0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    R.

yurt dışından tekne getirilmesi hk.
« : Ağustos 04, 2009, 14:17:35 »
Sevgili Korsanlar,
Yurtdışından alacağımız 9-10 m tekneyi nasıl millileştirebilirim,,yada geçici ithalat şartları nedir?
Bilgisi olan arkadaşların mektuplarını bekliyorum.
Saygılarımla
*

    U. K.

Ynt: yurt dışından tekne getirilmesi hk.
« Yanıtla #1 : Ağustos 04, 2009, 14:44:46 »
Güven Korsan,
öncelikle hoşgeldiniz.
Yeni katılan dostlarımızın kendilerini kısa da olsa tanıtmaları bizleri pek mutlu eder.

sorunuz ile ilgili forumda konu başlıklarını araştırırsanız ve arama özeliğini kullanırsanız oldukça çok bilgiye rastlayacaksınız.

Tekrar hoşgeldiniz.


*

    R.

Ynt: yurt dışından tekne getirilmesi hk.
« Yanıtla #2 : Ağustos 04, 2009, 16:05:29 »
Teşekkürler Korkmaz Kaptan
Ben 48 yaşında, deniz tutkunu bir korsanım. Lojistik hizmeti ile uğraşıyorum. Denize kesin dönüş yapmak için sabırsızlanıyorum

*

    m.

Ynt: yurt dışından tekne getirilmesi hk.
« Yanıtla #3 : Ağustos 04, 2009, 16:18:49 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Teşekkürler Korkmaz Kaptan
Ben 48 yaşında, deniz tutkunu bir korsanım. Lojistik hizmeti ile uğraşıyorum. Denize kesin dönüş yapmak için sabırsızlanıyorum

Tam yerine hoşgeldiniz....
*

    E. Ç.

Ynt: yurt dışından tekne getirilmesi hk.
« Yanıtla #4 : Kasım 09, 2009, 16:32:38 »
30 Kasım tarihinden sonra Türk vatandaşı sahipli Yabancı Bayrak teknelere uygulanması muhtemel yaptırımlardan dolayı,şu günlerde çoğu kişi beklemede.Kaldıkı 30 Kasım tarihinin uzatılacağını düşünenler çoğunlukta.

6-7 aydır bu işlere kafa yoruyorum.Boş vakitlerimi, USA dan tekne bakmaya ve onları buraya nasıl getireceğimi bulmaya ayırıyorum.

Öğrendiğim şeylerin tümünden kısa bir özet çıkartıp yayınlamayı istedim..Böylelikle hem yanlış bildiklerim ortaya çıkacak.Hemde bu konuda bilgi sahibi olmak isteyen korsanlar fikir sahibi olacaklardır.


- Tekneyi bulmak..

Dünyada bir çok 2. el tekne ilanı sitesi bulunmaktadır.En fazla USA teknesi aşağıdaki iki sitededir.İlan incelemek için bu iki siteyi kullanabilirsiniz.
 
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

- Tekneye ve Satıcıya Güvenmek..

Tekneyi buldunuz ilan sahibi ile görüştünüz ama aklınızda,'' Acaba resimlerdeki ve Satıcının dediği gibi değilse'' sorusu var.Bu sorunun en basit cevabı '' Survey'' dir.Teknenin Surveyi için Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap adresinden teknenizin bulundugu yerdeki surveyorlar ile görüşebilirsiniz.Survey ücreti 300-700 USD arasında değişmekedir.3-5 gün içerisinde surveyiniz hazırlanır hem adresinize hemde e-postanıza gönderilir.Bu rapora göre satın almaya karar verebilir,kaporanızı gönderebilirsiniz.Aşağıdaki linkten örnek surveyi inceleyebilirsiniz.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

- Tekneyi Satın almak..

Tekneyi gemiye teslim etmek,brokera ödemeyi yapmak,yabancı bayrak için gerekli olan şirketi işlemleri gerçekleştirmek için bir görevliye ihtiyacınız vardır.Bu işlemler için ajanslar bulunmaktadır.Vize sorununuz ve dil probleminiz yok ve vaktiniz varsa ise bu işlemleri sizde gerçekleştirebilirsiniz.Ayrıca Brokerlerın çoğunluğun IBAN numarası bulunmaktadır.Masrafını göze alarak Uluslar arası bankacılık ile ödeme yapabilirsiniz.Ayrıca brokerlerın tümü kayıt işlemlerine destek vermektedir.

- Tekneyi Getirmek..

USA dan ülkemize güverte üzeri taşımacılık yapan şirketlerin ana limanları Fort Lauderdale,FL ve Newport,RI dır.Transfer ettirmek istediğiniz teknenin bu şehirlerde yada kısa seyir mesafesinde olması gerekmektedir.Eğer transfer ettirmek istediğiniz tekne bu iki şehirde değil ise istediğiniz tekneyi bu limanlara karadan yada denizden taşıtmanız gerekmektedir.USA içerisinde Karadan ve denizden taşımacılık için ise Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap adresine kayıt yaratıp fiyatını uygun bulduğunuz bir şirkete teknenizi taşıtabilirsiniz.Uship sitesine TR ye taşıma kaydıda bırakabilirsiniz ancak cevap süresi uzundur.Ayrıca bu sitedeleri firmaların çoğunluğu direğin sökülmesini istemektedir.

Direk sökülmeden sudan/suya taşınma için ise Sevenstar Yacht Transport şirketinin TR temsilcisi Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap görüşüp tarihte ve fiyatta anlaşabilirsiniz.34' teknenin masrafı ortalama 15.000 USD dir.

- Tekneyi Teslim Almak.

Bu başlıkta yapılacak işlemler aynı YB tekne ile sudan geldiğimizde yaptıgımız işlemlerle aynıdır.Tekneniz TR ye geldikten sonra Gümrüklü alana incektir. USA da aldıgınız sahiplik belgesi ile teknenizi çok düşük miktarda bir bedel ödeyerek gümrüklü alandan gümrük vergisi ödemeden çekersiniz.Daha sonrada Transitlog işlemlerini yapabilirsiniz.


Not: Her ne kadar forumda ticari faaliyet yasak olsada detaylı bilgi isteyen korsanlara '' likit karşılığı '' destek verebilirim..  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Sevgiler..
« Son Düzenleme: Kasım 09, 2009, 16:41:06 Gönderen: Erdem Çakır »

*

    E. O.

Ynt: yurt dışından tekne getirilmesi hk.
« Yanıtla #5 : Kasım 09, 2009, 18:43:49 »
Eline sağlık Erdem Korsan, son derece yararlı, anlaşılır ve özet bir bilgi sundun...
Teşekkürler...
*

    m.

Ynt: yurt dışından tekne getirilmesi hk.
« Yanıtla #6 : Kasım 10, 2009, 01:30:14 »
Erdem Korsan,
Çok güzel bir çalışma olmuş eline sağlık....

Fakat şunu söylemeden geçemeyeceğim;
Ortalama bir Türk alıcının bakabileceği 0- 50 bin USD aralığında ki sekmede gezinti yaptığımızda şu sonucu gözlemledim...
Yelkenli tekne fiyatlarında sanılanın aksine büyük farklar yok... Örneğin şu meşhur Fransız kızlar ve Alman güzelleri buralarda ki fiyatlardan daha yüksek...
Fakat Amerika ya has modellerin yaşı geçkince olanlarında garip ve uçuk bir şekilde fiyatlar düşük...Nerdeyse bedava...
Yanlız, ahşap klasik formlu teknelerde inanılmaz bir çeşitlilik ve fiyatın ehven olma zenginliği var ki bu dikkate değer. Bu seçimi yapmak da bence riskli... Gözler görüp seçmeli diye düşünüyorum...
Bir de ismini duymadığımız ülkelerde bir sebeple ücra köşelerde kalmış firsat tekneleri gözüme takılıyor bazen... Gözü karartıp, kelleyi koltuğa alıp o tekneyi  oradan çıkarmak da her babayiğidin harcı değil..

Yani çok enteresan bir durum olmadıkça Amerika dan tekne getirmek pek mantıklı gelmiyor bana...
Haaa şu olur; Gidersin, tekneyi alır gelirsin... Bir Atlantik geçişi hiç de fena olmaz tabii... "Tekne almak bahane, Atlantik geçişi şahane" durumları....   Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap   


*

    E. Ç.

Ynt: yurt dışından tekne getirilmesi hk.
« Yanıtla #7 : Kasım 10, 2009, 01:43:15 »
Alman yada fransız kızlarını oralarda uygun fıyata bulmak cok zor,zaten buradan oraya gıttıler Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Ama ıs Hunter,c&c ve catalina gibi usa meseılı teknelere gelınce degısıyor.

Ayrıca ben tekneyı gorsem ne degısecekki.Bir surveyordan dahamı ıyı bılıyorum ısı Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    A. Ç.

Ynt: yurt dışından tekne getirilmesi hk.
« Yanıtla #8 : Kasım 10, 2009, 10:04:48 »
Tekneyi satın almak için tekneyi mutlaka görmenizi öneririm. Havuzun büyüklüğü, genişliği, kamara yüksekliği mutfak tezgahının büyüklüğü, kamaraların büyüklüğü, teknedeki dolapların büyüklüğü, tuvaletin yeri gibi sayılamayacak kadar çok şey kişisel tercihtir. Bu tercihleri ancak tekne sahibi yapabilir. Çizim ve fotoğraflar üzerinden de karar verilebilirse de en doğrusu tekneyi görmek ve beğenmektir.

Sörvey'ün işi ise tamamen başkadır. Size teknenin durumu hakkında bilgi verir. Yani gövdesi ne durumda, motor nasıl, yelken donanımı nasıl, hangisi öncelikle elden geçrilmeli gibi bilgilere en iyi, bir sörvey raporu ile ulaşırsınız. Bir sörvey raporu kamaradaki minderlerin yumuşaklığı hakkında bilgi vermez ama temizliğe veya onarıma ihtiyacı olup olmadığını belirtir.
*

    E. Ç.

Ynt: yurt dışından tekne getirilmesi hk.
« Yanıtla #9 : Kasım 10, 2009, 12:25:24 »
Tekneyi görmekten kastım bu değildi Ahmet Abi.

Kendi gözümle hiç görmediğim bir tekneyi almak değildi anlatmak istediğim şey.Fuarda yada bir marinada görüp içine girip beğendin tekneyi almak anlatmak istediğim şey.

Evet geçmişte abuk sabuk bir sürü tekne sordum size, bu nasıl o nasıl diye.Ama benimde tercihlerim değişiyor ve sabitleniyor Artık ne istediğimi biliyorum galiba.Şimdi istediğim teknelere daha çabuk-(ucuz) nasıl sahip olabilirim onu araştırıyorum.

Bildiğim,istediğim tekneyi bulunca görsem ne fark eder onu söylemek istemiştim.

Sevgiler..
*

    A. Ç.

Ynt: yurt dışından tekne getirilmesi hk.
« Yanıtla #10 : Kasım 10, 2009, 12:29:11 »
Aynı model bir tekneyi inceleyip uygun bulduktan sonra alacağınız tekneye sörvey yaptırmakta sakınca yok. seçim tamamlandıktan sonra sörvey neyin eksik, neyin bozuk olduğunu gösterecektir.
*

    C. B.

Ynt: yurt dışından tekne getirilmesi hk.
« Yanıtla #11 : Kasım 10, 2009, 12:51:34 »
Erdem Çakır;
Sana yeni yaşanmış hatta yaşanmakta olan bir öykü anlatayım da şu tekne taşıma işini bir daha düşün..
Bir deniz sever Mallorca dan bir motor yat alır. Diyelimki 250 paradır.
Alınan tekne oradan geçecek bir gemiye alınarak memlekete getirilecektir.
Paralar ödenir, iş planlanır, broker görevlendirilir ,denizsever memlekete döner.
Gemi zamanında gelemez.
Deniz sever hesapta olmayan bu bekleme nedeni ile, bulunduğu marinaya, günlük fiyattan eşek yükü ile ödeme yapmak zorunda kalır.
Gemi beklenen limana gelmekten vazgeçer.
Deniz severe teknesini çoklarca  mil uzaktaki bir büyük limana getirmesi söylenir.
Deniz sever son dakika değişiklikleri yapmak, bir kaptan tutmak ve tekneyi oraya yollamak için depolarca mazot yakmak zorunda kalır. Kaptan eline düşmüş bu denizseverden eşek yükü ile para alır.
Yola bakımsız çıkan tekne yarı yolda bir motorun turbosunu yakar. Kaptan geri döner ve tekneyi eski yerine bağlar.
Broker, tekneyi o marinada karaya çeker, yeni bir turbo takar ve altını temizleyerek yeniden suya indirir.
Deniz sever çaresiz tüm bu masrafları koşulsuz kabul eder. Gelen gemiye yetişemezse durumu felaket olacaktır çünkü.
Bakımı yapılan tekne yeniden yola çıkar, yeni kaptana paralar ödenir, mazot parası verilir.   
Tekne gemiye yetiştirilir.
Sonrası başka maceradır ama burası yeri değildir.
Sonuç: tekne 250 paraya alınmış, taşınma 10 para planlanmış, bu ek masraflar yaklaşık fazladan hesaplanmamış bir 25 para tutmuştur.
Bilmem anlatabildimi canım..

*

    A. Ç.

Ynt: yurt dışından tekne getirilmesi hk.
« Yanıtla #12 : Kasım 10, 2009, 13:03:08 »
Biraz dikkat edilmemiş bir anlaşma gibi görünüyor. Deniz nakliyatında biraz daha ciddi çalışıldığını umuyorum. Denizden kaptanla getirmede de kurallar vardır. Arızalar hariç kaptan tekneyi aldığı ödeme karşılığında tekneyi teslim edilecek limana kadar getirir. Çıkan arızalar becedli mukabilinde yine kaptan tarafından onartılır. 
*

    E. Ç.

Ynt: yurt dışından tekne getirilmesi hk.
« Yanıtla #13 : Kasım 10, 2009, 13:18:32 »
Bu deniz sever arkadaşımızın kısmetinde kutup ayısı değil Yeti varmış be Cüneyt Korsanım.

Ancak ciddi bir organizasyon hatası oldugunu düşünüyorum.

Bakımsızı 250 TL olan bir kayıgın TR de bakımlı ederi en az 400 TL dir.Bakımı burada ucuza yaptırayım derken,bakımsız tekne ile onca mil yapmaya kalkmak ayrıca sorgulanması gereken bir durumdur.

Taşımaya gelince,bu şirketlerin tümünde +10 günlük bir rötar hakkı saklıdır.Hava muhalefetini falanda ekle olsun 15gün.Yapılan sözleşmeye uymayıp 15 günden geç geliyorsa bunun cezai yaptırımıda muhakkak vardır.

Ayrıca doğru düzenlenmiş bir sözleşme ile ben uğramıyorum arkadaşım senin limanına diyebilecek şirket olabileceğine de inanmıyorum.

Merdiven altı taşıma yapan birine bu işi yaptırmaya kalmışsa o ayrı..

Cüneyt abi.Pendik marinada gezerken konuşmuştukya neydi o arkadaşın adı ataköydeydi hani ? O varmı bu organizasyonun içinde ?
« Son Düzenleme: Kasım 10, 2009, 13:22:53 Gönderen: Erdem Çakır »
*

    C. B.

Ynt: yurt dışından tekne getirilmesi hk.
« Yanıtla #14 : Kasım 10, 2009, 13:33:30 »
TL demedim para dedim..
Merdiven altı falan değil..
İsim yer bilgisi yok..
Bir  teknenin fiyatı o kadar artarmı Türkiye de bilmiyorum.
Bu "dışarda fiyatlar ucuz" lafı bana biraz şehir efsanesi gibi geliyor.
Kimi fiyatlar ucuz görünüyor tabii ama hangi tekne ve ne şartlarda?
Total olarak Türkiye'ye  maliyetine ve nihai donanımla onarıma bakmak lazım.
Bir büyük denizci büyüğümüzün lafını hatırlatmak isterim:
"Bütün teknelerin nihai kullanıcıya fiyatı aslında aynıdır. Yanlızca ilk alımda ödediğiniz fiyat değişir."