0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    İ. E.

Teknede olmazsa olmaz aksesuarlar nelerdir?
« : Eylül 23, 2015, 13:29:26 »
Diyelim 42-48 feet arası, birden çok WC'li, 3 kamaralı bir tekne için olmazsa olmaz aksesuarlar nelerdir? Ya da birinci derece zorunlu, olursa çok iyi olur, yersiz/hiç gerek yok diyebileceğimiz aksesuarlar..
Kullanım amacı denizleri fethetmek değil, en hızlı sürede en ıssız koya demirlemek ve masaya kurulmak. Belki daha sonra birkaç tecrübeli teknenin arkasından daha uzun rallilere cesaret etmek...
Çoğunlukla 2 çocuk 4 kişilik bir aile kullanımı. Bir o kadar da mutlaka ikinci ve hatta üçüncü bir dost ailenin de bulunabileceği.. bir tekne kullanımı...
 
Elbette parası olana hepsi gereklidir, ne kadar ehlikeyf iseniz o kadar çok aksesuar.. Ancak bir de tecrübeyle sabit gerekli gereksiz, elzem ayrımını eminim çoğu tecrübeli korsan yapmıştır. Bu tecrübeden yararlanmak istiyorum..

Önceliklerim Klima, Jeneratör, (Yoksa Güneş Paneli mi?), Radar, Elektrikli Vinç

Bunlardan "gereksiz" diyeceğiniz
Bunlar dışında "sakın şunu unutma" diyeceğiniz..

Her bir kalem umulmyacak maliyetler ekliyor. O sebeple görüşleriniz tecürbeleriniz önemli...


*

    Z. T.

Ynt: Teknede olmazsa olmaz aksesuarlar nelerdir?
« Yanıtla #1 : Eylül 23, 2015, 14:54:08 »
Yazılanlardan önceliği olan: Güneş paneli


*

    T. A.

Ynt: Teknede olmazsa olmaz aksesuarlar nelerdir?
« Yanıtla #2 : Eylül 23, 2015, 16:20:41 »
Bu yazdıklarınız ve belli başlı aksesuarların neredeyse hepsi sonradan da takılabilir. Mühim olan (eğer 2. El alacaksanız) yıpranmamış temiz ve motor saati düşük bir tekneyi ucuza alabilmektir. Teorik olarak sonradan takılabilecek olmakla birlikte takmasi biraz daha meşakkatli olan bow thruster bence 45 ve üstü bir teknede olmazsa olmaz aksesuarlardan biridir.


*

    K. T.

Ynt: Teknede olmazsa olmaz aksesuarlar nelerdir?
« Yanıtla #3 : Eylül 23, 2015, 16:25:58 »
Bence güzelbir alet çantası olacak  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap en büyük gereç bu içinde yıldız yarım ağaz avrıca 32 anahtara kadar uzanan bir lokma takımı olacak... Alyan takımı olacak , boy boy anahtarlar kurbacık hersey olacak  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap sonra diğerlerini tamir edeceksin  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    İ. E.

Ynt: Teknede olmazsa olmaz aksesuarlar nelerdir?
« Yanıtla #4 : Eylül 23, 2015, 16:49:03 »
Bow Thruster zaten hem 42 üstü hem benim gibi acemi için sormaya dahi gerek olmayacak kadar elzem.. Yine direk içi sarma ana yelken aynı şekilde..

Biz ailece yazın İzmir'den aşağısına karadan inemiyoruz sıcaktan. Acaba deniz üstünde klima ne kadar zorunludur?
Klima olursa jeneratör mütemmim cüz müdür klimaya? Yoksa Zafer Bey sizin dediğiniz gibi iyi bir güneş paneli sistemi işi çözer mi?
 
Mesela su yapıcıyı iyice gereksizlere koydum ama doğru mu düşündüm bilemiyorum.
Radar da aynı şekilde gereksiz gereklilerden midir?
AIS radar'dan önce mi gelir?

Tam şu sıralar araştırmalarımın sonuna geliyorum ve fuarda (eğer sıfır olacaksa) kesin kararı vereceğim.
Bazı markalar "eğer yurt dışı teslimli olursa bir takım aksesuarların aşırı pahalı olacağı"ndan bahsediyor. Örneğin çift yönlü elektrikli vinç x 2 = 9000 EUR gibi fantastik fiyatlardan bahsediliyor ki zaten kalsın. O sebeple yurt içinden "garanti bozulmadan" yapılabilen eklemeler öneriliyor . İşte bu eklemeler neler olmalı sorusunu netleştirmem gerekiyor bir iki ay içinde..

İkinci el ise bambaşka bir dünya tabii, sezon öncesinde 800 küsür adet olan ilan sayısı şu anda 450 ye indi.. Sanırım fuarla birlikte sayı patlar yine de bu krizde, bu kurlarla bakalım ben dahil potansiyel alıcılar ne yapabilecek onu da ayrıca göreceğiz..


*

    H. E.

Ynt: Teknede olmazsa olmaz aksesuarlar nelerdir?
« Yanıtla #5 : Eylül 23, 2015, 17:12:10 »
Güneş paneli
Radar
AIS

2. Buzdolabı
İyi bir müzik sistemi

Çamaşır makinası

Baş pervanesi sadece acemilik döneminde işe yarıyor. Sonra sadece cümle içinde kullanıyorsun.
*

    S. Ç.

Ynt: Teknede olmazsa olmaz aksesuarlar nelerdir?
« Yanıtla #6 : Eylül 23, 2015, 17:34:36 »
Güneş paneli.
*

    E. A. A.

Ynt: Teknede olmazsa olmaz aksesuarlar nelerdir?
« Yanıtla #7 : Eylül 23, 2015, 17:40:29 »
Bana kalırsa, önce kendinizi iyi bir tanıyın derim. Sağlık durumunuz fizik performansınız başta olmak üzere, sizi en deli eden hususları düşünüp sol tarafa yazın. Sonrası çözümdür zaten. Bana özel olarak şunları söyleyebilirim. Fiziki yapı , kas gücü eskisi gibi değil, hafif göbek ve Akciğer kapasitesinin azalması, genellikle benden daha beter durumda acemi veya yaşlılarla seyir yaptığımdan ELEKTRİKLİ VİNÇ bir numaradadır. (uçakcılıktan kalan menisküsüde ekleyelim) vinç çevirirken zor oluyor. Kesinlikle 2. sırada  GÜNEŞ PANELİ var....(Roll Bar olursa tadından yenmez)... 3. sırada VEBASTO ısıtıcı  (kışın çok sık tekneye giderim, 46 feet tekne öyle uyduruk elektrikli sobalarla filan ısınmıyor nezleyi kapıp dönersiniz).   4. sırada ELEKTRİKLİ TUVALET   valla büyük kolaylık....5.sırada KLİMA (eğer sıcak bölgede bağlıysanız bence şart. Eve dönüşte tekneyi kapatırken içerde kaldığınız süre boyunca klimaya dua edersiniz.) Geri kalan işler (radar AIS (sahicisinden) vs.) okyanus geçecek cabbar abiler içindir , habire marmaris çiftlik ekincik göcek takılan biri olarak şu an gündemimde değil...Dedim ya kendimi tanıyorum..
 Tekneyi aldıktan sonra bende benzer soruları sordum ve çok farklı cevaplar aldım. Mesela bir arkadaşım klima saçmalık dedi. Öteki paran varsa tak memnun olursun dedi. Takma diyen zaten marmariste oturuyor evi orda denize çıkıp akşam eve geliyor, marinada durmuyor bile...Diğer opsiyonlar sizin kendi profilinize ,amacınıza ve de parasal durumunuza göre değişir bence...
*

    E. A. A.

Ynt: Teknede olmazsa olmaz aksesuarlar nelerdir?
« Yanıtla #8 : Eylül 23, 2015, 17:46:55 »
Hakan  baş manevra pervanesi acemilik dönemimde bir işe yaramadı. Azıcık bir rüzgarı bile zor yeniyordu, rezil olup durdum. Bence şimdi daha çok işe yarıyor ,  meretin zor durumlarda pek işe yaramadığını öğrendim , halihazırda " sanatsal amaçlı" kullanıyorum ama faydalı diyebilirim.
Vinçleri 3000€ gibi rakamlara elektrikliye çeviriyorlar. Birde  akumulatör setini cidden güçlendirmek yaptığım en hayırlı işlerden biriydi. Klimam no-name muhtemelen çekik gözlü, salon ve baş kamaraya yetiyor. Paraya kıyıp bir tane de arka kamaralara koysam süper olacak. bir de yedek alıp evin bir köşesinde saklarım. Gülmeyin "marka klimanın" nerdeyse üçte birine yapıldı. Allah bereket versin...
« Son Düzenleme: Eylül 23, 2015, 17:50:39 Gönderen: Emin Alp Alayunt »
*

    T. A.

Ynt: Teknede olmazsa olmaz aksesuarlar nelerdir?
« Yanıtla #9 : Eylül 23, 2015, 18:04:41 »
Dar alanda geri manevrada bow thruster candır  :-)
*

    Ö. Ö.

Ynt: Teknede olmazsa olmaz aksesuarlar nelerdir?
« Yanıtla #10 : Eylül 23, 2015, 18:22:24 »


Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Geri kalan işler (radar AIS (sahicisinden) vs.) okyanus geçecek cabbar abiler içindir , habire marmaris çiftlik ekincik göcek takılan biri olarak şu an gündemimde değil...
AIS RECEIVER (sadece alıcı)
ucuz ve çok faydalı bişeydir, chartplotteri olan her teknede olmalıdır.

AIS TRANSPONDER (alıcı-verici)
Ticari gemi trafiği olan yerlerde, boğazlarda geziyorsanız tavsiye ederim.

RADAR
bilmediğiniz yerlere gidiyor, geceleri koylara girip çıkıyor veya sisli bölgelerde geziyorsanız sahip olmalısınız.
*

    E. Ç.

Ynt: Teknede olmazsa olmaz aksesuarlar nelerdir?
« Yanıtla #11 : Eylül 23, 2015, 19:27:10 »
Orta okulda iyi bir Türkçe Hocam vardı (kulakları çınlasın), cümleye bence, bana göre, şahsen fikrim, vs diye başlamayın derdi. Çünkü zaten kendi fikrinizi söylüyor olduğunuz için gereksiz bunlar derdi. Onun için görüşlerimi sıralarken bence demeyeceğim ama tabi ki bence:

Baş pervane çok çabuk kekamoz tutuyor. tam ihtiyaç duyduğunuzda işe yaramayabiliyor. Olması iyi olsa da, onsuz yaşama teknikleri mutlaka öğrenilmeli.

Klima: İyi bir şey. Limanda çok iyi oluyor. Hele sıcak beton iskelede bağlı iseniz, içeride buz gibi oturur,yatasınız. Koylarda hiç ihtiyaç duymadım bunca sene.

Güneş panelleri: en güzel bişey. Olmalı. Başka da bir şey demem...

Jeneratör: En gereksiz bişey. Olan da söküp atıyor.

Radar: Yelkende kullanamzasın, canavar gibi akım çekiyor. Kullansan da hakkını veremiyorsun. Siste filan iyi olur da, kaç gün siste gittin? Jeneratör kadar gereksiz değilse de, ona yakın.

AIS: iyi olur, görünür olursun. Risk azalır.

Su yapıcı: hiç ihtiyaç duymadım, duyanı da görmedim.

Can salı: Olan da satıyor, okyanus geçilmeyecekse gereksiz. Şişme bot daha pratik ve işlevsel.

Buz yapıcı: hiç tadı yok, sanki ortam sıcakılığnda buz veriyor. Ürküttüğü kurbağaya değmiyor.

Bulaşık makinası: olsa da olur olmasa da.

Çamaşır makinası: fena olmaz. İşe yarar.

Katlanır pervane: Keyif verir. Sakin havada fark yaratır. Maliyet / fayda oranı en iyi aletlerdendir.

*

    E. Ç.

Ynt: Teknede olmazsa olmaz aksesuarlar nelerdir?
« Yanıtla #12 : Eylül 23, 2015, 19:33:50 »
Elektrikli vinç: Para varsa iyi olur. Bir tane olursa, direğe adam basarken veya botu tekneye alırken çok yararlı olur ama ikincinin marjinal faydası çok daha az olacaktır...
*

    S. Ç.

Ynt: Teknede olmazsa olmaz aksesuarlar nelerdir?
« Yanıtla #13 : Eylül 23, 2015, 20:01:23 »
Güneş paneli..Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

 diğerleri teferruat..
*

    S. Ç.

Ynt: Teknede olmazsa olmaz aksesuarlar nelerdir?
« Yanıtla #14 : Eylül 23, 2015, 20:02:55 »
O da sırf buzdolabı çalışsın diye..Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap