0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    N. E.

Kurban Bayramında Beslenme
« : Eylül 09, 2016, 20:44:59 »
Merhaba sevgili korsanlar şimdiden hayırlı bayramlar diliyorum.
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
KURBAN BAYRAMINDA BESLENMENİZE DİKKAT!
4 gün süren kurban bayramı süresince hayvansal kaynaklı protein tüketim miktarı ister istemez artmaktadır. Bu durum özellikle kalp damar hastaları börek rahatsızlığı olan bireyleri, şeker, kollesterol sorunu olanları rahatsız edecektir. Bir de şeker baklava tüketimi tüketimi yanına eklenince elbette sorunlar artacak ve rahatsızlıklar büyüyecektir. Et ve tatlı tüketimi hakkında bilmemiz gerekenleri şöyle bir gözden geçirelim. Sağlığımıza dikkat edelim yine kurban bayramında da bir öğün et yiyelim diğer öğün sebze yiyelim salata tüketimini artıralım. Eğer iki öğün et yiyeceksek etli sebze tüketmeyi tercih edelim. Pirinç genellikle sebze, meyve, yağsız et ve fasulye gibi sağlıklı besinlerle yendiği için, sağlıklı, dengeli bir beslenme düzeni sağlamaya yardımcı olabilir. Pirinç yiyen çocuklar ve yetişkinlerin folat ve diğer B vitaminleri, potasyum, lif ve A vitamini gibi çeşitli önemli besin maddelerini daha yüksek miktarda içeren bir beslenme düzeni olmaktadır. Ayrıca beslenme düzenine pirinci dahil edenler daha az toplam yağ, doymuş yağ ve ilave şeker alırken, daha fazla başta fasulye olmak üzere bakliyat ürünleri ve meyve yiyor.
Esmer  pirinç yiyen kişilerin beslenme düzenlerindeki ilave şeker miktarını dört çay kaşığı (16 gram) kadar azalttığını ve doymuş katı yağ oranını yedi gram düşürdüğünü yapılan araştırmalar göstermektedir.
•   Etler vücudumuzun yapı taşı olan proteinlerin en önemli kaynağıdır. İyi kalite proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller (özellikle demir, çinko, fosfor, magnezyum) ve vitaminleri (özellikle B12, B6, B1 ve A vitamini ) de içerirler, ancak C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir.
•   Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntemdir.
•   Kurban Bayramında özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı vb. sağlık problemi olan bireyler ve yaşlılar beslenmelerine dikkat etmelidirler. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyonu olan bireyler kurban bayramında, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli, aşırıya kaçmamalıdırlar.
•   Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır, Bu nedenle özellikle mide barsak hastalığı olan bireyler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidirler.
•   Etler haşlama, ızgara, buğulama yöntemi ile pişirilmeli asla kızartılmamalıdır. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir.
•   Et ile yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır.
•   Etler ızgarada pişirilirken etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Yüksek ateş yüzeydeki proteinlerin birdenbire katılaşarak, ısının etin iç kısmına ulaşmasını engeller. Etlerin iç sıcaklığı en az 75 ºC olmalıdır.
•   Çok yüksek ısı dış yüzeyin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır.Birçok çiğ gıdadan hastalıklara neden olabilen organizmalar bulaşabilir. İyi pişirme bu tür organizmaları öldürebilir. Gıdaların her tarafının sıcaklığının en az70 derecede olması gerekir. Uzun süre bekletilmeleri  mikropların çoğalma riskini artırır, güvenli olması açısından pişirilmiş gıdalar soğumadan tüketilmeli.
•   Etlerin haşlanarak pişirilmesi sağlıklı olmasının yanı sıra, ette olması muhtemel parazitlerin insana geçmesini de büyük ölçüde engeller. Barsak parazitlerinin yanında hayvan hastalıklarının insana geçmesi gibi istenmeyen sonuçların oluşmaması için veteriner kontrolünden geçmiş hayvan etleri tüketilmeli, kurbanlık hayvanların güvenilir yerlerden ve kişilerden satın alınmasına dikkat edilmelidir.
•   Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözdürülmesi bazı mikroorganizmalar için üreme yeri oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit edebilir. Bu nedenle buzlukta saklanan etler buzluktan çıkartılınca yemek içinde tamamen kullanılacak şekilde parçalara ayrılarak buzluğa konulmalı, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.


*

    A. Ü.

Ynt: Kurban Bayramında Beslenme
« Yanıtla #1 : Eylül 09, 2016, 20:48:00 »
Nesrin korsan Teşekkürler..


*

    B. B.

Ynt: Kurban Bayramında Beslenme
« Yanıtla #2 : Eylül 10, 2016, 00:09:42 »
E eğer böyleyse ben kiremitte tereyağ ve pul biberle soslanarak yüksek ateşte pişirilmiş yanak yiyemeyeceğim demektir ki, bu fena! I ıh, kafama yatmadı, Serdar abiye bir sormam lazım.

Şaka diyorum tabii. Yani Serdar abiye sorma meselesini. O şaka. Ben durmam, yerim. Fakat yine de teşekkürler. Ben de dediklerinize inanıyorum.
« Son Düzenleme: Eylül 10, 2016, 00:10:08 Gönderen: Bülent Büyükdağ »


*

    H. E.

Ynt: Kurban Bayramında Beslenme
« Yanıtla #3 : Eylül 10, 2016, 08:13:58 »
Bu tavsiyeler normal insanlar için. Adanalılara laf eden mi var?


*

    E. B.

Ynt: Kurban Bayramında Beslenme
« Yanıtla #4 : Eylül 10, 2016, 12:25:19 »
Doktor ayağımıza geldi.. Faydalanmıyoruz..

efendim..Şimdi bu başımızın belası kilolardan nasıl kurtulacağız.. ? Bunu şu anlamda soruyorum.

Kilo , bırakın sağlık açısından zararları, hayata bakış açımızı bozuyor. Kilodan kurtulmak yerine bununla yaşamaya alıştı herkes. Üstelik yaşam standartları da bu fazla kilolara göre şekillenmeye başladı.

60 lık adamlar dede görüntüsüne girdiler. Nedir bu işin formülü..Nasıl yapıcaz da yapıcaz.. ? Bir giriş yapsak.. Mesela karatay dan başlayalım.. Haklı mı bu kadın.. ?

*

    S. Ç.

Ynt: Kurban Bayramında Beslenme
« Yanıtla #5 : Eylül 10, 2016, 12:33:25 »
Tek özlediğim,çocukluğumda kahvaltıya gelen tereyağda kavrulmuş kuyruk yağı kıtırığı..Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    H. E.

Ynt: Kurban Bayramında Beslenme
« Yanıtla #6 : Eylül 10, 2016, 12:35:59 »
Binleeerce yıl önce, mağaralarda falan yaşarken, kullandığımız vücut denen makine ne ise, şu anda yine aynı.
O makine yakıtını çevredeki gıdalardan sağlıyor, topluyor, avlıyor, yürüyor, sistem de şekere çevirip kullanıyordu.
Elma yemek için mağaradan çıkıp ağaca yürüyüp, koparman gerekiyordu mesela. Su içmek için dereye gidiyordun. Et için ne yapman gerektiğini hesapla.

Ne zaman ki tarımı keşfettik, şeker elde ettik, yemek için hayvan besler olduk ve Adana Kebabı yarattık, o zaman bittik.

O zamanlardaki beslenme rejimine ve hareket oranına YAKIN yaşatabilirsek, makine sağlıklı olabilir.

Not: Adana Kebap kalsın!
*

    Ö. Ö.

Ynt: Kurban Bayramında Beslenme
« Yanıtla #7 : Eylül 10, 2016, 12:41:21 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Ne zaman ki tarımı keşfettik, şeker elde ettik, yemek için hayvan besler olduk ve Adana Kebabı yarattık, o zaman bittik.
Aşağıdaki kitapda (Yuval Noah Harari - SAPIENS) da aynen öyle diyor;
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
(ama adana kebaptan bahsedilmemiş.. o konu ayrı kitap olacakmış..)
« Son Düzenleme: Eylül 10, 2016, 12:41:34 Gönderen: Özgür Ökten »
*

    C. D.

Ynt: Kurban Bayramında Beslenme
« Yanıtla #8 : Eylül 10, 2016, 15:26:37 »
Avcı - toplayıcı toplumdan, tarım toplumuna geçildiğinde sanıldı ki ;
Daha az zaman harcanacak yiyecek bulmak için.
Bilakis daha fazla çalışma ve hareket azlığı nedeniyle daha tombul daha sağlıksız vücutlar ortaya çıktı.

Bu durumun getirdiği sağlık sorunlarına girmiyorum bile.

Et iyidir, emme velakin kasaptan marketten alınanı değil.
Kilometrelerce yol tepip, dağ bayır tırmanıp, şansın varsa bir teke-geyik-karaca-domuz vurarak beslenme şeklinde olanı.

Avcılık hakkında atıp tutan olursa döverim alimallah.
Toprağı balkonda ki saksıdan tanımış dostlara uyarı!

Lüp lüp ızgara - şiş - kavurma - kebabları götürdükten sonra,
-Ay yazıkkk ne kadar ilkel bir şey bu avcılık demeyin sakın.
*

    N. E.

Ynt: Kurban Bayramında Beslenme
« Yanıtla #9 : Eylül 10, 2016, 20:22:15 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Nesrin korsan Teşekkürler..
ben teşekkür ederim Ali korsanım:)
*

    N. E.

Ynt: Kurban Bayramında Beslenme
« Yanıtla #10 : Eylül 10, 2016, 20:24:58 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
E eğer böyleyse ben kiremitte tereyağ ve pul biberle soslanarak yüksek ateşte pişirilmiş yanak yiyemeyeceğim demektir ki, bu fena! I ıh, kafama yatmadı, Serdar abiye bir sormam lazım.

Şaka diyorum tabii. Yani Serdar abiye sorma meselesini. O şaka. Ben durmam, yerim. Fakat yine de teşekkürler. Ben de dediklerinize inanıyorum.
İnanmanıza sevindim Bülent korsan. Teşekkür ederim.
*

    N. E.

Ynt: Kurban Bayramında Beslenme
« Yanıtla #11 : Eylül 10, 2016, 20:38:20 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Doktor ayağımıza geldi.. Faydalanmıyoruz..

efendim..Şimdi bu başımızın belası kilolardan nasıl kurtulacağız.. ? Bunu şu anlamda soruyorum.

Kilo , bırakın sağlık açısından zararları, hayata bakış açımızı bozuyor. Kilodan kurtulmak yerine bununla yaşamaya alıştı herkes. Üstelik yaşam standartları da bu fazla kilolara göre şekillenmeye başladı.

60 lık adamlar dede görüntüsüne girdiler. Nedir bu işin formülü..Nasıl yapıcaz da yapıcaz.. ? Bir giriş yapsak.. Mesela karatay dan başlayalım.. Haklı mı bu kadın.. ?
Merhaba Ersin korsan. Öncelikle kilo verme için öneriler ve program kişiye özeldir. Her bireyin alışkanlıkları, sosyal hayatı, aktivitesi, besin ve öğün tercihleri, sağlık durumu farklıdır. Buna boy, cinsiyet , o andaki kilo durumu ve vücut analiz sonuçları da eklenerek  değerlendirilip öneriler bu doğrultuda kişiselleştirilir. Bu nedenle ben şimdi nasıl beslenmeliyim veya nasıl zayıflayabilirim sorusuna  doğru tek bir cevap yok. bu özellikler doğrultusunda protein ağırlıklı beslenmek, dengeli beslenmek veya karbonhidrat ağırlıklı beslenmek doğru tercih olabilir veya uzak durulması gerekebilir.
*

    N. E.

Ynt: Kurban Bayramında Beslenme
« Yanıtla #12 : Eylül 10, 2016, 20:46:49 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Binleeerce yıl önce, mağaralarda falan yaşarken, kullandığımız vücut denen makine ne ise, şu anda yine aynı.
O makine yakıtını çevredeki gıdalardan sağlıyor, topluyor, avlıyor, yürüyor, sistem de şekere çevirip kullanıyordu.
Elma yemek için mağaradan çıkıp ağaca yürüyüp, koparman gerekiyordu mesela. Su içmek için dereye gidiyordun. Et için ne yapman gerektiğini hesapla.

Ne zaman ki tarımı keşfettik, şeker elde ettik, yemek için hayvan besler olduk ve Adana Kebabı yarattık, o zaman bittik.

O zamanlardaki beslenme rejimine ve hareket oranına YAKIN yaşatabilirsek, makine sağlıklı olabilir.

Not: Adana Kebap kalsın!
Evet haklısınız Hakan korsan. Hareketsiz, elektronik bir topluma dönüştük. Ancak şu anda bir çok alternatifimiz var. Her bireyin kendisine ait beslenme programını uygulaması sağlığı, yaşam konforunu artırabilmekte. Mağarada yaşarken yaşam ömrü 30 yılı geçemezken şimdi 100 yılı geçtik ve bilim adamları ölümsüzlük sırrını peşinde. Sadece imkanları lehine çevirmek düşüyor bize.
*

    N. E.

Ynt: Kurban Bayramında Beslenme
« Yanıtla #13 : Eylül 10, 2016, 20:53:24 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Tek özlediğim,çocukluğumda kahvaltıya gelen tereyağda kavrulmuş kuyruk yağı kıtırığı..Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Çocukluğumuzdan özlediğimiz tek şey bu olsa keşke Serdar korsan:))
*

    N. E.

Ynt: Kurban Bayramında Beslenme
« Yanıtla #14 : Eylül 10, 2016, 20:59:33 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Nesrin korsan Teşekkürler..
Ben teşekkür ederim Ali korsanım:)