0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Römorkta bir adet de stepne bulunduracağim..normal seyirlerimde de 90-100 kmyi nadiren geçerim sanırım römork arkamda 80i geçmem. Torsiyonlu tavsiye etmez misiniz.?
Ömer korsan merhaba,Herkes frenden bahsetmiş bende çekişten bahsedeyim. İlk önce şunu söyleyeyim asfaltta uzun yolda yapacağınız bu yolculukta 4x4 çekişin hiç bir faydası olmayacak bu sistemler tekerlek turları sayarak arada fark olduğunda devreye girer ve çıkar o da sadece 60 km hıza kadardır onun üzerinde hepsi 2 çekerdir bu sadece çamur, kar, buz gibi zeminlerde işe yarar. İkinci konu aracınızın maximum çekiş ağırlığı 2000 kg dur fabrikası onu bile hesaplarken 800 km uzunluğunda bir yolculuk olacağını düşünmemiştir. Otomatik şanzımanınıza (çoğunlukla otomatik olduğundan öyle düşündüm) ciddi zararlar verebilirsiniz, örneğin şanzıman yağınız aşırı ısınabilir ve bu uyarıyı aldığınızda çok geç olabilir. Elektromekanik aksamlar zarar görebilir serviste büyük faturalarla karşılaşabilirsiniz
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapÖmer korsan merhaba,Herkes frenden bahsetmiş bende çekişten bahsedeyim. İlk önce şunu söyleyeyim asfaltta uzun yolda yapacağınız bu yolculukta 4x4 çekişin hiç bir faydası olmayacak bu sistemler tekerlek turları sayarak arada fark olduğunda devreye girer ve çıkar o da sadece 60 km hıza kadardır onun üzerinde hepsi 2 çekerdir bu sadece çamur, kar, buz gibi zeminlerde işe yarar. İkinci konu aracınızın maximum çekiş ağırlığı 2000 kg dur fabrikası onu bile hesaplarken 800 km uzunluğunda bir yolculuk olacağını düşünmemiştir. Otomatik şanzımanınıza (çoğunlukla otomatik olduğundan öyle düşündüm) ciddi zararlar verebilirsiniz, örneğin şanzıman yağınız aşırı ısınabilir ve bu uyarıyı aldığınızda çok geç olabilir. Elektromekanik aksamlar zarar görebilir serviste büyük faturalarla karşılaşabilirsinizGecen sene 120 ile balikesir yolunda ilerlerken , birden asiri karli temizlenmemis zemine denk geldim, arac sag sol yapmaya basladi, Sler buyudu ,buyudu ,dusmemek icin yoldan ancak gaz vererek cikabildim, bu olayda hic bir markanin 4x4 i calismaz mi yani?
Ahmet Korsanım, "Klasik Otomatik" şanzımanlarda (otomatik şanzıman yağı, türbin ve tork konvertörlü şanzımanlar) için bu söylediğiniz yağın aşırı ısınması vaki olabilir, bunun için büyük Amerikan çift kabin kamyonetlerinde falan ilave yağ soğutucular vardır ve böylelikle 7,5 Ton falan römork çekme kapasiteleri olur. Oysa, günümüzde bilhassa Avrupa ve Japon tipi otomatik araçlar, daha ziyade "robotize manuel" denilen otomatik şanzımanlara sahiptir, şayet Captiva da bunlardansa zaten o yağ ısıtma durumu olmaz. Ayrıca, hiçbir aracın römork çekme kapasitesi, şu kadar kilometre diye verilmez, düz vites veya otomatik vites olsun. Örneğin herhangi bir Land-Rover marka dört çeker araç (çok küçükleri daha az kapasiteli olabilir), Büyük Sahra'da 4 Ton römork çekecek şekilde imal edilir, zaten bu yüzden de yakın zamana kadar normalinden yüzde dokuz fazla yakıt tüketirlerdi, soğutma sistemine harcanan güçten ötürü (belki şimdi yeni teknolojilerle düzeltmişlerdir). Captiva'nın şayet 2 Ton römork kapasitesi varsa, o 2 Tonu, Toroslar'ın yaylalarına bile Ağustos'un 15'inde çıkarması gerekir, imalatçının taahhüdü odur, hadi Kahire'den Asswan'a çölden (Güney Nil bölgesinde) götürmesi gerekir demeyelim, Land Rover'ın kendi araçları için dediği gibi. Ben kendi Fiat Albea Multijet arabamla, müsaade edilen 1 Ton frenli römorku, hatta aracım boşsa, azami katar ağırlığı olan 2495 kg'dan araç ful yakıt ve sulu boş ağırlığı olan 1080 kg'ı çıkartınca kalan ortalama 1,5 Tonluk römorku, Edirne-Kars-Edirne, sadece yakıt almak için durarak (çift şöför olmamız lazım) çekerim. 2 Tonu da çekerim ama, yüzde sekizi geçen rampalarda durursam kalkamam, çünkü tekerlere verebileceğim azami tork 250 kg, yüzde 10 rampada toplam 2,5 Tonu ancak koparır. Bu katar azami ağırlıkları da, zaten yüzde 10 rampaya göre hesaplanır. Bu 2 tonu da çekerim iddiası, tabii ki römorkla azami tavsiye edilen sürat olan 85 km/saat sürati kapsamaz. 50-60 yeter o zaman. Bu 85 km sürati, bu işin en iyisi olan İngiliz karavan siteleri tavsiye ediyor. Arabanız ne kadar kuvvetli ve ağır olursa olsun, bundan fazla yapmayın diyor. Oysa bizim otoyollarımızda ve duble yollarımızda ve heryerde araca müsaade edilen azami süratin yüzde on eksiğiyle gidebilmenize müsaade ediliyor. Adamlar karavan için "ne basıyosun kardeşim, artık araçla gittiğini değil, evinle gittiğini düşüneceksin, 85km yapan evden, daha ne istersin?" diyolar. Tekne için de aynı, Ataköy Marina'dan Fethiye marinaya kadar mesela, sürekli 45 Knot basabilecek misin?... Bence o motorla o tekne basmaz o ayrı, basarsan da ne yakacaksın, o aracın o römorkla yaktığının 3 mislini yakarsın en az...
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapBağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapÖmer korsan merhaba,Herkes frenden bahsetmiş bende çekişten bahsedeyim. İlk önce şunu söyleyeyim asfaltta uzun yolda yapacağınız bu yolculukta 4x4 çekişin hiç bir faydası olmayacak bu sistemler tekerlek turları sayarak arada fark olduğunda devreye girer ve çıkar o da sadece 60 km hıza kadardır onun üzerinde hepsi 2 çekerdir bu sadece çamur, kar, buz gibi zeminlerde işe yarar. İkinci konu aracınızın maximum çekiş ağırlığı 2000 kg dur fabrikası onu bile hesaplarken 800 km uzunluğunda bir yolculuk olacağını düşünmemiştir. Otomatik şanzımanınıza (çoğunlukla otomatik olduğundan öyle düşündüm) ciddi zararlar verebilirsiniz, örneğin şanzıman yağınız aşırı ısınabilir ve bu uyarıyı aldığınızda çok geç olabilir. Elektromekanik aksamlar zarar görebilir serviste büyük faturalarla karşılaşabilirsinizGecen sene 120 ile balikesir yolunda ilerlerken , birden asiri karli temizlenmemis zemine denk geldim, arac sag sol yapmaya basladi, Sler buyudu ,buyudu ,dusmemek icin yoldan ancak gaz vererek cikabildim, bu olayda hic bir markanin 4x4 i calismaz mi yani?Semih korsan bahsettiğiniz durumda bir WRC niz olursa istediğiniz gibi oynayabilir hatta aynı hareketi tekrarlayıp keyif alabilirsiniz. Standart bir 4x4 120 kms hızda size sadece ön tekerleklere güç verir (arazi tipi araçlar hariç) zaten siz onun sayesinde tekrar öne çekiş gücü uygulayıp arka taraftaki tutarsız durumu dengelemişsiniz. Yeni teknoloji üst segment 4 çeker araçlar bu gibi durumları sürücünün kontrolünden alıp bilgisayar destekli her tekerleğe farklı uygulamalarla çok başarılı sonuçlar elde ediyorlar.
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapBağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapBağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapÖmer korsan merhaba,Herkes frenden bahsetmiş bende çekişten bahsedeyim. İlk önce şunu söyleyeyim asfaltta uzun yolda yapacağınız bu yolculukta 4x4 çekişin hiç bir faydası olmayacak bu sistemler tekerlek turları sayarak arada fark olduğunda devreye girer ve çıkar o da sadece 60 km hıza kadardır onun üzerinde hepsi 2 çekerdir bu sadece çamur, kar, buz gibi zeminlerde işe yarar. İkinci konu aracınızın maximum çekiş ağırlığı 2000 kg dur fabrikası onu bile hesaplarken 800 km uzunluğunda bir yolculuk olacağını düşünmemiştir. Otomatik şanzımanınıza (çoğunlukla otomatik olduğundan öyle düşündüm) ciddi zararlar verebilirsiniz, örneğin şanzıman yağınız aşırı ısınabilir ve bu uyarıyı aldığınızda çok geç olabilir. Elektromekanik aksamlar zarar görebilir serviste büyük faturalarla karşılaşabilirsinizGecen sene 120 ile balikesir yolunda ilerlerken , birden asiri karli temizlenmemis zemine denk geldim, arac sag sol yapmaya basladi, Sler buyudu ,buyudu ,dusmemek icin yoldan ancak gaz vererek cikabildim, bu olayda hic bir markanin 4x4 i calismaz mi yani?Semih korsan bahsettiğiniz durumda bir WRC niz olursa istediğiniz gibi oynayabilir hatta aynı hareketi tekrarlayıp keyif alabilirsiniz. Standart bir 4x4 120 kms hızda size sadece ön tekerleklere güç verir (arazi tipi araçlar hariç) zaten siz onun sayesinde tekrar öne çekiş gücü uygulayıp arka taraftaki tutarsız durumu dengelemişsiniz. Yeni teknoloji üst segment 4 çeker araçlar bu gibi durumları sürücünün kontrolünden alıp bilgisayar destekli her tekerleğe farklı uygulamalarla çok başarılı sonuçlar elde ediyorlar.Son zamanlarda vw dsg audi stronicim oldu ,tek tercihim simdiye kadar onden cekisli otomatik arac oldu.Wrc gti tarzi veya yarisan araclara takilan manuel bir sanzuman galiba .. luks araclardaki quattro xdrive 4maticler elektronik ayar cekiyor ve sansumanlari stadart mi demek oluyor
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapBağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapBağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapBağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapÖmer korsan merhaba,Herkes frenden bahsetmiş bende çekişten bahsedeyim. İlk önce şunu söyleyeyim asfaltta uzun yolda yapacağınız bu yolculukta 4x4 çekişin hiç bir faydası olmayacak bu sistemler tekerlek turları sayarak arada fark olduğunda devreye girer ve çıkar o da sadece 60 km hıza kadardır onun üzerinde hepsi 2 çekerdir bu sadece çamur, kar, buz gibi zeminlerde işe yarar. İkinci konu aracınızın maximum çekiş ağırlığı 2000 kg dur fabrikası onu bile hesaplarken 800 km uzunluğunda bir yolculuk olacağını düşünmemiştir. Otomatik şanzımanınıza (çoğunlukla otomatik olduğundan öyle düşündüm) ciddi zararlar verebilirsiniz, örneğin şanzıman yağınız aşırı ısınabilir ve bu uyarıyı aldığınızda çok geç olabilir. Elektromekanik aksamlar zarar görebilir serviste büyük faturalarla karşılaşabilirsinizGecen sene 120 ile balikesir yolunda ilerlerken , birden asiri karli temizlenmemis zemine denk geldim, arac sag sol yapmaya basladi, Sler buyudu ,buyudu ,dusmemek icin yoldan ancak gaz vererek cikabildim, bu olayda hic bir markanin 4x4 i calismaz mi yani?Semih korsan bahsettiğiniz durumda bir WRC niz olursa istediğiniz gibi oynayabilir hatta aynı hareketi tekrarlayıp keyif alabilirsiniz. Standart bir 4x4 120 kms hızda size sadece ön tekerleklere güç verir (arazi tipi araçlar hariç) zaten siz onun sayesinde tekrar öne çekiş gücü uygulayıp arka taraftaki tutarsız durumu dengelemişsiniz. Yeni teknoloji üst segment 4 çeker araçlar bu gibi durumları sürücünün kontrolünden alıp bilgisayar destekli her tekerleğe farklı uygulamalarla çok başarılı sonuçlar elde ediyorlar.Son zamanlarda vw dsg audi stronicim oldu ,tek tercihim simdiye kadar onden cekisli otomatik arac oldu.Wrc gti tarzi veya yarisan araclara takilan manuel bir sanzuman galiba .. luks araclardaki quattro xdrive 4maticler elektronik ayar cekiyor ve sansumanlari stadart mi demek oluyor Evet çekiş sistemini yöneten çok gelişmiş ayrı sistemleri var her tekerleğe bağımsız komut verebiliyorlar mesela o sizin yaşadığınız fish tail efektini sizden çok önce algılayıp önlüyorlar ama tabi bütün bunlar çok karmaşık pahalı ve bozulabilen sistemler
Ahmet Korsanım, Aslında bu klasik otomatik şanzımanlar, iyi soğutuldukları takdirde, römork çekmek için ideal şanzımanlar. Piyasada çalışan Hidromek, JBC, Caterpillar gibi dört çeker, tekerlekli "back-hoe/loader" tipi iş makinalarının hepsi tork konvertörlü klasik otomatik şanzımanlı araçlar, çünkü tork konvertörü bu araçlarda şart gibi bir şey. Sadece şanzıman yağları çok iyi soğutuluyor. Benim, bu arabamdan önce bir "R-9 Automatique"imiz (Türkçesiyle Otomatik Brodvey) vardı, aynı şanzımanı R-5 ve ilk Clio Hatchback otomatikler de kullandı nitekim. Tabii bunların şanzımanı klasik otomatikdi, daha öbürleri yoktu ortada zaten. Bu arabayla ilk yıllarımızda bir de Tipo 1.6S'imiz vardı. Klasik otomatik şanzımanın ve tork konvertörünün ne olduğunu henüz bilmiyordum. Bir tatil günü, klasik otomatiğin ve özellikle tork konvertörünün ne olduğunu okudum bir yerden. İndim otoparka, Tipo zaten geri viteste ve el freni çekili duruyordu. Otomatik Brodvey'i çalıştırdım, ve gittim Tipo'nun arka tamponuna değdirdim ön tamponu (ikisi de kauçuk/polyester-en azından dışı), yavaş yavaş gaz verdim, bir karış ittim, dört tekeri bloke Tipo'yu ve bıraktım. Sonra çıktım otoparktan, sağ tarafta kırk santimlik bir kaldırım buldum, biraz yanaştım, direksiyonu sağa kırdım ve tekeri dayadım, hafif gaz verdim ve o kaldırıma sağ ön tekeri rahatça çıkardım. O senenin sert kışında (Ankara'da yaşıyorum, anca son birkaç senedir kışlar yumuşakca), araba kar kümelerine saplanıp kalkmazsa, arabayı viteste bırakıp, kapıdan çıkıp omuz veriyordum sol ön kapının içinden, kurtulunca da içine atlıyordum. Tabii bu dört tekeri bloke aracı itmeler, 40-50 santimetre kaldırıma çıkmalar, zırt-pırt yapılacak işler değil, zira o aks'lar traktör aksı gibi çeki için yapılmıyor, o araba için yapılıyor, hadi müsaade edilen katar ağırlığıyla çalışsın diye yapılıyor, bu show'lar için değil. Normalde 180-200kg tork gelir, azami o akslara, ama bu deneyleri yaparken, 500 kg'ın üstünde tork gelir zira, o şanzımanla... Patinaja da kalkmıyor klasik otomatik arabalar, kolay kolay, çivili ama biraz aşınmış Goodyear lastiklerle, o kış, Ankara Elmadağ ODTÜ Dağevi-Kayak Merkezinde, buzun üzerinde Grand-Cherokee'li (herhalde biraz acemisiydiler) gençleri çıldırtmıştım. Soldan, yamaçtan akıp yolda donan eğimli buzun üstünden ben rahat gidip geliyordum, şaşkın bakışları arasında... Demek istediğim, yağ iyi soğutuluyorsa ideal römork çekici olur, yüksek torkla bu arabalar, yoksa değil tabii...
Ömer korsanım, Şimdi internetten baktım Searay 190 bowrider'a, "dryweight" 3000 pound, yani 1350 kg, Suzuki 100bf'i bulamadım, muadili yeni versiyon bir Suzuki asgari 185 kg. Yaani römork hariç tekne, motoruyla birlikte asgari 1,5 Ton. Römorkla birlikte asgari 1800 ila 1900 kilo. Katar ağırlığın senin asgari 3800 kg. Senin araç bunu her bakımdan çeker, ama bence muhakkak römorku frenli yaptır, dediğim gibi kaplinden fren çubuğunu çıkarır bir denersin, sonra tercihte bulunursun. Tek dingilde 1800-1900 kg'lık karavan çok. Özellikle eski modeller. Ama römorku nereye yaptıracaksan teknenin ağırlığını bir söyle, hele de içine, demirini, halatlarını, ıvır zıvırını da dolduracaksan çekerken, onu da söyle. Benim karavan da Ender Bey çıkışı (Güney Karavan) 750 kg idi ama, piknik masası, 4 sandalye 50 metre hortum, 800 watt yamaha jeneratör, 30 metre kablo, bir yığın tabak çanak, bir tava, iki tencere, yatak çarşafları, nevresimler, temizlik malzemesi, porta-potti tuvalet (ağırlığa dahil değildi), karavan önüne güneşlik ve ayakları vs ile birlikte 1000 kg'ı buluyordu herhalde. Ama römorku yapan, buna yapabiliyorsa gene 750 kg desin, levhasını falan öyle çaksın. Zira, başka türlü ayrı plaka, ruhsat, farklı ehliyet falan gerekir. 750 ve aşağısına ise, trafiğin falan görmesi için, tabelacılarda çeken arabanın numarası ile bir plastik plaka yaptırılır ve takılır (mühim olan senin arka plakan römorkla gözükmeyeceği için onun gözükmesidir, tabii seyir, sinyal ve fren lambaları, elektrik tesisatı da şarttır, karavanlarda bunlar zaten vardır, ama genelde yük römorklarında ihmal edilir). Ben Ankara'da Ostim'de bir reklam levhaları yapan yere yaptırdıydım. Selamlar.