0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

I. K.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
yelkenli  kiralanirken  ne tur belgeler  isteniyor?
adb ehliyet yeterlimi kiralama icin?
ADB + KMT + Tecrübe yeterli.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

KMT olmazsa olmuyormu? Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

Ö. Ö.

ADB + KMT + Tecrübe yeterli.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

KMT olmazsa olmuyormu? Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Ne yazık ki olmuyor.. Hiç olmuyor! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Ticari teknelerin kiralanmasında liman başkanlıklarının zorunlu tuttuğu ve dikkat ettiği bir konu.

*

Ö. Ö.

Dostlar bu arada bir hatırlatma yapmak isterim,

Görünüşe göre herkes bu salgın nedeni ile oldukça sıkılmış ve kendini denize atmak için fırsat kolluyor, bu yoğunlukta mutlaka "marina masrafları çıksın" diye özel teknelerini kiralayan veya kaçak tur düzenleyen fırsatçılar olacaktır, uyarmak isterim;

Ücret karşılığı kiraladığınız teknenin;
- Ticari kayıtlı olması,
- Turizm bakanlığından Yat İşletme Belgesi olması,
- Ticari tekne sigorta poliçesine sahip olması,
- Varsa hizmet aldığınız kişilerin (kaptan, gemici, aşçı vb.) Gemi Adamı cüzdanı sahibi olması,
- Kiralamanın sözleşme ile yapılması,
- Aldığınız bu hizmet karşılığı size fatura verilmesi

YASAL ZORUNLULUKLAR ve tatil huzurunuz için dikkat etmeniz gereken konulardır.

*

A. K.

Özgür kaptanım kayıtsız ticaret bu gün Türkiyenin önünde en büyük engellerden biridir. Düzgün çalışmak isteyen  her firmanın sonunu getirecektir.

En basitinden pazar ile marketi karşılastırırsak.
Normal ürün Market fiyatı :
Etiket fiatı 118 tl
kdv   18
vergi sigorta vs 15 (insaflı bedel)
personel kira 10
Satıs bedeli 75 TL
amortisman , finansman gider ,gıda yönetmelik uygunluk, reklam vs vs yok.
Pazardaki fiyat 75 TL olursa karşılaştırmada aynı fiyata gelir.

Gıda ürünü 8% kdv olursa aynı hesapla pazar fiyatı 85 TL olur.

Ama işler böyle yürümüyor fiyatlar neredeyse marketle aynı . Ben o yüzden pazardan hiçbir sey almam. Eğer aynı ürünün yerlisi varsa ve tatminkar bir kalitenin üzerindeyse kesinlikle yerli alırım
*

Ö. Ö.

Ben yerli üreticiyi desteklemek adına %80 gıda alışverişimi pazardan yapıyorum.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
ama tekne işi biraz farklı..
Çok kişinin kafasında "bu kadar para verdik, boşa durmasın, parasını çıkarsın" gibi bir çakallık var, bu biraz organize suça giriyor artık! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

T. O.

Özgür kaptanım kayıtsız ticaret bu gün Türkiyenin önünde en büyük engellerden biridir. Düzgün çalışmak isteyen  her firmanın sonunu getirecektir.

En basitinden pazar ile marketi karşılastırırsak.
Normal ürün Market fiyatı :
Etiket fiatı 118 tl
kdv   18
vergi sigorta vs 15 (insaflı bedel)
personel kira 10
Satıs bedeli 75 TL
amortisman , finansman gider ,gıda yönetmelik uygunluk, reklam vs vs yok.
Pazardaki fiyat 75 TL olursa karşılaştırmada aynı fiyata gelir.

Gıda ürünü 8% kdv olursa aynı hesapla pazar fiyatı 85 TL olur.

Ama işler böyle yürümüyor fiyatlar neredeyse marketle aynı . Ben o yüzden pazardan hiçbir sey almam. Eğer aynı ürünün yerlisi varsa ve tatminkar bir kalitenin üzerindeyse kesinlikle yerli alırım

Atilla Kaptan çok haklısınız. Benim de dikkat ettiğim bir nokta bu. Bu Covit günlerinde daha da uç noktalara dayandı.

Ben de küçük esnaf kazansın. Direk üreticiyi destekleyelim diye hep mahalle esnafından alışveriş yapmayı tercih ederdim. Fakat özellikle bu dönemde bilhassa gıda satanlar bu işi nasıl daha fazla kara döndürürüz diye ellerini ovuşturuyorlar. Marketlere kızardım ama küçük esnafın fırsatçılığı yanında melek kaldılar.

Basit bir örnek veriyim. Oturduğum mahalleye haftada bir gelen, köyde yaşayıp kendi bahçelerinde sebze ve yumurta yetiştirip getirip kaldırımda satan bir aile var. Bazı ürünleri de halden alıyorlar. Bu kısıtlamalar başlayınca fiyatlar birden arttı. Üstelik de benzin fiyatları dolayısı ile nakliye düşmesine rağmen. Dün bezelyenin kilosu 15 lira idi. Geçen hafta kabak 8 lira idi. Aynı yerde kaliteli bir şarküteri/market var. Fiyatları yüksek ama kaliteli ürün getiriyor. Bu işletmenin kirası, en az 15 çalışanının masrafı, her alışverişe fiş verdiği için tam ödediği vergisi, kredi kartı olduğu için banka komisyonu …. Var da var masrafı.

Orada da kabak 8 lira. Şimdi gidip diğer köylüden alınır mı bir şey?

Kasapda kıyma 60 liradan 70 e fırladı birden. Markette hala 54 lira.

Şimdi gel de mahalle esnafını koru!
*

A. K.

Işyerim ithalat yaptıgım senelerde  Kadıkoydeki Salı pazarının kurulduğu yerdeydi. Hatta kadınlar kapıdan bakıp siz ne satıyorsunuz diye sorardı. Orada farkettim ki tüm pazarcılar artık profesyornel hepsi halden alıyor, her gun ayrı pazara gidiyorlar vs. Hatta yalova pazarında bile üretici köylüler belki 10 belki 15 kişi , gerisi çakal takımı .
Hatta kadıkoyde bir evimiz vardı, esnaf birisine kiraya verdik . Adam meğerse 2 çocuğuyla pazarlarda su satarmış . Ufak şişe suyu markaya göre 10-15 kurusa alıp 1 TL ye satıyormuş. Adam bizim orasını pazara yakın diye tutmuş , kirayı da hiç sektirmedi.

*

E. D.

Açıklık getireyim; Kaptanda olması şart değil, teknedeki herhangi birinin varsa yeterlidir.
*

I. K.

Ne yazık ki olmuyor.. Hiç olmuyor! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Ticari teknelerin kiralanmasında liman başkanlıklarının zorunlu tuttuğu ve dikkat ettiği bir konu.

Ben şok:) yelkenli kiralama yazıp googleda aratıyorum ilk 7 sayfada çıkan bütün sitelere bakıyorum bir Allahın kuluda açıklama kısmına KMT yazmamış ya:( ADB yazıyorda KMT yok şimdi iki ara bi derede nerden alcam KMT yi? Abi peki böyle bişey var merak ettiğim Alman'ı Rus'u geldiğinde KMT olayını napıyolar ? IYT RYA felan KMT yi kapsıyormuki?
*

C. A.

Turk vatandasiysaniz ve tekne kiralayacaksaniz zannedersem teknede en az 1 kiside KMT olmasi gerekiyor.
*

S. Ç.

Allah kimseyi mahalle bakkalına muhtaç etmesin..
Neden böyle söylediğimi benim yaştakiler bilir..
Şöyle bir laflarıda efsanedir..
” Beğenmiyorsan başka bakkala git”..Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

T. O.

Ben şok:) yelkenli kiralama yazıp googleda aratıyorum ilk 7 sayfada çıkan bütün sitelere bakıyorum bir Allahın kuluda açıklama kısmına KMT yazmamış ya:( ADB yazıyorda KMT yok şimdi iki ara bi derede nerden alcam KMT yi? Abi peki böyle bişey var merak ettiğim Alman'ı Rus'u geldiğinde KMT olayını napıyolar ? IYT RYA felan KMT yi kapsıyormuki?
Bu biraz da liman başkanlığına bağlı. Duyduğum kadarı ile bazı liman başkanlıkları isterken bazıları da sadece ADB yi yeterli görüyor. Sonuçta KMT sadece telsizi kullanmak için gerekli. Telsizi kullanmayabilirsiniz. Tekneyi kullanmıyorum deme ihtimaliniz yok fakat telsizi kullanmıyorum deme şansınız var. KMT'niz olmadan sadece dinleme yapabilirsiniz ama çağrı yapamazsınız. Zaten kural itibarı ile seyirde 16. kanalı dinlemek mecburiyetiniz var eğer telsiziniz var ise.
Tabii bunları kime anlatıp inandıracaksınız oda ayrı bir sorun. O yüzden ADB'niz var ise KMT de alın bence. Ben ve eşim kolaylık olsun diye ikisini de aynı gün art arda oturumlarda almıştık. Kafamız rahat o yüzden.
*

A. U.

Bir bakkal çocuğu olarak ve üniversiteye kadar da sürekli bakkalda çıraklık yapmış biri olarak da şunu söyleyebilirim, ben herkesin ekmeğinin peşinde olduğuna inanmak isterim. Küçük büyük tüm işletmeler kar odaklı kurulur. Zincir marketler büyük yapılardır ve satın almadan, ik politikasına büyük güç sahibi olarak daha iyi fiyat verme şansları olur ancak bir mahalle bakkalı hassasiyetinde ürün çeşitliliği, ürün kalitesi ve iletişim şansı bulamazsınız. Aynen dedikleri gibi beğenmezseniz başka bakkala git diyecek kadar net ve aslında samimi bir yaklaşım da sergileyebilirler. Aynı şekilde bir de bakkalın veresiye defteri vardır ki hiçbir markette bulamazsınız.  Bu nedenle kendi kişiliğiniz, değerleriniz ve beklentilerinize göre bir tercih yaparsınız. Ömrü hayatımda edindiğim en önemli deneyim, her meslekte iyiler ve kötüler vardır, tüm genellemeler yanlıştır.

Bunun yanında bir teknem olsaydı, bu Corona günlerinde de bir çok nedenle gelirlerim riske girse, çalışıyorsam işimi koruyabilecek miyim, maaşımı alabilecek miyim, kiracım kirasını ödeyebilecek mi gibi kaygılar taşırken, kendi teknemin masrafları çıksın diye kiralamayı düşünmek neden organize suç olsun ya da çakallık olsun, bunu hiç anlamış değilim.

Forumda daha önce de kendi teknemizi kiralamak ile ilgili tartışmalar olmuştu hatırlıyorum ancak zaten arzın bu kadar az olduğu ve denizde olma hayallerimiz için zaten bu kadar yüksek maliyetlere katlandığımız bir ülkede savunmamız gereken belki de kişisel olarak, aynı taşınmazlarda olduğu gibi kiralama yapabilmemize olanak sağlayan mevzuatlar oluşturmak olmalı değil mi. Bu noktada taraflar hukuki olarak riskleri paylaşmak noktasında kendi kararlarını kendileri verebilirler. Her kurala doğru olduğu için mi işimize öyle geldiği için mi bu kadar bağlıyız.
*

Ö. Ö.

...kendi teknemin masrafları çıksın diye kiralamayı düşünmek neden organize suç olsun ya da çakallık olsun, bunu hiç anlamış değilim.
Arabanızın masrafı çıksın diye korsan taksicilik yapmayı düşünür müsünüz?
veya evinizin boş odasını sözleşmesiz kontratsız kiraya veriyor musunuz?
ya da şirketinize aldığınız kahve makinesinin masrafı çıksın diye kahve satmayı?
çocuğun bisikleti boşta durmasın, konu komşuya kiralayım da masrafı çıksın?

hepsi aynı şey..
bir kere yasal değil, ikincisi bu işi kendine iş edinmiş, yatırım yapmış, emek veren insanların hakkını yemiş olursunuz.

Her kurala işimize geldiği için değil kural olduğu için uyarız.
İşimize geldiği gibi yorumlamadan, istisnasız, adaletle.
*

Ö. Ö.

Tarkan'ın dediği gibi, limandan limana uygulamalarda değişiklik olabiliyor.
Kiralama yapmayı düşündüğünüz bölgedeki liman başkanlığını (veya bir gemi acentasını) arayıp sorun.
Fethiye ve Göcek limanlarında KMT (veya dengi belge) olmadan YASAL bareboat kiralama mümkün değil.