0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    C. D.

öncelikle bu konuda benim biraz kafam karışık . Gps - Navigasion - Chart plotter bunların tam görevleri nedir?
Bir navigasyon cihazında gps ve haritabilgisi varken Chart plotter da ihtiyaç duyulurmu?
 uluslararası karasularda sürekli seyir eden yüksek tonajlı gemilerde görev alan tanıdığmız birkaptanın elinde olan  Furuno GP32 GPS i tavsiyesiyle aldık fakat aletin çok teferruatlı olduğunu düşünüyorum acaba bu alet çok profesyonel kullanımlar için mi büyük gemiler falan için mi? Anladığım kadarıyla cihaz bilgisayara bağlanıp bilg.daki harita üzerinden rota çıkartılıyor. acaba kendi başına bu cihazın roto çizme özelliği varmıdır..

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap bu adreste cihaz ile alakalı bilgiler var... cihazın sıfır fiyatı baya iyi acaba fiyatına oranla işlevselliğide iyi mi?


*

    A. Ç.

GPS : global positioning system, dünya çevresine dönene uydulardan her saniye sinyal alarak uyduların yerine göre yerküre üzerindeki yerinizi belirler. Yani kkordinatlarınız verir ve bunu her saniye yeniler. Bu biligiler arasındaki zaman belli olduğuna göre koordinat değişimine göre hızın hesaplar ve verir. İki  ve daha fazla veri alarak gittiğin yönü verir.

Chart  Plotter: GPS'e bağlı bir haritadır. GPS cihazı ayrı olabileceği gibi tek ünitedede olabilir. GPS'ten aldığı bilgileri anında hritaya işler. Yani GPS'i oku, kağıt harita üzerinde mevkiini koy, değişince yine oku, mevki koy, böyle devam et. Sonra noktaları sırası ile birleştir, Takip ettiğin rota çıkar. Chart plotter bunu sana ekranda otomatik yapar.
Sizin cihaz bir GPS cihazı, yani yönünü, hızını, bulunduğun mevkiyi görebilirsin. Koordinat verirsen rota çizer ve hangi yönde dümen tutman gerektiğini verir. Rotada mısın? Değil misin? Görebilirsin. Bir kağıt harita ile kullanılması doğru olur. Veya bağlantısı varsa bilgisayara veya plottter'a bağlanabilir.

Kağıt haritaların teknelerde bulundurulması bana göre şart olduğuna göre GPS ve kağıt harita ile istediğini yapabilirsin, plotter'la seyredersen elektrik arızası oldu mu, herşeye yeniden başlaman gerekir. Kağıt haritada ise mevki koymuşsan gideceğin yer belli ise GPS gitse bile pusula ile rotanı gerekirse (gerekmez ama) yeniden belirler hiç bir şey olmamış gibi yoluna devam edersin.
GPS verisinin faydası akıntı ve rüzgarda kendini gösteriyor. GPSW'ten aldığın yön bilgisini otopilota girdiğinde doğru yönde olmayabiliyorsun, teknenin kıç baş istikameti akıntı veya rüzgar nedeni ile gidiş yönü olmuyor, pusula da teknenin kıç baş doğrultusunda olduğundan teknenin gerçek yönünü göstermiyor ve otopilotu GPS'in rotasına göre düzeltmek gerekiyor. Yani rüzgar (akıntı) üstüne doğru dümen tutmak gerekebiliyor.



*

    H. Z.

Anladığım kadarıyla built-in harita var cihazda ve siyah beyaz ekran. Sanırım biraz eski bir model. Built in haritalarda istediğiniz verimi almanız söz konusu değil. Tabiki cihazı alacağınız fiyat önemli. Bunun yerine Garmin ve Magellan'ın çok kullanışlı ve pratik chartplotterleri satılıyor ve fiyatlarıda oldukça hesaplı. Fakat bu cihazlarda extra bölgesel harita kartuşları gerekli. Yukarıda dediğim gibi hesaplı fiyata alacaksanız o ayrı. Ayrıca kullanma kılavuzundan baktığım kadarıyla cihazın Vietnamca ve Portekizce dil desteği olmasıda hoş:)

İkinci seçenek ise piyasada 100 lira civarına satılan Blue Tooth veya USB GPS alıcıları. Gözden çıkarılmış bir notebook içine yüklenmiş deniz haritalarıyla nefis iş görüyorlar. Ayrıca otopilot la konuşturup rota girme imkanınızda var. Aküleriniz yeterli ise normal 12V girişinden besleyip 1.9 Amper saat tüketimle çalışabiliyorlar.


*

    C. D.

ahmet korsan verdiğin bilgiler için çok sağol. Söylemlerin ile cihazla alakalı bilgiler kafamda dahada netleşti Özellikle rüzgar ve akıntı sebebiyle  yön sapmalarındaki mevzudan bahsetmeniz çok iyi oldu. Hakan korsan garmin markadan bahsedince net te bi arştırma yapayım dedim Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap karşıma bu site çıktı bu fiyatlar doğru değildir her halde. Gerçi siteye fiyatı konusunda teyit almak için mail attım ama henüz cevap gelmedi... Bu arada cihaz bize ekstra anten ve kablolarıyla falan 300 YTL maal olacak


*

    H. Z.

Özgür Korsan Garmin 276C modelini aldı. Oldukçada memnun. Ama şimdi Furuno herşey dahil 300 Lira deyince fiyat makul gibi geldi bana.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Haziran 03, 2008, 12:40:37 Gönderen: Hakan Zorlu »

*

    A. Ç.

Cihan Korsan,

Bu fiyata bence GPS olmaz, cevabını bekle hepsini alalım. Tuvalete, yatak odasına falan... her yere koyarız.