0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    M. Ç.

Yasa Teklifi - İndirim mi, Bindirim mi?
« : Mayıs 28, 2008, 09:41:59 »
turksail.com haberini okumak için Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.

MTV muafiyeti getirirken, 5m üstü tekneye (9m'ye kadar) yıllık 200YTL"cik" harç da ekleyivermişler satır arasına. Oysa benim 6m Ada'mda 5 beygir motor vardı ve (9,9'a kadar) vergiden muaftı.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

« Son Düzenleme: Mayıs 28, 2008, 21:06:32 Gönderen: Mehmet Çömlekçi »


*

    A. E.

Ynt: Yasa Teklifi - İndirim mi, Bindirim mi?
« Yanıtla #1 : Mayıs 28, 2008, 10:59:14 »
Valla keske ciksa bu yasa. Ben <9m teknesi olan kimsenin bu 200 lirayi veremeyecegini sanmiyorum. Kaldi ki bayragini tasimaktan UTANDIGIM bir ulkeye bundan daha fazlasini veriyorum her yil.

AtesK (Gogsunu gere gere kendi bayragini tasimak icin ne gerekirse yapmaya hazir korsan)


*

    H. Z.

’Vergi almayalım, yatlara Türk bayrağı çekin’
« Yanıtla #2 : Mayıs 28, 2008, 11:33:29 »
 
Sabah
Lüks yat ve teknelere vergi affı geliyor
AK Parti, başka ülkelere kayıtlı lüks yatlar başta olmak üzere deniz taşıtlarına 'af' getirmeye hazırlanıyor. AK Parti milletvekili Mehmet Domaç'ın hazırlayarak Meclis Başkanlığı'na sunduğu teklif yasalaştığında, başka ülke bayrağını taşıyan deniz araçları, Türk bayrağına döndüğünde vergi alınmamasını, yat, kotra ve her türlü motorlu teknelerin motorlu taşıtlar vergisinden muaf olmasını ve sadece harç ödemesini düzenliyor. Teklifin gerekçesinde, Türk gemi sicillerine kayıtlı olmayan 60 bine yakın olduğu belirtildi.

Hürriyet
’Vergi almayalım, yatlara Türk bayrağı çekin’ planı    
 
 
Nuray BABACAN / ANKARA
 
Yüksek vergiler nedeniyle yatına, deniz aracına yabancı bayrak çekenlere "Türk bayrağı kolaylığı" gündeme geldi.

AKP Milletvekili Mehmet Domaç’ın hazırladığı yasa teklifine göre, Türk bayrağına geçen yabancı bayraklı yatlardan vergi alınmayacak. Her yıl vize karşılığı harç ödenecek.

AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, Maliye uzmanlarıyla görüşerek hazırladığı bir teklifi TBMM Başkanlığı’na verdi. Teklif, tüm gemi, deniz ve iç su araçların kayıt altına alınmasını öngörüyor. Böylece vergi yükü nedeniyle yabancı bayrak çekmiş özel teknelerin Türk bayrağına dönmesi sağlanacak. Kayıt yaptırarak, Türk sistemine giren teknelerden hiçbir vergi, resim ve harç alınmayacak. Ancak her yıl vize karşılığı harç ödeyecekler. Domaç’ın hazırladığı yasa teklifine göre, Türkiye’deki vergiler nedeniyle başka ülkelerin bayraklarını çeken deniz araçlarına vergi istisnası geliyor. Teklif ile deniz araçlarından alınan KDV ile ÖTV dahil ithal işlemlerinde alınan tüm vergi, resim ve harçlar kaldırılıyor. Özel amaçlı kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu tekneler motorlu taşıtlar vergisinden muaf tutuluyor.

Bağlama kütükleri

Teklife göre, Denizcilik Müsteşarlığı’nın taşra teşkilatını oluşturan liman başkanlıklarının ve iç sularda ise yetkili belediye başkanlıklarının bünyesinde "bağlama kütükleri" oluşturulacak. Deniz araçlarının bağlama kütüklerine kayıt yapması zorunlu olacak. Bağlama kütüklerine kayıt edilen gemi, deniz ve iç su araçlarına ruhsatname düzenlenmesi ve her yıl vize verilmesi gerekecek. Bu ruhsat ve vize işleminden harç alınacak.

Vergi yerine harç

Buna göre, bu belgeleri bulunmayan deniz araçlarının sefere çıkmasına izin verilmeyecek. Teklife göre 5 metreden 9 metreye kadar olan deniz araçlarından 200, 9 metreden 12 metreye kadar olanlardan 400, 12 metre ile 20 metreye kadar olanlardan 800, 20 metreden 30 metreye kadar olanlardan 1600 ve 30 metreden büyük olanlardan 3 bin 200 YTL harç alınacak.

2009 sonuna kadar süre

Teklife göre 1 Ocak 2008 tarihinden önce bir Türk vatandaşına ait olan yabancı bayraklı deniz aracı, 31 Aralık 2009 tarihine kadar talepte bulunulması halinde bağlama kütüklerine kaydedilecek. Bunların ithal işlemlerinde ithal izni aranmayacağı gibi, bağlama sicili kaydının ibraz edilmesi şartıyla gümrük mevzuatıyla belirlenmiş vergi, resim ve harçları da alınmayacak.

Tekne fiyatının yüzde 25’i kadar vergi var

Mehmet Domaç, vergi yükü nedeniyle deniz araçlarının yabancı bayrak çekmelerinin uzun zamandır Türkiye’de sorun olduğunu anımsattı. Domaç, marina ve limanlarda çok sayıda ABD, Panama ve Malta bayraklı tekne bulunduğunu belirtti.

Domaç, "Türkiye’deki motorlu taşıtlar vergisi, tekne fiyatının yüzde 25’ine ulaşıyor. Vergi vermemek için yabancı bayrak takmak tekne sahiplerinin işine geliyor. Çünkü yabancı bayraklı tekneler bin dolar verip kaydoluyor, sonra da vergi vermeden Türkiye’nin sahillerinde dolaşıyorlar. Tekne ve yatların yüzde 80’i yabancı bayrakla dolaşıyor. Türkiye, ciddi vergi kaybediyor" dedi.

Domaç, "Teklifle, Türkiye’deki tekneleri kayıt içine alacağız. MTV yerine harç alınacak" diye konuştu.

Türklerin yabancı bayraklı 60 bin yat ve deniz aracı var

AKP Milletvekili Mehmet Domaç’ın hazırladığı yasa teklifinin gerekçesinde, Türk gemi sicillerinden birine kayıtlı olmayan çok sayıda gemi, deniz ve iç su aracı bulunduğu belirtilerek şöyle denildi: "Bu rakamın 60 bin’e yakın olduğu tahmin edilmektedir. Kayıtsız deniz aracı bulunması, bunların teknik yönden denetimi ile asayiş yönünden kontrolünün imkansız hale gelmesi, denizde can, mal ve çevre korunmasına ilişkin mevzuatın uygulanamaması sonucuna neden olmaktadır. Kaydı bulunmayan deniz araçlarının kayıt altına alınarak uluslararası standartlarda denetim yapılabilmesi, amaçlanmaktadır


Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


« Son Düzenleme: Mayıs 28, 2008, 12:13:45 Gönderen: Hakan Zorlu »


*

    A. E.

Ynt: ’Vergi almayalım, yatlara Türk bayrağı çekin’
« Yanıtla #3 : Mayıs 28, 2008, 14:03:23 »
Diger topic'de de beyan ettigim gibi, boyle bir uygulamayi dort gozle bekliyorum. Lakin bu uygulama yapilirken de zamaninda Turk bayragi takabilmek icin essek yukuyle vergi odemis insanlarin da hakkini yememek lazim. 3 gun once tekne alan ve %25 vergi odeyen adamin gunahi ne ? Bu durum kamu vicdanini yaralamaz mi ? Nasil ki ben tum vergilerimi, telefon vs vs paralarimi zamaninda oderken, 3 yil 5 yil vergisini odemeyen adama "af" ciktiginda kiziyorsam, vergisini odeyerek Turk bayragi takan adam da kizacaktir. Son derece de haklidir.
Umarim bu isi kimsenin vicdanini yaralamayacak sekilde yapmanin bir yolunu bulurlar.


*

    C. C.

Ynt: Yasa Teklifi - İndirim mi, Bindirim mi?
« Yanıtla #4 : Mayıs 28, 2008, 22:40:34 »
Sabahtan beri TBMM'nin websitesinde gelen kanun teklifleri bölümüne bakıyorum teklifin tam metnini okuyabilmek için. Böyle bir kanun teklifi gözükmüyor. Umarım web sitesi güncellenmemiştir de ondan yoktur. Bugüne kadar böyle haberler çok çıktı ama bir sonuç çıkarmadı. İnşallah bu da öyle olmaz...