdan soldan geliyordu. Ana gövdeden bir kaynak gibi Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap su çıkıyordu.
« Son Düzenleme: Ocak 12, 2010, 13:49:07 Gönderen: Orhan Barut »

*

    E. Ö.

Ynt: Gövdede Su Sızıntısı
« Yanıtla #5 : Ocak 12, 2010, 13:49:39 »
bereket fışkırıyo Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    A. Ç.

Ynt: Gövdede Su Sızıntısı
« Yanıtla #6 : Ocak 12, 2010, 13:51:16 »
Büyük olasılıkla tekne o bölgeden yaralandı. Yatınca su geliyor. Tekne düzelince kesilir. Yelkenleri indir, motor seyrine geç.


*

    O. B.

Ynt: Gövdede Su Sızıntısı
« Yanıtla #7 : Ocak 12, 2010, 13:53:00 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
bereket fışkırıyo Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Hiç sorma Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Su yapıcı gibi mübarek Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Büyük olasılıkla tekne o bölgeden yaralandı. Yatınca su geliyor. Tekne düzelince kesilir. Yelkenleri indir, motor seyrine geç.
Bölge su seviyesinin altında. Tekne yatsa da o bölge açığa çıkmıyor.
*

    C. G.

Ynt: Gövdede Su Sızıntısı
« Yanıtla #8 : Ocak 12, 2010, 13:58:57 »
1. Yağmur suyu veya dalgalardan tekne üstüne gelen su yolunu bulup içeri girmiştir. Tekne yatınca bir taraftan akmaya başlamıştır.
2. Tekne ana gövde, üst bölüm bağlantısı (genellikle poliüretan yapışkan ve civata ile bağlıdır, sızdıracak kadar açılmıştır, tekne yatınca buradan su giriyordur. Bu olasılık çok zayıf.


Ahmet'in dediği gibi ikisi de olabilir. Ama 2.olasılık bana daha makul geliyor. Zaman içinde gövde/güverte bağlantısı özelliklede çarmıhlara binen yüklerden dolayı yaşlanıyor. İyi tasarlanmamış çözümlerde ahşap teknelerde başlı başına bir beladır.

Orhan Korsan bence de suyun kaynağına ulaşmalısın. Elyaf katmanlarından kendine yol bulup bahsettiğin "yöre" de ortaya çıkıyorsa problem ciddi. Yok sadece o noktadan kusuyorsa tamiri çok kolay. Dışarıdan içeriden epoxy tamiri ile halledilir.

Tekrar her yeri kuruladım ve ilk çıkan yeri bulmaya  çalıştım ve buldum. Tam ön kamara panelinin gövdeyle birleştiği yerin yaklaşık 1 cm açığından ve bizzat gövdenin ana kabuğundan su sızıyor
Bir ihtimal perde/gövde bağlantısı çok güçlüdür. Tekne burulma hareketinde zayıf taraf polyesteri çatlatmıştır
*

    A. S. E.

Ynt: Gövdede Su Sızıntısı
« Yanıtla #9 : Ocak 12, 2010, 14:00:09 »
ön kamara bölmesinin tesbitinde yada sonrasında vida kullanılmıs olabilirmi?
*

    A. Ç.

Ynt: Gövdede Su Sızıntısı
« Yanıtla #10 : Ocak 12, 2010, 14:01:40 »
O bölge ön çarmıh ayağına mı denk geliyor?
*

    O. B.

Ynt: Gövdede Su Sızıntısı
« Yanıtla #11 : Ocak 12, 2010, 14:02:57 »
Bölmede vida yok. Gövdeye birleşik ve epoxy ve elyaf ile birleşik.
Çarmıhlar geride.
*

    A. S. E.

Ynt: Gövdede Su Sızıntısı
« Yanıtla #12 : Ocak 12, 2010, 14:04:24 »
cem korsanım karialarda burulma olasılıgı zayıf diye dusunuyorum.polyesteri el yatırması ile yapıyorllar ve Atilla Algon un söyledigine gore yabancı muadillerinden daha kalın!.
*

    C. G.

Ynt: Gövdede Su Sızıntısı
« Yanıtla #13 : Ocak 12, 2010, 14:05:07 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
ön kamara bölmesinin tesbitinde yada sonrasında vida kullanılmıs olabilirmi?

Güzel tespit. Genelde perdeyi ayakta tutmak için geçici takozlarla destekleyip vida ile bağlanır. Akabinde o noktaların dışından elyaf ve polyester ile her iki taraftan perde sağlama alınır. Daha sonra takozlar vidalar geri alınıp dikiş işlemine devam edilir. İğne deliği kadar bir yerde atlandı ise yıllarca dayanmış, torsiyon altında kendini bırakmış olabilir.
*

    C. G.

Ynt: Gövdede Su Sızıntısı
« Yanıtla #14 : Ocak 12, 2010, 14:08:39 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
cem korsanım karialarda burulma olasılıgı zayıf diye dusunuyorum.polyesteri el yatırması ile yapıyorllar ve Atilla Algon un söyledigine gore yabancı muadillerinden daha kalın!.

Tekne bu. ne kadar kalın ve rijid olsada "güçlerin" nasıl çalışıp etki edebileceği bazen öngörülemiyebiliyor.
1998 yılında 5 yaşında, 12mt bir Beneteau teknenin baş taraftaki tuvalet alt tabanının (Ki ayrı bir kalıplanmış parçadır) yerinden attığını görmüştüm.