0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

H. B.

Tekne tatili için
« : Mart 14, 2021, 10:46:49 »
Merhabalar,
Her yıl ortalama 2-4 hafta tekne ile tatil yapabiliyorum.
Sizce hangi seçenek benim için daha mantıklı olur? Neden?  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Fikir ve önerilerinizi paylaşabilirseniz çok sevinirim  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

a- Tekne satın almak
b- Tekne kiralamak
c- Zaman ve maliyet paylaşımlı ortaklık (Devre mülk)
d- Zaman paylaşımlı üyelik (Devre tatil)
*

M. B. A.

Ynt: Tekne tatili için
« Yanıtla #1 : Mart 14, 2021, 13:08:15 »
Süre ve dönem belirginse kiralamak derim... Satınalma maliyeti, elde tutma maliyeti (barındırma, bakım vs.) ve yüksek faiz oranları bir arada düşünüldüğünde daha mantıklı gibi...

*

H. B.

« Yanıtla #2 : Mart 14, 2021, 13:55:58 »
Mahir Kaptanım, öneriniz için çok teşekkür ederim. Halihazırda ya teknesi olan arkadaşlarımıza bağımlı plan yapıyoruz yada tekne kiralıyoruz. Ama, yılda 3-4 hafta tekne kiralamak da çok maliyetli oluyor ve tatillerimizi önceden planlamak da her zaman mümkün olmuyor. Çok kararsızım, gerçekten.

*

A. K.

« Yanıtla #3 : Mart 14, 2021, 13:58:40 »
Mahir korsana katılıyorum . Soruş şeklinizden "tatilinizi" teknede geçirmek istiyorsunuz. O zaman kesin kiralayın , çünkü diyelim 2 sene sonra sıkılırsanız tatilinizi başka yerde geçirme imkanı var.

Eğer devre alırsanız yine aynı sebepten sıkılırsınız. Parayı da bağlamış olduğunuzdan devreyi satmak için uğraşırsınız.

Eğer satın alırsanız teknenin esiri olursunuz. Yok marina, yok fırtına cıktı, yok tuvalet bozuldu uğrasırsınız.   .

Ancak ben deniz tutkunuyum ölüyorum bitiyorum derseniz , o zaman iş başka . Ama sadece 2 hafta için yine kiralamak derim.
*

S. K.

« Yanıtla #4 : Mart 14, 2021, 21:17:35 »
Bugün en ucuz marinada (marina değil de belediye limanı diyelim ona) 600₺/m2 gibi bir durum var - ki minimum m2 de sanırım 40 olarak hesaplanıyor... Yuvarlak hesapla 38' bir kayığın ortalama bir marinada (gerçek marina) yıllık sadece bağlanması 40.000-₺... bakım gibi kasko gibi yıllık masraflar ve yelken seti arma gibi yıllara sari büyük işlerin yıllık payları yok bunda... Bu para o kayığın hiç indirim falan yaptır(a)madan bile 1 kırmızı 1 sarı dönem kiralanması demek (hatta 2 kırmızı)... Diğer masrafları da katarsanız ona 2 kırmızı 2 sarı kiralama diyelim yıllık gider olarak...

Forumda çok tartışıldı bu; neticeten işin duygusal (gerçekten duygusal) boyutunu dışlayınca; eğer haftada bir gidip üzerinde vakit geçirmiyorsanız yılda 1 - 1,5 ay gezilecek tekneyi satın almak cidden mantıksızlık; çünkü sabit masraflar bir tarafa, tekneye ödenen paranın marjinal faydasından ve malın durduğu yerde değer kaybından da kalenizde ardı ardına goller görüyorsunuz (bugün de benim metaforlar hep futboldan nedense)...

En az ama gerçekten en az 4 hafta gidebilecekseniz ortak-tekne mantıklı oluyor (tekne paylaşım diyelim buna, diğeri markanın adı çünkü); bundan aşağısı kesinlikle kiralama...

Ben karma bir sistem yaptım bugüne kadar... Kötü de olmadı... Yaşadığım yerde ayağımı sudan kesmeyecek, hem fiyatı görece ucuz hem de bakım tutumu düşük maliyetli ama bir geceden fazla kalınamayacak, çoklukla günübirlik kullanılacak bir weekender sahibi olmak; yazın da gidebildiğim kadar - ki geçen yaz 3 hafta oldu, dördüncüyü son anda iptal ettik - güneye gidip charter tekne kiralamak... Bu da bir yol; hiç de fena olmayan bir yol...

*

H. B.

« Yanıtla #5 : Mart 18, 2021, 23:32:47 »
Değerli görüşlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim, kaptanlarım.
Haklısınız; hiç kafayı karıştırmaya gerek yok, şimdilik.
Kiralamaya devam  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

U. C. O.

« Yanıtla #6 : Nisan 01, 2021, 23:30:15 »
Benim aklımdaki basit hesap;
Benim hedef segmentde 33-36 feet tekne haftalık yüksek sezonda 1600 düşük sezonda 1200 Euro civarı.
Ayni tekne satınalma maliyeti 70k Euro civarı.
Marina yıllık ortalama 5k euro civarı desek.
Kağıt üstünde kiralamak çok mantıklı. Tekne almak sacmalik. Ama hobilere bence fizibiliyle karar vermek çok akıl işi değil.

Örneğin bir müzik enstrümanı alırken,

kemanın bedeli, kurs ücretleri, işçilik bir tarafa yazıp. Çalmayı öğrendikten sonraki muhtemel konserden kazanılacak para ile kıyaslamiyorsak tekne işine de aynı bakiyorum.

Hobilerin için ayirabilecegin para tekne almaya yetiyorsa ve tekne hobilerin arasında  en çok heveslendigin alansa al derim.

Sadece tatil gözüyle bakiyorsan alma zaten.

*

A. U.

« Yanıtla #7 : Nisan 02, 2021, 16:47:28 »
Hasan Kaptan hesap kitap dışında sadece tatil amaçlı tekne satın almak bana mantıklı gelmez, adı üstünde tatil dinlenmek, keyif yapmak, rahatlamak için yapılan bir aktivite, eğer tekneyi tatil için almak istiyorsanız, bakım, hazırlık gibi, tamir, karaya at çek düşünmeniz gereken dertler olacak.

Ancak her zaman kullanmak istiyoruz, en ufak bir fırsatta denizde olmak istiyoruz diyorsanız o zaman sahip olmak anlamlı oluyor bence.

Bunun yanında tamamen maliyet hesabından gidiyorsanız da paylaşımlı tekne sahipliği sistemlerine bir göz atın derim. Forumda hem tartışılmıştı hem de sistemi kuranlardan birilerinin de paylaşımları vardı. Fikir verebilir.
*

M. E.

« Yanıtla #8 : Nisan 03, 2021, 12:30:06 »
Kiralamak mı? Satın almak mı? sorusunu aklınızdan henüz atamadıysanız tekne ve denizde olmayı yeteri kadar istemiyorsunuz bence. Pek tabi ki tekne almadan evvel ya teknelere misafir olmak yada bu imkan yoksa kiralayarak bir ön çalışma yapmalı ,fakat kararlı olduğunuz da kesinlikle küçük-büyük, eski-yeni bakmadan imkanınızın elverdiği ölçüde şişme bot olur, ahşap kayık olur, yelkenli olur satın almalısınız. Ruhunuzu bu kadar besleyecek ve huzur verecek bir aktivite aracı kesinlikle satın alınmalı ve bir bağ kurulmalı diye düşünüyorum.
*

K. N.

« Yanıtla #9 : Nisan 03, 2021, 15:24:36 »
Bu ikilemde bende uzun zaman kaldım. Sonunda aldım. Aldıktan önce ve sonraki durumu paylaşabilirim.

Eğer ciddi bir servete sahip değil ve alınteri veya miras yolu ile ciddi birikimleriniz yok ise ama orta sınıfın üzerinde iseniz...Bugün itibarı ile bu ikilemin anahtarını çözecek sorular şunlar: 1-) Deniz bir tutkumu? 2-) Tekneye bakış açınız nedir, deniz tutkunuz değil ancak tekne hobiniz olabilir mi?

1.Sorunun cevabı evet ise zaten bu soruya burada cevap aramamalısınız. Hiç düşünmeden alın.
2.Sorunun cevabı hayır ise almanız için bir sebep yok.

Ama birde 3. bir şık var.

Arada bir kullanırım, meşgale olur, oyalar, eşim dostumla çıkar gezerim vs diyor iseniz....yine almayın !

Çünkü bu sevda zaman içinde yükleyeceği bedeller ile sizde bir antipati oluşturabilir.

Ben çok seneler evvel bu işe 7.5 metre dıştan takma bir sürat motoru ile başlamıştım. Denizde bırakmadığım ve üstelik korunaklı olmasına rağmen her sezon başında yeni bir dertle karşılaşıyordum. Mesela teknenin yakınına yıldırım düşer ve sizin kim elektronikleriniz bundan etkilenebilir gibi.

Yukarıda sorduğum soruların cevabı bende Hayır ve değil şeklinde olmasına rağmen, bugün 40 ft üzerinde bir yelkenli sahibiyim.

Çok mu mutsuzum...Hayır..neden? Çünkü her sezon başıma açılacak dertleri düşünmekten gına geldi...Oluruna bıraktım...

Arada binip gidiyor, eş dostla vakit geçiyorum...

Satmak istermiyim...Sanırım isterim !

« Son Düzenleme: Nisan 03, 2021, 15:29:42 Gönderen: Kadri Nazlıoğlu »
*

M. E. V.

« Yanıtla #10 : Nisan 06, 2021, 07:48:37 »
Merhaba değerli korsanlar;

Bir denizci büyüğüm; büyük bir hevesle ilk küçük yelkenlimi almaya karar verdiğimde; “oğlum, deniz işine yaramayan şeyi ne üstünde tutar, ne de içinde tutar; bir fırtınada sahile çıkarıverir” demişti.

Ben önce bunu çer-çöp için söylüyor zannetmiştim. Sonra anladım ki, deniz asıl işine yaramayan adamları sahile çıkartıyor.

Denizle ilişkisi fayda/maliyet, fizibilite, kazanç, ROI, NPV vesaire üzerinden kurulmuş denizciler, kısa sürede karaya çıkıyorlar. Bu kötü bir şey değil, eleştirmiyorum. Herkes ne kadar dağcı değilse, o kadar de denizci olmayabilir. Hem dünyanın hayatlarını ekonomi üzerinden kuran adamlara da ihtiyacı var. Herkes gezgin korsan olsa halimiz nice olurdu?

Tekneler asıl sahiplerini bulana kadar el değiştiriyor, ömürleri yeterse. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Selametle...

Tapatalk kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
*

T. A.

« Yanıtla #11 : Nisan 06, 2021, 09:51:50 »
İnce hesap yapmış biri olarak söyleyebilirim ki tekne yıllık maliyeti 8 hafta kiralama bedeline denk geliyor. Buna marina, bakımlar, teknenin yıllık değer kaybı ve bağladığınız meblağın potansiyel getirisi dahil. Seçim sizin....

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

*

M. E.

« Yanıtla #12 : Nisan 06, 2021, 12:17:43 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Merhaba değerli korsanlar;

Bir denizci büyüğüm; büyük bir hevesle ilk küçük yelkenlimi almaya karar verdiğimde; “oğlum, deniz işine yaramayan şeyi ne üstünde tutar, ne de içinde tutar; bir fırtınada sahile çıkarıverir” demişti.

Ben önce bunu çer-çöp için söylüyor zannetmiştim. Sonra anladım ki, deniz asıl işine yaramayan adamları sahile çıkartıyor.

Denizle ilişkisi fayda/maliyet, fizibilite, kazanç, ROI, NPV vesaire üzerinden kurulmuş denizciler, kısa sürede karaya çıkıyorlar. Bu kötü bir şey değil, eleştirmiyorum. Herkes ne kadar dağcı değilse, o kadar de denizci olmayabilir. Hem dünyanın hayatlarını ekonomi üzerinden kuran adamlara da ihtiyacı var. Herkes gezgin korsan olsa halimiz nice olurdu?

Tekneler asıl sahiplerini bulana kadar el değiştiriyor, ömürleri yeterse. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Selametle...

Tapatalk kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #13 : Nisan 06, 2021, 12:29:27 »

Gel de bu arkadaşa "araban kiralık mı ? " diye sor .  Yat da gerçek anlamda bir araç değildir. ....
« Son Düzenleme: Nisan 06, 2021, 12:32:25 Gönderen: Ömer Öge »
*

E. S.

« Yanıtla #14 : Nisan 06, 2021, 13:40:54 »
İnce hesap yapmış biri olarak söyleyebilirim ki tekne yıllık maliyeti 8 hafta kiralama bedeline denk geliyor. Buna marina, bakımlar, teknenin yıllık değer kaybı ve bağladığınız meblağın potansiyel getirisi dahil. Seçim sizin....

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

"Teknenin değer kaybı" parametresi en azından 5 yaş ve üzeri 2. el piyasasında geçen sene farklı çalıştı. Fiyatlar malumunuz.