0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

M. E.

Palamut avı
« : Eylül 05, 2011, 16:05:07 »
Yıllardır Palamut avına çıkmak isterim.Birtürlü zaman bulamadım.Bu yıl denemek istiyorum.Bilgisi olan korsanlar yardım eder mi?
 Nerede?
 Hangi zaman aralığında?
 Hangi yöntemlerle?
 İşin püf noktası(noktaları) nedir?

*

A. Y.

Ynt: Palamut avı
« Yanıtla #1 : Eylül 05, 2011, 16:32:18 »
Şu anda batı karadeniz.
Aynalanmayı takip edip. Balık ava başladığında tam sürünün ortasına tekne ile gidip olta atabilirsiniz (Bizim gemiciler 30 dk da 24 palamut avlamışlar dı). Galiba palamut çaparisi kullanmışlardı.

*

A. Y.

« Yanıtla #2 : Eylül 05, 2011, 16:33:17 »

MEREM özür dilerim şeytan dürttü

*

A. Ç.

« Yanıtla #3 : Eylül 05, 2011, 16:45:08 »
Boğazın Kuzey ağzında çapari ile tutulurdu. Palamut çaparisi horoz tüyü ile yapılır. 30 veya daha çok iğnesi vardır. Rölanti ile akıntıya karşı tutulurken olta salınır. Genelde iki çapari kullanılır. İlk vuruşta çapari çekilmez, olta tamamen dolana kadar beklenir. Sürü olduğu için genellikle tüm iğneler dolar. Genellikle sağa sola kaçıştıklarından  rahat toplanır. Oltayı  toplarken bir kişi de ayıklarsa iyi olur. Gerekirse boşa alınarak veya akıntıya dönülerek olta toplanır. Zaten gelirse olta dolar, yoksa akşama kadar boşuna beklenir
*

M. Ö.

« Yanıtla #4 : Eylül 05, 2011, 16:48:53 »
Ben Bodrum kargıcık ta koyda 1 kg lık bir tane palamut tuttum :)sırtı ile.

*

A. Ç.

« Yanıtla #5 : Eylül 05, 2011, 17:09:45 »
Palamut mu yoksa ton yavrusu dedikleri kanlı balık mı?  Palamut bu mevsimde Ege'de biraz  zor bulunur. Palamuta çok benzer ama suda iken yanında çizgisi vardır. Karaya çıkınca kaybolur.
*

M. Ö.

« Yanıtla #6 : Eylül 05, 2011, 17:52:56 »
Tam olarak bilemem ama yanımda istanbullu bir arkadaş vardı.Palamut dedi:).yağda kızarttık.çok güzel oldu Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

M. Ö.

« Yanıtla #7 : Eylül 05, 2011, 18:00:08 »
Bir de karnında benekleri vardı.Sudan çıkınca kayboldu Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

A. Ö.

« Yanıtla #8 : Eylül 05, 2011, 18:20:00 »
Biz de geçen hafta Gokova'da sırtı ile 2 adet iri palamut tuttuk. Beraber seyrettiğimiz Gulet kaptanı arkadaşımız da aynı olta ile her gün balık aldı denizden. Son gün de iri bir torik tuttu.

Bize 100 mt lik oltayı açıp max 4 Knot ile kıyı seyri yapmamızı söyledi. Öyle yaptık. Palamutlar geliverdiler. Bu hız balığın yüzme hızı imiş.
*

G. Y.

« Yanıtla #9 : Eylül 05, 2011, 18:26:32 »
Üç-dört sene önce Yeşilköy önlerinde palamut çaparisi ile bir kaç sefer palamut yakalamıştık. Bizim bölge her yıl palamut yapmıyor malesef. O tarihten bu yana da hiç denk gelmedi. Palamut yakalamak için Boğaz tarafı daha iyi olabilir.

Balıkçı tekneleri genellikle daireler çizerek 3 mil civarı bir hızla seyrediyorlar ve çapariyi sert hareketlerle sürekli çekip bırakıyorlar. Biz sadece yelken ile avlanmayı denemiştik. Yelken alanını makul bir hızla gidebilecek şekilde ayarlayıp çok verimli olmasa da netice almıştık. Yelken ile avlanmanın tam dairesel rota çizememek, hızı stabil tutamamak, tramolada oltayı karıştırmak gibi bir sürü zorluğu olmuştu. Bu sene Yeşilköy'de palamut durumu nedir bilmiyorum ama balıkçılardan istihbarat alırsam paylaşırım.

Balık yakalandığında çapariyi karıştırmamanın püf noktası, misinayı toplarken çaparinin bağlı olduğu fırdöndüden çapariyi çıkarıp ucuna bir kurşun bağlayarak teknenin diğer tarafından atmak. Tüm çapariyi çekip son olarak kurşuna ulaştığınızda ise kurşunu söküp o ucu fırdöndüye takmak. Böylece çapariyi ters olarak tekrar suya atmış oluyorsunuz. Bu yöntem balıkçılar tarafından çok büyük çapariler ile istavrit avında da kullanılıyor.
*

H. E.

« Yanıtla #10 : Eylül 05, 2011, 18:32:57 »
mustafa korsanım sarayburnu palamut için doğru bi adres. bizim barınaktaki tüm balıkçılar orda tutuyorlardı geçen sezon, çok yakında sezonu başlayacak, bizim barınakta hareket başlayınca haber veririm. bende takip ediyorum busene palamuta para vermemek için
*

m. b.

« Yanıtla #11 : Eylül 05, 2011, 19:54:47 »
balık ve tüm diğer deniz canlılarının avlanması, av'a özendirilmesi, av teknikleri ile ilgili bilgilerin geko forumda yayınlanmasını, yazılmasını çizilmesini; deniz canlılarıyla ilgili kuzinede iştah açıcı tariflerin yapılmasını şiddetle ve esefle kınıyorum, protesto ediyorum.

çünkü artık günümüzde deniz canlılarını yemek, taşıdıkları ağır metaller sebebiyle insan sağlığına ciddi olarak zarar veriyor  o yüzden yani. insanı düşündüğüm için.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.

''' balık yemeyelim. balık yemeden de yaşanabilir. hem de daha uzun ve kaliteli bir ömüre sahip olunur.'''  adım hıdır, sloganım budur.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

« Son Düzenleme: Eylül 05, 2011, 19:56:01 Gönderen: Mustafa Aziz Çınar »
*

M. E.

« Yanıtla #12 : Eylül 05, 2011, 20:25:44 »
Mustafa Korsa, denildiği gibi Boğaz doğru bir adres. Bu islerde bilgili korsanlar Serhat Bulut ve Halil Acir korsanlar. Karadeniz için uygun teknikleri onlardan öğrenebiliriz.

Mustafa Özdemir ve Ali Özer korsanların güneyde yakaladiklari baliklara da palamut deniyor ancak bunlar bizim Istanbul ve Karadeniz'de rastladığımız balıklar değil. Ahmet Ağabey'in de dediği gibi orkinos palazi aslinda. Balığın karninda benekleri olmasi yazılı orkinos ile uyumlu.

Gökhan Korsan 30'lu 50'li palamut çaparisini geçtim yelkenle kullanmayı yelkenli tekne güvertesinde bile çapariz çıkarmadan kullanabilmek büyük beceri istiyor! Ben hiç beceremedim şimdiye kadar )))
*

T. Ö.

« Yanıtla #13 : Eylül 05, 2011, 20:35:53 »
Bizde nacizane Datca İnceburun aciklarinda, guletten salladigimiz sirti ile iki adet 800er gramlik bu palazlardan aldik.

TANER
*

A. Ç.

« Yanıtla #14 : Eylül 05, 2011, 20:55:03 »
Çaparileri kullanmak gerçekten maharet ister. özellikle balık varken tekneye almak çok zor oluyor. Biz balıkçı teknesinde bile zor beceriyorduk, daha doğrusu balıkçıya becertiyorduk. Ancak olta dolu geldiği için gerekirse çapari feda edilebilir. Bir kaç defa zorlanılsa da daha sonra herhalde çekmek daha kolaylaşır.

Tirol ve özellikle gırgır ile avlanmaya ben  de karşıyım ama olta balıkçılığı konusunda fikrim tam tersinedir.