0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

C. B.

Salatalar ve sosları
« : Mayıs 08, 2009, 08:55:22 »
Bilen varsa anlatsın..
Nasıl lacakta salata yapılacak ne menem soslar konacak..
*

H. E.

Ynt: Salatalar ve sosları
« Yanıtla #1 : Mayıs 08, 2009, 09:20:01 »
İsteyen istediğini koysun da ben bir kaç temel konuya açıklık getireyim;
1-Salata malzemesinde su kalmayacak. Özellikle marul, kıvırcık gibi malzemeler ya iyice kurulanacak ya da salata kurutucu ile tüm suları santrifüje edilecek.
Su kalırsa salatanın sosu malzemeye yapışamaz. Salata sosları genellikle yağ içerir. Su yağı iter, olmaz.
Evet, zeytinyağı-limon suyu karışımı da bir sostur. Tercihen bizim yaptığımız gibi ayrı ayrı dökmeyip, ayrı bir kapta karıştırıp dökersek daha iyi olur.

2-Metal bıçaklar iyonik bir etkileşimle sebze üzerindeki kimyasal yapıyı değiştirir, genellikle yağlar üzerinden olan bağları bozar. Bu nedenle kiwi meyvesi metal bıçakla soyulmaz, elden soğan kokusu metal ile çıkar vs. Kısacası mümkünse salatayı elle diderek yapın. Bir tek aroması çok güçlü olan maydanoz, biberiye gibi bazı otlarda bu yağ bağlarının bozulması sorun olmaz. Bıçak kullanılabilir.

*

C. B.

« Yanıtla #2 : Mayıs 08, 2009, 10:15:12 »
Brawooo!! Kurutma işi bir numaralı numara..
Islak bir salatadan nefret ederim..

Sos salatanın konulacağı kabın dibinde hazırlanır.. Karıştırılır. Sonra salata malzemesi içine doldurulur.  da elle karıştırılır. Salatayı karıştıran en güzel araç parmaklarınızdır.

Öbür topikte yazmıştım. Bizim hanımın plastik bir salata kesme bıçağı var büyük dişli salata malzemelerini doğramak için..

HakanE'mime katılırım..

*

S. B.

« Yanıtla #3 : Mayıs 08, 2009, 11:30:26 »
İlle keseceğim derseniz seramik bıçak(ceramic knife) tavsiye ederim.
Tuğla parçası zannetmeyin çok keskin bir alet. Hammaddesi zirkonyumdioksit.
*

E. O.

« Yanıtla #4 : Mayıs 08, 2009, 11:55:57 »
Cüneyt Ağabey,
Sizin standartlara uymuyor ama hem topiğiniz renklensin diye hem de geçen sene Ekincikte bir gece bağlandığımızda köyde ellerimizle toplayıp taptaze hazırladığımız için iştahla yanında mercan balığıyla yediğimiz salatanın fotografını yolluyorum.
İçecek olarak ise koca 1 lt lik yeni rakı... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
(yanda görülen zeytinyağlı sarma ise çok azdı hanım yolluk olarak koymuştu)

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

S. B.

« Yanıtla #5 : Mayıs 08, 2009, 15:03:41 »
Eyüp Ağbi Korsanım!
Senin o sarma diyen dillerini yirim ben... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Oh be... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Delire yazdım valla.
Ne o öyle:  Zeytin yaalı dolma efeem...
Ulan dolma doldurulur, sarma sarılır.
Sarmadır o SARMA.
Zeytin yağlısıda olur, etlisi de.
Daha geçen biriyle kapıştık.
Sarma deel dolmaymış.
Sizin orda sigara dolduruluyor mu didim. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Ee..öö... didi.
Noyan ağbi Korsanım!
Sen ne dersin?
Sevgiler, saygılar...
*

E. O.

« Yanıtla #6 : Mayıs 08, 2009, 15:12:14 »
Valla Serhat Korsanım, biz de de biberin, domatesin, patlıcanın dolması olur, yaprak ise sarılır ve biz ona sarma deriz...Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Aslını soracak olursan kıymalı ben daha çok severim ama hanım egeli olduğundan zeytinyağlısını daha çok yer olduk. ( bi de yaş ilerledi sağlıklı beslenmek lazım deyip kırmızı et, tereyağ vb sevdiğim ne varsa artık yapılmaz oldu)

Bu yeşillikleri ise köyden kucak dolusu biz bahçeye girip topladık ve borcumuz ne dediğimizde bahçenin sahibesi yaşlı teyze yüzümüze bakakalıp duymamış olayım dediydi...
Hatta 10 tane de köy yumurtası almıştık bari bunun parasını alın demiştik o da madem ısrar ediyorsunuz 1 tl demiş ve bizde 10 tanesi 10 tl diye düşünüp 10 tl verince, nerden bulacam size 9 tl üstünü deyip ona da para almamıştı... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Mayıs 08, 2009, 15:14:11 Gönderen: Eyüp Oğan »

*

N. B.

« Yanıtla #7 : Mayıs 08, 2009, 15:48:11 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Eyüp Ağbi Korsanım!
Senin o sarma diyen dillerini yirim ben... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Oh be... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Delire yazdım valla.
Ne o öyle:  Zeytin yaalı dolma efeem...
Ulan dolma doldurulur, sarma sarılır.
Sarmadır o SARMA.
Zeytin yağlısıda olur, etlisi de.
Daha geçen biriyle kapıştık.
Sarma deel dolmaymış.
Sizin orda sigara dolduruluyor mu didim. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Ee..öö... didi.
Noyan ağbi Korsanım!
Sen ne dersin?
Sevgiler, saygılar...

Öhömm. Öhüümm.
Ötörite olarak cevap veriyorum;
1- Abi denmesine bozulurum. Yaşım ortaya çıkıyor. (Accık da hoşuma gitmedi değil aslında ama iki duygu birden nasıl oluyor anlamadım)
2- Dolma külliyen yanlıştır. Doğrusu yaprak sarmadır. Çünkü neden? Bir şeyi doldurmak için o şey, ya oyuk olmalı ya da oyulabilmeli. Di mi efendim? İncecik asma yaprağı oyulamayacağına göre doldurulamaz da . Yani buradan çıkan bilimsel sonuç şudur ki, yaprak doldurulmaz; sarılır. O halde yaprak dolma olmaz, yaprak sarma olur. Yaprak nasıl sarılır, nasıl ikram edilir, nasıl yenir diyorsanız, bunların cevabı için açarız bir kuzine bölümü, etraflıca tartışırız.
Bu sorunun da cevabını böylece vermiş bulunduk. Yeni sorularınızı bekleriz efendim. Çekinmeyiniz.
3- Saygı bizden efendim. Saygılar.
*

C. B.

« Yanıtla #8 : Mayıs 08, 2009, 16:49:29 »
Salatanın üzerinde peynir var mı Eyüpüm korsan ?
Varsa keçi peyniri mi Ezine mi?
*

E. O.

« Yanıtla #9 : Mayıs 08, 2009, 17:09:34 »
Cüneyt Ağabeycim, yazdıklarıma belki de kızacaksınız ama ben salatada peyniri hiç mi hiç sevmem...
Fotoğraftaki salata da zeytin vardı, Maalesef sizin istemediğiniz domates ve salatalık vardı fakat eser miktarda diyerek kurtarmaya çalışayım durumu... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Bol roka, marul, yeşil soğan, taze biber... çeşitli yeşillikler vs...
« Son Düzenleme: Mayıs 08, 2009, 17:10:37 Gönderen: Eyüp Oğan »
*

C. B.

« Yanıtla #10 : Mayıs 08, 2009, 17:12:09 »
O salata çok salata olmuş.. Affiiyett olsun yinede..
Akdenizli milleti salataya peynir koyar ama nasıl koyar hankına koyar söylemem..
*

E. O.

« Yanıtla #11 : Mayıs 08, 2009, 17:18:12 »
Bütün gün seyir yapıp aç bilaç Ekincikte muhtarlığın işlettiği o kayalık, sığ sıkıntılı yere kıçtankara olduyduk... Dediğim gibi karnımız zil çalıyordu, gördüğün o ekmeklerle salataya çalakaşık daldık ve balık gelene kadar neredeyse rakının çoğu bitmişti bile... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Abi bi de bu yunan milleti "greek salat" diye koca koca birkaç parça domates, az biraz iri iri bölünmüş marul ve üstüne kocaman peyniri dayamıyorlar mı? ben hiç sevemedim niyeyse...
*

E. O.

« Yanıtla #12 : Mayıs 08, 2009, 17:22:43 »
HakanE Korsanın salatanın güzel olması için 1 kural marul yapraklarının iyice kurulanması deyişi bana "Yalnız Havyarla Yaşanmaz" adlı çok eskiden okuduğum bir romanı hatırlattı... Orda da bu kural şiddetle tavsiye edilirdi...
Okumayan arkadaşların da okumasını tavsiye ederim. Çok güzel yemek tarifleri ve tüyolar vardır içinde...
*

m. b.

« Yanıtla #13 : Mayıs 08, 2009, 22:34:54 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Abi bi de bu yunan milleti "greek salat" diye koca koca birkaç parça domates, az biraz iri iri bölünmüş marul ve üstüne kocaman peyniri dayamıyorlar mı? ben hiç sevemedim niyeyse...

bu greekler o kaba saba salatayı dünyanın heryerinde kendi  lokantalarında aynı kaba şekliyle hiç değiştirmeden '' greek salatası budur ''diye önüne koyuyolar. bizim daha eski olan çoban salatanın bi çeşidi, belkide aynısı..

ayrıca dünyaca ünlü  türk kahvemizi de,yanına bi '' kürdan batırılmış türk lokumu '' iliştirip '' greek kahvesi budur'' diye kaskallıyolar. grazda yunanlılarla tartışmıştım bu  gastronomik meselelerde.'' komşi komşinin malını çalarmı ne hırsızsınız len siz ?''deyü. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Mayıs 09, 2009, 00:40:43 Gönderen: Mustafa Balta »
*

C. E.

« Yanıtla #14 : Mayıs 09, 2009, 01:48:47 »
salatanın ve sosun lezzetini artırmak için uygulanan bir yöntem de, salata kabının içine sarımsak sürmektir.
İri bir diş sarımsağı dip kısmından biraz kesip bastıra bastıra kabın içine sürerseniz, kapta kalan aroma salataya nefis bir tat verir. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap