Üstadım, paylaşılan videoların tamamını izledim.
Çok bildiğimden değil, ama " bu işte bir arıza var" hissiyatı nedeniyle uzak yol kaptanı dostlarıma danıştım.
Sorular sordum.
İçime hala sinmiyor,elbette can kurtarmak öncelikli, ancak bununla sınırlamamak gerekiyor.
Tekne bir iki güne kadar yüzüyor ve gidiyordu istemsiz, insnsız, rotasız,elbette akdeniz'de bir yerde karaya değecek...
Kurtarmada, tanker bot indiremez miydi üstünde yol olmayan tekneye?
Prosedür ve kuralları bilmiyorum. Bir de yelkenli kaptanı sebat edemez miydi, bu rüzgardır, fırtınadır,3-5 gün içinde geçer..
Çağrı yaptı, tanker duydu geldi, tanker kaptanı, bot indirip teknedekileri tankere alıp yedekleyemez miydi? Yasak mı bu?
Edremit körfesinde oldukça sert havada SG yaklaşmış, izlemiş ve megafonla anons etti. Hava sıkı sertti." Bir isteğiniz var mı?" diye sordu. Teşekkür ettim. Yarım saat kadar izleyip gittiler, tekne terk etmek de o kadar kolay olmamalı, psikolojik dirençimiz tükenmiş olabilir ama bu ölçü değil, reel parametreler ölçü..
Çok az da olsa sert hava deneyimim var, yola çıkıştaki eksikler ayrı. Kusur kimde o da ayrı.
Bu deneyden bilgi çıkarmak için objektif olmak ve parametrelerle değerlendirmek gerekiyor diye düşünüyorum.
Kimseyi itham etmek gibi derdim yok. İki kaptan o koşullarda terbiye eksikliği varsa birbirine de girer. Derdim, ders olması....
Bizim ders ve sonuç çıkarmamız. Misal çok da tanımadığın bir denizci ile bu işe girmek mi lazım, girmemek mi? Ya da çok tanımadığın kaptanla?
Kolay iş değil çünkü.. Bir noktada can pazarına dönüşür...