0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    G. K.

Mac gragor 26x
« : Mart 07, 2020, 18:25:14 »
Merhaba dostlar. Çok uzun bir zamandır düşündüğüm yelkenli tekne sevdasına bu yaza kadar ulaşmayı hedefliyorum. İlk deneyimim olacağından dolayı sizlerin tecrübelerine ihtiyacım okucak. Büyüklük konusu çok önemli. Çok küçük bir tekne alıp tekneye soğumakta istemiyorum açıkcası. Büyük teknenin büyük zorunlarıda olduğunu biliyorum. Ne yapmalıyım


*

    M. T.

Ynt: Mac gragor 26x
« Yanıtla #1 : Mart 08, 2020, 11:51:51 »
Gursu korsan, basliga MacGregor 26x yazmissiniz. Dusundugunuz teknelerde biri bu sanirim. Kucuk geleceginden mi korkuyorsunuz?

Kucuk teknelerin avantajlari da vardir, dezavantajlari da. Bence en buyuk dezavantajlari kucuk olmasi, icinin dar olmasi ve yuksekligi olabilir. Uzun boylu iseniz teknenin icinde egilmek istemezsiniz. Bazi denizciler kendinize yetecek en ufak boy tekneyi alin derler.

MacGregor 26 tekneleriyle guney kiyilarini ve yunan adalarini gezen bir cift var. Asagidaki youtube link’inden videolarini izleyebilirsiniz, belki biraz fikir verir.



Instagram hesaplari da var.

MacGregor 26 5000 adet den fazla uretilen sinifinda kendini ispatlamis bir teknedir.  Hareketli salmasi ile 50 cm derinlige kadar tekneyi sokabilirsiniz, hatta sahile bile cekebilirsiniz.


*

    B. B.

Ynt: Mac gragor 26x
« Yanıtla #2 : Mart 08, 2020, 18:27:14 »
Ahmet Ilgaz korsan ın ilk teknesi sevgili eşi ile beraber birkaç sezon zevkle kullandılar. Her sene güneye indirip çıkardılar ve gökova körfezi yunan adaları gezmedik yer bırakmadılar. Ahmet hep sevgi ile bahsederdi teknesinden. Forumda yazılarını aratırsanız bulabilirsiniz belki. Çok şey öğrenebileceğiniz basit bir tekne. Römorklanabilmesi hem kışlatmak hem bakım yapmak için çok ucuz çözümler üretebileceğüniz hem de güneye çekerek bile götürebileceğiniz manasına geliyor. Internette anormal bilgi var hakkında.


*

    E. N. C.

Ynt: Mac gragor 26x
« Yanıtla #3 : Mart 08, 2020, 20:28:21 »
Merhabalar,
Complete Book of Sailing'de tekne seçimi için "Denizciyseniz, koşullarınıza ve isteklerinize uygun bir tekne seçebilirsiniz. Acemiyseniz ve yelkenciliği öğrenmeden önce tekne sahibi olmaya kararlıysanız büyük bir tekne almayın" demiş Bob Bond. "Çoğu zaman yapacağınız alış-verişi elinizdeki para miktarı belirleyecektir. ... Bir teknenin yıllık bakım masraflarının alış fiyatının yaklaşık %10'u ve üzerinde olacağı hesaba katılmalıdır." dendikten sonra, ailenizin kaç kişi olduğu, tekneyi hep birlikte kullanıp kullanmayacağınız gibi faktörler üzerinde de durulmuş. Tıpkı araba ya da bisiklet gibi, seçenekler (ve karar vermesi) zor.

MacGregor bence de kullanışlı bir tekne ve başlangıç teknesi olarak olsun, devam etmek için olsun kötü bir yatırım sayılmaz ve bütçenize uygun buluyorsanız iyi durumda bir MacGregor alabilirsiniz. Kararınız, seçiminiz ne olursa olsun, tekneye ve denize soğutmamasını dilerim.


*

    H. T.

Ynt: Mac gragor 26x
« Yanıtla #4 : Mart 08, 2020, 23:34:50 »
Gürsu korsanım benim ilk teknemde macgregordu bu tekne içinde 4 kişinin yaşayacağı hafta sonu teknesi olarak harika bir tekne, iyi bir pazarlıkla alırsanız satarken de zarar etmezsiniz.
Haftalık seyirlerde 4 kişilik bir aile için uygun değil rahat edemezsiniz, satınalma, bakım ve Marina maliyetlerini karşılayacak imkanlar varsa doğrudan 39-44 fit bir tekne almanız uygun olur.
Alacağınız 8 metrelik bir tekne ile 13 metrelik bir teknenin alışma süresi çok farklı değil, denizciliğe büyük tekne ile başlayanbir çok arkadaşımız var.
İnşallah hayallerinize en kısa zamanda ulaşırsınız.

*

    K. S.

Ynt: Mac gragor 26x
« Yanıtla #5 : Mart 09, 2020, 10:23:21 »
4 yıl kadar kullandım. Çok eğlenceli teknedir. Yelken performansı fena değil.Ancak sağanaklardan çok etkileniyor. Onun dışında kabin içi boyundan beklenmeyecek kadar büyük. 70-80 cm derinliğe kadar girebiliyor. Ama ne tam yelkenli ne de tam motoryat. 
*

    A. K.

Ynt: Mac gragor 26x
« Yanıtla #6 : Mart 09, 2020, 10:58:20 »
Eski mumessil ile görüştüğümde  Mcgregor 26 nın yapılma amacının deniz değil göllerde kullanım için oldugunu . Hatta 50 Hp motor ile gölde su kayagı yapıldıgını söylemişti.
*

    H. D.

Ynt: Mac gragor 26x
« Yanıtla #7 : Mart 09, 2020, 11:00:00 »
 Tekne kullanımında Deniz ile gölün farkı nedir?
*

    A. Ç.

Ynt: Mac gragor 26x
« Yanıtla #8 : Mart 09, 2020, 11:27:10 »
Sadece tahmin: Gölden kastedilen küçük çaplı sulardır. Rüzgar olsa bile kıyıdan kıyıya mesafe fazla olmadığı için dalga fazla yükselemez. Mac Gregor ise ok dengeli bir tekne değildir, hatta seyirde kamara üstüne çıkılmaması konusunda bir uyarı bile vardır. Bu nedenle göllerde rahat kullanılır, sakin havada denizde de kullanabilirsiniz ama aşırı dalgada ne olur çok emin değilim.
*

    E. S.

Ynt: Mac gragor 26x
« Yanıtla #9 : Mart 09, 2020, 12:03:08 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Sadece tahmin: Gölden kastedilen küçük çaplı sulardır. Rüzgar olsa bile kıyıdan kıyıya mesafe fazla olmadığı için dalga fazla yükselemez. Mac Gregor ise ok dengeli bir tekne değildir, hatta seyirde kamara üstüne çıkılmaması konusunda bir uyarı bile vardır. Bu nedenle göllerde rahat kullanılır, sakin havada denizde de kullanabilirsiniz ama aşırı dalgada ne olur çok emin değilim.

Meriç Korsanın yukarıda bahsettiği youtube kanalındaki videolarının hemen hepsini izledim, hava sertleşince kaçacak yer arıyorlar ve bu esnada tekne yolcuları biraz hırpalıyor. Mcgregor 26 için yelken donanımı da olan bir motor yat denilebilir, hatta direği indirirseniz ve balast tanklarını boşaltırsanız saf kan bir motoryat olabilir ama asla bir saf kan bir yelkenli olamaz. Bir büyük dezavantaj da boyuna kıyasla çok küçük bir havuzluğu olması.
Bu tasarımın getirdiği avantajları da yok değil tabii. Beachable denilen kafadan kumsala bile çıkabilen, sığ sularda sıkıntısız seyir yapabilen, römorkta taşınarak veya kışlayarak hem uzun süreli tekne transferlerinden kurtaran hem de pahalı marina ve kara park ücretlerinde kurtaran bir teknedir.
Sizin kullanım amacınızda hangi özellikleri daha ağır basıyor ise kararınızı bu yönde alırsınız.
*

    Ö. Ö.

Ynt: Mac gragor 26x
« Yanıtla #10 : Mart 09, 2020, 14:01:43 »
Yatların belirli tasarım/güvenlik sınıfları var, bilmem McGregor hangisine girer;

A- OKYANUS  “Ocean” (Bofor>8 / Dalga>4m)
Karakteristik dalga yüksekliğinin 4 metreyi ve rüzgar kuvvetinin 8 Bofor
ölçeğini aşabileceği durumlar dikkate alınıp, normal dışı şartlar dikkate alınmaksızın, uzun
süreli seferler için tasarımlanmış ve büyük ölçüde kendi kendine yetebilen tekneler.

B- AÇIK DENİZ  “Offshore” (Bofor<=8 / Dalga <=4m)
Karakteristik dalga yüksekliğinin 4 metre dâhil, 4 metreye ve rüzgâr
kuvvetinin 8 Bofor dâhil, 8’e ulaştığı durumlarda, açık deniz seferleri için tasarımlamış
tekneler.

C- KIYI  “Inshore” (Bofor<=6 / Dalga <=2m)
Karakteristik dalga yüksekliğinin 2 metre dâhil 2 metreye ve rüzgâr kuvvetinin 6
Bofor dâhil 6’ya ulaştığı durumlarda kıyı suları, geniş körfezler, nehir ağızları ve haliçler,
göller ve nehirlerdeki seferler için tasarımlanmış tekneler.

D- KORUNAKLI SULAR  “Sheltered Waters” (Bofor <=4 / Dalga<=0,3m)
Rüzgar kuvvetinin 4 Bofor’a (dâhil) kadar olabileceği, karakteristik
dalga yüksekliğinin 0,3 metreye (dâhil) zaman zaman, örneğin geçen tekneler sebebiyle, en
çok 0,5 metreye kadar yükselebildiği kıyı suları, küçük körfezler, küçük göller, nehirler ve
kanallardaki seferler için tasarımlanmış tekneler.

Kaynak: GEZİ TEKNELERİ YÖNETMELİĞİ / EK-1
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    A. K.

Ynt: Mac gragor 26x
« Yanıtla #11 : Mart 09, 2020, 14:07:40 »
Arkadaslarımız vardı 6 havada "abi havaya bak mis gibi" diye çıkıp yelken yaparlardı. O adamlarda bu tekne sorun olmaz ama o adamlarda bu tekneye binmez . Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Efe korsanın dediği gibi tamamen kişinin seçimine bağlı. Hafta sonları ailecek gezecek bir tekne. Hava sertleşti mi  basarsın 50 Hp motoru 15 dakikada sahildesin . Marmarada nerede olsan 15 dak sonra sahildesin .Her havada yelken yapacaksın diye bir kural yok zaten
« Son Düzenleme: Mart 09, 2020, 14:10:30 Gönderen: Atilla Kaplan »
*

    H. A.

Ynt: Mac gragor 26x
« Yanıtla #12 : Mart 09, 2020, 14:27:47 »
Mac gregor ile Ege de dolaşan arkadaşlar vardı .Birkaç yıl önce bacanagim  marmaris ten maç Gregor aldı  ve bu sayede bir deneyim sahibi oldum  benzin sorun değilse 50 hp ile güzel gidiyor fakat dalga yüksekliği arttıkça seyirde konfor kalmıyor  .motor ile yanasmalarda  rüzgar varsa şu üstünde tekne kayıyor  yelken ise belki ben boyle hissettim bilmiyorum  orta sert havalarda güven vermedi bana
İç tasarım güzel  ne kadarla yetineceginize  bağlı sizi mutlu hissettirmesi
Kısaca  ne tam bir yelkenli nede tam bir motor yat yani devekuşu gibi  ne deve nede kuş  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Lütfen kimse alınmasın  marmaris-datca-kos ve turgutreis te biten bir transfer tecrübem var sadece edindiğim kendime ait fikirlerim
Hayirli olsun
*

    G. K.

Ynt: Mac gragor 26x
« Yanıtla #13 : Mart 10, 2020, 16:19:20 »
Çok teşekkür ederim peki mcgragor muadili tekne tavsiyesi olanlar varmı
*

    Z. G.

Ynt: Mac gragor 26x
« Yanıtla #14 : Mart 10, 2020, 16:35:52 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Tekne kullanımında Deniz ile gölün farkı nedir?

Bu sorunun cevabını her zaman merak etmişimdir .