0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    İ. E.

Abidin Daver şilebinin hikayesi
« : Aralık 01, 2019, 14:24:06 »
Enteresan bir hikaye


Abidin Daver Şilebi’nin Hikayesi

Abidin Daver şilebi, 7 Temmuz 1955 yılında yapılan ilk Türk şilebiydi. Güvertesinden sintinesine kadar her yeri Türk işçiliğinden çıkan şilep, Abidin Daver yıllarca denizde 1 milim bile kımıldamayıp Türk halkını hayal kırıklığına uğratmıştı. Tüm Türkiye’nin aylarca beklediği o anda tüm nefesler tutulup şilebin hareket etmesi bekleniyordu. Ama ne yazık ki beklenen hareket gerçekleşmemişti. Peki, ama neden? İşte Abidin Daver Şilebinin hikayesi…

ilginc - Abidin Daver Şilebi Haliç - İlk Türk Şilebi Abidin Daver ve Hikayesi

Abidin Daver Şilebi Neden Hareket Etmedi?

Abidin Daver Şilebi’nin yapımı 7 Temmuz 1955’te tamamlandı. Şilebin yapımının tamamlanması ile birlikte gözler şilebin hareket edeceği ana çevrilmişti. Fazlasıyla sıcak bir havanın etkisinde olan Türk halkı, A’dan Z’ye kadar Türk işçiliği ile yapılan Abidin Davet Şilebi’nin oldukça merak ediyordu. Hatta Türk halkı ile birlikte dönemin politikacıları, yetkilileri ve ilgilileri konuşmalar yaparak şampanyalar patlattı ve o anı doyasıya kutladı.

 



Kutlamanın yanı sıra Abidin Daver’in kızı tarafından bir kurdele kesilerek geminin açılışı yapıldı. Bunun ardından gemiyi tutan kanca serbest bırakıldı ve geminin hareket etmesi beklendi. Ancak beklenen an gerçekleşmedi. Gemi iki saatlik uğraşlara rağmen 1 milim dahi hareket etmedi. Daha sonra yapılan incelemeler sonucunda geminin kızaklara sürülen yağın erimesi üzerine hareket etmediği anlaşıldı. Yağlar ise politikacıların konuşmayı çok uzatmasından dolayı erimişti.

ilginc - Abidin Daver Şilebi Demirde - İlk Türk Şilebi Abidin Daver ve Hikayesi

1 hafta sonra gemi denize indirildi. Fakat bu sefer tören yapılmadı. Gemi suya indirilmesine rağmen maddi imkansızlıklardan dolayı gemi seyahate başlayamadı. 5 yıl boyunca Haliç kıyısında denize açılmayı bekleyen gemi, yeni deyimlerin ortaya çıkmasına da neden olmuştur. Öyle ki bir iş çok uzayıp bitmeyince Abidin Daver şilebi gibi deyimi kullanılmaya başlanmıştır.

O yıllarda ülkede döviz bulunamadığı için gemiye motor (ana makine) alınamadı. Abidin Daver şilebi, yıllarca Haliç’te boynu bükük yatıp kaldı. Nihayet, yapımına başlandıktan tam 7 yıl sonra 1960‘ta, gemiye motorları takıldı ve hizmete girebildi.

Abidin Daver Kimdir?

Nam-ı diğer “Sivil Amiral” Abidin Daver; yazar, gazeteci, siyasetçi ve milletvekili kimliği ile tanınan birisidir. Bazı kaynaklarda Zeynelabidin Daver olarak bilinen Abidin Daver, 1886 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Edebi anlamda pek çok esere sahip olan Daver, Türk denizciliği konusunda da pek çok esere sahiptir. Dolayısıyla Türk denizciliğine sayısız faydası da bulunmuştur. Abidin Daver 8 Şubat 1954 yılında hayata gözlerini yummuştur. Ölümünden 1 yıl sonra tamamı Türk işçiliği ile yapılan ilk şilebe Abidin Daver adı verilmiştir.


Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    N. Ö.

Ynt: Abidin Daver şilebinin hikayesi
« Yanıtla #1 : Aralık 01, 2019, 15:39:00 »
İlker bey, beni çocukluğuma götürdünüz. Abidin Daver Şilebi’nin Haliç’in ortasında yıllarca yattığını iyi hatırlıyorum. Ama hüzünlü hikayesini bilmiyordum. Paylaşımınız için teşekkür ederim.


*

    İ. E.

Ynt: Abidin Daver şilebinin hikayesi
« Yanıtla #2 : Aralık 01, 2019, 18:16:31 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
İlker bey, beni çocukluğuma götürdünüz. Abidin Daver Şilebi’nin Haliç’in ortasında yıllarca yattığını iyi hatırlıyorum. Ama hüzünlü hikayesini bilmiyordum. Paylaşımınız için teşekkür ederim.
Rica ederim o senelerdeki denizciliğimizin ve denizcilik anlayışımızın güzel bir örneği olduğu paylaştım.Sevgiler