Çok yıllar önce çocukluğumuzda Ödemiş Gölcük göletinde,
Balık tutmaya giderdik.
Oldukça şirin, etrafı yemyeşil sebze bahçeleri,
bahçe içlerinde de taş duvarlı sevimli dağ evleri vardı.
Güney sahilleri nisbeten yerleşimden uzak olduğu için
o bölgeden atardık çıngıraklı oltalarımızı.
İki iğneli dip oltası tabir edilen kasnaklara dolanmış misina göle savrulur,
yeterli koloma verildikten sonra misina yere saplanmış bir çubuğa geçirilir,
çubuğa birde küçük zil takılırdı.
Balık yemi aldığında dal eğilir
zil çıngırdamaya başladımı oraya koşulurdu.
Daha da eski zamanlarda alet edevat yetersizliği yıllarında yere bir parça kağıt,
üzerinede bir küçük taş konurdu.
Balık yemi sert hareketle kaptığı anda misina taşı düşürür
kağıt ta rüzgar etkisiyle uçmaya başlayınca o bölgeye seyirtirdik hızlıca.
Takımlar göle salındığında, arkadaşlarla bir gölgeye çekilir,
Gölcüğe çıkarken aşağıdaki bostanlardan aldığımız (bazen arakladığımız)
kavun karpuz eşliğinde, sarı arpanın suyu bu kadar güzel mi olur beee,
diyerekten Tekel biralarımızı yudumlardık.
Arada bir çıngıraklar çalınca koşar çekerdik oltayı sanki bir orkinos çeken balıkçı edasıyla.
Bazen de çıngırakları çaldıran yöre halkının ozamanlar su böceği dediği,
kerevitler olurdu. Ozaman da;
-Hay senin ebeni nidalarıyla kıyıya gelen kerevit göle atılırdı.
İşte yine böylesi bir yaz gününde balıklar tutuldu temizlendi ve oracıkta yakılan ateşte
kızartılmaya başladı ki göle salınmış bir kaç oltadan biri çıngırdadı gene.
Koştum irice su böceği bu sefer atmadım göle.
Eh bu sefer bilmesemde seni halledecem bir şekilde diyerek ateşte kızarttıp,
balıkların yanına koyduğumda arkadaşlarımın gözlerini görmeliydiniz.
Hiç te fena değildi aslında, ağzının tadını bilmeyen arkadaşlarıma yanarım hala,
onlarsa iğrenen gözlerle bana bakıyorlardı.
Yıllar sonra sert rüzgarların savurduğu kar taneleri misali,
savrulduk bizim olmayan limanlara,
benim payıma kuzey düştü.
Bu topraklar bilmediğim, alışık olmadığım tadları da sundu bana.
Buz tutmuş gölü hızarla kesip buzlu suda çelikleme yapmaktan tutun,
hayvan boynuzundan yapılmış kadehlerde hemde 70 derece civarı votka içmek,
Türkiyede bazı balıkçı tezgahların da görümlük bulunan Kerevit,
Rus dilinde Rak, kuzeyin bana sunduğu hemde evimin önünde ki gölde bulunan,
tadların belkide en muhteşimiydi.
Bu bölgede farklı bir şekilde hazırlıyorlar.
Kerevitler iyice yıkanıyor buz gibi sularda.
Sonra büyücek bir kamp kazanı ateş üzerine konuyor,
kerevit kilosunun iki katı su konuyor.
Başlıyor kaynatılmaya.
Kaynama başlamadan önce içine;
-Kabuğu soyulmuş bütün halde üç dört soğan,
-Bir tutam defne yaprağı.
-Ukrop dedikleri kurumuş, tohuma gelmiş dereotu,
-Bir çorba kaşığı dövülmemiş karabiber,
-İki çorba kaşığı tuz,
- Bir salkım Koruk (olmamış üzüm)
-Birkaç adet kuru acı biber yada iki çorba kaşığı acı pul biber,
Kaynama başlayıncaya kadar içine konan malzemeler karıştırılıyor.
Kaynama başlayınca tüm kerevitler suya atılıyor.
Bazı arkadaşlar kabuklu su ürünlerinin soğuk suya konulup yavaş yavaş kaynatılmasını
öneriyorlar öylede denedim ama benim önerdiğim daha lezzetli.
Kerevitler kaynamakta iken oluşan köpük bir kevgir vasıtasıyla alınıyor.
Kıvamına geldiği şöyle anlaşılıyor;
İrice bir kerevitin kıskacındaki hareketli kısım kopartılıyor ucu kırılıyor
ağza alınıp pipet gibi içeri çekildiğinde hava geliyorsa kıvamında pişmiş oluyor.
Piştiği anda inanılmaz güzel bir renge bürünüyor kerevitler.
Sonra kerevitler bir kaba alınıp hafifçe soğutuluyor.
Dileyen suyunu da içebilir çok besleyici ve lezzetli oluyor.
Bir parça kerevit ardından illaki arpa suları ihmal edilmeden,
Nazdrovia yapılıyor.
Bazıları votka ile yapıyor ama Rusyada bile Arpa suyu revaçta.
Aşağıda ki göl Rusyada evimin önünde ki göl,
Her akşam güneşi uğurluyorum göl kıyısında altın sarısı
Üzüm suyunun (konyak) yıllanmışı ile.
Ah birde yelken yapma fırsatım olursa günün birinde bu gölde,
Güneşi uğurlamaktansa, eşlik edip gitmek var güneşin ardı sıra.
Afiyet olsun korsanlar.
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol veya Giriş YapKerevitler güzelce yıkanıyor,
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol veya Giriş YapEl ayasından küçükler biraz daha büyümesi için mektebe geri gönderiliyor,
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol veya Giriş YapResimleri görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol veya Giriş YapResimleri görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol veya Giriş YapResimleri görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol veya Giriş YapResimleri görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol veya Giriş YapResimleri görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol veya Giriş YapResimleri görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol veya Giriş Yap