0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

A. Ç.

Ynt: Teknemizi Kaçlık Halatla Bağlayalım?
« Yanıtla #30 : Şubat 26, 2010, 19:17:13 »
derin konu Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

M. E.

« Yanıtla #31 : Mart 01, 2010, 13:49:31 »
Orhan Hocam,
Halatlarla ilgili bu yazınızda birkaç hususu anlayamadım.

"Kaya firmasının halat kataloğunda bu iş için uygun olan halat 3 Kollu Polipropilen İpek halat diye geçmekte. Mukavemet değerleri benim hesaplarımdaki ile aynı olup %75 kopma yükünde uzama miktarı %27 olarak verilmekte. " demişsiniz...

Benim bildiğim (ref: Brian Toss The Complete Rigger's Aprrentice) en esnek halat malzemesi Naylondur (polyamid) ve yapı olarak da 3 kollu halattır. Kol sayıs arttıkça mukavemet artar, esneme azalır. Bu dokuma tekniğine girer. 3 kollu naylon halatta bile esneme, kopma gücünde maksimum ulaşılan esneme %16 civarındadır. Esneme 12-24 kollu single braid lerde %10'a, double braid (çift örgülerde) %5-6 lara düşer...

İpek halat diye halk içinde bilinen tabir, bir yanlış algılamadır... İpek halat sanayinde kullanılan bir ürün değildir. Örgü tekniği olarak lifler 3'e ayrılır. Buna göre split film (eski usul müzik kasedi şeritleri şeklinde olanlar ya da pastane paket ipleri gibi), monofilament olanlar (yani balık oltası misinası gibi) ya da multifilament denilen yani saç kılı kadar ince liflerden oluşan 3 farklı tip dokuma vardır. Ve bu tür dokumalar her tür malzeme için kullanılabilir, yani polyester de olabilir, polipropilen de...

Yüzen halat konusuna gelince, polipropilen halat sanayinde kullanılan sudan hafif tek üründür diyebiliriz. 50 metre uzun koltuk halatı olarak kullanılır. MOB manevraları için de uygundur. Ancak pervaneye takılmayla ilgili bir yarar sağlamaz. Halatın pervaneye takılmasını engelleyecek yegane unsur, suda olmamasıdır! )))
Eğer halat, -ürün bandı ne olursa olun-  güvertedeyse, pervaneye dolanmaz! Suda yüzen ya da batan her türlü halat pervaneye dolanabilir.

Uzun koltuk halatlarını yüzüyor olmasını tercih etmemizin sebebi,  pervaneye dolanma meselesi değildir. O kadar uzun mesafede sahile bunu çekerken, dibe batması, işlemin zorlaşmasıyla ilgilidir.

Çekme halatı olarak polipropilen genelde tercih edilen bir ürün değildir. Elde varsa kullanılabilir. Profesyoneller Dyneema veya Spectra gibi ürünler kullanıyorlar.  Bunlar mukavemeti polyesterin yaklaşık 10 katı, polipropilenin 15 katı olan ürünler. Çok dayanıklı ve en önemlisi çok az esnek ürünler.  Esnemeyi başka usullerle sağlıyor, halatlarını maksimum düzeyde dayanıklı tutuyorlar.

Çekme esnansında halatın kopmasını sizin de belirttiğiniz gibi dalga-yalpa ve deniz durumu belirliyor. Halatlar -kaç tonluk tekne çekilirse çekilsin- aynı sizin de belirttiğiniz gibi ani yüklenmelerde kopuyor. Bir de özellikke karaya oturmuş teknelerde, ani gaz vermelerde. Bunun için tecrübeli denizciler, halatın boşunu tamamen aldıktan sonra yavaş yavaş gazı açarlar. Gerileyip yüklenmelerde halat ne kadar mukavim olursa olsun kopacağı aşikardır.

*

K. Y.

« Yanıtla #32 : Mart 01, 2010, 15:16:29 »
teknenizin koç boynuzuna en az iki tur volta edilebilecek tür ve nitelikte tercihen, yüzer olması.... İmalat ve üretim aşamasında Koç boynuzlarının çekeceği yük zaten hesaplanmakta , bu yüzden koç boynuzlarına güvenin.Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

O. B.

« Yanıtla #33 : Mart 01, 2010, 15:37:41 »
MErem Korsan,
Haklısın ipek halat bilimsel bir tanım değil. Halatlar ya polyamid, ya polipropilen ya da polyeester esaslı oluyor. Ben yazımda "katalogdaki piyasa tabirini" kullandım. Esas adı "3-strand polypropylen twisted (multiflament H.T.)".
Kataloga göre 10 mm lik polypropilen halatın mukavemeti 1530 kg iken yine 10 mm Dyneema halatın 4850 kg. Yani mukavemetlerde 3 misli fark var.
Dyneema halat kullanıp gereken halat çapını küçültmek mümkün ama ben tavsiye etmem çünkü Dyneema halatın uzama miktarı katalogda %2 verilmiş. Eğer teknenin koçboynuzuna çok güveniyorsanız Dyneema kullanmak olabilir. Ancak unutmayalım ki bu durumda tüm yükü teknenin koçboynuzunun olduğu bölgedeki fiber absorbe edecektir. Halatın mukavemetini yüksek tutup esnemeyi başka yollarla sağlamak en iyi çözüm ancak bu amaçla esneticileri teknede sürekli taşımak gerekir.
Örgü tekniğini çok bilmiyorum ama "braid" ile "strand" farklı . 3- Kollu dediğim zaman 3-strand kastediyorum. Verdiğim uzama değerleri katologdan alınma. Ne derece doğrudur bilemiyorum.
Ben teknemi çektirecek olsam ve teknede de yalnızsam dümeni bağlayıp çeken tekmeye geçmeyi tercih ederim. Öylesi daha emniyetli olur diye düşünüyorum(acaba?). En azından kaptana müdahale ederim. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
"Gerileyip yüklenmelerde ne yapılırsa halat kopmaz?" sorusu çıkış noktamız olduğu için "her halükarda halat kopar" tezinize katılmıyorum. Çeken tekne hızını ve tekne deplasmanlarını benim söylediğim şekilde dikkate alırsanız kopmaz.
*

M. E.

« Yanıtla #34 : Mart 01, 2010, 16:04:30 »
Kaan Korsan,
Şahsi fikrim tekne yedeklemesi sırasında sadece koç boynuzlarına güvenmemek lazımdır...
Hele de yedeklemelerin önemli bir kısmının zaten teknenin normal seyrini dahi etkileyebilecek kadar sert ve ağır deniz koşullarında olduğunu düşünürsek.

Bu gibi bir işlemde, arkaya genova vinçlerine kadar uzatılan yedekleme halatının, sağlı sollu desteklenmesi ve sürtünmelere karşı badarna edilerek güçlendirilmesi gerekir. Bazıları direkten alıyor, eğer güverteyi geçip, tekne omurgasına kadar uzanan direk yapısı yoksa, bu da dalgalı denizde bence sakıncalı bişey. Yedekleme halatı kesinlikle direğe bağlanmamalıdır.

Yukarda da anlatmaya çalıştığım gibi, yüzer olarak kullanılabilecek halat polipropilen olup, polyester ve naylona kıyasla %30-40 civarında daha az mukavimdir. Yedekleme halatı olarak halatın yüzmesinden ziyade, mukavim olması istendiği için, polipropilen yedekleme halatı olarak pek tercih edilmez.

Koç boynuzlarıyla ilgili bir diğer husus da, genelde kırılmaların metalden değil zemine olan saplamalarından olacağını akılda tutmak gerekir. Bunun da en önemli sebebi, koç boynuzunun zeminle olan dik açısına paralel çekim yönünden kaynaklanması ve halatı su yüzeyine veya daha doğru bir ifade ile güverteye paralel çekliyor olmasını sağlamak gerekir. Bu düzleme tam 90 derecede yapılan bir çekimde, tüm yük direkt saplamalara biner ve koç boynuzunun yerinden çıkmasına sebep olur.

Orhan Hocam,
Ben dyneema kullanıyorum demedim. Profesyonellerin tercih ettikleri dedim. Esnemeyi de, halat ile değil başka türlü çözüyorlar dedim. Ben olsam, o kadar pahalı bir ürünü sırf tekneyi yedeklemek için almam zaten ayrı...

Bu arada sanıyorum baktığınız katalogda, %100 dyneema ya bakmıyorsunuz, double braided olanlarda, dışı yıpranmasın diye dışı farklı (genelde polyester) içi dyneema dan üretiliyor. Misal yapı olarak çok daha az mukavim olan 12 kollu örgü dyneemanın bendeki kopma noktası 8500 civarında...

Double braid ile kast edilen, ,içi örgü dışı da ayrıca örgü kılıf şeklinde olan ve iç yapının üstüne geçen tipte üretilmiş halatlar. Siz doğru söylüyorsunuz, strand dedikleri bizim 3 kollu halatlar, bükümlü olarak da biliniyor.

Diğer hususta, ben olsam, şartlar ne olursa olsun kendi teknemi bırakıp diğer tekneye geçmezdim!!!
Birincisi kendi teknenizi siz en iyi tanırsınız, çekim esnasında dümenle çeken tekneye yardımcı olmanız gerekebilir. Halat koparsa bunu tekrar almak hatta defalarca yenilemek gerekebilir, diğer tekneye geçerseniz zaten işinin başında duran bir kaptana, kendi teknesinde ne kadar "yol gösterilebileceği", yaşadığım tecrübelerden gidiyorum pek bir tartışmalı!!
Siz siz olun, hele de böyle tekne yedeklemesi gibi alengirli bir durum varsa, teknenizi bırakıp başka bir tekneye falan geçmeyin derim ben...

selametle...
« Son Düzenleme: Mart 01, 2010, 16:09:32 Gönderen: Mehmet Erem »

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

O. B.

« Yanıtla #35 : Mart 01, 2010, 16:11:54 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Diğer hususta, ben olsam, şartlar ne olursa olsun kendi teknemi bırakıp diğer tekneye geçmezdim!!!
Birincisi kendi teknenizi siz en iyi tanırsınız, çekim esnasında dümenle çeken tekneye yardımcı olmanız gerekebilir. Halat koparsa bunu tekrar almak hatta defalarca yenilemek gerekebilir, diğer tekneye geçerseniz zaten işinin başında duran bir kaptana, kendi teknesinde ne kadar "yol gösterilebileceği", yaşadığım tecrübelerden gidiyorum pek bir tartışmalı!!
Siz siz olun, hele de böyle tekne yedeklemesi gibi alengirli bir durum varsa, teknenizi bırakıp başka bir tekneye falan geçmeyin derim ben...

Sizin tecrübelerinize güveniyorum. Ben de "acaba" demiştim zaten. İnşallah böyle bir durumla karşılaşmam ama karşılaşırsam Kendi teknemde kalacağım.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Siz Dyneema kullanıyorsunuz demek istemedim. Kullandığım kelimeleri size yönelikmiş gibi algılamışsınız ama ben genele yönelik olarak kullanmıştım.
Doğrudur baktığım halatın Çekirdeği %100 Dyneema dışı polyster. Bu firmanın bendeki katologa göre en yüksek dayanımlı halatı bu. Sizin baktığınız başka bir firma ürünü olmalı.
« Son Düzenleme: Mart 01, 2010, 16:24:49 Gönderen: Orhan Barut »
*

K. Y.

« Yanıtla #36 : Mart 01, 2010, 16:41:32 »
derin konu...
konu tekne bağlamak, ancak yedeklemeye kadar gitmiş...bundan sonrada nereye gideceği belli değil..Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
biraz daha izleyelim bari....

*

A. S.

« Yanıtla #37 : Mart 08, 2010, 14:32:30 »
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapResimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Baskı balatasının ömrü bitince Knidos açıklarında hemen hemen sıfır havada kalmsıştık ,sağolsun mersinli bir balıkçı bizi Bodrum akadar çekmişti.

En kalın halatımızı araya araba lastiği koyarak bağlamıştık,hava çok durgu olduğu için sorunsuz bir seyahat olmuştu
*

O. B.

« Yanıtla #38 : Mart 08, 2010, 14:34:28 »
Ahmet korsan hız önemli. Hangi hızla çekmişti tekne hatırlıyor musunuz?
*

A. S.

« Yanıtla #39 : Mart 08, 2010, 14:38:13 »
Hatırladığım kadarı ile 5-6 mil arası  Knıdos bodrum yaklaşık 18 mil 3 saatte filan çekmişti diye hatırlıyorum
yaklaşık 3 4 sene oldu  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

O. B.

« Yanıtla #40 : Mart 08, 2010, 14:43:22 »
Resimde sanki lastik halata bağlı değil de halat üstünde boşta duruyormuş gibi görünüyor?
*

A. S.

« Yanıtla #41 : Mart 08, 2010, 14:57:46 »
önce ağır zincir aradık halatın üstüne koyalım diye ,bulamıynca bu lastiği bir kenarından dolayıp  halata bağladık  ,sonra ben balıkçı teknesine geçtim ,halat koparsa bizi bırakıp gitmesin diye,
*

O. B.

« Yanıtla #42 : Mart 08, 2010, 15:02:16 »
Sizin teknenin deplasmanı nedir? Kaçlık halat resimde görünen?
*

A. S.

« Yanıtla #43 : Mart 08, 2010, 15:14:17 »
Hatırladığım kadarı ile halat 22 lik olacak (bujlduğumuz en kalın halat oydu)
tekne 15 ton iye hatırlıyorum
*

O. B.

« Yanıtla #44 : Mart 08, 2010, 15:25:44 »
Şansınız varmış ki dalga yokmuş. Yoksa kritik durumdaymış yani tam sınırda Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Ben olsam her iki tekneden gelen halatları lastiğin iki tarafına bağlayıp bir çeşit suspansiyon yapardım.
« Son Düzenleme: Mart 08, 2010, 15:27:32 Gönderen: Orhan Barut »