0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Ö. T.

Ynt: Lityum Lifepo4 Akü hakkında
« Yanıtla #15 : Temmuz 22, 2024, 13:18:38 »
Son zamanlarda, nerdeyse her gün lityum akü reklamı çıkıyor karşıma. Sanıyorum kullanımı da yaygınlaşıyor ancak gördüğüm reklamlardaki örneklerin lokal üretimler olduğunu zannediyorum, bilindik bir akü markasına rastlamadım.

Alırken nelere dikkat etmeliyiz, önerilerinizi rica ediyorum.

*

U. C. O.

« Yanıtla #16 : Temmuz 23, 2024, 16:44:25 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Son zamanlarda, nerdeyse her gün lityum akü reklamı çıkıyor karşıma. Sanıyorum kullanımı da yaygınlaşıyor ancak gördüğüm reklamlardaki örneklerin lokal üretimler olduğunu zannediyorum, bilindik bir akü markasına rastlamadım.

Yerli ve yabancı artık çok üretici var.
LFP diğer birçok hücre kimyasına göre daha güvenlidir. sertifikalı ürün almaya dikkat edin. Standartlarda tanımlanmış bazı güvenlik testleri var. sertifika olunca onlar yapılmış oluyor.

*

N. D.

« Yanıtla #17 : Eylül 19, 2024, 16:07:13 »
Özcan kaptanım, ben bir kac senedir lityum kullanıyorum.
Lifepo4  dedikleri, daha güvenli olan zaten ion pilli aküyü zor bulursunuz, onlar eleltirikli arac falan onlarda var.

İkincisi önemli olan bms, yani battery management sistemi, bu yazılım çin'den alınmış on usd lık basit bir yazılım da olabilir çok iyi'de olabilir.

Genelde şu sorulara evet Deniyor ise bir tık iyidir denir.
-dört akü den fazlası seri bağlanırmı?
-iki 12v Birleştirip 24v yapabilirmiyim?

Basit yazılımlar bunları yapamıyor.
Ben yerli yazılımı olan megacell aküleri kullanıyorum.
Bu Aküler ilen sulu tabir edilen eski Aküler arasında gündüz gece gibi fark var.

Tabi imkan olunca ihtiyac ta fazlalaşıyor, biz de artık gaz tüketimi yok gibi, 14 ayda iki küçük tüp bitti.

Lİtyum pindeki pil ceşitleri prizma Veya silindirik olarak ayrılıyor, silindirik denen bildiğiniz piller 20-30 kırk tane akü içinde birbirlerine bağlı.
Prizma denen ise 4 adet kalıp pili birleştirip 12.8v elde ettiğiniz piller.

Şu an ikisini'de kullana. Arac üreticileri var.
Hangisi daha iyi sorusu, muamma.
Benimkiler silindirik pilli.

Eski sulu Aküler ilen resmen sürünmüşük.

Az elektirik iğtiyacı olan arkadaşlar haric, her keze tavsiye ederim.

Ama 400am sulu vardı 200 lityum yeter demeyin onuda 400 veya daha büyütün, zaten şu an fiyatlar iyi bir sulu akü fiyatında.

Kolay gelsin.

*

R. E.

« Yanıtla #18 : Eylül 19, 2024, 17:56:33 »

Yaz başında aldım. Tüm akülerim 5 yılını doldurmuştu.  625 watt bifacial solar panel, 2 adet 100 A lityum 1 adet kurşun asit akü aldım. Solar panel sadece lityum akülere bağlı 10 mm kablo ile. Motor şarja da 72 A kurşun asit akü bağlı. İki akü setinin arasında dc dc charger var iki yönlü.  Tabii eski düzeni söktük. Both şalter gereksiz kaldı.

İşi iyi bilen biri ile yapın. Solar şarj regülatörünü iyi kalite alın. Bir de ayarlarını doğru yapın. Bir de panelin ürettiği akımın bir tık üstü şarj kontrol cihazı alın. "İdare eder" öğütlerine takılmayın.

Piyasada olan lifepo4 çin malı akü aldım. Henüz bir sorun yaşamadım. Tüm yaz boyunca 2 adet buzdolabı sürekli çalıştı, telefon, tablet, şarjlı pillerin  şarj ihtiyacı sorunsuz görüldü.. 13.1'in altına hiç inmedi.

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #19 : Eylül 19, 2024, 21:24:31 »
.. 13.1'in altına hiç inmedi.
Lityumun böyle bir durumu/sorunu var.

Doluluk boşluk durumunu voltajdan anlayamıyoruz. Tam bitene kadar hep aynı görünüyor.
Kalan kapasiteyi (SoC - state of charge) görmek için voltmetre yeterli değil, ayrıca bir akü yönetim sistemi gerekiyor.

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

O. Ç.

« Yanıtla #20 : Eylül 19, 2024, 23:50:39 »
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #21 : Eylül 20, 2024, 12:06:00 »
Bu tablo sadece teorik bilgi olarak kullanılabilir. Pratikte lityum bataryaların şarj durumu (SoC) voltaj ölçülerek YAPILAMAZ.

Mutlaka akü yönetim sistemi (coulomb meter ) kullanılmalı. Ancak bu sistemde aküye giren çıkan enerji takip edilerek gerçek anlık kapasite tespit edilebilir.

*

O. G.

« Yanıtla #22 : Eylül 20, 2024, 14:06:40 »
Lityum DemirFosfat pil şarjı için literatür şöyle diyor:
1) Şarj voltajı şarj süresi boyunca ve tam doluluk devamında “lineer seyrettiğinden” sarj seviyesini/tam doluluğu voltaj üzerinden kontrol etmek mümkün değil. Sonuç (sarj amperine göre)ya fazla şarj ya da (ehvenişer olarak) yetersiz sarj.
Şarj voltajını veya amperini her değiştirdiğinzde, o anki şarj değerindeki voltaj farklılık gösteriyor.
2) Şu aralar şarjda en çok kullanılan BMS üzerinden “tail charge” yani tam doluluğa erişildiğinde pilin çektiği amper seviyesindeki azalmayı takip ederek şarjın sonlandırılması. Şarj sonu amperi pil kapasitesinin %3-5’ine kadar düştüğünde BMS’in şarjı sonlandırması

Bu kriter sağlandığında kimisi şarjı anında bitiriyor, kimisi şarj süresi/ başlangıç şarj seviyesi ile değişken ilave bir absorption şarjı yapıyor.

Diğer bir konu hangi şarj seviyesinde yeniden şarja başlanacağı. Kimisi tam boşalmada en sağlıklı/uzun pil ömrünü elde ettiğini söylüyor, kimisi % 50 şarja düştüğünde şarj ediyor, kimisi her fırsatta.
(Takip ettiğim kullanıcı “Offgrid garage-Andy”)

3- Özgür Korsan’ın söylediği Kolomb sayımı. Kesin kapasitesi ölçülmüş pilin (etiket üzerindeki değer değil) tam boş/tam dolu halinden basit/veya algoritmik ön ayarlı şekilde kolomb hesabı yapacak bir sayaçla pilin kapasitesi kadar şarj edilmesi.  kolomb sayımı esasında bir formül hesabına dayandığı ve reel durumu takip etmediği için belli bir şarj satısından sonra sayacın hesabı ile gerçek şarj seviyesi şaşıyor ve pilin tam dolu/tam boş seviyesinde sayacı tekrar resetlemek gerekiyor.

DemirFosfat pillerin şarj konusu cidden karışık ve narin. Alışık olduğumuz vurdumduymaz kurşunasit piller devamlı float şarjda mutluyken, diğer teknoloji için şarjın bitirilmesi çok önemli.
(Takip ettiğim kullanıcının “marinehowto- Rod” 13 yıllık aktif kullanımında -motor marşını/ırgatı da aynı pillerden kullanıyor-şarj aralığı %10-90, ara şarj yok, güneş paneli kullanmıyor, sadece pontondan seyir öncesi şarj ediyor, seyirden döndüğünde pilleri %30-50 şarj arasında beklemede bırakıyor, pillerin sağlık durumu %95)

Kötü haber şu ki, özellikle kapalı sistem (BMS’i kendi içinde olan hazır kutu) pillerin büyük çoğunluğunun  şarj yönetimleri çok basit ve ilkel  süre/voltaj algoritması ile gerçekleşiyor. Sonuç malum.
*

A. K.

« Yanıtla #23 : Eylül 20, 2024, 16:29:15 »
Yani türkçe meali  bu işlerden anlamıyorsanız bulaşmayın mı demek oluyor. Lityum DemirFosfat pil aldık diye tatilimizin yarısını ölçümle mi geçireceğiz mi diyelim . Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Yaşasın dedemden kalan aküler, en azından metruk bir koyda kalırsak anlayan biri çıkar.

Aynı mantıkla eve bir sistem yapıldı panosu resimdeki gibi. tamının ebadı 60 cm x 120 cm.(görünmeyen altta bir 30 cm daha var).. kim nasıl kullanacak belli değil.  Bir arıza olsa normal elektrikçi de anlamaz , gece  gece servis çağırmak lazım . Bayağı bilgi ve beceri isteyen bir pano. Kabloları gören korkar kacar  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Tekne elektrik sistemi de aynı bu şekilde ilerliyor . Tatil mi yapıyoruz tamirat mı belli değil .  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Eylül 20, 2024, 16:36:56 Gönderen: Atilla Kaplan »
*

O. G.

« Yanıtla #24 : Eylül 20, 2024, 17:38:28 »
Atilla Ağabey,

Bu daire girişinizdeki sigorta kutunuz mu? Etiketler okunmuyor..

Her priz ve ışık için ayrı linye ve ayrı sigortamı mı koydular?
Nedir bu pano?
Bizim şirketin serverında bu kadar rack yok Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

A. K.

« Yanıtla #25 : Eylül 20, 2024, 22:30:36 »
Bu dairenin panosu. Akilli ev yapildi ama panoyu gördukten sonra biraz tırstım.  Pano 3 bölüm, toplam  60 cm x 120 cm. Panjurlar , tüm alarmlar, ısıtma, firin vb vb  dahil her sey buna bağlı.  40 adet çıkış var .Telefonla ayar  yapiliyor.

Hani ben biraz aşinayım ama diğerleri beceremeyecek ve iş bana patlayacak.
Nasil bu kadar otomasyon  gerekli mi  diyorsam aynı sey tekne elektronigi icin geçerli. Denizin ortasında cok teknoloji bence uygun değil. Üc gunluk tatiliniz rezil olur
« Son Düzenleme: Eylül 20, 2024, 22:42:58 Gönderen: Atilla Kaplan »
*

O. G.

« Yanıtla #26 : Eylül 20, 2024, 23:02:13 »
Buzdolabı içindekileri kontrol edip eksik listesini Migros Sanal’a sipariş geçmiyorsa akıllı ev sistemi denem Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

A. K.

« Yanıtla #27 : Eylül 21, 2024, 09:35:17 »
Yaa evet öyle bir şey ayarlayayım  gelen misafiere ne biçim hava atarim.
*

R. E.

« Yanıtla #28 : Eylül 21, 2024, 13:21:55 »

Telefonda uzun uzun yazmaya çalıştığım şey uçtu gitti.

Sadece özgür ökten üstada sorularımı yazayım.

1- akünün üstündeki düğme doluluk oranını gösteriyor. Buna güvenmeyelim mi?

2- dc dc'nin ekranı iki akü voltajını gösteriyor. Bu yanlış mı? Yanlışsa nasıl iki yönlü çalışacak?

3- benim sigorta panosundaki çakmak uç girişini çokladım. Ortada volraj okunan bir ek ile. Bu kurşun asit zamanında aküden ölçümün 0,5 volt kadar eksiğini gösteriyordu. Yine öyle. Bu yanlış mı?

Şimdi bunlara ek olarak da şarj kontrol cihazının telefondaki aplikasyonundan görebiliyorum. Üstelik daha kapsamlı veriler içeriyor.

Bunlara güvenmemeli miyim?

Ya da ne yapmalıyım?

Ha bu arada memnunum. 100+100 akü fazladıyla yetiyor. Saat 10.00 olmadan akü float aşamasında.

Servis akülerim her zaman full gibi, gece ve sabah gün doğum saatleri hariç..

İki dolap da çalışıyor. 8-10 A tükettikleri hesabı yapıyorum...

Motor seyri yaptığım günlerde panelden daha az akım alıyor. 890 w/h gibi. Motor çalışmadığı günlerde solar panelden ortalama 1,1 kw. Bu 1,3'te oluyor nadiren..

Akü doluluğu da 13.8 V'tan (öyle ayarladım) 13.1 V arasında değişiyor.

Bu içerde sigorta panosunda 12.6 V üstü görülüyor. 13,3'e kadar çıkıyor..

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #29 : Eylül 21, 2024, 14:21:30 »
Recep hocam,
Konu özetle şudur;
Lityum akülerde sadece voltaj ölçümü ile kapasite tespiti yapılmaz.

Sizin lityum akünün kendi üzerinde bir lcd ekranı varsa burada gördüğünüz bilgiler doğrudur. Zaten bu bilgi kendi içindeki BMS (akü yönetim sistemi) 'den geliyordur.
Benim hatırlatmam böyle fonksiyonu olmayan aküler için diyelim.

(Bu arada her lityum akünün kasası içinde mutlaka bms var elbet, ama ekranlı bluetoothlu vb olmayabilir)

Dc-dc şarj cihazının ayarları lityuma göre yapıldıysa sorun yok zaten, doğru çalışacaktır.

Panodaki voltmetreniz daha önce hangi oranda hatalı gösteriyorsa aynı oranda hatalı göstermeye devam edecektir.

Ama şunun altını bir daha çizmek istiyorum;
Lityum akü kullanıcılarının voltaj takibi yapmasına gerek yok, voltaj eski kurşun-asitlerdeki gibi net bir gösterge değil.

Kullanılması gereken SoC (kapasite durumu) takibi yapabilen bir akü monitörü.