0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

K. Ö.

Ynt: Bir Yelkenlinin Ömrü Ne Kadardır ?
« Yanıtla #75 : Mayıs 30, 2016, 17:23:29 »
Ahşap, Fiber sonsuz tartışması aslında belli şartlarda çok gereksizdir.

Ahşabın ömrü bir anlamda sonsuzdur ama o kadar çok parçası değiştiğinde aynı tekne olmaz. Sadece o formu korursunuz.
"Bakım maliyeti %10 fazladır" kesinlikle yanlış. Basma kalıp bir sözdür, hep aynı şeyi tekrarlamanın bir anlamı yoktur ve gerçeği yansıtmaz.

Evet ahşap çok güzeldir, fiberle kıyaslamak bile yanlıştır ama şunu da unutmamak gerekir. Ahşap canlıdır,çalışır,ruhu ve tarzı vardır. Size mutluluk verir ama karşılığında sürekli bir ilgi ve bakım ister. Eğer sahile çok yakın bir yerde yaşamıyorsanız, çekeğe sürekli uğrayamıyorsanız, yeterli zamanınız yoksa,yeterli bilginiz yok yada önyargısız şekilde öğrenme isteğiniz yok ise, en az bir iki karaya çıkışınızda size tecrübesi ve bilgisi ile size yol gösterip yardımcı olacak birileri yoksa, ahşap tekne 15-20 yaşın üstündeyse,eliniz alet tutmuyor, malzeme bilginiz yok ise, her yıl en az 15 gün karaya alamayacaksanız, yıllık izniniz sadece 15-21 gün ve aileniz teknenin yerine kendi yanlarında zaman geçirmenizi istiyorsa, ahşap tekne düşünmeyin. Kendinize de tekneye de yazık etmeyin. Elbet bunlar geleneksel yapım için geçerli, yoksa yeni teknoloji ile bir sürü "şey" ile kaplıyorsunuz. O zaman da tekneniz ahşap mı oluyor o ayrı bir konu.

Fiber de ise yine sürekli, eknomik ömür, 25-40 yıl söylemleri vs, gerçeği yansıtmaz. Yine, çok önceleri yazılmış kaynaklardan alınmış ama doğru olmadıkları ortaya çıkmış olmakla beraber halen tam bir bilgiye sahip olunamayan bir konu. Örneğin geçenler de bu konu konuşulurken, fiber tekneler ile ilgili güzel ve akla yakın tecrübelerden oluşmuş bir yazı konu olmuştu. O yazıda eski fiberlerin daha kalın ve sağlam olduğu düşüncesinin aslında nasıl doğru olmayabileceği, esnemediğinden dolayı yıllar içinde kırılgan olabileceği anlatılmıştı, 40 yıldır ordu da ve fiber tekne yapımının içinde olan bir mühendis gözüyle. Bir karşıt örnek olarak da Usa ordusunun yaptığı en eski fiber teknelerin yaklaşık 70 yaşına geldiği ve halen hizmet verenlerin olduğu da bir gerçektir. Eğer, eliniz az alet tutuyor, yıllık izniniz az ve tekne ile değil denizle iç içe olurken ailenizle zaman geçirmek istiyorsanız ve yılın 300 gününden fazlası teknenizin yüzünü bile görmüyorsanız,  bir kaç yıllık kullanımdan sonra, satıp yenisini almayı düşünüyorsanız, ekonomik değerinin hesabını yapıyorsanız en önemlisi tekneyi bir araç olarak görüyorsanız, fiberden şaşmayın.

Diğer yönden, bazı fiber tekneler vardır ki kendilerini kanıtlamış, sanırım kimsenin itirazı olmayan teknelerdir. Neredeyse her denize gidebileceğiniz, uzun yılların tecrübeleri ile yapılmış tekneler. Uzun yolcular yine bunları kullanıyor.
80'li yıllarda yapılmış bir sürü tekne var, 100k€ ve üstü olan. Harika fiber tekneler vardır ama onlarında maliyetleri çok yüksek olabiliyor ve onlar adı üstünde uzun yol tekneleridir.

Bu şu anlama geliyor, eğer 15-90 gün sahil şeridinde gidecek, en uzak yer yunan olacaksa, bu paraya fabrikasyon bir tekne alıp, gerektiğinde ve hemen, hatta zarar etmeden satabilmenin yoludur fiber. Üstelik yeni nesil tekneler, çok daha yazlık, Akdeniz tekneleridir. Aileler için uygundur, eş ve çocukların mutluluğu için gereklidir. Siz, denizcilik yada korsancılık oynacaksınız diye aynı konforsuzluğu onlardan bekleyemezsiniz.

Özetle, herkesin şahsi sebeplerinden ve imkanlarından dolayı tercihi farklı. Duruma göre ahşap, duruma göre fiberin üstünlükleri var. Beklentilerin, tercihleri doğurduğu doğru olsada, esas olan imkanlarla sınırlı olmasıdır.

Yabancı ahşap tekne sahiplerinin, her anlamda ki imkanlarına bizim ülkemizde sahip değiliz. Yine de onların sık sık söyledikleri şekli ile bitireyim,
"Ahşap ve özellikle klasik tekneniz olacak ise mutlaka iki tekneniz olmalı. Birisi bulunduğunuz yerde bir kaç saat yelken yapıp, hafta sonunda arkadaşlarınız ile şarap içeceğiniz bir tekne. Diğeri ise ailenizle yol yapacağınız bir tekne."
*

C. Y.

« Yanıtla #76 : Mayıs 30, 2016, 17:27:22 »
Bülent Korsan ım dogru söylüyorsun. Aynı tip malzeme kullanılıyorsa evet. Benim demek istedigim; biçtiğimiz "expire date" ler dogru mu?! Tüketimi teşvik edecek şekilde kısa ömür mü biçiliyor yoksa! Bu ilaç sanayinden, gıdaya her konuda böyle!örneğin;  Motor ömrü, yağ değişim zamanları, rektefiye vs. ile ilgili mühendis korsanların okudum, şaşırdım. Spesifik olmadan,benim fikrim genel itibariyle bizi tüketmeye zorladıkları.

Ahşap için ise, yaşayan organik bir dokudan geldiği için; hikayesi en eskiye dayandıgı için gönlümde yeri ayrı. Ömür de biçilemiyor. İstedigin parçayı yeni ahşapla değiştiriyorsun, bütünü sonsuza dek koruyorsun. (Bu konuda felsefeye girmiyorum Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap "o hale eski teknen mi acaba?")

*

S. Ş.

« Yanıtla #77 : Mayıs 30, 2016, 17:35:30 »
40 sene gecmiş  hala taş gibi degerinde bir fiber mesela

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

E. B.

« Yanıtla #78 : Mayıs 30, 2016, 20:03:09 »
Sevgili Kaan,

Çok güzel özetlemişsin. Bunlar bu forumda defalarca çok daha bilgili kişilerce de tartışılmış. Yani 5 yıllık bir yakın geçmişten bahsediyoruz. Ben tekne aramaya başladığımda malum sitedeki ilanların %15 kadarı ahşap tekne idi. Şimdi neredeyse hiç yok. Yani bir kere adam tamam ahşap alayım dese alacak tekne yok ki. 10 sene sonra ise çok nadir görülecekler. Nerede ? Türkiye'de. elin İtalyanı, İngilizi yine ahşap ya da türevi malzemelerden yapılmış klasik tekneleri ile gelip buralarda gezecekler. Biz de öyle izleyeceğiz.

*

B. B.

« Yanıtla #79 : Mayıs 30, 2016, 20:20:18 »
Sevgili Kaan,

Çok güzel özetlemişsin. Bunlar bu forumda defalarca çok daha bilgili kişilerce de tartışılmış. Yani 5 yıllık bir yakın geçmişten bahsediyoruz. Ben tekne aramaya başladığımda malum sitedeki ilanların %15 kadarı ahşap tekne idi. Şimdi neredeyse hiç yok. Yani bir kere adam tamam ahşap alayım dese alacak tekne yok ki. 10 sene sonra ise çok nadir görülecekler. Nerede ? Türkiye'de. elin İtalyanı, İngilizi yine ahşap ya da türevi malzemelerden yapılmış klasik tekneleri ile gelip buralarda gezecekler. Biz de öyle izleyeceğiz.

Bütün dünyanın hâlâ İmpala  kullanması gerektiğini, zaten Amerika'da başka arabaya binilmediğini savlayan Işık taksi Adanalıları gibi iddiaların.

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

H. E.

« Yanıtla #80 : Mayıs 30, 2016, 20:44:12 »
...

Bütün dünyanın hâlâ İmpala  kullanması gerektiğini, zaten Amerika'da başka arabaya binilmediğini savlayan Işık taksi Adanalıları gibi iddiaların.

Hi, hoo. hoyt!
*

S. Ç.

« Yanıtla #81 : Mayıs 30, 2016, 20:51:06 »
Bülent...bir tişört borçlusun..tam kayfemi içiyodum..son lafını okudum..Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

S. Ç.

« Yanıtla #82 : Mayıs 30, 2016, 20:54:40 »
Arkadaşlar..şu ALINTI işine dikkat etsek bir..

Beş sayfalık konu oluyor onbeş....
*

E. B.

« Yanıtla #83 : Mayıs 30, 2016, 22:14:38 »
Sen hiç impala kullandın mı.. ? Bende bir tane 91 model Amerikan Ford Taarus var.. Diğer arabamı biliyorsun. Taarus'taki konfor diğerinde yok.

Bu arabada motor çalışırken gram titreme göremezsin. Tamponları saç. Bir defa uçurumdan uçmuş, bir defa da elektrik direğine kafadan girmiş. Kimsenin burnu kanamamış. İki yıl önce arkadan clio vurduydu. Benim tampon bile çizilmedi. Clio neredeyse perte çıkacaktı. Ben vurduğunu bile farketmdim. 6 silindir ..

P.s. gelince bi tur veririm istersen..  ama sen sevmezsin böyle eski püskü müzelik arabalar..  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Mayıs 30, 2016, 22:22:35 Gönderen: Ersin Böke »
*

B. B.

« Yanıtla #84 : Mayıs 30, 2016, 22:27:01 »
Tişört feda olsun abi.
Neyse Ersincim, haftaya geliyorum, bunun üzerine de uzun laflarız Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

D. Ç.

« Yanıtla #85 : Mayıs 30, 2016, 22:39:17 »
gekolar tüm cevapları için teşekkürler.
Ahmet beyin osmoz kelimesinden hoşlanmayacağını anlamıştım.
çünkü çoğu konu başlağında bahsediyor.
ersin bey, eski zamanlarda benim edindiğim bilgilere göre bezir yağını üsküpü ile sürerlermiş.
tek dez avantajı yangın..
sizin kullandığınız yağların dezavantajı nedir?
birde ahşaba yağ sürmek için nem % si ne olmalı
yağa doygunlağa ulaştığını nasıl anlarız?

çocukken babamın 8-9 mt yarım kamara ahşap sandalı vardı.
taaki lodos fırtınasında tonozdan kurtulup omurga yarana kadar.
daha sonra arkadaşlarının "tavsiyelerine" uyarak fiber kayığa döndü.
ben bile gençkken ahşabın oturaklılığı güvenirliliği anlamıştım. oturduğumuz yerlerin zımparası boyası verniği bana aitti Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
birde livarın boyası...

ne varki fiber kayığımızı sezon başı bir ters çevirir,zehirli sonra iç kısım boyaları derken  2 günde max. denize atardık.
ancak dalgalı havada kaçışırdık.

yanlış hatırlamıyorsam kaan beyin dediği gibi,
yaz sezonunda ailenle yakın ve kısa süreli takılacaksan fiber,
yada zamanın varsa uğraşarak streste atmak istiyorsan ahşap...

teknenin malzeme cinsi ve yaşına göre açık denizlere açılma konusu hararetli tartışmalarda atlanmış.
ufak olsada değinebilirseniz sevinirim.

*

T. İ.

« Yanıtla #86 : Mayıs 30, 2016, 22:40:36 »
Ahşap bir teknenın ömrü sonsuzdur ama sahibinin cüzdanı ve sabrının sınırları kadar sonsuzdur, bir dostum 14 m 1967 gulet almıştı 4-5 sene önce  tadilatı aşamasında göstermişti bana ''100.000 geçer usta bunun tadilatı demiştim.''  '' Dostum 100.000 den sonra alt alta toplamayı bıraktım bende. ama çok geçti''    demişti.   
Yanımdaki komşu tekne satıldığında benzer olaylar yaşadım çok güzel bir tirandil  Yunan yapımı sağlam görünümlü güçlü motorlu çok şirin bir tekne, 25.000 satıldığında bütün eşim dostum bize niye haber vermedin diye sitem ettiler , bu ilkbahar karaya çıktığında 25.000 tadilat masrafı duyan sitemkar dostlarımın hiç biri ortada yoktu. Sadece eski bir trekne elinde faturaları duran ustalar ve mahsun bir tekne sahibi görürsünüz hele birde acemiyse dadından yenmez...
*

E. B.

« Yanıtla #87 : Mayıs 30, 2016, 23:03:24 »
Kaan korsanım, Şimdi ben kendimden örnek vereyim. Benim eşim Marmara'yı sevmiyor . Geçtiğimiz yıl adaların arkası tertemizdi ama şu beyaz deniz anaları var malum. Görünce girmiyor korkuyor. Ben  giriyorum. Bu türün bir zararı yok. ancak Kadınlar korkuyorlar genelde.
Benim öyle iki ay liman liman gezecek kadar vaktim yok. Ancak gün içinde özellikle hafta içleri uygun zamanlarım oluyor. Hafta sonları ve öğleden sonra ve akşamları yoğun oluyor benim işimde.  Geçenlerde birsi soruyordu sen ne iş yapıyorsun da bu vakti buluyorsun diye.

Aslında çok çalışıyorum. Birden fazla iş ile uğraşıyoruz eşimle beraber. eskiden Ofis cadde tarafındaydı, Trafikte ciddi zaman kaybetmeye başlayınca ofisi evimin bulunduğu siteye taşıdım. Anadolu yakasında oturuyorum. Karşıda toplantı ya da görüşme olursa asla saat 14 dışında randevu vermem. Gidilmiyor zaten.

sonuçta taciriz işte . İşin çoğu telefon ile .. Yakın arkadaşlar bilirler, eşim olmasa yandı gülüm keten helva. O 'da iş koliktir. Biz ikimiz de İstanbul'u çok severiz. Gün içindeki boş zamanlarımızı çok iyi değerlendiririz.  İstanbul şartlarında büyük tekne tutmak bana göre gereksiz. Haftanın genelde 3 ya da 4 günü yelken yaparım. Yaz kış farketmez. Bana göre kötü hava yoktur kötü ekipman vardır.

eşi ile yelken yapanları takdir ediyorum. Ancak bana göre birçoğumuz kendini kandırıyor . Tekneyi büyütüyoruz çünkü eşimiz gelsin istiyoruz hikayeleri.. Birçok arkadaşım var koca koca tekneleri var eşler yine yok. Aslında kendi istiyor tekne büyüsün. Eş bahane.

Çoğumuzun eşleri yelkenciliği sevmiyor işte. Seven ve yapanları yine alkışlıyorum o ayrı. Kadınlar balık tutmaya neden gelmiyorlarsa yelkenli tekneye de onun için gelmiyorlar.  Onların sevdikleri de size sıkıcı geliyor zaten. Siz bir denesenize eşlerinizin hobilerine katılmayı mesela. ?

Küçük çocuğum merdivenden düşer diye dubleks dairede oturmayan tanıdıklarımız var bizim. Bak idda ediyorum bu ülkede sporcu bu yüzden yetişmiyor. Manyak bir anne korumacılığı var. Atlama  düşersin , Zıplama düşersin.. eee sonra hımbıl , obez bir sürü çocuk.. Bakın etrafınıza dolu böyleleri. Sonra gelsin aburcuburlar.

Neyse dağıttık konuyu. Redaktör yahu sen anlamıyormusun. ? Ben zaten senin dediğini diyorum. YOK zaten YOK.. yani hani istemiyorsun ya zaten.. İSTESEN DE YOK .. KALMADIII... TAZE BİTTTİİİİİ..

yapan da yok, isteyen de yok, hala ahşap tekneye laf ediyorsunuz.. Bana hayalci , melankolik , eskide yaşayan adam muamaelesi yapıyorsun. Ne diyelim.. Hele benim gibi Karşıyakalıyı adanalıya benzettin ya pes.
*

B. B.

« Yanıtla #88 : Mayıs 30, 2016, 23:06:20 »
Kardeşimsin dedim daha ne deyim?  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

E. B.

« Yanıtla #89 : Mayıs 30, 2016, 23:24:25 »
Ya manyakmısın sen de benim kardeşimsin şimdi bunun konu ile ne alakası var.. Ne güzel tartışıyoduk..  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Deniz Çalıkoğlu her nasılsa benim ahşap teknemi görmemiş , fotoğrafları istemiş özelden.. koyalım bir iki tane..