0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    Z. D.

BİRA KÜLTÜRÜ
« : Nisan 20, 2016, 00:32:51 »
BİRA  KÜLTÜRÜ

DR. VURAL YİĞİT tarafından hazırlanan PDF ten alıntıdır.


BİRA NEDİR
Bira, alkollü bir içki türüdür.

Tahıl, özellikle de arpa maltının fermantasyonu(mayalandırılması) yöntemiyle üretilir.

Özgün tat ve aromasını genellikle, «şerbetçiotu» adı verilen bitkiden alır.

Su ve çaydan sonra en çok tüketilen üçüncü içecektir.

TARİHÇE

Bira insanoğlunun ürettiği ve tükettiği en eski içeceklerden biridir.

Arkeolojik araştırmalara göre ilk kez 10.000 yılı önce keşfedildi.

Sümer ve Mısır yazılı ve görsel kayıtlarından anlaşıldığı kadarıyla bu yörede başlıca içkiydi.

Günlük hayatta ve dinsel törenlerde bol
miktarda tüketiliyordu.

Avrupa’da, 14. yüzyıl itibariyle birahaneler ortaya çıkmaya başladı.

Günümüzde bira, tüm Dünya’da yaygın olarak tüketilmektedir

ANTİK ÇAĞLARDA BİRA

Anadolu’nun yerlisi Hititliler şaraba , Sümerler ise daha çok biraya düşkündü.

Sümerler birayı beslenmek amacıyla yani bir gıda olarak tüketiyorlardı.

Bira, eski çağda ekmekle birlikte önemli bir besin kaynağıydı.

Biraya ayni zamanda «Sıvı ekmek» deniyordu.

Güney Amerika’da "chicha" denilen mısır birası içiliyordu.

Maya ve Azteklerin, bir de bira tanrısı vardı.

SÜMERLERDE BİRA

Sümer inancına göre bira; tanrıça “Ninkasi” tarafından bulunmuş ve insanlığa armağan edilmişti,

Alkol oranı düşüktü ve daha çok ılık ve bal ile tatlandırılarak içilirdi,

Sümerlilerde aşçılar ve bira yapımcıları askerlikten muaf tutuluyordu,

Bazı mahalle ve limanlarda bira içilen mekanların işletmeciliğini kadınların yapması zorunluydu.

İşletmeci bayanın o zamanın birahanesi olan bu mekanlarda konuşulanları, yörenin mülki amirine anlatması zorunluluğu vardı.

SÜMER BİRA REÇETESİ

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bira reçetesi yazılı tablet,(M.Ö.3000)

• Biraya «Sıvı ekmek»deniyordu

• Arpa, meyve ve baharatlarla yapılan,
besleyici ve canlandırıcı bir içecekti.



Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

ESKİ MISIRDA BİRA

Eski Mısır’da bira, apadan yapılan ulusal bir içkiydi,

Para yerine geçmiş ve asgari ücret ölçüsü olarak kullanılmıştı,

Mısırlıların mezarlarının başına bir kap içinde bira bulunurdu.

Dini amaçlarla da yapılan bira tanrı ve tanrıçalara da sunulurdu,

Mısır’da biranın tanrısı Osiris’ti,

Büyük İskender Mısır’ı ele geçirdikten sonra tüketimi azalmıştı.




Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


BABİL’DE BİRA

• Babil’de bira parayla satılmaz, arpayla değiş tokuş yapılırdı,

• Evde üretilen biraların yapımı daha çok kadınların işiydi,

• Babil Kralı Hamurabi’nin ünlü; “Hamurabi Kanunları”nda bira ile ilgili maddeler vardı (M.Ö 1780).

• Bira için fazla ücret isteyen satıcı suda boğdurularak cezalandırılmıştı,

• Günlük ücretler de bira’ya göre düzenlenmişti. işçiye 2 litre, sivil görevliye 3 litre, yöneticilere 5 litre bira verilirdi,

• Bazı Babil Krallarının da dini törenlerde bira içtiği, halkı da içmeye teşvik ettiği yazılı belgelerde yer almaktadır,

• Babil belgelerinde buğday, siyah ve beyaz arpa, bal kullanarak
20 çeşit bira üretip Mısır’a ihraç ettikleri bilinmektedir.



Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


ORTA ÇAĞDA BİRA YAPIMI


Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


AVRUPA’DA BİRA

• Özellikle Kuzey Avrupa ülkeleri için bira ulusal içecekti,

• Avrupa da birayı ilk üretenler, MÖ 1. yüzyılda Keltlerdi,

• Bir barbar içkisi olarak görülse de 4. yüzyıl başlarında Avrupa
da bira içimi yaygınlaştı,

• Kayıtlara göre Almanya’da ilk bira 8. yüzyılda yapılmıştı,

• Ardıç ve zencefil ile aroma verilen biralar bu tarihten sonra şerbetçi otu ile aromatize edilmişti,

• Orta Avrupa’da 9. yüzyılda bira sadece manastırlarda üretiliyordu,

• Bazı yerlerde manastıra olan borçlar arpa ile de ödenebiliyordu,

• Keşişlerin günde 5 lt. bira içmesine izin veriliyordu.

12. yüzyılda kurulan Paris Biracılar Birliği, Fransa’nın en eski
sendikalarından birisiydi,

• 1516 yılında Alman Bira Saflık Kanunu ile biranın standartı
belirlendi ve bira bu günkü tanım ve içeriğine kavuştu. Bu yasaya
göre bira yapımında sadece arpa suyu, şerbetçi otu ve su
kullanılacaktı,

• 1602 yılında, Dr. Alexanders Nowell tarafından biranın tıpalanmış
cam şişelerde saklanması halinde daha fazla dayanacağı gösterildi.

• Almanya’da 1864’te metal fıçılarda fıçı bira üretimine başlandı,

• 1880’e kadar soğutma sorunu nedeniyle bira çok soğuk aylarda
üretilirdi.

• 19. yüzyılda James Watt’ın buhar makinesini icat etmesi ve Carl
Von Linde’nin yapay serinliği bulması bira tarihinde çığır açtı.

BİRA ÜRETİMİ BİR SANATTIR




Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

BİRA ÜRETİMİ

• Malt elde edilmesi.

• Malt’tan şıra elde edilmesi(Mayşe).

• Aroma-Acılık verme (Şerbetçi otu).

• Fermantasyon(Mayalandırma)

• Dinlendirme.

• Filitrasyon(Berraklaştırma).

• Dolum ve pastörizasyon.




Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


BİRA BİLEŞENLERİ

1. ARPA(MALT),
2. DİĞER TAHILLAR
3. MAYA,
4. ŞERBETÇİ OTU,
5. İYİ KALİTELİ SU


MALT YAPIMI

 Arpa, Nişasta, aroma ve  renk maddeleri içerir.
 Malt işlemi:
 Islatma
 Çimlenme
 Fırınlama
 Enzimleri etkinliğini sağlama (Maltaz)
 Nişastayı şekere Çevirme ( Maltoz)



Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


SİYAH VE SARI MALT


Esmer-siyah bira yapımı için

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Sarı bira Yapımı için


Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

ŞERBETÇİ OTU

«Humulus lupulus» adlı bitkinin çiçekleridir.



Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


Lupulin adlı bir madde içerir.

Acılık ve aroma verir

Türkiye’de yetişir. (Bilecik)


Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


BİRA MAYASI
«Saccharomyces cerevisia»




Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


Bira Üretiminde, Kaliteli ve Yumuşak sular kullanılır.


Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


BİRA ŞİŞE DOLUMU
Bira, köpürmeden Şişeye nasıl doldurulur?




Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap



BİRA TİPLERİ
 Bira tipleri genel olarak, ‘Ale' ve ‘Lager' olarak ikiye ayrılmaktadır.

 Ale tipi biralar, «üst fermantasyon», lager tipi biralar ise,
«alt fermantasyon» biralarıdır.

Alt fermantasyon biraları (Lager):

Pilsen: Kolay içimli , açık renkli, şerbetçiotundan gelen
aromatik ve acılık tat karakteri dengelenmiş, alkol
derecesi % 4,8 - 5,0 arasında değişen bir bira tipidir.

Lager: Lager dünyada en çok tanınan ve bilinen açık
renkli, Pilsen'e göre daha düşük acılık karakterine sahip
ve aromatik tat karakteri ön plana çıkarılmış bir bira tipidir.

Siyah bira: Koyu renkli malt ve isteğe göre belirli oranda
kavrulmuş malttan da üretilen, bira tipidir.

• Üst fermantasyon biraları(Ale):

• Franziskaner: Buğday Birası

Ale: Farklı karakterde genellikle koyu renkli bir dizi Britan
bira tipi için kullanılan genel bir tanımlamadır. Pale, Bitter,
Mild ve Scotch olarak çeşitleri mevcuttur.

Hefeweizen(Mayalı Buğday Birası): %50 oranında
buğday maltı kullanılarak üretilen, Almanya'nın özellikle
Bavyera eyaletinde popüler olan bir bira tipidir.

Kristallweizen(Filtre Edilmiş Buğday Birası):
Hefeweizen kullanılarak, filtrasyon sonrası mayanın
uzaklaştırıldığı bir bira tipidir.

Altbier: Koyu renkli buğday ve arpa maltının birlikte
kullanıldığı, acılığı yüksek ve sert içimli bir bira tipidir.

Kölsch: Açık renkli, mayhoş bir tat karakterine sahip,
özellikle Almanya'nın Köln şehrinde popüler olan bira tipidir.

Stout: Siyah renkli, özellikle çok koyu renkli malt ve bir
miktar da kavrulmuş malttan imal edilmiş, acılığı sert
karakterde bir üst fermantasyon birasıdır.

Porter: Porter da Stout benzeri koyu renkli, bazı
çeşitleri %9 alkol içeren bir bira tipidir.

Festival birası: Almanya'da özellikle Ekim ayında
düzenlenen Bira Festivali (October fest)için özel
olarak üretilen yüksek alkollü mevsimsel bir bira
tipidir.
Bockbier: Yüksek doygunluk hissi veren, %6-7 alkol
derecesine sahip, özellikle Almanya'da Mayıs,
sonbahar ve yılbaşı dönemlerinde üretilen mevsimsel bir bira tipidir.

Alkolsüz bira: Doğal yoldan oluşan alkolün belirli
işlemler sonucu içinden uzaklaştırıldığı, normal
biralara göre daha düşük kalorili bir bira çeşididir.



ALKOL ORANI

• Alkol oranı «Özel biralarda" 5 ila 7 derece,

• «Lüks tiplerde», 4 ila 5 derece,

• «Light" biralarda, 3,5 dereceden daha azdır.

• Esmer biralardaki alkol oranı, 12-13 dereceyi
bulabilmektedir.

• Dünyanın en sert birası, Fransa'da "La Samichlaus" adı
verilen biradır. Yılda sadece bir gün, Saint Nicolas
gününde satılır ve bir yıl sonra içilir.

• Son yıllarda Avrupa'da, Atlantik ötesi biralar modadır;
Amerika'nın hafif biraları, şerbetçiotunun az kullanıldığı
biralar, yeşil limon eşliğinde içilen Meksika'nın Corona
birası gibi.


OSMANLI’DA BİRA


• Bira Osmanlı'ya, 1839 yılı sonrasında Batı'ya açılma sürecinde, girmiştir.

• 1840'li yıllarda, birahaneler açılmaya başladı. Bira’ya ait ilk mevzuat 1847’de konulmuştur.

• Osmanlı'da bira üretimi 1896 yılında 12.000 hl idi (1,2 milyon litre).

• Bu oran hızla artmış ve 1913-1914 yılları arası 9,9 milyon litreye ulaşmıştır.

• Türkiye Cumhuriyeti'nde bu rakama ancak 1940'lı yıllarda ulaşılmıştır.

• İzmir Alsancak’ta bulunan, A. Prokopp’a ait birahanenin kuruluş tarihi, seramik şişesinde, 1846 olarak görülmektedir.

• İstanbul’da İlk bira fabrikası, 1890'da İsviçreli, «Bomonti» kardeşler tarafından, Feriköy’de kuruldu.

• 1888’de İstanbul’da 15’i Beyoğlu’nda, 8’i Galata’da, 8’i diğer semtlerde olmak üzere 33 birahane vardı.

• 1894 yılında, İzmir’de 5, Selanik’te 4, Ankara’da 3 adet birahane bulunmaktaydı.


İZMİR PROKOPP, SERAMİK ŞİŞELERİ, 1846



Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap



BOMANTİ BİRASI


• Bomonti Bira Bahçesi, 1930’lu yıllarda İstanbulluların hizmetine açılmış, bu hizmeti
1950'li yıllara kadar sürdürmüştür.

• Fabrika 1938 yılında Tekel yönetimine girmiş, uzun bir süre sonra Efes Pilsen tarafından satın alınmıştır.

• 1976 yılında 37 milyon litre üretime ulaşan fabrika, 1991 yılında üretim durdurulmuş ve yıkılmıştır.

• Günümüzde, «Bomanti» adını yaşatmak için yeni bir bira üretilmiştir.




Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


OSMANLI’DA BİRACILAR


Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


CUMHURİYET DÖNEMİNDE BİRA

• Cumhuriyet Döneminde, Atatürk’ün isteği ile A.O.Ç ‘de iki bira fabrikası kuruldu.

• Fabrika’nın donanımları, Çekoslavakya’nın Pilsen Şehrindeki, Skoda firmasından alınmıştı.

• İlk bira fabrikası, 1934 yılında, 500.000 litre/yıl ve İkinci fabrika ise,1937 yılında, 7.500.000 litre/yıl olarak faaliyete geçti.

• Atatürk, bütün çiftlikleriyle birlikte AOÇ ve içerisinde bulunan bira fabrikalarını da 1937 yılı içerisinde Hazine'ye bağışlamıştı.

• Atatürk Fabrika’ya sık sık giderdi.

ANKARA, A.O.Ç BİRA FABRİKASI


Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


Atatürk Fabrikanın açılışında da vardı.

Atatürk o tarihte henüz 3 yaşında bulunan manevi evladı Ülkü (Adatepe) ile birlikte Ankara da ki Tekel Bira fabrikasının açılış töreninde (1935)


Fakülte Öğrencilik stajını bu Fabrika’da Yapmıştık.


Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap



Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap



Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

TÜRKİYE’DE TÜKETİLEN YERLİ BİRALAR


Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

YABANCI BİRALAR


Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap



TİPİNE GÖRE BİRA BARDAKLARI
• Pilsner : Light, lager ve pilsen tipi biralar.

• Weizen: Almanya kökenli ve buğday biraları.

• Stangen: geleneksel Kölsch birası,

• Goblet ve Chalice-Kase: Belçikalı ales, Alman bocks,

• Lale : İskoç ales, Amerika çift/Imperial, ve diğer aromatik biralar,

• Pint : (568 ml veya 1.2 ABD pint) Sifon biralar.




Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap



Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


FIÇI BİRA-SİFON BİRA

• Fıçı biralar, şişe biralara göre daha kısa süreli pastörize edilirler.

• Bu nedenle, fıçı biranın raf ömrü şişeye göre daha kısadır.

• İçimi şişeye göre daha kolay ve lezzetlidir.

• Fıçı biraları mutlaka soğuk servis edilmelidir.





Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


BİRA VE YİYECEK UYUMU

• Biranın ve yiyeceğin dokuları birbirleri ile uyumlu olmalı.

• Dolgun lezzetli yiyeceklerle, dolgun biralar,

• Zengin yiyeceklerle, yüksek alkollü biralar. Örneğin; Meksika mutfağı.

• Pilsener gibi aromalı biralar, baharatlı yiyeceklerle,

• Stout tarzı biralar, kremamsı yiyeceklerle iyi gider,

• Bira yağlı yiyeceklerin ağızda bıraktığı izi keser, temizler.

• Bu nedenle; patates kızartması, pane tavuk ve balık gibi
kızartmalar ve çerezler ile uyumludur.

• İngilizlerin ünlü fish&chips (balık ve patates kızartması) bu nedenle her pub’da bulunur.

• Değişik peynirler, farklı biralar ile eşleşir.

• Örneğin ,Boşnaklar yıllardır eski kaşarla lager bira içerler.

• Hellim ve keçi peynirleri bira ile iyi gider.

• Füme et, füme somon ile kahverengi biralar,

• Balık ile lager biralar,

• Kokoreçle, yüksek alkollü biralar.

• Buğday biraları ile baharatlı ve aromatik yemekler uyumludur.



Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


BİRA GÖBEĞİ

• %90-92 su ve % 5 alkol içeren biranın kalorisi, aynı hacimde portakal suyundan bile daha düşüktür.

• Bira içerken kilo aldıran, özellikle; tuzlu fıstık, çerez, cips, patates kızartma gibi atıştırmalıklardır.

• Biranın yanında ile de bir şeyler yiyip kilo almak istemiyorsanız, siz de Boşnaklar gibi yapın, biranızın yanından eski kaşarı, kuru eti eksik etmeyin.

• Unutmayın: Göbeği yapan bira değil, yanında yenen aburcuburlardır.



BİRA & CİLA

• Rakı gibi yüksek alköllü bir içkinin ardından birkaç şişe bira içmek, bize
özgü kötü bir alışkanlıktır.

• Her iki içkinin de özellikleri ve yiyecek uyumu farklıdır.

• Üstelik o kadar meze, rakı ve sudan sonra, karnını 50 cl bira ile şişiriyorsun.

• Göbek olmasın da ne olsun?


Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap




PUB&BİRAHANE

‘Pub’, aslında İngilizcedeki ‘public house’un kısaltılmış halidir.

Pub’ın tarihi ve kültürü çok eskilere dayanır.

Anglosakson kültürün bir parçası olan ‘Alehouse’ denilen, içeride «ale» biraların üretildiği evler, mahallelinin buluşma noktasıydı.

 ’Alehouse’lardan sonra seyahat edenlerin konaklaması için ‘inn’ ve ‘tavern’ denilen mekânlar açılmaya başladı.

 Aynı zamanda bira ve yemek sunan ‘inn’ ve ‘tavern’ yaklaşık aynı dönemlerde ortaya çıktı.

PUBLARDA NE YENİR?

Pub yemeklerin genel özelliği, çabuk ve kolay hazırlanmasıdır.

Ucuz olması nedeniyle, hepsinde aynı yemekler bulunur.

Pub’ın vazgeçilmezlerinden; haşlanmış yumurta, turşusu, yumurta ve midye, ucuza tokluk sağlar.

‘Pie’ ise, hem İngiliz mutfağının hem de pub mutfağının en sık karşılaşılan yemeğidir.

‘Fish & chips’ : Pane balık, patates kızartması ve yanındaki bezelye püresi, meşhur bir pub lezzetidir.

Yağda pişmiş balığın yağını kesmek için, yanında sirke ikram edilir!

SONUÇ

Bira fermente(mayalı) bir içecektir.

Alkol miktarı %3 - %6 arasındadır. Ancak yüksek alkollü
biralarda bu oran %8 - %12’lere varabilmektedir.

Ana maddeleri arpa maltı, şerbetçiotu, su ve bira mayasıdır.

Doğal Karbondioksit(C02) içerir.

Soğuk içilir.

Birada kalite yönünden berraklık, renk, tat ve koku büyük önem taşır.

Besleyici ve sağlıklı bir içecektir.


BİRA ÇEŞİTLİLİĞİ

Lager ailesinde şu biralar vardır:

American Malt Liquor: Çok soğuk içilen, düşük alkollü Amerikan birasıdır.

Bock: Sert tatlı bir biradır.

Dark Bock: Koyu kırmızı renkli bock birasıdır.

Dortmunter Export: Dortmund’un ihracat için yapılan dolgun içimli, acımtırak birasıdır.

Dunkel: Alman tipi koyu renkli biradır.

Helles: Açık sarı renkli biradır.

 Double (ya da Duppel) Bock: Alkol derecesi, normal Bock’un iki katı olan biradır.

BAŞLICA BİRA ÇEŞİTLERİ

• Ale’ler ayrıca kendi arasında çeşitli sınıflara ayrılır. Bunlar:
• Barley Wine: Şarap kadar yüksek alkollü bira,
• Berliner Weisse: Berlin’in buğdaydan yapılan ünlü
"beyaz" birasıdır.
• Bitter: Şerbetçi otu bol kullanıldığından tadı acımtırak
olan biradır.
• Belgian Ale: Belçika birasıdır.
• Best bitter: Şerbetçi otu bol kullanılmış acımtırak biradır.
• Cream Ale: Amerikalıların kolay içimli, dolgun ama yumuşak biralarıdır.
• Brown: Kahverengi-kızıl, tatlımsı biradır.
• Dark Mild: Koyu renkli ama yumuşak biradır.
• Dry Stout: Tatlımsılığı olmayan, iyi kavrulmuş malttan yapılan siyah biradır.
• Dunkel weisen: Buğdaydan yapılan, koyuca sarı biradır.
• Framboise: Belçikalıların ünlü ahududulu birasıdır.
• Hefe weisen: Filtre edilmemiş, mayası içinde kalmış beyaz biradır.
• Imperial Stout: Rus çarları için 19. yüzyılda yapılan, çok yüksek alkollü stout biradır.
• India Pale Ale: İngilizlerin eskiden Hindistan’a gitmek üzere yaptıkları ve yola dayanıklı olması için şerbetçi otunu bol kullandıkları biradır.
• Irish Red Ale: İrlanda’nın kızıl renkli birasıdır.
• Kölsch: Köln’ün açık sarı, yumuşak içimli birasıdır.
• Lactic fermantation: Süt şekeri eklenerek mayalandırılmış biradır.
• Lambic: Belçikalıların, havadaki doğal mayalarla mayalanmış tatlımsı buğday birasıdır.
• Light Ale: Düşük alkollü, hafif içimli biradır.
• Oatmeal Stout: İyi kavrulmuş yulaftan yapılan, hafif ekşimsi biradır.
• Old Ale: Fıçılarda dinlendirilmiş biradır.
• Pale Mild: Soluk sarı, hafif içimli biradır.
• Porter: Orta kavrulmuş malttan yapılan, koyuca biradır.
• Pure yeast: Saf maya ile mayalanmış biradır.
• ·Spontaneous fermantation: Havadaki mayalarla kendinden mayalanan biradır.
• Stout: İyice kavrulmuş malttan yapılan, adeta siyah renkli biradır.
• Strong bitter: Hem yüksek alkollü hem acı biradır.
• Strong Scotch Ale: İskoçların yüksek alkollü birasıdır.
• Sweet stout: Tatlı, lezzetli stout birasıdır.
• Wheat beer, witbier: Buğday birasıdır.
• Weissbier, weizen: Beyaz biradır. Açık renkli,buğdaydan yapılır.
• ·Weisen Bock: Koyu renkli Alman buğday birasıdır.
• Marzenbeer, Oktobrfest beer: Almanların ekim
ayındaki ünlü bira festivalleri için mart ayında
mayalayarak yaptıkları özel biradır.
• Pale Bock: Soluk sarı renkli bock birasıdır.
• Pilsner: Adını Çek Cumhuriyeti’ndeki Pilsen kasabasından alan bira, bölgenin olağanüstü yumuşak suyu ve aromatik şerbetçiotu sayesinde ünlüdür. Açık renkli ve şerbetçiotu kokusu, tadı hissedilir.
• Viyana tipi: Hafif tatlımsı, kırmızımtırak biradır.
• Sote: Pirinçten üretilen biradır.
• Japonya’ya ait bir içki olup çift fermantasyona uğrar. Ağır alkollü bir içkidir.




*

    E. O.

Ynt: BİRA KÜLTÜRÜ
« Yanıtla #1 : Nisan 20, 2016, 08:04:12 »
Bu da yerli ve yerel... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Adına ise bayılacaksınız... Gara Guzu

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    Ö. T.

Ynt: BİRA KÜLTÜRÜ
« Yanıtla #2 : Nisan 20, 2016, 10:14:24 »
Ellerine sağlık.Bizi bizden aldın yine Zafer korsanım, bi deneme imalatı yapayım Bulgaristan da bu derin bilgilerden sonra.:-)
« Son Düzenleme: Nisan 20, 2016, 10:16:05 Gönderen: Öcal Turan »


*

    C. G.

Ynt: BİRA KÜLTÜRÜ
« Yanıtla #3 : Nisan 20, 2016, 11:09:33 »
Evde bira yapimi icin soyle bir site var ben denedim basarili.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    A. B. K.

Ynt: BİRA KÜLTÜRÜ
« Yanıtla #4 : Nisan 20, 2016, 12:09:56 »
2 yıl önceye kadar binbir zorlukla yurtdışından bira malzemeleri getirip evimizde bira yapıyorduk. Butikbira.com ve bir kaç benzer sitenin açılmasıyla artık malzemeye ulaşmak kolaylaştı. Tabi yurtdışından gelen, özel reçetelere göre alınmış malzemelerle yapılan biralara yaklaşılmıyor henüz maalesef.

*

    E. A. A.

Ynt: BİRA KÜLTÜRÜ
« Yanıtla #5 : Nisan 20, 2016, 14:45:50 »
Zafer hocam yaaaa kafamızı karışıyor bak. Yüksek lisans yaptıktan sonra içmeye başlamak gerektiğinden şarap konusuna hep soğuk yaklaştım sevmem de zaten, bira benim gibi halk adamlarının içkisiydi, sayende onu içmek içinde lisans programına başvuracağız artık... Bari tekila ve rakıya bulaşmayında kitap okumadan içebilelim. Yoksa alternatif olarak   "sulandırılmış ispirto"   , "sağlıklı etil alkol içimi" konularını açacağım  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap ;

Ayrıca şu satır beni ziyadesiyle kıllandırdı vesselam:  Pale Bock: Soluk sarı renkli bock birasıdır.
« Son Düzenleme: Nisan 20, 2016, 14:47:59 Gönderen: Emin Alp Alayunt »
*

    Z. D.

Ynt: BİRA KÜLTÜRÜ
« Yanıtla #6 : Nisan 20, 2016, 16:51:30 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Zafer hocam yaaaa kafamızı karışıyor bak. Yüksek lisans yaptıktan sonra içmeye başlamak gerektiğinden şarap konusuna hep soğuk yaklaştım sevmem de zaten, bira benim gibi halk adamlarının içkisiydi, sayende onu içmek içinde lisans programına başvuracağız artık... Bari tekila ve rakıya bulaşmayında kitap okumadan içebilelim. Yoksa alternatif olarak   "sulandırılmış ispirto"   , "sağlıklı etil alkol içimi" konularını açacağım  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap ;

Ayrıca şu satır beni ziyadesiyle kıllandırdı vesselam:  Pale Bock: Soluk sarı renkli bock birasıdır.


Emin hocam kafanı karıştırmam için aşağıdaki linke bakman lazım

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    O. B.

Ynt: BİRA KÜLTÜRÜ
« Yanıtla #7 : Nisan 20, 2016, 16:56:39 »
Bira'nın kan şekerine ve allerjiye etkisi nasıl?
*

    Z. D.

Ynt: BİRA KÜLTÜRÜ
« Yanıtla #8 : Nisan 20, 2016, 17:00:38 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bira'nın kan şekerine ve allerjiye etkisi nasıl?

Şeker hastaları sarı teneke tuborg içmeli diye biliyorum ben. Kırmızı tuborglar Erol Şar 'a kalsın diyemi yoksa bu söylenti Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    S. Ş.

Ynt: BİRA KÜLTÜRÜ
« Yanıtla #9 : Nisan 20, 2016, 17:37:23 »
Zafer korsan,

Eskiden içtiğimiz pilsenle şimdi %100 malt pilsen  farkı nedir?

Bir yerde okumustum  bizi resmen kerizlemişler diye aklımda kalmıştı, iyi biralar gelince mecburiyetten full malta gectıler dıye ogrendim 

İşin aslı nasıl?
*

    A. Ç.

Ynt: BİRA KÜLTÜRÜ
« Yanıtla #10 : Nisan 20, 2016, 17:49:21 »
Efes eskiden malt içine pirinç karıştırırdı, alkol oranını arttımak için mi yoksa tadı yumuşatmak için mi çok emin değilim. Alman ekolüne göre biranın tarifi malt ve şerbetçi otudur, içine başka şey koyduğunuzda bira kokteyli olur. Efes birası o nedenle Almanlara göre bira değildir. Sanırım, malt bira Tuborg "malt bira" reklamı yapmaya başladıktan sonra kabul görmeye başladı. Bira imalinde şebetçi otu değişik safhalarda katılabiliyor ve miktarı da değişebiliyor. Biranın acı tadını veren de adının aksine şerbetçi otudur. Efes İstanbul'da imalata başladığı ilk zamanlarda filteleme konusunda da sounlar yaşıyordu, sanırım bu sorunu filtresiz birayı piyasaya sürerek kısmen aştılar.
*

    S. Ş.

Ynt: BİRA KÜLTÜRÜ
« Yanıtla #11 : Nisan 20, 2016, 18:37:13 »
Evet tortulu efes ve bomonti marmarada var piyasada, şimdi baktım ciddi fark var mı diye, sadece tad gibi görünse de filtresiz faydalı da diye bilgiler var nette.

Aslının bilgisini verecek bira üreticileri siteleri de yasaklı! İnsanoğlu yasağa kafa yorar hiç psikolojik değerlendirme yapılmıyor, örttükçe altını merak eder insanoğlu...
« Son Düzenleme: Nisan 20, 2016, 18:40:21 Gönderen: Semih Sener »
*

    Ö. Z.

Ynt: BİRA KÜLTÜRÜ
« Yanıtla #12 : Eylül 11, 2016, 19:49:08 »
Yahu arkadaş yelken yapıcam tekne alıcam da konuya giremedim ki bir türlü.. Bira muhabbeti de varmış  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Hocam bu da benim ev yapımı jömme biram. Alman Bira kanunlarına göre yapıyorum. Arpa+su+maya+şerbetçiotu hepsi bu. Afiyet olsun Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    N. B.

Ynt: BİRA KÜLTÜRÜ
« Yanıtla #13 : Eylül 12, 2016, 01:02:36 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Efes eskiden malt içine pirinç karıştırırdı, alkol oranını arttımak için mi yoksa tadı yumuşatmak için mi çok emin değilim.

Bira imalatçıları kırık pirinci hatta daha da ufalanmış pirinci biranın köpürmesini sağlamak veya köpürmesini artırmak için kullanırlar Ahmet korsan.
*

    Y. T.

Ynt: BİRA KÜLTÜRÜ
« Yanıtla #14 : Eylül 12, 2016, 12:51:17 »
Norwegian airlines ile uçarken verdikleri magazinde okumuştum bira formulu standardizasyonu ile bira içerisindeki maddelerin belirlenip ürünün korunması amaçlanmış maya ,su ve şerbetçiotu olarak sınırlandırılmış ancak böyle olunca tad değişikliği için kullanılan veya farklı yöntemlerle üretilen biralarda (ismini hatırlayamadığım Fransız birası örnek verilmişti )sıkıntı doğuracağından bahsediliyordu . Izmirde geçen hafta bir bar da gördüm şu Brukseldeki barın benzeri gibi yapmışlar ,yüzlerce çeşit dünya markası bira bulunuyor .


Sent from my iPhone using Tapatalk