0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    Ç. Ş.

Merhaba sayın korsanlar;
Bir süredir üzerinde yazıştığımız seyir koşullarına dayanıklı ve özellikle bu koşullar için üretilmiş bilişim ürünlerini konuşmak ve mesleki olarak da tecrübem olan bu mevzuda korsanlara yardımcı olmak istedim.

Yaklaşık 35 yıl bu konuda mesleki tecrübem olduğu için konunun oldukça spesifik ve detaylı olduğunu söylemeliyim. Tabii bu arada bu forum sayesinde sivil koşullarda seyir için nelerin çok önemli olduğunu da gördüm.

Dünyada ve ülkemizde de bu tür cihazlar özellikle ağır koşullarda yoğun olarak kullanılıyor ve çok da farklı kategorileri mevcut. Ben odaklı sorular gelene kadar genel anlamda bir kaç bilgi vererek başlayacağım. Araya girip her an aklınıza geleni sormanız ile de iyice detaylı bilgilere ulaşabiliriz.

Öncelikle bu tür cihazların çok çeşidi ve maruz kalabileceği için tasarlanmış o kadar farklı koşullar var ki bunları ya kategorize etmemiz yada biz deniz severler olarak sadece kendi  ihtiyaçlarımızdan yola çıkarak o yönde bilgilenmeliyiz.

Bu kategorilere örnek vermek ile başlayabilirim;

Cihazın telefon, tablet veya notebook PC olmasından bağımsız olarak teknik dayanıklılık standartlarına girmeden önce ne durumlar var ona bakalım.
1. Yüksek güneş ışığı ve aydınlığa rağmen rahatlıkla görülebilir ekran (parlaklığı sonuna kadar açıp bataryayı sömürmeyi kastetmiyorum)
2. Deniz suyu, tatlı su, kimyasal sıvılar ve benzerlerine derinlik, ısı ve süre olarak dayanıklılık
3. Belirli yüksekliklerden, çeşitli kısımları üzerine düşmeye dayanıklılık
4. Sürekli olarak sabit ritim veya değişken olarak sallantı ve titreşime dayanıklılık
5. Uç nokta ısılara dayanıklılık (düşük veya yüksek ısı) ve ani ısı değişimlerinden etkilenmeme
6. Herhangi bir tarafında darbe alma veya taşınma esnasında çarpmadan etkilenmeme
7. Bütün bağlantı noktalarının manyetik ve mekanik korumalı olması ve buralardan sıvı veya buhar almama
8. EMP (Elektro Manyetik Pulse) dayanıklılığı
9. Tüm giriş çıkış portlarının, sıradan ürünlere göre 5-6 kat daha fazla çıkarıp takılmaya uygun tasarımlı olması
10. Korozyona ve mekanik aşınmaya dayanıklı özel tasarımlı olması

devam edeceğim


*

    H. E.

E, "bu olmasa da olur" diyeceğimiz bir kriter yok şu ana kadar.


*

    Ç. Ş.

 Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Evet Hakan korsanım zaten bu özellikler ihtiyaçlar araştırılarak üzerine çalışılmış şeyler. Tabii ev kullanıcısı için son derece gereksiz. Ama denizde en ufak bir hata hayati önem taşıyor.

Devam edeyim;
11. ESD (Elektro Static Discharge) Statik elektrik boşalmalarına dayanıklılık
12. Yüksek hassasiyetli dokunmatik ekran ve su damlaları ile eldivenli kullanımı ayırt edebilme
13. ATEX sertifikası (Patlayıcı-yanıcı madde ve/veya ortamlar ile bu tür buharların bulunduğu yerlerde kıvılcım ve elektrik kontağı yapmama
14. Elektronik tasarımlarında verilerin saklandığı HDD veya SSD lerin özel tasarım olup veri kaybına yada hasara uğramayacak şekilde özel koruma altında olması
15. Kullandığı işletim sisteminin bu koşullara ve korsan  :Dsaldırılara yüksek korumalı tasarlanmış olması
16. Çeşitli seviyelerde MIL-STD askeri koruma standartları
17. Standart kullanıcı cihazlarından farklı olarak çok sayıda uydu sistemini destekleyen özel GPS çipleri. Bazı cihazlar özellikle bizi ilgilendirecek şekilde neredeyse askeri seviyede 1metre hassasiyetli konum verebiliyor. Bazen birden fazla GPS çipi içerebiliyorlar.
18. Her türlü araca, uygun sabitleme ve besleme ile çevre birimi bağlama için özel dock ve cradle sistemleri desteği
19. Özellikle sağlık sektörü için Anti bakteriyel kaplamalar, dezenfekte edilebilir tasarım
20. Herhangi bir olasılığa karşı çift batarya sayesinde sistem kapanması olmaması
21. GPS ve/veya GSM şebekeleri için extra güçlü harici anten takılabilmeye uygun port girişleri
22. Özellikle askeri kullanım için sadece infrared gözlükle görülebilen ekran. (gece operasyonlarında yeri belli olmaması için)
23. Özel kullanım amaçları için RFID ve BARKOD okuyucu, parmak izi ve yüz tanıma sistemleri

Arada unuttuğum olabilir onları da daha sonra eklerim. Şimdilik fikir vermesi açısından bir kaç resim ekliyorum;


Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Mart 29, 2019, 14:14:05 Gönderen: Çetin Şahinöz »


*

    Ç. Ş.

Farklı koruma standartlarından IP için açıklama tablosu;


Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    Ç. Ş.

Bazı modeller mermi geçirmez de oluyorlar Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

    S. Ç.

 Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Eeeeee sonra?  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  😁
*

    Ç. Ş.

Ben cihazları markalarına ve modellerine kadar detaylı anlatabilirim, ama sizlerden gelen sorularla devam etsek daha yararlı olurdu gibi.

Konu aslında o kadar geniş ki, sizlerin merak ve ilgilerine göre gidersem daha yararlı olur. Sadece yığın bilgi yazmak istemedim. Ama siz böyle iyi devam edin derseniz, ok  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    Ç. Ş.

Tamam, aynen devam ediyorum, özlemişim de bunları anlatmayı. Zamanında o kadar çok kurumun satın alma ve proje yöneticilerine anlattım ki burada insanları sıkarım sanmıştım, öyle olmadığına sevindim.

Dağıtmadan ilerlemek adına şöyle devam edeyim. Yukarıda yazdığım özelliklerin tamamı bir tek telefon tablet veya notebook ta bulunmuyor tabii ki. Zira birbirini bağlayan donanımlar var ve kullanım amacınıza ve sizin için en çok neyin önemli olduğuna göre cihaz şekillenebiliyor. Hatta PANASONIC ve GETAC gibi bazı üst düzey markalarda, cihazın portlarını, işlemcisini, ram ve diskini seçebileceğiniz gibi hazır konfigürasyonlardan da kullanabiliyorsunuz.

Cihazların kullanım alanlar aslında çok çeşitli; devriye polislerinden, enerji sayacı okuyan personele, hastane görevlilerinden özel operasyona çıkan askeri timlere, itfaiyecilere kadar çok geniş bir profil var.

Türkiye ye ilk ürünler geldiğinde, kullanıcılara net ihtiyaçları bu yönde olmasına rağmen niye bir ipad ile çalışamayacaklarını anlatmak oldukça zor olmuştu. Hey gidi günler.

Neyse şu ana kadar spesifik soru gelmediğine göre kendim ilerleyeyim.

Cihazlar, normal ürünlere göre bir miktar daha ağır ve bu cihazlarda estetik ve zarafet arayanlara göre sayılmaz. Çünki üzerleri magnezyum kaplı ve tüm giriş çıkışları korumalı olduğu için tam anlamı ile kalın oluyorlar. Ama bu arada başka başlıklarda paylaştığım dünyanın en ince dayanıklı telefonunu yine paylaşayım. Kendi kullandığım ve çok memnun olduğum bir ürün ve fiyatı da aslında oldukça uygun.

Blackview BV7000Pro.  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Aynı markanın daha gelişmiş bir modeli de BV6800Pro   Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Mart 29, 2019, 16:00:01 Gönderen: Çetin Şahinöz »
*

    Ç. Ş.

Bu tür dayanıklı cihazların, bana göre en temel bir kaç özelliği bile onları alınır kılıyor.

Bunlar şöyle;
Ekranları çok parlak güneş altında fazla parlaklık açmadan da görülebiliyor. Bunu yansıtma yapmayan ve LCD ile dokunmatik cam arasında özel katmanlar kullanan bir üretim sayesinde yapıyorlar. Hadi teknik sırrı da vereyim, güneş ışığını geri yansıtmayıp ekran üzerinde kalmasını sağlıyor ve bu sayede güneşin kendisi ekranı daha da görünür yapıyor. Birçok müşterim zamanında cihazın ekranının dışarıda iken çok daha güzel göründüğünü belirtmişti.

Batarya ömürlerine gelince öyle 1-2 saat değil 9 saat ve üzeri sürelerden söz ediyoruz. Cihazın bütün sensörleri (bluetooth, wifi, gps, 4G vb) açık olduğu durumda bile 8-9 saat giden pil zamanları gerçekten etkileyici. Bu yaklaşık rakamlar büyük ekranlı tabletler için. Telefonlarda süreler daha da uzun.

Ekran ve darbe dayanıklılığı ise belki de en önemli alım sebebimiz. Zira sıradan bir SAMSUNG veya IPAD ekranı kırılınca görüntü alamadığınıza mı yanarsınız, cihazın bedelinin üçte birini oda onarım mümkün ise yeniden ödemek zorunda kaldığınıza mı ? Sadece çok dayanıklı ekran bile bu cihazları öne çıkartan önemli bir unsur.

İşletim sistemleri bu tür cihazlarda (APPLE bu sektöre girmeye karar verene kadar) Windows ve Android olabiliyor. Belki de seyir cihazınızın aynı zamanda bir PC olması teknede önemli avantaj olabilir. Navionics yüklü ve sağlam dayanıklı bir tablet en küçüğünden en büyüğüne her teknede işe yarar bence.

Yavaşta ürün satmaya kayıyorum biraz ara verip kendime geleyim yoksa batan geminin malları na girmeme az kaldı Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    C. G.

Mermi gecirmez benim favorim.
*

    R. E.


İlgiyle izliyorum. Öğreniyorum.
Yalnız siz kullandığınız telefonunun linkini paylaşınca google reklamı çıkan her yerden o telefon reklamları çıkmaya başladı. Yazdığınızdan da ileri, 9000 pro modeli çıkmış. Sanırım Türkiye'de perakende satışı yok. Ya da ithalatı..

Bakınıp kurcalarken en çok zorlayan şeyin alışkanlıkları terk etmek olduğunu fark ettim.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

    H. E.

Fiyatlar nasıl?
*

    Ç. Ş.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

İlgiyle izliyorum. Öğreniyorum.
Yalnız siz kullandığınız telefonunun linkini paylaşınca google reklamı çıkan her yerden o telefon reklamları çıkmaya başladı. Yazdığınızdan da ileri, 9000 pro modeli çıkmış. Sanırım Türkiye'de perakende satışı yok. Ya da ithalatı..

Bakınıp kurcalarken en çok zorlayan şeyin alışkanlıkları terk etmek olduğunu fark ettim.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

En yeni modeller stoklarında var mı bilemiyorum ama resmi ithalatçı;

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    Ç. Ş.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Fiyatlar nasıl?

Hakan korsanım, fiyatlar telefonlarda çok uygun, örnek vermek gerekirse verdiğim linkteki telefon 3000-4000 tl civarında
tablet ve notebooklar daha pahalı ama konfigürasyona göre değişiyor.

Size bir kaç link vereyim, incelemeniz sonucunda kendinizi bir tanesine yakın hissederseniz yardımcı olurlar.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    Ç. Ş.

İlgilenen korsan dostlarım için kafa karışıklığı varsa bazı noktaları netleştireyim.
Burada söz ettiğim cihazlar ilk mesajlarımda yazdığım özelliklerin tamamını bir tek cihazda olmasa bile en önemli bir çoğunu barındırıyor içinde.

Ancak cihazlar sadece donanım olarak bu özelliklere sahip ve içlerinde Android veya Windows un kurumsal daha güvenli versiyonları ile geliyor.
Denizde kullanıma yönelik başka bir yazılım içlerinde fabrika çıkışı olarak yok. Fakat mesela navionics yüklediğinizde cep telefonu ve normal tabletlere göre çok daha hızlı ve stabil çalışacak, GPS leri sayesinde daha sorunsuz birkaç uyduya birden bağlanıp teknenizdeki diğer varsa GPS lere referans verebilecekler.

Bunun haricinde bir tablet modelinde ekrana harici giriş mevcut olup HDMI ile istediğiniz bir cihazın görüntüsünü bu tablete verip mesela 10.1" ekran olarak da kullanabileceksiniz.

Bu cihazları teknenize özel ama tekneye sabit bağlı tutmak zorunda olmadığınız üst seviye bilgisayar veya tabletler olarak konumlandırabilirsiniz.

En ufak detay sorularınızı, şunu yapabilir mi, şunu nasıl bağlarım vs. lütfen sorun. Neredeyse hergün uzun saatler forumda oluyorum, çok hızlı cevaplar ve bu durumdan da mutlu olurum.