0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    M. A.

sintine pompası montajı
« : Ocak 17, 2010, 13:17:20 »
Merhaba arkadaşlar,
Benim teknenin motor bölümünde biriken suları atmak için bir Sintine pompası monte edeyim dedim. mevcut miçoza bir T aparatı ile 3 metre civarı bir hortum ile bağladım. hortum 80-90 cm yukarı çıkıyor birde deve boynu yaptım su geri dönmesin diye. Fakat ne yaptımsa pompa suyu basmıyor. pompa atwood marka 500lük bir otomatik pompa. hortum bağlantısını çıkarınca pompadan su geliyor ama hortumu takınca suyu miçozdan basamıyor pompa. sebebi ne olabilir bu konu ile ilgili tecrübesi olan varmı? acaba pompamı yetersiz geliyor. ama teknede 1 adet rule 360 1 adette rule 500 manuel pompa var bunlar sorunsuz basıyor. acaba hortumdamı bir sorun var yada ne olabilir? ben çözemedim bir türlü. en son çare 2000lik yada 3000 lik bir pompa alayım diyorum. bi yandanda pompaya verdiğim parayada acıyorum. Konu ile ilgili fikri ve bilgisi olan arkadaşların benimle paylaşmalarını rica ederim.

Selam ve Sevgilerimle


*

    C. G.

Ynt: sintine pompası montajı
« Yanıtla #1 : Ocak 17, 2010, 13:32:29 »
Murat Korsan tam olarak anlayamadım. Kusuruma bakmayın. Sintine suyunu T bağlantı ile miçoz çıkışına mı bağladınız?
Eğer öyle yaptınız ise denizin karinaya basıncından pompa suyu atamıyordur. Neden böyle bir şey yaptınız?
Atwood pompanın çıkış hortumunu güverteye, bordadan dışarıya vs verin.


*

    M. A.

Ynt: sintine pompası montajı
« Yanıtla #2 : Ocak 17, 2010, 13:42:18 »
Cem korsan,
teknenin motor dairesinde bir sintine pompası var ama su daha öne ve pompanın olmadığı yerde toplandığından ek bir pompa koyayım dedim. teknenin havuzluk suyunun gittiği hortuma hemen miçozdan 50 cm önde bir T koydum ve sintine pompasının hortumunu buna bağladım. fakat dediğim gibi bu şekilde basmadı malesef ama hortumu biraz daha aşağıda tutup miçozdan çıkardığımda basıyor az tazyiklede olsa. benim aklıma pompanın gücünün yetmemesi geliyor. fakat dediğim gibi teknede 500lük rule var o basıyor. bayağı kafayı yedirtti bana bu sabah :-) teknenin motor böümü mezar gibi içeriye zar zor girdim yattım öyle yaptım bağlantıları.
hortum motorun kenarından falan 2 kere dönüyor buda pompanın basmasını engelliyor olabilir.
biraz daha uğraşıcam olmazsa büyük boy bir pompa ile denemeyi düşünüyorum.


*

    M. A.

Ynt: sintine pompası montajı
« Yanıtla #3 : Ocak 17, 2010, 13:43:26 »
Cem korsan yalnız benim miçoz dediğim delik denizden 20cm yüksekte.


*

    M. A.

Ynt: sintine pompası montajı
« Yanıtla #4 : Ocak 17, 2010, 13:44:20 »
galiba yanlış söyledim ben miçozla teknenin bordasındaki deliği kastettim aslında :-)

*

    O. B.

Ynt: sintine pompası montajı
« Yanıtla #5 : Ocak 17, 2010, 14:16:54 »
Pompa karekteristiklerinden pompanın basıncını bulmalısın. Pompa basıncı sana pompanın ne kadar yüksekliğe su basacağını söyler.
500 dediğin rakkam debisini veriyordur basıncını değil.
« Son Düzenleme: Ocak 17, 2010, 14:17:29 Gönderen: Orhan Barut »
*

    M. A.

Ynt: sintine pompası montajı
« Yanıtla #6 : Ocak 17, 2010, 14:21:58 »
Orhan korsan bu pompanın bir kullanım kılavuzu falan olmadığından bu bilgi yok bende.
fakat hortumu fazla dolandırmadan kısa bir şekilde alçak bir yerden çıkış verilince basıyor suyu.
benim kafamı karıştıran teknedeki rule marka pompaların takır takır basması. hortummu uzun yada pompamı yetersiz tam olarak karar veremedim.
*

    M. A.

Ynt: sintine pompası montajı
« Yanıtla #7 : Ocak 17, 2010, 14:24:07 »
marintekin web sayfasında 2.4 metre diyor. ben 1 metreden az yükseklikte basamıyorum. ama hortum 2.5 metre falan 2 kere dönüyor köşelerden ve T ile hortum bordadaki çıkışa bağlı.
*

    O. B.

Ynt: sintine pompası montajı
« Yanıtla #8 : Ocak 17, 2010, 14:35:32 »
2.4 metre pompanın çıkış ağzındaki basınçtır. Hortumun her bir santimetresi basınç kaybıdır ayrıca dönüşler ve özellikle keskin dönüşler daha fazla basınç kaybı yaratır. Görünen o ki hortumda bir tıkanıklık veya pompa ağzında tıkanmaya sebep olacak bir kirlilik yoksa pompanızın basıncı yetmiyor.
80-90 cm yukarı çıkıyor dediğiniz deve boynu yüksekliğidir umarım. Değilse deve boynu yüksekliğini pompa basma yüksekliği olarak alıp diğer dirençleri ona eklemeniz lazım.

*

    C. G.

Ynt: sintine pompası montajı
« Yanıtla #9 : Ocak 17, 2010, 16:59:03 »
Miçoz deyince....... Yanlış tanımlama ..... Orhan'a katılıyorum. Pompa basıncı yetersiz olabilir.
*

    C. D.

Ynt: sintine pompası montajı
« Yanıtla #10 : Ocak 17, 2010, 23:12:36 »
Deve(antisifon)  boynunda bir problem olmasın üfleyerek test ettiniz mi ?
*

    H. Z.

Ynt: sintine pompası montajı
« Yanıtla #11 : Ocak 18, 2010, 02:21:10 »
Murat korsan, benim Atwood 500 duş tahliyesindeki 90 cm yüksekliğe basamamıştı. Forumda Duş Tahliye sorunu konusunda bahsetmiştim. 1.000 G/PH ile değiştirdim sorun çözüldü. Muhtemelen pompanın gücü yetmiyor.
*

    M. A.

Ynt: sintine pompası montajı
« Yanıtla #12 : Ocak 18, 2010, 10:26:18 »
Evet Hakan korsan banada öyle geliyor. Bende artık pompanın gücünün yetmediğine emin oldum. Pompayı değiştirmek çözüm olabilir fakat pompanın sağı solu çizildi ufak tefek monte ederken. Ayıp olur aldığım yere değiştirmesini istersem. Adamda satamaz zaten.
Olmazsa alıcaz bir pompa daha. Fakat şu noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum. atwood 500ün hemen arkasında 1 adet 360lık rule var hortumun izlediği yol hemen hemen aynı ama rule takır takır basıyor atwood basmıyor bu sebeple tam teşhis koyamadım bir türlü.
500lük diyor ama herhalde arabalar gibi tork farkı falan var bu pompalarda galiba, bilseydim 1100lük alırdım baştan.
*

    U. U.

Ynt: sintine pompası montajı
« Yanıtla #13 : Ocak 18, 2010, 10:47:02 »
Murat korsanım  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap ,
Sorumu mazur gör ama motorun altına su nereden geliyor  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap .
Benim teknede model itibarı ile tuzlu su pompası da, şaft girişi de salamastralı ve buralardan damla damla da olsa su geliyor ve her çıkışta, 1-2 çay bardağı su, motor altında birikiyor  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap .
Biz de her seferinde bunu sünger veya kağıt havlu ile silip atıyoruz. Salamastra yatakları gresli olduğundan bu su denize atılacak bir su değil  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap .
Bu sene tekneyi karaya aldığımda her iki yatağı da su sızdırmaz şekilde yaptıracağım. Biraz masraf olacak ama yeni model teknelerde olduğu gibi sintine sudan ari bir hal alacak  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap .
Haddim olmayarak,size de bu şekil bir çözüm uyarsa,tercih edin derim  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap .
*

    M. A.

Ynt: sintine pompası montajı
« Yanıtla #14 : Ocak 18, 2010, 10:54:24 »
Utku korsanım, Benim teknem ahşap havuzlukta motor kapağının etrafında ve havuzluğun köşelerinde giderler var ama bazen bunlar tıkanıyor ayrıca tiklerin kenarlarındanda havuzluğun altına motor bölümüne su iniyor. Bu su eğer 3 gün sağanak şeklinde yağarsa teknenin havuzluğunun üzerinde tente olmasına rağmen teknenin sintinesini dolduruyor. motor bölününde bir sintine pompası var ama buda suyun ancak bir kısmını alıyor teknedeki eğim pompanın tersi istikametinde olduğundan pompa olmayan yere birikiyor su. bunu el pompası ile basıyorum ben normalde ama böylede zor oluyor. birde tekneye kış günü 1 hafta 10 gün gitmezsem sorun yaratabiliyor. ama tekneye şafttan falan su girişi yok.