0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

H. D.

Ynt: KİKLA
« Yanıtla #15 : Mayıs 06, 2016, 11:08:49 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Lapin farklı bir balık Hüseyin korsanım. O sarı renkli bir balıktır ve yenmez diye biliyorum.
Balıkların türlerini karıştırmış olabilirim.Zaten bu taraflarda hepsinin genel adı -OT BALIĞI-
*

K. Ö.

« Yanıtla #16 : Mayıs 06, 2016, 11:58:35 »
Bir de lambuka  denilen bir balık var, marinada bolca mevcut, ufak balıkları kovalıyor tüm mesai boyunca. Bu balık neyin nesidir yenilir mi güzelmi ?

Abi, senin soru arada kaynamış,
Ülkemizde sevmeyeni, seveninden çoktur. Muhtemelen satılmadığı için bilmediklerindendir.
Temizlemesi,ayıklaması biraz uğraştırır, derisini mutlaka iyi bir şekilde çıkartmak lazım.
Çiğ'de yenilebilir;
Tuz, limon,zeytinyağı içinde bekletip yiyebilirsiniz, yada çiğ balık yapılan tüm yöntemler uygun olabilir.
Ya da
Bence en güzeli;
Güzelce temizleyip, derisini aldıktan sonra iki parmak kalınlığında kesin, bir kabın içerisine Tuz, Soğan suyu ve limon ile bir gün bekletin,
Sonra borcam'ın içine dizin az miktarda defne yaprağı(çok olunca tadını alıyor), maydonoz, domates,biberiye, sarmısak, biraz soğan ve kabuğu soyulmuş limon dilimleri ile fırında üstü folyo ile kaplı olarak 30-40 dk kadar pişirin, folyoyo açıp bir 10 dk daha tutun. Sıcak yemek olarak da yiyebileceğiniz gibi, soğuk meze olarak atıştırmalık yapabilirsiniz.

*

E. A. A.

« Yanıtla #17 : Mayıs 06, 2016, 12:47:06 »
Bir de lambuka  denilen bir balık var, marinada bolca mevcut, ufak balıkları kovalıyor tüm mesai boyunca. Bu balık neyin nesidir yenilir mi güzelmi ?

Abi, senin soru arada kaynamış,
Ülkemizde sevmeyeni, seveninden çoktur. Muhtemelen satılmadığı için bilmediklerindendir.
Temizlemesi,ayıklaması biraz uğraştırır, derisini mutlaka iyi bir şekilde çıkartmak lazım.
Çiğ'de yenilebilir;
Tuz, limon,zeytinyağı içinde bekletip yiyebilirsiniz, yada çiğ balık yapılan tüm yöntemler uygun olabilir.
Ya da
Bence en güzeli;
Güzelce temizleyip, derisini aldıktan sonra iki parmak kalınlığında kesin, bir kabın içerisine Tuz, Soğan suyu ve limon ile bir gün bekletin,
Sonra borcam'ın içine dizin az miktarda defne yaprağı(çok olunca tadını alıyor), maydonoz, domates,biberiye, sarmısak, biraz soğan ve kabuğu soyulmuş limon dilimleri ile fırında üstü folyo ile kaplı olarak 30-40 dk kadar pişirin, folyoyo açıp bir 10 dk daha tutun. Sıcak yemek olarak da yiyebileceğiniz gibi, soğuk meze olarak atıştırmalık yapabilirsiniz.

Çok sağolasın. Bu işleri öğrensem iyi olacak gibi. Bu balık dediğin gibi gerçekten devre dışı kalmış,  bana iyi temizlemezsen zehirlenirsin iyisi mi boş ver yeme  bile denildi.

*

T. A.

« Yanıtla #18 : Mayıs 06, 2016, 14:00:22 »
Alp abi lambuka uzak denizlerde mahi mahi yada dorado da denilen bir balıktır. Okyanus geçişlerini vazgeçilmezidir. Hafif marine ettikten sonra gayet güzel tüketilir. Sürü halinde takılırlar. Suyun altında sarı lacivert renklidir. Görmeye doyamazsın. Çıkardıktan bir kaç dakika sonra rengini kaybeder. Beni en çok şaşırtan marinada görüyor olman. Zira göreceğin en son yer marinadır.
Kiklayı yunanlılar severek tüketiyor ve kilosunu boyuna göre 5 ila 10 euro ya satıyorlar. Vedat Milor bir programında Söğüt'te bir restoranda yiyip çok beğenmişti. Biz de seyrederken cok şaşırmıştık.
*

T. Ö.

« Yanıtla #19 : Mayıs 06, 2016, 14:44:24 »
Çok sağolasın. Bu işleri öğrensem iyi olacak gibi. Bu balık dediğin gibi gerçekten devre dışı kalmış,  bana iyi temizlemezsen zehirlenirsin iyisi mi boş ver yeme  bile denildi.

Alp korsan:

Biraz küçüktü ama oldukça lezzetliydi.

TANER

*

E. A. A.

« Yanıtla #20 : Mayıs 06, 2016, 16:00:06 »
Alp abi lambuka uzak denizlerde mahi mahi yada dorado da denilen bir balıktır. Okyanus geçişlerini vazgeçilmezidir. Hafif marine ettikten sonra gayet güzel tüketilir. Sürü halinde takılırlar. Suyun altında sarı lacivert renklidir. Görmeye doyamazsın. Çıkardıktan bir kaç dakika sonra rengini kaybeder. Beni en çok şaşırtan marinada görüyor olman. Zira göreceğin en son yer marinadır.
Kiklayı yunanlılar severek tüketiyor ve kilosunu boyuna göre 5 ila 10 euro ya satıyorlar. Vedat Milor bir programında Söğüt'te bir restoranda yiyip çok beğenmişti. Biz de seyrederken cok şaşırmıştık.

Tunç çok teşekkürler. Kongre ya da eğitim dalgasına Amerikada bulunduğum  sürelerde Mahi Mahi namlı balığı bir kaç kere tabakta gördük. Bizim usul pişirilmediği sos filan ıvır zıvır servisi yapıldığı için yorumlamam zor ancak pek de sevmemiştim. Diğer  arkadaşlarım sevmişlerdi. Ben balıktan yemesi dışında ( o da 3-5 çeşit bilirim)  anlamam, hele gariptir su içinde hiç tanımam sorarlarsa da yakın bir tarif yaparım ancak. Yatmarinayı bilirsin en dış Bravo pantonunda bağlıyken çevrede cidden bu işten anlayan yatçılar vardı , su içinde bulut gibi hareket eden ufak balık sürüsünü kovalayan  40-50 cm e yaklaşan boyda, dediğin gibi fenerbahçeli balıkları onlara gösterdim, hepsi aynı şekilde lambuka dediler ve pek de balıktan saymadılar anlıyacağın. Bir uzak yol kaptanı vardı , emekli, teknede yaşayan o yakalamak için harekete geçti hemen. Dahası bu günlerde de  marina içinde görülebiliyor, daha dikkatli bakarım artık.
*

E. A. A.

« Yanıtla #21 : Mayıs 06, 2016, 16:05:37 »

Alp korsan:

TANER

Bu şekilde pişirmek belki biz akdenizli takımına daha uygun. Ben de bu  balık tutma pişirme işine çok yanlış zamanda merak sardım galiba.  4 gündür gut artriti nedeniyle bir ayak elevasyonda yatıyorum, protein kısıtlamasına gireceğim hayat boyu , neyse toparlıyoruz yavaş yavaş ifrata kaçmadan yemekte bir zarar yok. Bu arada ilgilenenlere not, sardalye ve hamsi gut krizlerini tetikliyor, diğer balıklar muhtemelen kikla ve lambuka sınıfı geçer az da olsa yenebilir. Levrek ve Çipura  liste başı tabii.

*

Z. D.

« Yanıtla #22 : Mayıs 06, 2016, 16:24:18 »

Alp korsan:

TANER

Bu şekilde pişirmek belki biz akdenizli takımına daha uygun. Ben de bu  balık tutma pişirme işine çok yanlış zamanda merak sardım galiba.  4 gündür gut artriti nedeniyle bir ayak elevasyonda yatıyorum, protein kısıtlamasına gireceğim hayat boyu , neyse toparlıyoruz yavaş yavaş ifrata kaçmadan yemekte bir zarar yok. Bu arada ilgilenenlere not, sardalye ve hamsi gut krizlerini tetikliyor, diğer balıklar muhtemelen kikla ve lambuka sınıfı geçer az da olsa yenebilir. Levrek ve Çipura  liste başı tabii.

Geçmiş olsun Alp hocam. Lüfer zamanı İstanbul'a bekleriz. En lezzetli ve  hafif balıktır senin için
*

E. A. A.

« Yanıtla #23 : Mayıs 06, 2016, 16:36:56 »
Zafer hocam gözüm korktu valla , deniz börülce turp otu patlıcan közleme  vs yeriz artık. Balık haftada bir . Birayı bırakıyoruz hafif doz aslan sütü takılıyoruz. Şarap olmaz onun için eğitim lazım bu saatten sonra "şarap içme lisansı" peşinde koşamam. Malum Ersin çok bulaşır o işlere sınava filan kalkar, yok dilinin şurasıyla oranla buranla iç demeye başlar yapamam valla ben basit yaşayan bir adamım... Aspirin diüretik dedik en güvendiğimiz ilaçlar sırtımızdan vurdu bizi o da cabası... Ancak dikkat ettim geçen cumadan beri kitapta yazan herbir şeyi yapmışım gut artriti krizini başlatmak için Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Ne demişler  "akılsız başın cezasını 1. metatarsophalangial eklem çeker".  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

H. D.

« Yanıtla #24 : Mayıs 06, 2016, 16:49:57 »
Et sana haram oldu.
*

H. E.

« Yanıtla #25 : Mayıs 06, 2016, 16:52:19 »
Geçmiş olsun.

Lambuka yerine şakşuka artık...
*

E. A. A.

« Yanıtla #26 : Mayıs 06, 2016, 17:22:38 »
Sağolun  ilk ziyaret edeceğim yunan adası Girit olacak, memlekete dönünce tarla bahçe sahiplerinin korkulu rüyası olacağım..
*

A. S.

« Yanıtla #27 : Mayıs 06, 2016, 20:58:54 »
Geçmiş olsun Alp Korsanım..
Hastalığın bile zengin işi
*

Ö. T.

« Yanıtla #28 : Mayıs 06, 2016, 21:41:24 »
Geçmiş olsun Alp hocam.
Girit e kadar gitmeye gerek yok, Urla pazarı da olur. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

E. A. A.

« Yanıtla #29 : Mayıs 06, 2016, 21:47:48 »
Geçmiş olsun Alp Korsanım..
Hastalığın bile zengin işi Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Sağolasın Ahmet. Bundan sonra balık ve yemek  konularını  Hasan Basri K. bu topiğinden  ve benzeri topiklerden sadece uzaktan severek takip edeceğim. Gözüm korktu, bazen düşünüyorum tanrısal bir işaret mi diye, motoryat almam için Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap