0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

M. A.

Boiler Hakkında Soru.. Yaşayan var mı???
« : Ekim 03, 2017, 18:16:15 »
Merhabalar,
Son zamanlarda dikkatimi bir şey çekti.
Motorla seyir sonrasında su hatlarımda normalinden daha fazla basınç olduğunu fark ettim. İlk açtığımda su yüksek basınçla gelip sonrasında normale dönüyor.
Sanırım motor ile boilerde ısınan su; normal olarak hatlarda basınç yaratıyor. Zaten hidrofor tarafından basınçlandırılan hat bu sıcak su yüzünden daha da basınçlanıyor. Hatlara, borulara zarar verecek diye korkuyorum.
Bu basınç belli bir valf ile otomatik olarak atılıyor mu? benim böyle bir valf varsa valfte mi sorun var? Yoksa bu sistemin genel bir sıkıntısı mı bilemedim?

Boiler üzerinde soğuk su girişinde valfli bir sistem var. Kulağını çektiğim zaman hidrofor çalıştı, diğer tarafından su attı. Bu da bir emniyet valfi ama sıcak suyun yarattığı basınca emniyet sağlıyor mu bilemedim.

Nedir sizin düşünceniz?

Not: Motorla seyir ederken hidroforu kapatıyorum ve sıcak musluğunu açık bırakıyorum hiç bir sıkıntı olmuyor. Bir de bir sonraki seyirde motordan gelen sıcak antifiriz hatlarına motor üzerinde musluk taktıracağım. Yazın hiç gerek olmuyor. 
« Son Düzenleme: Ekim 03, 2017, 18:17:29 Gönderen: Murat Ayduk »
*

M. A.

Ynt: Boiler Hakkında Soru.. Yaşayan var mı???
« Yanıtla #1 : Ekim 05, 2017, 15:01:03 »
Bu konuda bilgisi / fikri olan korsan yok mu?

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #2 : Ekim 05, 2017, 17:16:18 »
Bu sıcak su boilerleri çok karmaşık şeyler değil aslında.
Normal şartlarda üzerinde P&T (sıcaklık-basınç) vanası olası yüksek basınç-aşırı ısınma durumlarını kontrol eder, bir fazlalık varsa otomatik olarak boşaltır.

Sizin durumda oradan boşaltmadığı halde artan bir basınç var, bana sanki motordan gelen sıcak su ile boiler içindeki su birbirine karışıyor gibi geldi?
Motordaki kapalı devre soğutma suyunda bir eksiklik var mı?

Okuyanlara fikir versin diye birkaç şema koyayım;

TİPİK BİR TEKNE SICAK-SOĞUK SU TESİSATI:
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

STANDART BİR BOİLER İÇ YAPISI (Isoterm Basic):

AYNI BOİLER'İN AÇIKLAMALARI:
Heat exchanger: Motordan gelen sıcak suyun dolaştığı borular.
Cold in / Drain: Tanka soğuk suyun girişi ve gerektiğinde tankı boşaltma çıkışı.
Hot water supply: Tanktan sıcak suyun çıkışı.
110V element: Sahil elektriği ile motor çalışmadan suyu ısıtan rezistans. (örnek abd için 110V)

*

E. Ş.

« Yanıtla #3 : Ekim 05, 2017, 20:17:07 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Merhabalar,
Son zamanlarda dikkatimi bir şey çekti.
Motorla seyir sonrasında su hatlarımda normalinden daha fazla basınç olduğunu fark ettim. İlk açtığımda su yüksek basınçla gelip sonrasında normale dönüyor.
Sanırım motor ile boilerde ısınan su; normal olarak hatlarda basınç yaratıyor. Zaten hidrofor tarafından basınçlandırılan hat bu sıcak su yüzünden daha da basınçlanıyor. Hatlara, borulara zarar verecek diye korkuyorum.
Bu basınç belli bir valf ile otomatik olarak atılıyor mu? benim böyle bir valf varsa valfte mi sorun var? Yoksa bu sistemin genel bir sıkıntısı mı bilemedim?

Boiler üzerinde soğuk su girişinde valfli bir sistem var. Kulağını çektiğim zaman hidrofor çalıştı, diğer tarafından su attı. Bu da bir emniyet valfi ama sıcak suyun yarattığı basınca emniyet sağlıyor mu bilemedim.

Nedir sizin düşünceniz?

Not: Motorla seyir ederken hidroforu kapatıyorum ve sıcak musluğunu açık bırakıyorum hiç bir sıkıntı olmuyor. Bir de bir sonraki seyirde motordan gelen sıcak antifiriz hatlarına motor üzerinde musluk taktıracağım. Yazın hiç gerek olmuyor. 

Aynen doğru,böyle olması normal.

Zaten hidrofor basıncındaki sıcak su devresi,birde motor tarafından ısınınca genleşiyor ve basıncı yükseliyor.

Muratın kulağını çektiği şey emniyet ventili,ayarlı olduğu basınç daha yüksek olduğu için açmıyor.
*

M. A.

« Yanıtla #4 : Ekim 06, 2017, 12:11:56 »
Bu sıcak su boilerleri çok karmaşık şeyler değil aslında.
Normal şartlarda üzerinde P&T (sıcaklık-basınç) vanası olası yüksek basınç-aşırı ısınma durumlarını kontrol eder, bir fazlalık varsa otomatik olarak boşaltır.

Sizin durumda oradan boşaltmadığı halde artan bir basınç var, bana sanki motordan gelen sıcak su ile boiler içindeki su birbirine karışıyor gibi geldi?
Motordaki kapalı devre soğutma suyunda bir eksiklik var mı?

Özgür Korsanım, Erol Korsanım,
teşekkür ederim yanıtlarınıza..
Karışma yok, antifirizim hem tam hem de kullanma suyunda kokusu veya emaresi yok.
Sadece genleşmeden kaynaklı basınç artışı var.

Soğuk su girişinin üzerinde alttaki resimdeki gibi bir düzenek var.
Aynı giriş üzerinde bulunan parça üzerinde iki adet hortum var, hortumlardan biri soğuk su girişi, diğeri üzerindeki kulağı çekince suyu sintineye yönlendiren hortum.
Anladığım kadarıyla boilerde basınç artarsa bu ventilden sintineye giden boru ile atması gerekiyor. (doğru mu?)
Bu kulak sanırım biraz içinden takılmış (ilk kez zaten kulağı çekerken de biraz zor geldi).
Buna wd40 falan sıkmalı mı bu halde? Rahat açıp kapatsın diye? Çözüm olur mu bu basınç artış durumuna?

Tekrardan teşekkür ederim..

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

F. T.

« Yanıtla #5 : Ekim 06, 2017, 12:46:27 »
Murat cığım Merhaba,

Benim boilerde de aynı problem var. Geçen hafta usta çağırdım. Boiler in içinde minicik bir delik olduğunu tesisatdan gelen suyun motor soğutma sistemine karıştığını o sebeple basınç olduğunu söyledi. Olayı takip ettiğimde suyun artışının çok az olduğunu farkettim. Delik büyüyene yani su kaçağı artana kadar bu şekilde kullanmamın bir sakınca yok imiş. Tek sorunum soğutma suyu (sendeki antifiriz) boiler içindeki borudan kaçan terleme yüzünden biraz basınç arttırıyor. Onun dışında bir sorun yapmadı. Onuda nasıl anlıyorum su ekleme kapağını açtığımda biraz su akıyor sonra sabit kalıyor açık şekilde beklediğimde kaçırma olmuyor. Basınç emniyetini kontrol etmek aklıma gelmedi gidince bende bir kontrol edeyim yüksek basınçta patlamasın bir yerleri. Sevgilerimle..
*

M. A.

« Yanıtla #6 : Ekim 06, 2017, 13:36:12 »
Merhaba Fatih Korsan,
Burada kafam karıştı; sende boilerden motorun soğutma suyuna mı kaçış var? (yoksa motordan boiler içine mi?) Yazından anladığım kadarıyla boilerden motora bir kaçış var.
--
Boiler in içinde minicik bir delik olduğunu tesisatdan gelen suyun motor soğutma sistemine karıştığını o sebeple basınç olduğunu söyledi.
--
Boilerde basıncın artıyorsa; demek sende de ventil açmamış olabilir. Özgür ve Erol Korsanlardan WD40'a onay gelirse bu hafta sonu ventilin kulağına uygulayacağım ben de.

Benim motor üzerindeki genleşme kabı hep aynı seviyede..(soğukken bir seviyede, çalışınca belli bir seviyeye yükseliyor; soğuyunca tekrar eski seviyesine iniyor) Yani motor soğutma suyu tarafında bir kaçak olmadığını düşünüyorum.
Kaçak olsa genleşme kabındaki antifirizin azalması gerekmiyor mu?  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap (motor soğutma sisteminde su azalınca, genleşme kabından motora antifiriz geçip sistemi doldurur mu bu arada??)
Eğer benim motordan boilere bir kaçışım olsaydı, motor içindeki soğutma sistemimin şimdiye kadar tamamen boşalması gerekirdi diye düşünüyorum.

« Son Düzenleme: Ekim 06, 2017, 13:36:52 Gönderen: Murat Ayduk »

*

H. A.

« Yanıtla #7 : Ekim 06, 2017, 14:10:30 »
İki yıl önce üstündeki ventil bozuldu bütün tatlı su sintineye kaçtı ,o an teknede değildim kısa süre için hidrofor açıktı . Soktum ve kireç yüzünden bozulmuş kat kaloriferi parçası satan bir işyerinde aynı basınç ölçüsünde alıp taktım sorun kalmadı
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #8 : Ekim 06, 2017, 19:09:34 »
Sıcak suyun geçtiği her yerde kireçlenme (veya hangi mineraller ise artık) daha çok oluyor.

Wd40 yerine sirke veya porçöz gibi kireç çözecek bişeyler daha faydalı olur sanırım.

Daha doğrusu şüpheli vanayı söküp kontrol ve temizlik yapmak olur.

Boiler ile motor soğutma devresi arasında bir kaçak olup olmadığını anlamak için boilerin üstündeki motordan gelen hortumları (veya motor üzerinde) sökmek olabilir. Bir kaçak varsa boilerdeki basınçlı su oradan çıkacaktır.

öZgür (tapatalk)

*

M. A.

« Yanıtla #9 : Kasım 30, 2017, 12:38:43 »
Yeni Bir konu açmak istemedim, boiler ile alakalı olduğu için buradan sorayım istedim.

Sorum Şu: Kışın boileri sürekli açık bırakıyor musunuz ?

Bir arkadaşım, boilerini sürekli açık bıraktığını; zaten ilk ısıtırken elektrik harcadığını daha sonra boilerin suyu sıcak tuttuğundan dolayı fazla elektrik kullanmadığını söylüyor.
Bana da "0" derecenin altına düşen gecelerde, suyun donmaması için mantıklı geldi.

*

O. E.

« Yanıtla #10 : Kasım 30, 2017, 12:48:56 »
Bizde Boileri hiç kullanmadık şimdiye kadar.
Suların çok kireçli olduğunu Rezistansların çok kısa bir sürede elden çıktığı söylendi tekne teslim edilirken.Bizim servisin en çok uğraştığı konu bu denmişti.
*

A. Ç.

« Yanıtla #11 : Kasım 30, 2017, 12:54:44 »
sürekli sıcak suya ihtiyacınız varsa elektrikli ısıtıcı açık olmalıdır. Isıtcı açık olduğunda suyu ısıtır ama ısınan su bir süre sonra ısı kaybına uğrar ve zaman zaman ısıtıcı devreye girip çıkar. Bu nedenle elektrik kullanımı vardır.

Türkiye'de denizde duran bir teknede tekne içinin dış ortam havası 0 derece olsa bile suyu donduracak derecelere inmesi pek olası değildir. deniz suyu sıcaklıkları en soğuk olduğu Şubat ayında bile 15 derecenin altına inmez, yani tekne içi sürekli ısıtılır. Kartaya çekildiğinde ise don tehlikesi varsa suyun boşaltılması doğru olur. Boilerin ısıtılması tüm tekne su donanımını etkilemediği için don tehlikesi varsa, su deposu, hidrofor, musluklar, borular donabilir. Boiler ise ısı kaçmasını engelleyici bir şekilde izole edildiğinden en son donacak bölümdür.   
*

E. A. A.

« Yanıtla #12 : Kasım 30, 2017, 18:46:44 »
Yeni Bir konu açmak istemedim, boiler ile alakalı olduğu için buradan sorayım istedim.

Sorum Şu: Kışın boileri sürekli açık bırakıyor musunuz ?

Bir arkadaşım, boilerini sürekli açık bıraktığını; zaten ilk ısıtırken elektrik harcadığını daha sonra boilerin suyu sıcak tuttuğundan dolayı fazla elektrik kullanmadığını söylüyor.
Bana da "0" derecenin altına düşen gecelerde, suyun donmaması için mantıklı geldi.

Bana göre çok emniyetli bir iş değil. Belli bir süre açıp su ısındıktan sonra kapatıyorum , tekneyi terkettiğimde  asla açık bırakmıyorum, boiler rezistansları bana hiç güven vermeyen şeyler. Lafı fazla uzatmadan eski bir muhabbetten alıntı yapalım.

Bence teknedeyseniz gece yatarken bile kapatın  uzun süre sıcaklığını koruyor. Donma meselesi zaten güzelce anlatılmış...
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #13 : Kasım 30, 2017, 20:50:49 »
Teknedeki boiler ile evdeki termosifonun bir farkı yok, ihtiyaç görülüyorsa sürekli açık tutulabilir ama teknedeki tehlike 220V elektrik tesisatındaki sorunlu (direnç gösteren) noktalardır (ek yerleri, bağlantılar, klemensle, prizler, pedestal ve tekne bağlantıları, aradaki adaptörler vb.)

Bu nedenle yüksek güçlü hiçbirşeyi (12V veya 220V farketmez) teknede uzun süre, insan kontrolü olmadan açık bırakmak çok güvenli değil.
*

M. A.

« Yanıtla #14 : Aralık 01, 2017, 15:18:22 »
Teşekkür ederim korsanlar. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Cevaplar gayet net anlaşıldı. Açık bırakmak yok  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap