0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    İ. O.

Amatör Denizcilik Dernekleri Hakkında
« : Ağustos 09, 2016, 18:38:52 »
    Amatör Denizcilik Dernekleri

   Yıllardır, amatör denizciliğin ve dolayısıyla denizci toplum olma yolunda ilerlemenin Devletin vizyonu ve desteği dışındaki unsurlarından biri olan sivil toplum kuruluşların önemine dikkat çekmekte ve mutlaka her ilçede amatör denizci derneği kurulmasını önermekteyim. Maalesef toplumumuzun insanı bırakın dernek kurmak, derneklere üye olmaktan adeta korkmaktadır. 1980 li yıllarda yaşananları düşünürsek bu korku ve çekinmeye hak vermemek elde değildir.  Ülkemizde derneklerin büyük çoğunluğu, dernek tarafından işletilmesi planlanan lokalde kumar oynatmak veya kolay içki ruhsatı almak için bir araç olarak kurulmaktadır. Bu bizim amacımıza hiç ama hiç uymamaktadır. Elbette ilerleyen zamanda dernek faaliyetlerinin finansmanı için iktisadi işletmeler kurulabilir, ama bu bugünkü konumuz olmamalıdır. 
  Dernek kurmak yasal olarak çok zor bir şey değildir. Hazırlanan bir tüzük ve kurucu üyelerin müracaatlarıyla işlem kısa sürede tamamlanabilmektedir. Asıl olan bu derneğin tüzüğünde yazılan amaçları doğrultusunda faaliyetler yapmasını sağlayabilmektir. Derneğin kurucu üyeleri arasında egolardan arınmış olmak şartıyla, bir muhasebeci, bir avukat, yörenin hatırı sayılır lafı sözü dinlenen bir büyüğü, o yörede resmi kuruluşlarda çalışan veya çalışmış sevilen sayılan bir veya birkaç kişi, boş zamanı bol olan gerektiğinde evrak getir götürünü de yapabilecek bir emekli nin olması faaliyetlerin yürütülmesinde kolaylık sağlayacaktır.
   Derneğin bir merkezde kurulup, değişik yörelerde şubeler açması yerine, hemen her ilçe ve beldede kurulmuş derneklerin federasyon çatısı altında toplanması  yerel ilişkilerle bazı sorunların bulunduğu yerde çözümlenmesi daha kolay olacağından uygundur. Tabi ki bugünden yarına her şeyin değişmesini beklememek gerekir. Çok uzun ve meşakkatli bir yol geçilmesi gerektiğini takdir edersiniz. İyimser bir tahminle dernek heyeti beş yıllık bir mücadelenin sonunda o yörede amatör denizcilik adına gözle görünür mesafeler kat etmiş olabilecektir.   
Amatör denizcilik dernekleri; barınma, vergi yani bağlama kütüğü vize harcı gibi uzun vadede, daha doğrusu devletin izin ve onayı olmadan yapılacak işlerin dışında, kısa vadede ne tür faaliyetlerde bulunmalıdır?  Kurucu üyeler ne tür fedakarlıklar yapmak zorunda kalacaktır? Bunları ortaya koymak  ve  biraz beyin fırtınası yapmak için aklıma ilk gelenleri sizlerle paylaşmak istiyorum. 
Nedir bunlar? 
 Bulundukları bölge, ilçe veya beldelerde torunlarımızdan ödünç aldığımız doğa ve denizi  özellikle gençlere sevdirmek adına etkinlikler yapılabilir. Öğrencilerle kıyı temizliği yapmaktan tutun, okullarda boş geçen derslerde dernek heyetinden veya dışarıdan işin uzmanı  kişilerin doğa, balık, denizcilik ve benzeri  konularda söyleşiler yapmasına, bu ve bu gibi bilgilendirme çalışmalarını hemen her yörede yapılan festivallerde açacakları stand lar sayesinde daha geniş kitlelere ulaşmasına fırsat yaratabilir.
  Akademik çevrelerle irtibata geçerek global ve yöresel deniz kirliliğinin getirdiği sorunların anlatılması veya doğanın bozulmasının nasıl önüne geçilebileceği hakkında paneller düzenlenmesine önayak olunabilir.  Kabotaj bayramlarının basitçe kutlanılması yerine daha çoşkulu kutlanabilmesi için en azından yerel yöneticilerle temasa geçilebilir. Kabotaj ın ne olduğu ve kazanımları sadece liman içinde toplanan haziruna kısaca anlatılmak yerine okullarda en azından bir ders saati süre ile anlatılması için programlar düzenlenebilir. 
  Bugünden yarına kolayca değişecek şeyler olmadığını bilmekteyiz. Onun için sabırla zorlu olan bu yolda ilerlemek gerekir. Amatör denizci derneklerinin yöneticileri dernek kuruluş işlemi tamamlanıp tüzel kişiliğe haiz olduktan sonra, başta kendi yörelerindeki vali, kaymakam,belediye başkanı, il ve ilçe emniyet müdürleri, gençlik spor müdürleri,liman başkanlıkları,il ve ilçe tarım müdürleri, il ve ilçe çevre müdürleri gibi resmi kurum ve kuruluşlarına  nezaket ziyaretleri  yaparak düşüncelerini aktarmaya, amaçları doğrultusunda çalışmalarını yapmak için gerekli kontakları kurmaya ivedilikle başlamalıdır. 
    Elbet bu işler için az veya çok bir maddi desteğe de ihtiyaç vardır. Amatör denizcilik dernekleri kendilerini tanıtıp toplayabilecekleri bağış veya kuracakları iktisadi işletmeler yoluyla gelir elde etmeye başlayana kadar, başta kurucu üyeler bir müddet kendi  şahsi imkanlarını kullanmak zorundadır. Kişinin günde bu işe ayıracağı iki üç tl lık bir tasarrufla (beş sigara az içmek veya günde bir iki çay içmemek gibi) kurucu üyelerin tasarruflarıyla bile pekala yapılabilir. 
    Derneği kurmak için kurucu üyeleri ve daha sonrasında derneği yaşatmak için üye bulmak  bana göre işin en zor bölümüdür. Beş daireli bir binada bile yönetici seçecek veya sorunlara çözüm bulacak toplantıları beceremiyoruz diye vazgeçilmemelidir. Mutlaka bir yerden başlanmalıdır. Azimle ve sabırla.  Eğer zor diye vazgeçecek isek  buraya kadar bu yazıyı boşa okuduk dolayısıyla,fikir üretmeye ve konuyla ilgili ahkam kesmeye hiç gerek yoktur. Elbet zaman içinde birileri bir şeyler hazırlar ve bize dayatır. Neden uğraşalım ki? 
    Eğer buraya kadar okumuş iseniz ve bu konuda bir şeyler yapılması gerektiğine de inanıyorsanız; dernekleşme konusundaki fikirlerinizi, aklınıza gelen faaliyetleri, paylaşarak beyin fırtınasına katılın. Hatta ve hatta hemen yörenizdeki bir derneğin kurucu üyeleri kimler olabilir diye düşünerek arkadaş ve dostlarınızı ziyaret edin konuyu tartışın ve gurupta paylaşın. Buradan çıkacak ortak akıl Amatör denizciliğin gelişmesine katkıda bulunacak derneklerin kurulması ve çalışması için yol gösterici olacaktır.
 
« Son Düzenleme: Ağustos 09, 2016, 18:40:12 Gönderen: İsmail Oruç »


*

    A. U.

Ynt: Amatör Denizcilik Dernekleri Hakkında
« Yanıtla #1 : Ağustos 09, 2016, 20:41:36 »
İsmail korsan yazdıklarınıza aynen katılıyorum. Birlikte olmak ortak paydada buluşmak aynı şeyleri düşünüp istemek ve bu yolda uğraş vermek gerek. Ama bizlerde durum farklı. Aktif üretken arkadaşlarımız birbirlerini rakip görmekteler. Örgütlenme yolunda bir şeyler yapılırken bu bir şeyleri diğerleri katılmayanlar yok sayıyor. Örnekleyip gereksiz bir tartışma yaratmak  istemiyorum.
 Önderlik yapacak arkadaşlarımız belli haydi denecek hepsi bu. Umarım " haydi" diyebiliriz. Sevgilerimle.


*

    H. T.

Ynt: Amatör Denizcilik Dernekleri Hakkında
« Yanıtla #2 : Ağustos 09, 2016, 21:49:00 »
Şahsi kanaatlerimi paylaşmak isterim.


İyi hazırlanmış tek tip bir tüzük ile lokal derneklerin kurulması ve bu derneklerin bir araya gelerek bir federasyon oluşturması,
Söz konusu federasyonun mevzuata hakim bir hukuk bürosu ile çalışması,
Dernek ve federasyonun hedefleri belirlenirken kısa, orta ve uzun vadeli gerçekçi hedefler belirlenmesi; özellikle kısa vadeli hedeflerin ortak motivasyonu arttırması adına çok iyi düşünülmesi,
Derneklerin ve oluşacak federasyonunun amatör denizcilik söz konusu olduğunda referans kaynak, uzman vs atfedilebilecek altyapıya sahip olması ilk aklıma gelenler.


Uzun yıllar dalış endüstrisini kurumsallaştırabilmek adına çaba harcadım. İstanbul'da bir dernek kurup, ülkedeki tüm dalış bölgelerinin dernekleşmesi ve sonrasında bir federasyon ya da meslek örgütü olarak bir araya gelmesine çalıştım. Ortak menfaatin tepsi gibi ortada olmasına karşın bir arpa boyu yol alınamadı.


2005 yılından bu yana deniz ve deniz kirliliği konularında çalışan bir derneğin kurucusu ve yöneticisiyim. Tek bir derneğin bile hayatta kalabilmesi için ya abartılı bir emek ve özveri ya da maddi kaynakla beslenen profesyonel kadro gerekiyor.


Olası sayısız olumsuzluk yazabilirim ama hiç biri aşılamaz değil.


Mümkün olduğunca artısı ve eksisiyle paylaşmaya çalıştım ve mümkün olduğunca da paylaşmaya devam edeceğim. Eninde sonunda taraf olmamız gereken önemli bir konu bu.
« Son Düzenleme: Ağustos 09, 2016, 21:50:04 Gönderen: Hakan Tiryaki »


*

    H. E.

Ynt: Amatör Denizcilik Dernekleri Hakkında
« Yanıtla #3 : Ağustos 09, 2016, 22:58:02 »
Önce federasyon başkanını seçmek lazım.


*

    B. B.

Ynt: Amatör Denizcilik Dernekleri Hakkında
« Yanıtla #4 : Ağustos 10, 2016, 11:13:56 »
Dernek iyidir. Kurulmalıdır.

*

    A. U.

Ynt: Amatör Denizcilik Dernekleri Hakkında
« Yanıtla #5 : Ağustos 10, 2016, 13:51:15 »
Örgütlenmek, dernek kurmak konusunda farklı düşünmek elbette mümkündür. Hatta ne gereği var ben istemiyorum da diyebilirsiniz. Kimse neden diye soramaz, sormamalıdır.
Ancak konuyu sulandırmaya hakkımız yok. Siz kim olursanız olun. Sevgiler.
*

    H. E.

Ynt: Amatör Denizcilik Dernekleri Hakkında
« Yanıtla #6 : Ağustos 10, 2016, 14:00:09 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Örgütlenmek, dernek kurmak konusunda farklı düşünmek elbette mümkündür. Hatta ne gereği var ben istemiyorum da diyebilirsiniz. Kimse neden diye soramaz, sormamalıdır.
Ancak konuyu sulandırmaya hakkımız yok. Siz kim olursanız olun. Sevgiler.

Valla bana diyorsan Arif Korsanım, öyle sulandırma niyetim falan yok. Tam olarak fikrim budur. Önce bu derneğin bağlı olacağı federasyonun başkanını, teşkilatını, programını bileyim ancak öyle harekete geçerim. Benden artı değer yaratıp sonra bu değeri bilmem ne klübüne peşkeş çekecek bir yapı için çalışmam.
Sulandıracak olsam "Amatör Denizlerdeyiz Hareketi Bizim" derdim, demiyorum.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    M. R.

Ynt: Amatör Denizcilik Dernekleri Hakkında
« Yanıtla #7 : Ağustos 10, 2016, 14:22:54 »
Hakan korsana katılıyorum, başını bilelim biz kuyruk olup onlardn daha fazla çalışabiliriz ama yönü ne olacak, illerde yelken vs dernekleri var hepsi elitist takılan üretimden çok kısıtlı işler yapan katkı yapacaklara da aman yerimizden oluruz diyerek engelleyen tipler gibi.

Ben Antalya ya taşındım 2 sene kadar önce ama üye olup özveri ile çalışabileceğim, benimseyebileceğim bir dernek ortamı bulamıyorum.
*

    H. D.

Ynt: Amatör Denizcilik Dernekleri Hakkında
« Yanıtla #8 : Ağustos 10, 2016, 14:32:11 »
En önce prensipte bile olsa AKÇALI İŞLERİN nasıl yürütüleceğini izah edin.Aidat toplanacakmı? miktarı ne kadar olacak? miktarın arttırılmasına kim karar verecek?kim toplayacak? nasıl harcanacak? harcama yetkisi kim nasıl elde edecek?Klüpte yani DERNEKTE adı ne olursa olsun sürekli veya duruma göre dernekten para alan olacak mı?
Dernek başkanlığı ayrıcalık getirecek mi? nasıl seçilecek? ne kadar süre ile seçilecek?
Kurucu üye imtiyazı olacak mı?Üye kabulü,ihracı nasıl olacak?
« Son Düzenleme: Ağustos 10, 2016, 14:33:22 Gönderen: Hüseyin Durmaz »
*

    A. U.

Ynt: Amatör Denizcilik Dernekleri Hakkında
« Yanıtla #9 : Ağustos 10, 2016, 14:35:32 »
Sevgili Hakan korsanım;
Sana diyorum. Eminim birilerinin varlığımızdan haberdar olmasını amatör denizcilerin sorunlarının atla deve olmadığını bilmesini en az benim kadar istersin. Ancak birilerinin üzerimizden elde ettiği artı değeri de birilerine peşkeş çekecek diye bu örgütlenmeye karşı durmayı doğru bulmuyorum. Marinası, bayrağı, belgesi, iskelesi, tonozu, zehirlis ıvırı zıvırı bir sürü sorun var. Bir yerlere yazı bile yazamıyoruz. Bir kaşe bir imza acil gerekiyor. Birlikteliğin başında tüm detay ortaya çıkmaz. Ama beni de kimse kuyruk olarak kullanamaz. Bir şeyler yapmalı. Aklında gizli niyeti olanla yola çıkmayalım tamam, nasıl başlayalım onu konuşalım. Haydi diyelim.
Sevgiler.
*

    İ. O.

Ynt: Amatör Denizcilik Dernekleri Hakkında
« Yanıtla #10 : Ağustos 10, 2016, 17:16:05 »
Hakan Tiryaki
Belirttiğin endişelerin tamamına katılıyorum. aslında bende yazımda özde aynı şeylerden bahsetmeye çalıştım.Günde  iki çay veya 5 tane eksik sigara içmek  ayda yaklaşık 60 yılda 720 tl sanırım.(hep matematikten ikmale kalırdım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.

Ki sen bu dernek konularında en azından benden tecrübelisin. 20 kişilik faal üye sayısına da imzamı atarım. Eğer bir il veya ilçede egolarından arınmış demiyeyimde egoları törpülenmiş 20 kişi yoksa bu iş başlamadan biter.
Özellikle mutlaka dernek üyeleri hatta kurucu üyeleri arasında olması bence gerekli meslekleri de yazdım.

önemli olan dernekten ne beklendiğidir. dernek kurduk yarın barınma sorunu, bağlama kütüğü vs bitecek veya salt bu amaçla derneğe gelecek kişi hayal kırıklığına uğrar.
Benim kendimi ifade etme yetersizliğim olduğu için belki anlatmaya çalıştığım bazı şeyleri anlatamadım. Affola.

Hakan Erim hocam sana katılmıyorum. Bu bana sanki çobansız bir iş yapılmaz anımsatması gibi geliyor. önce federasyon sonra şube aç köleler hazır. her şubeyi bir merkezden yönet. bana ters abi.

Ortak bir tüzük veya ortak amaç belirlenebilir. hani ne diyolar asgari müşterek.

bu konu ne zaman gündeme gelse hayır diyen yok. hadi dendiğinde ortada kimse yok.

Gelin böyle bir derneğin amaçları ne olmalı? onu tespit edelim önce. yapılabilinirlik sırasına göre.Bana göre barınak işi kısa vadede hikaye. ancak son gerçekleşecek şey olur. Ama bugünden örgütlenmeye başlamazsak da hayal olur.

« Son Düzenleme: Ağustos 10, 2016, 17:21:03 Gönderen: İsmail Oruç »
*

    D. E.

Ynt: Amatör Denizcilik Dernekleri Hakkında
« Yanıtla #11 : Ağustos 10, 2016, 20:58:32 »
Ben elitist yaklaşımı olmayacak bu gibi bir oluşuma varım..Elitist ile neyi kastettiğimi özelden sorun anlatayım..yazı bazen yanlış anlaşılmalara yol açıyor..

Rüzgar kolayınıza olsun,
Dilek Ergül
*

    H. D.

Ynt: Amatör Denizcilik Dernekleri Hakkında
« Yanıtla #12 : Ağustos 10, 2016, 21:08:47 »
Oooo bu forumda bile seçkin havalarında yazanlar var.Kimisi bilgisi, kimisi sosyal durumu ile ben farklıyım vurguları yapılıyor.
Hele ki iş dernek olunca durum daha da vahim olabilir.
*

    H. E.

Ynt: Amatör Denizcilik Dernekleri Hakkında
« Yanıtla #13 : Ağustos 10, 2016, 21:19:23 »
İsmail Hocam.
Tam tersine, kinaye yapıyorum. Biz bu işi yaparız. Sonra biri "ben çoban olacağım" diye çıkar, kan gövdeyi götürür.
Bu manada uyarmak istedim.
*

    H. E.

Ynt: Amatör Denizcilik Dernekleri Hakkında
« Yanıtla #14 : Ağustos 10, 2016, 22:27:15 »
Bu arada derneğin adı "MAALESEF Üç Tarafı Denizlerle Çevrili Ülkemiz Derneği" olursa hemen başlayalım.