0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

M. Ü.

Bir Trablusgarp (Libya) yemeği: Cuşka
« : Haziran 14, 2009, 00:42:46 »
Bu arap yemeği de nereden çıktı demeyin, ben çok seviyorum.Aslen Girit Türklerinden olan rahmetli babaannem (Zehra hanım), Osmanlı zabiti babasının görevi  gereği çocukluğunu geçirdiği Trablusgarp'da yani şimdiki adıyla Libya'da öğrendiği ve Cuşka yemeği diye adlandırdığı bu yemeği her pişirdiğinde, sofradaki yerimi en önce ben alırdım. Belki bilenler vardır ama hazırlığı ve pişirmesi son derece kolay ve (bana göre) son derece lezzetli bir yemek olup, teknede rahatça hazırlanıp havuzluktaki masada yerini alabilir. İyi bir MEZE dir de...!
Efendim, bu yemeğin özelliği acı olması. Acı yiyemeyenler acı olmayan biberle de yapabilirler ama bana göre acı olmazsa olmazzz.

Malzemeler:
1/2 kilo kadar yeşil biber (Tercihan acı)
1 büyük veya 2 küçük domates
1 adet patlıcan (istemeyen patlıcan koymayabilir)
3-4  çorba kaşığı zeytinyağı (ya da hehangi bir sıvı yağ)
yarım çay bardağı sirke
tuz

Yapılışı:
Biberleri yıkayıp 4-5 cm lik parçalara bölün.Zeytin yağı ile kapaklı bir tavada veya tencerede önce birkaç dakika harlı, sonra kısık ateşte biraz öldürün.Daha önce küçük kuşbaşı doğradığınız patlıcanları da tuzlu sudan çıkarıp biraz sıkarak acı suyunu akıtıp tencereye ilave edin.Doğradığınız domatesleri de ilave edin ve kısık ateşte  pişmeye terkedin.Patlıcanlar da pişince sirke ve yeteri kadar tuz ekleyip birkaç dakika sonra  ateşten alın. İster sıcak ister soğuk servis yapın.Afiyet olsun.
« Son Düzenleme: Haziran 14, 2009, 00:52:43 Gönderen: Mehmet Ünsalan »
*

H. Z.

Ynt: Bir Trablusgarp (Libya) yemeği: Cuşka
« Yanıtla #1 : Haziran 14, 2009, 01:58:52 »
1981 ve 1983 arası babamın işleri dolayısıyla Tripoli, Libya'da yaşadık. Şimdi bu yemeğin tarifini okuyunca aklıma 'acaba bu yemek çatalla mı yoksa elle mi yenir?' sorusu geldi. Nedeni ise milli yemekleri olan kuskus u bile elle yemeleriydi. Beyaz entarili 3-4 erkek toplanır, yere çömer sonra da bir tencere kuskus makarnasını kum tepesi gibi önlerindeki gazete yada naylona boşaltır ve avuçlayarak yediklerine şahit olmak hiç te sürpriz gelmemeye başlamıştı.

Sosyalist Jamahiriya olan Libya'da herşey devletin olduğundan bizdeki gibi kokoreççi, köfteci dönerci dükkanları yerine yumurtacılar vardı. Bu dükkanlar sabah 10:30- 11:00 da açılır en geç 13:00 da öğle tatiline girer tekrar 16:00 gibi açılır ve 17:30 da kapanırdı. Tam kapanma sırasında bir müşteri gelirse de "Barra barra" diye müşteri kovulurdu.Adam satış yapsa da yapmasa da umrunda değil çünkü devletin yumurtacı memuru idi. Yumurta yemeğinin tarifi ise: Yumurta garip yağlı bir tavaya kırılır 15 saniye pişirilip vıcık vıcık yağlı halde ekmek arasına konur ve servis edilir. Bu itina ile yapılmış lezzet dolu yemeğin tadını hiç bir zaman merak etmemiştim zaten.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Konumuz yemek olduğu için yanlış yere park eden araçlara polisin ceza kesmek yerine arabanın kaportasını jopladığını anlatmayacağım bile.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Neredeyse 30 sene olacak, oralarda neler değişti bilemiyorum ama tambir gülermisin ağlarmısın durumu idi.

*

m. b.

« Yanıtla #2 : Haziran 14, 2009, 03:48:57 »
mehmet korsanıma tarifi için çok teşekkür ederim. kaşık düşmamına yarın silah zoruyla mutlaka yaptırıcam bu tarifi Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

bu arada istanbula geldiğinizde hayrettin korsanla konuştuk, sizin onurunuza bakırköy barınakta  istanbul korsanlarıyla toplaşıp bi akşam, bi ızgara partı yapmayı planlamıştık ama o kadar gezgindinizki sizi yakalayıp bu organizeyi yapamadık, bilginize. alacağınız olsun yanee. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

zorlu korsanım. ne güzel hikayeler bunlar. lütfen çocukluğunuza geri dönün ( Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap) ve hatırlayın bu egzotik/arabesk anıları. sonra da  o güzel yazınızla paylaşın bizimle .

(doğu blok kapıları açılmadan evvel macaristanda öğlen vakti küçük bi ayakkabıcı dükkanına girdiğimde elektrikler kesikti ve satıcı bu sebeple  bana satış yapmamıştı. satış yapmakla, bir iş /hizmet üretmekle, para kazanmakla alakalı bi endişesi yoktu ki. devletin sıradan tek tip satış memuruydu, bunun farkındaydı herif. bu nedenle essah gominislerle sosyalislerin, aslında dünyada  bu ideolejilerin hiç gerçekleşmemiş bi ütopya olduğunu bildiklerini sanıyorum.)
« Son Düzenleme: Haziran 14, 2009, 03:56:38 Gönderen: Mustafa Aziz Çınar »

*

M. Ü.

« Yanıtla #3 : Haziran 14, 2009, 21:23:31 »
Mustafa korsanım,

Hayrettin korsan bahsetmişti.İlginize tekrar teşekkür ediyorum. Ben de sizleri tanımayı çok arzu ettim ama 10-15 gün için  İstanbul'a gelince, ve de elinde tekne için uzun eksik listeleri olunca, hangi güne neyi sığdıracağımı şaşırdım. Sizler buralara gelince ya da ben rahat bir dönemimde geldiğimde mutlaka görüşelim.
En içten sevgilerimle
*

H. E.

« Yanıtla #4 : Haziran 14, 2009, 21:48:08 »
Mehmet  korsanım, işleriniz dilerim ben datça ya gelmeden bitmiş olur, aksi halde tarif ettiğiniz bu yemeği sizden yapmanızı istediğimde azıcık kalbim sızlayacak. sevgilerimle. not. artık teknemde uyuyabiliyorum

*

M. Ü.

« Yanıtla #5 : Haziran 14, 2009, 22:12:24 »
Hayrettin Korsanım,
Sen gel yeterki, bizim teknede olmazsa senin teknede, o da olmazsa bizim evde pişiririz.
Bu arada, tekneyi yaptığımız mermer fabrikası bahçesindeki bulunduğumuz yerin üstünü ve yanlarını kapatmaya başladılar.Şu anda teknemizin üstü kapalı.Güneşin altında değiliz yanee.Ama bu kapatılmanın sebebi, bulunduğumuz alan da fabrikaya dahil edilecek.Yani yol göründü bize. Biz de bu iteleme ile 1 Temmuz Kabotaj Bayramında teknemizi suya gakıvemeye karar verdik.Büyük bir aksilik olmazsa hedefimiz bu şimdilik.Eksikleri de senin gibi denizde bitireceğiz.
Görüşmek üzere
*

H. E.

« Yanıtla #6 : Haziran 15, 2009, 08:52:26 »
işallah denizde bitirmeye gerek kal madan tüm eksikleri bitişrip indirirsiniz, tekneyle 1 temmuzda gelmem zor görünüyo ama elimde bi şişe şampanyayla gelmeyi çok istiyorum kendi teknemi indirirken kıramadığım şişeyi sizin teknede kırmak beni çok mutlu edecek, hadi birazdaha gayret