0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

H. V.

ADB Belgesine seyir işlenebiliyor mu?
« : Nisan 13, 2018, 10:52:09 »
Merhaba GeKo'lar,
Önümüzdeki ay uzun bir yolculukla Fransa civarında bir tekne getireceğim. 1 kaptan ve 1 gemi adamıyla birlikte 3 kişiyiz. Tekne hususi kullanımda olacak bir tekne. (catamaran lagoon 620)
Benim ADB belgem mevcut.
Bu yolculuk esnasında girecek olduğum limanlarda seyir noktalarını ADB belgeme işletebilir miyim.
Eğer işletebiliyorsam daha sonrasında kendim için ticari amaçlı kullanabilir miyim?
Mevzuat hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlardan yardım rica ederim.
*

Ö. Ö.

Ynt: ADB Belgesine seyir işlenebiliyor mu?
« Yanıtla #1 : Nisan 13, 2018, 14:27:01 »
Adb belgenizin bu transferde hiçbir geçerliliği yok.
Transitloga pasaportunuzla yolcu/yatçı olarak kaydolacaksınız.

Belgeniz sadece Türkiyede ÖZEL (veya sözleşme ile kiracısı olduğunuz ticari) teknelerde geçerli.

Herhangi bir mil kaydı vb yapamaz, bu belge ile yaptığınız seyirlerden ticari gemiadamı olurken faydalanamazsınız.

öZgür (tapatalk)

*

M. A.

« Yanıtla #2 : Nisan 13, 2018, 16:33:20 »
Özgür Kaptanım,
Kendi Teknesi ise, transitlogda kaptan/donatan diye yazmayacak mı? (tekne özel ticari de değil)

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #3 : Nisan 13, 2018, 20:51:35 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Özgür Kaptanım,
Kendi Teknesi ise, transitlogda kaptan/donatan diye yazmayacak mı? (tekne özel ticari de değil)
Fransada bizim adb kabul edilmediğinden teknenin çıkışı için kaptan olarak yazılamaz.
Türkiyeye geldiğinde ancak giriş transitlogunda kaptan değişikliği yapılarak kaydedilir.
*

K. K.

« Yanıtla #4 : Nisan 16, 2018, 15:14:25 »
Özgür Korsan merhaba,

Daha önce benzer konuları çok okudum ama hiç denk gelmedim ya da hatırlayamadım. Yunanistan'da, Hırvatistan'da vs. ADB geçmediği için başka bir belge isterler mi acaba? Yani kendi teknemizle gezerken bir şeyler sorarlar mı gibi.

Benim anladığım Fransa'da sorun oluyor mesela. Ama diğer ülkelerde olmayabilir gibi geldi?

*

H. V.

« Yanıtla #5 : Nisan 17, 2018, 11:15:43 »
Teşekkürler özgür kaptanım.
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #6 : Nisan 17, 2018, 13:34:17 »

Özgür Korsan merhaba,

Daha önce benzer konuları çok okudum ama hiç denk gelmedim ya da hatırlayamadım. Yunanistan'da, Hırvatistan'da vs. ADB geçmediği için başka bir belge isterler mi acaba? Yani kendi teknemizle gezerken bir şeyler sorarlar mı gibi.

Benim anladığım Fransa'da sorun oluyor mesela. Ama diğer ülkelerde olmayabilir gibi geldi?
Türkiye'den kendi (veya kiraladığınız) teknenizle ve ADB ile çıkış yaparsanız sorun yok, her yere gidebilirsiniz.

O ülkelerden çıkış yapmak için tanıdıkları bir belge (Avrupa için ICC denkliği) gerek.

Bizim ADB yi tanıyan herhangi bir ülke yok ne yazık ki.

öZgür (tapatalk)

*

H. V.

« Yanıtla #7 : Nisan 17, 2018, 15:10:51 »
Özgür Kaptan'ım kıyı kaptanı yada gemi adamı belgesi almanın en kolay olanı ve çabuk olanı hangisidir bilginiz var mı?
Emeklilik yaklaşıyor, kendimiz için birşeyler yapalım artık.
Çok teşekkür ederim.
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #8 : Nisan 17, 2018, 16:40:07 »
Özgür Kaptan'ım kıyı kaptanı yada gemi adamı belgesi almanın en kolay olanı ve çabuk olanı hangisidir bilginiz var mı?
Emeklilik yaklaşıyor, kendimiz için birşeyler yapalım artık.
Çok teşekkür ederim.
Kıyı kaptanı diye birşey yok artık, GEMİ ADAMI olmak var ve üstüne de (ya da gemi adamı cüzdanı içine) YETERLİLİK almak var.

Güverte sınıfı gemi adamlığı artık GEMİCİ 'den başlıyor (Miço yok) ve adım adım usta gemici, lostromo, sınırlı vardiya zabiti, sınırlı kaptan, vardiya zabiti, birinci zabit, kaptan şeklinde deniz hizmeti yapılarak yükseliyor.

Ticari GEMİ ADAMI belgesi ve GEMİCİ yeterliliği almak için 1 aylık bir kursa gitmek, STCW (güvenlik) eğitimleri almak, kapsamlı bir sağlık raporu almak yeterli. Cüzdanınız ve içindeki gemici yeterliliğiniz ile tüm TİCARİ tekne (ve STCW sertifikalarınızın izin verdiği büyük gemilerde) ücret karşılığı çalışabilirsiniz. Aynı zamanda tüm ÖZEL teknelere sözleşme ile kaptanlık yapabilirsiniz.

Bu belgeleri almak kolaydır ama SÜRDÜRMEK zordur.
Tüm ticari gemi adamı yeterlilik ve güvenlik sertifikaları 5 yılda bir YENİLENİR.
Ayrıca sağlık raporlarınızı da 2 yılda bir güncellemeniz gerekir.
Yenileme için yeterliliğinize uygun bir gemide/görevde ÇALIŞTIĞINIZI İSPAT (transitlog, sözleşme, sgk dökümü vb.) etmeniz gerekir.

Genelde VİZESİZ dünyanın her ülkesine giderim heyecanı ile gemi adamı olanlar 5.yıl sonunda yeterli deniz hizmetini ispat edemedikleri için hem belgeyi hem harcadıkları emek ve parayı çöpe atarlar.

yani GEMİ ADAMI olmak bir emeklilik projesi, eğlencesi değil bir meslektir.
Emekli olduysanız bunun keyfini çıkartın, mesleğe yeni girmiş gençlere yer açın..
*

U. G.

« Yanıtla #9 : Mayıs 29, 2018, 21:57:45 »
Peki ozgur korsan izniniz olursa birsey danisacam bu "yat kaptanligi" belgesinin olayi nedir detayli bilgi verebilirmisiniz acaba ?
*

S. G.

« Yanıtla #10 : Mayıs 29, 2018, 22:08:06 »
Bir soru da benden Özgur Korsan;
Bir otele ait ve o otelin müsterilerini gezdiren 9m.lik teknenin kaptani hangi belgeye sahip olmalıdır?
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #11 : Mayıs 29, 2018, 23:46:52 »
Peki ozgur korsan izniniz olursa birsey danisacam bu "yat kaptanligi" belgesinin olayi nedir detayli bilgi verebilirmisiniz acaba ?
Yat kaptanlığı yeterliliği yat sınıfı gemilerde ücret karşılığı çalışabilmeyi sağlayan profesyonel ehliyettir.
Türkiyede 149gt, 499gt ve limitsiz olarak 3 çeşidi vardır.

Yelkenli tekne, sürat teknesi, küçük yolcu motoru, gulet, motoryat vb. herhangi bir yat sınıfında teknede ÜCRET karşılığı çalışmak için MECBURİ belgedir.

Ayrıca denizde çalışmak için STCW denilen güvenlik (yangın, ilkyardım, denizde hayatta  kalma vb.) sertifikaları gerekir.

Yani çevrenizde herhangi biri EĞİTİM veriyorum, TRANSFER yapıyorum, MAVİ YOLCULUK yaptırıyorum diyorsa bu belgeye (veya üstü gemi adamı yeterliliğine) sahip olmak ZORUNDADIR. Aksi yasal değil.

Eğitim müfredatı burada;

Yönetmeliği buradan görülebilir;

öZgür (tapatalk)

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #12 : Mayıs 29, 2018, 23:49:23 »
Bir soru da benden Özgur Korsan;
Bir otele ait ve o otelin müsterilerini gezdiren 9m.lik teknenin kaptani hangi belgeye sahip olmalıdır?
Liman bölgesi dışına çıkmayacak ise GEMİCİ yeter, liman sınırı geçilecek ise YAT KAPTANI (veya üstü) olmak zorunda.

öZgür (tapatalk)

*

U. G.

« Yanıtla #13 : Mayıs 30, 2018, 08:52:05 »
Cok tesekkur ederim cevap icin. Merak ettigim bir diger husus da yat kaptani belgesinin gecerlilik suresi ve istenen diger belgeler ornegin 2 yilda bir saglik muayenesi isteniyormu ? Su acidan soruyorum olasi bir dunya turunda en gecerli belge bu gibi duruyor yani bu belgeyi tasimanin arti eksileri nelerdir onu merak ediyorum acikcasi. Cok tesekkur ederim verdiginiz bilgiler icin
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #14 : Mayıs 30, 2018, 14:55:57 »
Dünya turunu 5 yılda tamamlayabilecekseniz evet, yat kaptanı yeterliliği ile tüm ülkelere vizesiz giriş yapabilirsiniz, ama karaya çıkıp gezme imkanı az, çoğu ülke liman şehri dışına çıkartmıyor.

5 yıllık yeterlilik süresi bittiğinde en az 1 yıllık kayıtlı deniz hizmeti ispatı (transitlog, sigorta vb) isteniyor.

Stcw belgeleri de 5 yıl süreli, sınava girip yenileniyor.

Sağlık raporu 2 yılda bir yenileniyor.

Hepsi para, hepsi bürokrasi.
Muhtemel o 5 yıl içinde en az bir kere de yönetmelik değişir, farklı bir belge daha almanız gerekir. (Mesela 2 ay önce YDS ingilizce sınavı zorunlu oldu)

Son yönetmelik hakkındaki SSS burada;

öZgür (tapatalk)