0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

A. S.

Ynt: 1.GeKo Maket Tekne Şenliği
« Yanıtla #75 : Ocak 08, 2009, 22:59:41 »
 Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Ehem...ehem...
 O da, onun ölçeği kaçtı yahu ? Yoksa 1:10 muydu ? Öyleyse o 3 metro 9o kusur santim.
 Ben 1 : 24 ölçekte yapmaya anca cesaret ettim. Boy 170 cm, en 28 cm , ağırlık 13 kg
yelken alanı 1 metro kare. Şu ana kadar çalışılan süre : 13 ay. Tahmini bitme tarihi : ?

*

Ö. E.

« Yanıtla #76 : Ocak 09, 2009, 00:39:07 »
Biraz acele mi karar veriyorum ya da biraz büyükçene bir iş mi başlangıç için bilemedim ama sanki bir kaç saatlik araştırmadan sonra gönlüm bu modele kaydı gibi... Hem motorla, hem de yelkenle kullanılabiliyor... Tüm planları 1'e 1 boyutta mevcut... Modeli "Brigantine Edith Ann" olarak geçiyor... Ne dersiniz?

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

A. S.

« Yanıtla #77 : Ocak 09, 2009, 01:20:07 »
Bodrumda kendime ufak bi köşe yaptım. Yaklaşık 1,60 X 0,80 m ölçülerinde ahşap bir masam var,
tezgah diye kullanıyorum. Tekne Bauhausda filan satılan Black & Decker'in bir katlanır, ayarlı
workbank' mi ne ööle bi nesnesi var, onun üzerinde yanıbaşında duruyor. Masada yayıla yayıla
yapacağımı yapıyorum, dönüp teknenin üzerine monte ediyorum.
Epoksi elyaf kaplama, macun, zımpara ve boya işlerini veranda ve bahçede yaptım. Evde yapsam
cinayet çıkardı herhalde. Buna rağmen az pislik çıkmıyor değil hani...

Seçtiğin tekne nefis ama ; ben bunun yelkenle nasıl yürüdüğünü anlayamadım. Bu güne kadar
gördüğüm en karışık uzaktan kumandalı tekne uskuna ve belki 5-6 parça yelkenli. Onun bile , -
yapımını bırak -, becerip bitirilse bile yelken kumandası çok zor.
Yani seçtiğin tekneyi belki sergilemek için statik model olarak yapmayı düşünürdüm de, yüzer
model olarak yapmak çok zor gibime geliyor.
Bir Alman, bi de İsviçre modelci sitesi adresi vereyim, bu adamların gerçekten profesyonele
yakın sayılacak usta oldukları kesin. Çıkardıkları işlerden anlayacaksın. Ama bunlarda bile bu
tarz bir tekne yok galiba.
Nacizane tavsiyem önce bir sloop yapman. Sonra cesaret toplayıp daha karmaşık teknelere
girişilebilir belki...
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Sol köşede Modellbau altında Plan-bau başlığı sıfırdan planla yapılan tekneler, Baukasten başlığı kit halinde
teknelerin inşası. Adamların detay işçiliğine dikkat...
İsviçrelilerin sitesi ise :
Burada '' Werft '' ve ''Werfspionage'' başlıklarını tıklarsan inşa aşamalarını görebilirsin.
« Son Düzenleme: Ocak 09, 2009, 01:22:36 Gönderen: Aali San »

*

Ö. E.

« Yanıtla #78 : Ocak 09, 2009, 01:30:49 »
iyi de bunlara baktıkça insanın "vazgeçesi" geliyor...

yukarıda ki modelim yelkenle seyri konusunda ben de kuşkudayım... adamın çektiği bir video da var ama foruma ekleyemiyorum... anladığım kadarıyla sadece bocrum yelkenini idare ediyor...

edit: Ve dahi daha sonra fark ettim ki o direğin / yelkenin adı bocrum değil Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Ocak 09, 2009, 22:13:45 Gönderen: Özgür Evren »
*

A. S.

« Yanıtla #79 : Ocak 09, 2009, 01:34:33 »
Çok önemli bir problem de boyutlardan dolayı ortaya çıkıyor.
Bir tekneyi 10 kez küçülttüğün zaman deplasmanı 10x10x10 = 1000 kez azalıyor,
halbuki yelken alanı 10X10 kez = 100 kez azalıyor. Dolayısıyla tekne model haline
geldiğinde çok aşırı yelken alanına sahip oluyor....ve yüzdürmeye kalkınca tumba
oluyor.

Özellikle eski teknelerin modellerini yaparken bu önüne çok büyük bir sorun olarak
ortaya çıkıyor, teknenin safra ağırlığı yetersiz kalıyor, çektiği su az kalıyor,yani
ağırlık merkezi çok yukarıda kalıyor, yelken yüzeyi ise oransız büyük olduğu için,
denge mafiş.
Direkleri kısaltsan, yelkeni küçültsen bu defa görüntüsü berbat oluyor.

Bunun çözüm yolu, tekneyi ve asıl armayı olabildiğince hafif yapıp, safrayı çok
yüksek tutabilmek. Yani model tekne orjinaline göre çok daha dengeli olacak.
Çoğunlukla salmayı derinleştiriyorlar ki bu da görüntüyü bozuyor, ya da omurganın
altına ilave bir derin salma koyuyorlar yüzdürürken...

Kimi modellerde de plana göre küçültülmüş dümen yüzeyi yetersiz kalıyor ve bazen
% 50 ye varan oranda büyütmek gerekiyormuş, bu da tabii görüntüyü çok
bozuyor.

Ben şimdilik ölçülerde hiç oynamamakta inat ettim. Yani teknenin çektiği su, direk
boyu, yelken alanı, dümeni vs hepsi orjinale tıpatıp uygun . Sadece safrası orjinale
göre çok daha fazla ( Motorla seyir denemesinde dümen mükemmel kumanda ediyor,
neredeyse olduğu yerde dönüyor. Umarım yelkenle de aynı etkiyi gösteririr).

Yelkenle baş etti etti, edemez ise o zaman omurganın altına ilave bir torpil salma
ilave edilmesi gerekecek. Daha önce yazdığım gibi, benimkinden biraz daha küçük
ölçülerde , 1:25, 1:30 la bu tekneyi inşa edenlerin hiç biri iyi netice alamamış,
sonunda pes etmişler.Tekneyi statik, salt teşhir modeline dönüştürmüşler.

*

A. S.

« Yanıtla #80 : Ocak 09, 2009, 01:41:20 »
iyi de bunlara baktıkça insanın "vazgeçesi" geliyor...

/quote]

O sitelerde 1,30 - 1,50 m boylarda bizim Levent Teknesine benzer, narin ama derin
salmalı klasik tekneler görmüşsündür. Sert havada bile bayılarak ama devrilmeden
yüzen fotoğraflarını da gördün muhtemelen...O tarz teknelerin endazeleri kitap veya
dergilerde bulunuyor. Ben de gerekirse sana bulabilirim.

İlk denemeni böyle bir tekneyle yaparsan emeğinin karşılığı boşa gitmez, fazla riske
girmemiş olursun bence.
« Son Düzenleme: Ocak 09, 2009, 01:41:55 Gönderen: Aali San »
*

Ö. E.

« Yanıtla #81 : Ocak 09, 2009, 01:43:59 »
var mı fotoğrafı falan? yani senin yaptığın kayığın? bir de çok sevinirim bulabilirsen... öyle bir şeye başlamak daha akıllıca görünmeye başladı gözüme
« Son Düzenleme: Ocak 09, 2009, 01:45:26 Gönderen: Özgür Evren »

*

H. E.

« Yanıtla #82 : Ocak 09, 2009, 08:24:19 »
Ya ben de Uçarı'yı yani bir folkboat yapmak istiyorum ama folkboat planı bulamadım. Nasıl yapabilirim fikriniz var mı?
*

C. C.

« Yanıtla #83 : Ocak 09, 2009, 09:34:09 »
Umut,
Dün gece gördüm mesajı. Tahmin ettim, kırmızı ve Marmaris olayı karıştırmış, ama fazla sesimi çıkartmayayım dedim.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Yurtdışında bu tornaların fiyatı ne acaba?

Bu arada dün akşam ciddi bir Footy araştırması yaptım internette. Statik modelden RC'ye geçiş için yakında başlıyorum ilk denemeye...

*

U. K.

« Yanıtla #84 : Ocak 09, 2009, 09:48:02 »
Ben en son sorduğumda UNIMAT ML için 600 evro demişlerdi.
az önce şööle bir site buldum, daha önce yoktu.

Şimdi, esas temel UNIMAT 1, bunun üzerine istediğin UNIMAT ML aksesuarını alıp daha güçlü ve hassas hale getirebiliyorsun.
Bir de doğrudan UNIMAT ML paketi var, ama bu paket bu sitede mevcut değil.  UNIMAT ML'in kataloğunda paketten çıkacak olan aksesuarlar tanımlanıyor, o aksesuarları buradan toplamak mümkün, ama büyük risk bence. 
Araştırmalarım devam ediyor.

Ayı siteden bir ürün, ama sadece torna

bu da var, pahalı ama daha gelişmiş bir model.  Avantajı, tornayı sökmeden direk frezeye geçebilmesi.  UNIMAT'sa sıralı işleri yapmak daha fazla zaman alıyor çünkü makineyi torna modundan freze moduna geçirmek gerekiyor, ya da tam tersi.

yahu güzel bir kaynak bulsak da topluca bir hareket yapsak ne güzel olur... 

bu vatandaşda hayran olduğum bir makine parkı var.

hadi bakalım ortalığı karıştırayım biraz.  Aali Abi, olmaz mı şöyle mini bir buhar makinesi?
Hamburg'da bunlarıns satıldığı bir mağaza vardı, ben gittiğimde ellerinde fazla ürün yoktu.  İnanılmaz güzel detaylar ve çözümler vardı.

Hehehe buldum, Almanya ebay'e düşmüş sonunda.  HEdiyesi 629 evro.  Şimdi bunu getirecek bir metod bulmak lazım.
« Son Düzenleme: Ocak 09, 2009, 12:01:03 Gönderen: Umut Korkmaz »
*

H. Ö.

« Yanıtla #85 : Ocak 09, 2009, 10:33:42 »
ya ıskota bir yerlere dolanıyor, ya tamburun üstünde arap saçı oluyor
filan
Abi,
arkadaşa aldığımız teknenin içinden vinç servonun tamburuna geçirmek için şapka şeklinde bir kapak çıktı.  Bu şapka tanbura dönmesini sağlayacak şekilde sıkı geçiyor ve servonun da monte edildiği base'e vidalanıyor.  Şapkanın kenarlarına ıskotaların geçeceği çentikler açılıyo.  Böylece ıskotaların tamburun dışına çıkması engelleniyor.  Mağazaya sordum, bunlar ayrı satılmıyormuş, tekne maketi üreticileri kendileri tekne kitinin içine koyuyorlamış.  Ama evde iptidai usüller kullanılarak yapılabilir diye düşünüyorum.
Zamazingo böyle birşey, basit ve yoğurt kabı kalınlığında PVC malzemeden.  Ahşaptan da yapabilirsin tabii Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Mustafa Korsan,
Evet arkadaki bizim eski ufaklık POYRAZ.  Eskiden F6'da dururdu, şimdi B2'de.  F6'da hala bir beyaz Scorcher var ama hali içler acısı...

Ben model yelkenlimde klasik usül, lastik kullanıyorum. Kullandığım lastik; Serbest Uçuş salon modellerinde kullanılan 1*1 peck polimer lastik. Elimdeki sınırlı stoktan seve seve paylaşırım. Fakat bildiğimiz don lastiğinin iplik kısmını soyup içinden çıkartacağınız yeşil lastikten 3-4 katı pek ala iş görüyor. Belki 1 yıldan fazla deniz de göl de bu lastiği kullandım, hiç sorun yaşamadım. Tavsiye ederim. En ucuz çözüm bu. Ne iskota karıştı bugüne kadar nede tambur sıkıştı.
*

M. A.

« Yanıtla #86 : Ocak 09, 2009, 14:39:32 »
Ya ben de Uçarı'yı yani bir folkboat yapmak istiyorum ama folkboat planı bulamadım. Nasıl yapabilirim fikriniz var mı?

Aali San'a muracaat edeceksin. Hatirladigim kadariyla Sanela'nin salonunda, Ucari'nin Half-hull modeli asili hala.
*

H. Ö.

« Yanıtla #87 : Ocak 11, 2009, 00:54:56 »
Sevgili Korsan dostlarım geçtiğimiz günlerde alevlenen model tekne heyecanına bende ortak olmuş ve Footy isimli bir sınıfın en uygun ve ucuz bir çözüm olabileceğini söylemiştim. Uluslararası bir sınıf olmakla birlikte diğer büyük abileri gibi teknoloji manyağı değildir. Ne karbon nede kevler gerektirir.Tek tip değildir. Yeter ki tekne boyu 32 cm.i geçmesin. Kısaca tasarım serbestisi olan benim bildiğim tek sınıftır.

Bundan önceki footy içerikli yazılarımdan birinde modelci bir dostumun kit haline getirebileceğini söylemiştim. Rica ettim, bir protatip hazırladı. Model uçak meraklılarının toplaştığı forum olan modelci net'e de fotoğraflarını koydu. Dileyen dostlar, Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap sayfasına girdikten sonra forum sayfasına oradan da bugün gelenler sayfasına girebilir. Konu başlığı Footy.

Footy inşası kolay bir model. Dolayısıyla kit olarak satın alınmadan da yapılamsı pek ala mümkün. Planı bedava ve aynı sitede yayınlanacak. Cihazı olmayan dostlarıma da tavsiyem 300-400 usd.lik cihazlar satın almak yerine şu an fiyatı 30 dolara kadar düşmüş 4 kanallı cihazlardan almaları fazlasına gerek yok. Üstelik bu cihaz ile uçak dahi uçurabilirsiniz.   
*

C. C.

« Yanıtla #88 : Ocak 11, 2009, 13:03:33 »
Hüsamettin Bey,

Ben şu anda internetten bulduğum "Harpy" modelini deneme amaçlı yapıyorum. Ancak bittiğinde biraz hafif ve kırılgan bir model olacağı gibi bir izlenim uyandı. Foruma baktım, oradaki model daha oturaklı gözüküyor. Planlarının yayınlanmasını dört gözle bekliyorum.
*

A. S.

« Yanıtla #89 : Ocak 11, 2009, 13:14:23 »

Başka bir ''folkeboat'' sever'e sormayı akıl ettiniz mi ?
Ben zatınıza o planı temin ederim efem...