0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    C. P.

bilge pump tahliye borusu problemi
« : Ocak 15, 2022, 19:15:31 »
Merhaba Arkadaşlar

Bugün fark ettim  bilgenin tahliye borusu 3-4 metre civarı sonra tıkanmış. Klavuz kablo ile ölçe bildim. Tahliye etmeye çalıştığı su oraya kadar geliyor ama tıkanıklığı açamıyor. Boruyu değiştirmek uzun bir iş baya yeri sökmek gerekecek. Daha önce başına gelen var mı? Basınçlı su  veya başka öneriniz olabilir mi ?

Şimdiden tşk.


*

    Ö. Ö.

Ynt: bilge pump tahliye borusu problemi
« Yanıtla #1 : Ocak 15, 2022, 19:44:17 »
Aklıma gelen çözümler;
- Ters yönden tel/kılavuz sokmak
- Ters yönden basınçlı hava vermek
- Ters yönden basınçlı su vermek
- Düz yönde basınçlı su vermek

Basınçtan kastım su için şebeke suyu, hava için bisiklet pompası basıncıdır.


*

    A. Ç.

Ynt: bilge pump tahliye borusu problemi
« Yanıtla #2 : Ocak 15, 2022, 19:59:41 »
Hortumun tıkanan yerini dıştan belirleyip, bir deve boynu yaratarak tıkalı yerin suyu tutmasını sağladıktan sonra lavabo aç her iki taraftan da hortum içine akıtılabilir, bir süre bekletilir ve sonra bir taraftan su basılarak temizlenmeye çalışılır. Az da olsa bir kanal oluştuktan sonra işlem tekrarlanır. Olmaması için sintinenin her zaman temiz tutulması en iyi fikirdir ayrıca sintine pompasının emiş yaptığı yer bir filtre (sinek teli gibi) ile çevrilerek sintine aşırı kirlenmedikçe tıkanmaları önler.   


*

    O. G.

Ynt: bilge pump tahliye borusu problemi
« Yanıtla #3 : Ocak 15, 2022, 20:03:44 »
1- Sintine pompanızı hortumundan ayırın.
Tıkanmış hortumun içine teknenizde bulunduğunu umduğum su hortumunu yürütün.
Taa ki, ucu bordadan çıkana kadar. 
(Hortumunuz çok yumuşaksa ve içeri iterken zorlanıyorsanız, hafif hafif kıvırarak ileri doğru beslerseniz, ilerleyecektir.)
2- Hortumunuzun niye tıkandığını bulun.
3- Acil durumda olsaydınız, ne olurdu, kahvenizi içerken düşünün.

Kolay gelsin.


*

    C. P.

Ynt: bilge pump tahliye borusu problemi
« Yanıtla #4 : Ocak 16, 2022, 18:21:39 »
Herkese yorumları için tşk,
Bu gün sorunu çözdüm. Ahmet hocamın tavsiyesinden önce sıcak su ile bir sintineden basınca açıldı. Olmasaydı lavabo açı hazırlamıştım. Basınçlı suyu bilemedim genelde etkisi 1-2 metre oluyor ama hava işe yarayabilirdi sanırım .

Onur kaptanımın acil durum sorusu için , manuel sintine pompası var, bilge pump acil durumda o hatta çekilebilir.
ama sanırım teknede bir 4-5m hortum ve ek bir bilge pump bulundurmakta fayda var. Gerekir ise hızlıca manuel devreye alınabilir veya mevcut pompaya ikinci bir destek olabilir. Hortum her yerde ihtiyaç olabileceği için tutmakta fayda var gibi.

*

    A. Ç.

Ynt: bilge pump tahliye borusu problemi
« Yanıtla #5 : Ocak 16, 2022, 18:28:31 »
Sintine pompaları bir küçük diğeri sintineye ancak sığacak kadar büyük olmalıdır. Küçük olan otomatik şamandıralı olmalı sintinede sürekşi küçük kaçaklardan birikecek suyu tahliye etmelidir. Büyük sintine pompası anahtarlı veya şamandıralı olabilir ama şamandıra küçüğün devreye girdiği seviyeden yukarıda olmalıdır. Seyyar pompalar için kuracak zaman bulamayabilirsiniz bunu sebebi suyun çok hızlı dolmasından daha çok malzemeyi bir araya getirmek için ve bağlantıları yapmak için geçen süredir. Bu süreyi test etseniz bile acl durumda çok daha uzun olacağı kesindir. Büyük pompanın emişi de sinmtinenin dibinde olmak zorunda değldir, küçük pompanın bastığı seviyenin hemen üstünde olabilir, böylece su ile teması olmayacağından pompa arıası olasılığı azalır.