0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    H. E.

Var böyle imalatçılar, var böyle satıcılar
« : Kasım 06, 2008, 21:12:14 »
Tekne almak isteyenlerin bakacağı bir bölüm olduğu için "DudleyDixDesign yahoogroups" a gelen bir  mesajı buraya almak istedim. Grubun moderatörü ve Dudley Dix'in planlarının Türkiye temsilcisi olan amatör denizci Sacit Ertuğ kendisine doğrudan gönderilen bir mesajdaki zihniyete dayanamayıp mesajı gruba taşımış. Haklı olarak, bu tür insanlardan tekne alabilecek insanları uyarıyor.

Şimdi sakin kalmaya çalışarak mesajı sonuna kadar okuyun ve bu tür imalatçılardan kendinizi, eşinizi dostunuzu koruyun.




Y…. bey,

1- Sorularinizi gurupta en az benim kadar dogru yanitlayabilecek uyelerimiz mevcuttur, bu nedenle sorularinizi guruba yazarsaniz benim gormeme ve beklemenize gerek kalmadan cevap alabilirsiniz.

2- Bu hobiye hevesle yeni baslayanlarin her turlu sorularini yanitlamaya ve yardimci olmaya calisiyorum, ancak devamli olarak biraz daha ucuz olsun diye mermer catlagi tamiri, banyo karosu veya zemin kaplama epoksilerini kullaniyorum bir mahsuru varmi sorusunu anlayamiyorum. Eger kullanmanizda mahsur olmasaydi uzerinde marin aplikasyonlari icin oldugu ve CE uygunlugu belirtilirdi. Bana sordugunuz firmayi internette arama motoruna girince hemen ilk sirada "Model Form Kimyevi Urunler Sanayi Ticaret Ltd. Sti." olarak bulabilmektesiniz. Tanitim sayfasinda bunun zemin yapistirmada kullanilmak icin hazirlandigini yazmaktalar. Tum bunlara ragmen ben kullanacagim kararini verebilirsiniz. Bir amator olarak kendi yapacaginiz ve kullanacaginiz teknede bu tercihinize karismak bana dusmez sadece uyarida bulunurum. Ancak ben bu tekneleri satmak icin yapacagim dediginizde kusura bakmayin. Yapacaginiz tekneyi sizden alacak kisiler buna canlarini emanet edecekler ise, ben kendimde karisma hakkini goruyorum. Kullanacaginiz malzemede kilo basina 1 euro kazanc saglamak ugruna baskalarinin hayati ile oynamayin ve lutfen dogru malzemeleri kullanin.

3- Projeyi kayit icin karsi tarafa vermeyip tekrar tekrar kullansam ve onlarin teknelerini baska yollarla kayit ettirsem nasil cozum yaratirim sorunuza verebilecegim bir  cevabim yok, dilim tutuldu. Bahsettiginiz sitedeki projeyi inceledim, bir oglen yemeginizi sandvic ile gecirirseniz bu projeyi alacak kadar para arttirabileceksiniz . 

Gene de her seyde bir hayir vardir. Buradan bir ders cikarip, demek ki bundan boyle herkezin tekne alirken dikkat edilecekler listesine 2 madde daha eklemek gerekecek.

1-     Projesini isteyip, tasarimcisindan teyit ettirtmek,

2-     Kullanilan malzemelerin faturasini talep edip, ayrica firma ile kontrol etmek

Dogru sekilde yapacaginiz islerin size uzun vadede daha karli olarak geri donecegini goreceksiniz.

= = = = = =

Sacit bey, …sitesindeki……..tekneyi yapip satmayi planliyorum…. model form corepox epoxy primer tu epoksinin uzerinde yazan bu.......... projelerini vermeden tekneyi satsam.....




veeee ısrar da var (HE)



Y bey,

Son kez direkt mailinizi konu sirasi ile yanitliyorum.

- Ben her amatorun sordugu soruyu ister direkt mail ister gurupta hic usenmeden isimden arta kalan vaktimde elverdigince cevaplandirmaya calisiyorum. Ancak bu gurubu kurmamin amaci genel sorulan sorularin burada cevaplanarak herkezin faydalanmasi. Ama tum yil boyunca posta kutumda haftada en az bir kere sizin yazdiginiz tipte veya benzeri mail ile karsilastigim icin sevkim gittikce kiriliyor. Bu ulkede de artik kimseye ahlak dersi vermek gibi niyetim falanda kalmis degil. Ayrica ben proje haklarinda bu kadar titiz davranirken, bana direkt mail yazip baskasindan aldiginiz bir projenin calinmasi isinin nasil ustesinden gelirim diye sormanizin mantigini kavrayamadim. Halen de inatla israr etmenizi anlamakta inanin cok zorluk cekiyorum. Acaba birileri benimle dalgami geciyor diye dusunmeden edemiyorum.

- Talebe olmaniz projeyi calmanizi hakli gostermez. Talebe 100, isci 500, memur 1000 dolara kadar calma hakkina sahiptir dememi mi bekliyordunuz?  Madem 35 dolar size pahali geldi, tekne malzemelerini ne yapacaksaniz. Hazir baslamisken en kolayi Marmaris'ten bir tekneyi komple kaldirin sonra boyayip Izmir'de satin. Az paranin ahlaki siniri nereye kadar? Bende yurt disinda burslu talebelik yaptim, ama ilk senemde hic erinmeden talebe yemekhanesinde bulasikciliktan basladim.

Zaten bence talebeliginizi bahane ediyorsunuz, ilk tekne icin yurt disinda gerekli parayi odeyerek projeyi aldiniz, tekneyi yapip satinca da cebinizde baslangictakinden daha fazla paraniz olacak. Ama size o parayi kazandiran tasarimcinin emegine hurmet etmek yerine, nasilsa artik bu proje elimde bu 35 dolari ikinci teknede nasil calarimin yontemini aramaktasiniz. Aramaktan otesi, bana akil danismaktasiniz! !!

Dikkat ederseniz direkt olarak calmak tabirini kullandim. Cunku size bu ulkede diger cogunlugun konustugu tarzda, gulumseyerek, bu yaptiginiz etik degil, intihal yapmasaniz iyi olur gibi isi ayaga dusuren deyimler kullanabilecek yapida bir insan degilim. Direkt olarak bu ahlaksizliktir, calmayiniz diyorum ve dogal olarak hosunuza gitmiyor. Tabii ki okulda hakkiyla calisan talebeye inek, kopya vermeyene serefsiz diye yaklasilan bir okul kulturunde de, sizden farkli bir yaklasim beklemem esasinda benim hayalciligim.

- Epoksi sirketinin web sayfasinda Turkce olarak bu epoksinin hangi kullanimlar icin oldugu acik olarak belirtilmis. Bin kere gereksiz kisilere sormaktansa keske usenmeden bir kere firmanin kendi verdigi bilgileri okusaydiniz. Bunda hala israr etmeniz gercekten universite talebesi oldugunuzdan suphe duymama yol aciyor.

- Tabii ki tekne ureticisi olarak kayitli bir firmaysaniz, CE sartlarina uygun ve sertifikali tekne uretip, urettiginiz tekneyi de fatura keserek satiyorsaniz hic bir sorun yok!

Onunuzde uzun bir hayat var. Gene de umut ederim ki bu yazdiklarimi bir mantik suzgecinden gecirip dogru yolu bulursunuz ve ileride bir gun basiniz dik gururla seri imalatlarinizi hep beraber gezeriz.

= = = = = = = = = = =

>group ta yazdiklarinizi okudum fakat, bir iki yanlisiniz var....

>soru sorma deseydiniz sormazdim zaten....

>bin kere sorup arastirdim almadan once epoksiyi evet yapilir dendikten sonra bende oradan almaya karar verdim.....

>size ogrenci oldugumu soyledim o 35 dolar bile benim icin onemli………

>amator denizcilik federesyonuna plan konusuyla ilgili mail attim ve gerekmez faturasi olsun yeterli dediler.




Öğrenciyiz ama Anadolu Kaplanı olarak yeri şimdiden garanti. Girişimciliğin dibine vurmuş, partiye kaydını yaptırmış, dayısının yanında sırasını beklediği aşikar bir bünyeyle karşı karşıyayız. Sonumuz hayrola...


Hakan Erim
yüzdekırkyediolamamışkorsan





*

    C. G.

Ynt: Var böyle imalatçılar, var böyle satıcılar
« Yanıtla #1 : Kasım 06, 2008, 22:18:15 »
Sevgili GeKo'lar HakanE için çok çarpıcı gelmiş ve hatta konuyla ilgisi olmayanlara da çarpıcı gelecek buna benzer mesajları ben 4 yıldır alıyor ve hiç üşenmeden erinmeden tıpkı Sacit Kardeşimiz gibi cevaplıyorum.
Size 2 de örnek vereceğim.
Biliyorsunuz ülkemizde mebzul miktarda fiber tekne yapılıyor. Her boyda her modelden. En azından ben kalıp maliıyetlerini ürünün ne kadar polyester ne kadar elyaf gideceğini biliyorum. Maliyeti 100 birim olan bir ürün üzerine işçilikler ve sabit giderler de bindikten sonra, üstelik de faturalı olarak 65 liraya satılabilir? Ben işin içinden çıkamadım.

İki yıl önce yaşlıca bir bey beni aradı Bursa'dan. O zaman Barka Dory'leri yapıp satıyordum. Fiyatını sordu. teşekkür edip kapattı. Daha sonra tam 5 gün boyunca fiyat pazarlığı için aradı.Nihayet dayanamayıp "... Bey yapabileceğim indirimi fazlası ile yaptım. Sizin ne özelliğiniz var da daha fazlasını istiyorsunuz ?" dedim. Cevap :" Cem Bey ben emekliyim. Bana indirim yapın lütfen. Ben iyi bir insanım" oldu.

Daha alınacak çooooook yolumuz var.
« Son Düzenleme: Kasım 06, 2008, 22:19:25 Gönderen: Cem Gür »