0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Ö. Ö.

Ynt: VHF El Telsizi Tavsiyeleri hk.
« Yanıtla #15 : Mart 11, 2020, 15:18:28 »
Anten tesisatı zor değil, ama hassas bir iştir, küçücük hatalar (kablo ezilmesi, iyi sıkılmamış bir konnektör vidası vb.) telsiz görüşme mesafelerinde ciddi düşüş meydana getirir. Anten konusunda tecrübeli birinin yapmasında fayda var.

Kullanacağınız anten kablosu da önemlidir.
Genelde RG58U kodu ile satılan standart, ince 50ohm'luk kablolar kullanılır, eğer bütçeniz imkan verirse RG213U gibi daha kalın ve kaybı az kabloları tercih ederseniz anten performansınız (mesafe-kalite-kullanım ömrü) artacaktır. (ama birinin metresi 3TL diğeri 10TL civarı satılıyor..)

Montajdan sonra mutlaka bildiğiniz mesafeler arası test yapın. (denizden marina, denizde başka teknelerle gibi..)
Test için gemitrafik'den gözünüze 5-6 mil mesafede bir gemi kestirin, onu çağırıp test görüşmesi yapın, sonra 8-10 mil, sonra 13-15 mil gibi.. (veya denizde marinadan uzaklaştıkça marinayı aramak da olur.) böylece gerçek performansınızı öğrenir, zor durumda nereye ulaşabileceğinizi bilirsiniz.

Antenlerle ilgili daha çok bilgi edinmek için buraya bakabilirsiniz;
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

M. A.

« Yanıtla #16 : Mart 12, 2020, 01:46:54 »
Özgür Kaptanım bazı marinalar düşük ayarda kullanıyor. Yanıltabilir gibi.
Mesela Viaportta bağlıyken Pendik Marina ile konuştum; arada kara olmasına rağmen.

Ama Yalova marina ile yarı yoldayken bile cevap alamadım.

Daha sonra Ege’ye inerken Çam Limanındaki Tümay Korsanla 22 milden konuştuk.
« Son Düzenleme: Mart 12, 2020, 01:48:07 Gönderen: Murat Ayduk »

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #17 : Mart 12, 2020, 13:11:29 »
Teorik mesafe her iki antenin yüksekliğinin ufuk mesafelerinin toplamına eşit.
Formül şöyle diyor;
ufuk mesafesi km=3,57 karekök(anten yüksekliği metre)

ama bu teoriye etki eden milyon tane kriter var elbette. İstasyonların çıkış gücü de bunlardan biri.

Bu nedenle herkese VHF telsizlerini farklı mesafelerden deneyerek test etmelerini, gerçek iletişim mesafelerini tespit etmelerini tavsiye ediyorum.. eminim ki pek çok teknede kablo ve konnektör sorunları nedeni ile gerçek iletişim mesafeleri oldukça düşük çıkacaktır ama genellikle telsizleri marina giriş için kullandığımızdan haberimiz yok ve acil bir durumda uzak mesafelerden yardım isteyip isteyemeyeceğimiz meçhul.

*

S. E.

« Yanıtla #18 : Mart 13, 2020, 09:27:45 »
Kullandığım teknelerde genelde telsiz olmasına karşın ben kendime zamanında Icom m35 almıstım. Onu kullanıyorum. Marina giriş çıkışlarında işimi goruyor.

Güvenlik olarak bakıcak olursak en kötü senaryo dizilimim şu şekilde.
1 - Cep Telefonu: Türkiye karasularında cep telefonu yüksek oranda her yerde çekiyor. Bunun için su geçirmeyen bir cep telefonu kullanmak yanımda taşımak birinci önceliğim.
2 - Tekne Sabit Telsizi: Var ise kendimi ek olarak güvende hissediyorum. Olmaması durumunda el tipi telsizi mümkün oldugunca el altında yanımda tutuyorum.
3 - El telsizi: Tekneyi terketme durumunda teknedeki telsizin ne kadar iyi olduğunun bir önemi yok. Onun için el el telsizi göz teması kurabileceğiniz tekneler ile iletişime geçebilmek için ideal.

Seyirlerimizin kıyıya genelde yakın olması, çoğu kıyımızda/bölgemizde gemi trafiğinin çok olmasından dolayı halihazırdaki sabit telsizin yanına marine, su geçirmeyen, batmayan bir el telsizin ek güvenlik için yerinde bir karar olduğunu düşünüyorum. Bir dolaba koyup sadece acil bir durumda çıkarmaktansa el telsizini aktif olarak kullanmak, şarj etmekte hem ömrü konusunda yardımcı olacaktır, hemde ihtiyacımız olduğu bir durumda çalışır olduğundan emin oluruz.

Kolay Gelsin

*

M. Y.

« Yanıtla #19 : Mart 13, 2020, 12:12:04 »
Kullandığım teknelerde genelde telsiz olmasına karşın ben kendime zamanında Icom m35 almıstım. Onu kullanıyorum. Marina giriş çıkışlarında işimi goruyor.

Güvenlik olarak bakıcak olursak en kötü senaryo dizilimim şu şekilde.
1 - Cep Telefonu: Türkiye karasularında cep telefonu yüksek oranda her yerde çekiyor. Bunun için su geçirmeyen bir cep telefonu kullanmak yanımda taşımak birinci önceliğim.
2 - Tekne Sabit Telsizi: Var ise kendimi ek olarak güvende hissediyorum. Olmaması durumunda el tipi telsizi mümkün oldugunca el altında yanımda tutuyorum.
3 - El telsizi: Tekneyi terketme durumunda teknedeki telsizin ne kadar iyi olduğunun bir önemi yok. Onun için el el telsizi göz teması kurabileceğiniz tekneler ile iletişime geçebilmek için ideal.

Seyirlerimizin kıyıya genelde yakın olması, çoğu kıyımızda/bölgemizde gemi trafiğinin çok olmasından dolayı halihazırdaki sabit telsizin yanına marine, su geçirmeyen, batmayan bir el telsizin ek güvenlik için yerinde bir karar olduğunu düşünüyorum. Bir dolaba koyup sadece acil bir durumda çıkarmaktansa el telsizini aktif olarak kullanmak, şarj etmekte hem ömrü konusunda yardımcı olacaktır, hemde ihtiyacımız olduğu bir durumda çalışır olduğundan emin oluruz.

Kolay Gelsin

Selçuk Bey ben de ilk başta su geçirmeyen el telsizi düşünmüştüm kıyıdan çok uzaklaşmayacağım ve sadece marina ve acil durumlarda kullanacağım için hem de telsiz tesisatı felan uğraşmayayım diye ama Özgür korsanım ruhsat olayından bahsedince sabit alayım dedim. 23 Mart daki KMT eğitimi ve sınavı da iptal olmuş orada bu el telsiz ruhsat olayını sorayım diyordum. Bakalım kısmet

*

S. E.

« Yanıtla #20 : Mart 13, 2020, 13:38:40 »
Murat Bey,

Sabit telsiz ile El telsizi birbirlerinin boşluğunu doldurmazlar. Teknenizde sabit telsiz olması daima bir avantajdır. Sabit telsiziniz olduğunda yanında el telsizi olmaz diye bir kural yok.

El telsizini tekneden ayrılırken daima yanıma alırım, markete giderken, marina içinde dolaşırken, kıçtan kara olurken, demir atarken, dingi ile balığa çıkarken, yada uzun bir palamar balarken daima yanımda olması bana bir rahatlık veriyor. Tabi sabit telsizi teknenin havuzluğunda kullanabiliyorsam.  Telefon bu yerlerde işimi genelde görmüyor. Bunun için lisanssız el tipi telsizlerde kullanılabilir tabi ama diğer tekneler ile konuşamadıktan sonra intercom gibi kullanmanın bir rahatlığı olsada tam yeterli gelmiyebilir.

Evet maddi, hukuki açıdan biraz meşakatli ama bence durumunuz izin veriyor ise edinilmesi çok yerinde.

Teknede ikinci yedek bir telsiz, pusula, gps, telefon, fener olması hem sizi güvende hissettirir. Hemde aksi bir durumda çok işinize yarar.

Kolay Gelsin.

(Bu sene kiraladığım teknede sanırım raymarine nin wireless bir ürünü vardı modelini araştırmam lazım ama, (büyük ihtimalle pahallıdır) sabit telsizin wireless modulunu alıp tekneden belli bir miktar uzaklaşmanıza izin veriyor. Ama el telsizi olduğu için onu çok kurcalıyamadım. (tabi tekneyi terketme durumunda işe yaramaz ama)) yinede incelenebilir.
*

A. G.

« Yanıtla #21 : Haziran 02, 2022, 15:05:19 »
Yabancı bayraklı teknemde sabit telsizim var MMSI ve callsign kaydı da var , ek olarak marina giris cikislarinda kullanmak icin el telsizi almak istiyordum. Plastimo SX400 modelini alacaktım bir firma uygun rakama veriyordu 3400tl stoklarında kalmamış , amazondan sunu sipariş ediyorum marka olarak iyi. Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

G. K.

« Yanıtla #22 : Haziran 06, 2022, 19:19:57 »
  Özgür Korsanım Herhangi bir el telsizini teknenin sabit vhf telsiziyle eşleştirmek mümkün değil mi? Yada araya tekne içindeki 1-2 telsiz için bir röle devresi yapılamaz mı?
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #23 : Haziran 06, 2022, 19:55:17 »
  Özgür Korsanım Herhangi bir el telsizini teknenin sabit vhf telsiziyle eşleştirmek mümkün değil mi? Yada araya tekne içindeki 1-2 telsiz için bir röle devresi yapılamaz mı?
"Eşleştirmek" dediğiniz nedir?
Aynı anteni kullanmaları gibi mi?
Soruyu tam anlayamadım ne yazık ki..

Eğer tek bir VHF anteni birden çok cihazda kullanmak isterseniz "splitter" denilen cihazlar kullanılabilir, ama bağımsız cihazların tek bir anteni kullanması arıza durumları için çok tercih edilen birşey değil.

Veya, cihazların biriyle (örneğin güçsüz olan el telsizi) konuşurken diğeri (güçlü sabit telsiz) de aynı yayını yapsın isteniyorsa bunu da "repeater" denilen cihazlar yapıyor ama pratik ve ucuz şeyler değil.

Eğer sorduğunuz el telsizini sabit telsizin mikrofonu gibi kullanmak ise bu mümkün değil. Pahalı marka sabit telsizlerin uzatma mikrofonları veya kablosuz mikrofon üniteleri var, tek çare onlar..

Mikrofonu olmasa da sabit telsizin hoparlörünü uzatmak kolay. Hemen her telsizin arkasında bir external hoparlör çıkışı vardır, buradan bir kablo ile içerideki sabit telsizin hoparlörünü dışarıya uzatmak ve tüm konuşmaları kaçırmadan dinlemek mümkün..
Konuşmak için ise yakın mesefeler ise el telsizi ile, uzak mesafeler ise totoyu kaldırıp içeriye girip sabit telsizi kullanmak en pratik çözüm.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

G. K.

« Yanıtla #24 : Haziran 06, 2022, 23:11:01 »
"Eşleştirmek" dediğiniz nedir?
Aynı anteni kullanmaları gibi mi?
Soruyu tam anlayamadım ne yazık ki..

Eğer tek bir VHF anteni birden çok cihazda kullanmak isterseniz "splitter" denilen cihazlar kullanılabilir, ama bağımsız cihazların tek bir anteni kullanması arıza durumları için çok tercih edilen birşey değil.

Veya, cihazların biriyle (örneğin güçsüz olan el telsizi) konuşurken diğeri (güçlü sabit telsiz) de aynı yayını yapsın isteniyorsa bunu da "repeater" denilen cihazlar yapıyor ama pratik ve ucuz şeyler değil.

Eğer sorduğunuz el telsizini sabit telsizin mikrofonu gibi kullanmak ise bu mümkün değil. Pahalı marka sabit telsizlerin uzatma mikrofonları veya kablosuz mikrofon üniteleri var, tek çare onlar..

Mikrofonu olmasa da sabit telsizin hoparlörünü uzatmak kolay. Hemen her telsizin arkasında bir external hoparlör çıkışı vardır, buradan bir kablo ile içerideki sabit telsizin hoparlörünü dışarıya uzatmak ve tüm konuşmaları kaçırmadan dinlemek mümkün..
Konuşmak için ise yakın mesefeler ise el telsizi ile, uzak mesafeler ise totoyu kaldırıp içeriye girip sabit telsizi kullanmak en pratik çözüm.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Tam olarak sorduğum şey Özgür Korsanım evdeki telsiz telefon ünitelerine(telefon hattına ve prize takılan kısmı) ekstra telefon cihazı (elde tutulan konuşulan kısmı)tanımlanabiliyor diye hatırlıyorum.böylelikle bir adet ünite birden fazla cihaz arasında dahili haberleşme oluyor ve dış hat aranabiliyor.Bu el telsizi ve sabit telsiz arasında sağlanabilir mi sabit telsiz böyle bir fonksiyon içerir mi?Yada amatör telsiz derneklerindeki gibi röleler gibi(tekne için bu boyuta gerek yok tabiki minyatur boyutta devreler olmalı bana göre)yada belirttiğiniz repetarlar bunu başarır mı?kesin çözümde mutabıkız zaten.
« Son Düzenleme: Haziran 06, 2022, 23:14:16 Gönderen: Gökhan Korudil »
*

G. K.

« Yanıtla #25 : Haziran 06, 2022, 23:27:23 »
Bu uygulama hakkında ne dusunursunuz acaba diy röle projesi gibi Özgür Korsanım Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #26 : Haziran 07, 2022, 12:37:47 »
Hah, şimdi anladım soruyu..

Ne yazık ki cevabı olumsuz, daha doğrusu pratik/ucuz bir çözümü yok.

Yukarıda yazdığım gibi, pahalı modellerde kablosuz mikrofon veya kablolu ikinci mikrofon mevcut.

Aslında teknik olarak zor birşey değil, ama markalar pazarlama açısından böyle uygun görmüşler diyelim.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Repeater sistemleri karada yaygın kullanılan bir sistemdir.
Yüksek bir yerde birbirine bağlı şekilde iki telsiz bulunur, biri düşük güçlü sinyali alır, diğerine aktarır, güçlü olan esas frekansta güçlü şekilde yayını tekrarlar.

Burada iki sorun var;
Sistem alma gönderme için iki farklı frekans (dublex) gerektiriyor, dolayısı ile bizim acil durumlarda kullandığımız uluslararası simplex vhf ch16 (156.800mhz) için uygun değil.

Deniz frekans bandında bulunan dublex kanallardan herhangi biri kullanılabilir, ama o zaman da bunun organizasyonunu yapmak, insanların bunu kullanmasını sağlamak kolay olmaz. Ancak bir kamu kurumu bunu organize edebilir.

İkinci sorun da ilkinin sonunda söylediğim organizasyon işi. Zira bu işi yıllardır kullanan amatör telsiz dernekleri bile bölgesel olarak ve çeşitli zorluklarla yapıyorlar.
Kamu idaresi böyle birşey yapmadığı sürece pratikte mümkün değil.

Ama alın size güzel haber;

Denizde repeater (röle) ihtiyacımız pek yok, çünkü her bölgede en yüksek noktalarda, yaklaşık 100 deniz mili kapsama imkanı olan Türk Radyo antenleri var, ve kimse ile direk vhf iletişimi kuramadığınız çoğu yerde Türk Radyo ile görüşebilirsiniz.
Alın size bedava repeater! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Son tavsiye;
Kendi sabit vhf telsiz anteninizin sağlıklı çalıştığına emin olun, A1 sahası içinde kalan tüm denizlerimizde yeterli olacaktır.

Var olan durumunuzu mutlaka test edin.
Marinadan çıkıp her 2-3 milde bir marina ile test görüşmesi yapın ve hangi mesafeden sağlıklı iletişim kurabildiğinizi bilin.

Bu testi yapan çoğu kişinin çok şaşıracağına eminim! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

öZgür (mobil)

*

G. K.

« Yanıtla #27 : Haziran 07, 2022, 18:43:33 »
Tavsiyeleriniz için teşekkürler Özgür Korsanım.
*

A. Ç.

« Yanıtla #28 : Haziran 07, 2022, 18:58:53 »
Türk Radyo ile Süveyş Kanalına girmeden hemen önce rahatça görüşmştük, ayı şekilde İsrail radyo Knidos'tan rahatlıkla dinlenebliyor, her ne kadar hedeflemeler daha kısa mesafeler için düşünülmüş olsa da yüksek anteni olan radyo istasyonları denizde görüşmey sağlayabiliyorlar.