0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    A. K.

Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« : Nisan 29, 2020, 17:48:57 »
Direğe tırmanmak artık kabus haline geldi . Biraz kilo biraz da aşağıdan fazla destek alamamaktan dolayı, emniyet mandarı olmak ve gerekirse dağcı malzemeleri de kullanmak  kaydıyla , tırmanmak için direğe açılır kapanır basamak yapmaya karar verdim .

Direk aluminyum ancak basamağı paslanmaz mı aluminyum mu yapmam lazım karar veremedim.
Aluminyum olursa bazı parcaları döküm yapmak isterim .

Hangi tip basamak , hangi malzemeden , basamak aralıkların mesafesi , katlanma şekli konusunda nasıl yapılamıyacağı değil , nasıl  olabileceği ile ilgili yapıcı katkılarınızı bekliyorum.
Resim yükleyemediğim için bana sıcak gelen tipi gösteremiyorum.,
« Son Düzenleme: Nisan 29, 2020, 17:50:57 Gönderen: Atilla Kaplan »


*

    M. A.

Ynt: Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« Yanıtla #1 : Nisan 29, 2020, 17:53:32 »
Atilla Kaptanım,
Direği sonradan çok fazla delmenin sakıncalı olduğundan bahsederlerdi.
Bu konuyu belki bir uzmanı açıklayabilir.


*

    A. K.

Ynt: Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« Yanıtla #2 : Nisan 29, 2020, 18:20:15 »
Bağlantıları perçinle yapmayı düşündüm. Basamakları direğe sağlı sollu 30 ar cm mesafeyle delerek bağlarsak  tüm delikleri tek tarafa delmemiş oluruz  mu..? Haklı olabilirsiniz.
yani şaşırtmalı   direğin iskele tarafında 60 cm de bir basamak  sancak tarafında da 30 cm de basacak şekilde  aynısı ancak şaşırtmalı
« Son Düzenleme: Nisan 29, 2020, 18:26:41 Gönderen: Atilla Kaplan »


*

    A. Ç.

Ynt: Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« Yanıtla #3 : Nisan 29, 2020, 18:58:09 »
Mesafeleri mümkün olduğu kadar fazla yapın. Bir ayağınız basamakta iken diğerini kaldırıp ucu ucuna bir üst basamağa koyabilecek kadar uzak olsun, basamağa çıkmakta zorlanmayın ama apartman merdiveni gibi de çok yakın olmasın. Direğe perçinleyeceğiniz aluminyum basamak daha uygun görünüyor, her basamak için 2 veya 4 perçin deliği direği etkileyecek kadar zayıflatmaz. Uzak mesafede olmasının sebebi mandar veya iskotaların takılabileceği basmak sayısını azaltmaktır. Kullanacağınız traka veya benzeri malzemeyi tek elle direk tepesinde oturabileceğiniz şekilde ve mandara bağlayabileceğiniz şekilde yapmanız önemli, dağcılık malzemesi bu konuda yardımcı olsa da kesin çözüm değil. Deneme yanılma sonrası en doğrusunun cumar ile tırmanmak olduğunu buldum. Halatı kontrol ediyorsunuz, bir ucunu güvertede sağlam şekilde bağlıyorsunuz ve tırmanıyorsunuz. iniş için 8 şekline ascender kullanıyorum, işin başında direk tepesinde belki de korkudan ascender'a geçmekte zorlandım ama artık kolayca geçebiliyorum. Sabit basamakta tırmanmak veya inmek sorun değil ama iş yapacağınız seviyede trakaya geçmek çok daha zor oluyor. Aşağıda bir yardımcıya güvenirseniz, trakaya oturmuşken, aşağıdaki yardımcı halatın boşunu alır, siz basamaktan çıkarsınız istediğiniz noktada trakanıza bağlı halatı aşağıdaki kişiye sabitletirsiniz. Yine de cumar takılmış ikinci sabitlenmiş bir mandar emniyet açısıdan iyi olur. 

Hazır satılan basamakları iyice incelemeden kendiniz basamak tasarlamayın. Basamaklar siz bastığınızda sizi taşıyacak kadar sağlam olmalı, katlandığında katlı durmalı ve halat takılmamalı ve halatla açılmamalı. Paslanmaz çelik basamak, özellikle tuzu suyun ulaşabildiği yerlerde aluminyum peröini yer, paslanmaz çelik perçin kullanırsanız da direği yer. En doğrusu alüminyumdur.


*

    R. E.

Ynt: Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« Yanıtla #4 : Nisan 29, 2020, 23:21:19 »

Ana yelkenin yerine çekilebilen bu aparat konusunda bilgi ve deneyimi olan var mı?

---------
Fotoğrafı ve linki kopyalayamayınca sildim..

 Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


« Son Düzenleme: Nisan 29, 2020, 23:27:26 Gönderen: Recep Ertürk »

*

    A. K.

Ynt: Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« Yanıtla #5 : Nisan 30, 2020, 00:15:24 »
Uygun malzeme bıulunursa koseleri yuvarlatılmış aluminyum basamaklarla bu iş olabilir gibi. Makina liftlerinde kullanılan kayıs veya kamyon branda , mal gergi kayısı olabilir ancak en önemlisi bağlantı noktaları, tutturmalar. Sadece dikişe güvenmiyorum , muhakkak mekanik bir tutturma olmalı diye düşünüyorum.

Ancak her durumda sabit basamaktan daha kolay.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    A. K.

Ynt: Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« Yanıtla #6 : Nisan 30, 2020, 02:28:40 »
Atilla korsan ım geçen ay ben teknemde sabit basamakları kendim aleminyum  malzemeden döktürüp direge perçinlr çaktım. Siz kapanır istediğiniz için onun nasıl yapılacağını bilemem lakin birkaç önemli konuda yardımcı olabilirim. Şu şekilde basamak başına en az 2 alta 2 üste 5mm lik delik açın ve 5 mm uygun perçin le çakın ve montaj yerlerine kesinlikle çift taraflı bant yapıştırın bu hem korozyonu engeller hemde montajda kolaylık saglar. Direginizin ovalligi hakkında bilgim yok ama basamagın birleşme yerini diregin ovalligine ayarlarsanız çok daha iyi olur. Perçinleride rapid marka alırsanız çok saglam aleminyum çeşitleri var nalburlarda satılan basit perçin kullanmamanızı öneririm. Kullanımına gelirsek çok memnunum benim mandarlar direkiçi çalıştığı için çarpariz yaşamadım.  teknesiyle ugraşmayı seven herkese  kesinlikle tavsiye ederim.
*

    A. Ç.

Ynt: Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« Yanıtla #7 : Nisan 30, 2020, 08:03:46 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap




Zamanında benzerini denedim. Tırmanmak kesinlikle kolay değil, özellikle başlangıçta esneme yüzünden çok zorlanıyorsunuz. Sonrasında da basamaklara ayak sokmak bile sorun oluyor.
*

    H. B.

Ynt: Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« Yanıtla #8 : Nisan 30, 2020, 09:51:07 »
O halde, bu tür uygulama yapan teknelerin direklerine çıkarak hangi modelin bize uygun olduğunu, hangisinde daha rahat inip çıktığımızı denemek lazım. Sanırım boy, kilo, yaş, eklem sorunları, özellikle, diz, omuz, kol el ve el bileği (ki bunlar bir yaştan sonra başa dert olabiliyor) problemlerini hesaba katmak gerekir.
*

    M. A.

Ynt: Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« Yanıtla #9 : Nisan 30, 2020, 10:12:09 »
Ben genelde tek başımayım teknede iş yaparken, bazen direğe çıkmak gerekiyor, herzamanda tecrübeli birini bulmak zor direğe birini çıkarmak için. Resimdeki gibi direk kanalına  basılan bir merdiven baya işi kolaylaştırır çıkarken.
Bunun imalatını yapan arkadaş buranın üyesi bildiğim kadarı ile.
*

    A. Ç.

Ynt: Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« Yanıtla #10 : Nisan 30, 2020, 10:13:35 »
En doğru uygulama iyi bir trakayı (sağlam, oturan kişi bayılsa bile dik taşımaya devam edecek) bir mandara bağlamak (gerçekten bağ yapacaksınız, snap şakıl gibi malzemeler kullanmayacaksınız, U kilide örülmüş mandar da olabilir) İkinci bir mandarı da yine trakaya bağlayarak aşağıda iki kişinin olması, biri mandarı vinç ile basarken (mandar, varsa piyanodan geçirilmeli ve piyano kapalı olmalı) ikinci mandar ise yine piyanıdan geçip başka bir vince volta edilmeli ve diğer mandar vinç ile çekilirken bu mandarın boşu el ile alınmalı. İnerken, mandarlar vince voltalı iken ve el ile çımaları tutulurken piyanolar açılacak ve mandarlar boşlanarak kişi aşağı kaydırılacak. Gurcatalar hizasında dikkatli olunmalı, inen kişi bacaklarını direğe yakın tutyuorsa gurcataya geldiği zaman takılabilir.

Eğer ikinci bir kişi yoksa ikinci mandar piyanodan geçirip piyano kapatılır, vince volta edilerek, çıması koç boynuzuna volta edilir. Bu mandara bir cumar geçirilir ve cumar trakaya bağlanır, kişi yukaru çekilirken cumar halat üzerinde yukarı kayar ama aşağı kaymaz. Çekmekte kullanılan mandara bir şey olursa en azından kişi aşağı düşmez ama nasıl indirilir, bunu düşünmek gerekir. Başka yedek mandar yoksa genova mandarı, balon mandarı kullanılabilir, eğer yoksa tek çare kişiyi cumarlı mandarla direk tepesine çekip yeni bir mandarı donattırmak gibi görünüyor.

Ben yalnız başıma çıkmak için iki cumar, bir traka ve bir 8 şeklinde descender kullanıyorum. Yedek olarak ikinci mandara donatılmış bir üçüncü cumar düşünülebilir ama bwen pek kullanmadım. Dağcıların çok kullandığı bu malzemeler bana direğe basamak yapmak gibi yöntemlerden çok daha güvenli görünüyor.
*

    S. Ç.

Ynt: Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« Yanıtla #11 : Nisan 30, 2020, 10:17:26 »
Bence..direğe sabit basamak takmayın..Katlanır bile olsa,direğin yalın görüntüsünü bozuyor,hatta bazılarında kılçık gibi duruyor..Senede iki üç defa kullanılacak birşey için hem gereksiz masraf hemde görsel bozukluk..
*

    A. K.

Ynt: Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« Yanıtla #12 : Nisan 30, 2020, 11:07:23 »
Resimdeki  merdivendeki kayısların basamak sistemi yerine basamaklar arası 300mm- 350 mm olacak şekilde 40 mm x 5 mm    aluminyumdan yapılabilir.

Resimdeki gibi Yine direk kanalına gecen bir sistem olur direğe basılır ama onun amacı sadece merdivenin duz olmasını ve sağa sola oynamamasını sağlar. Basamaklar tek tek aluminyumdan yapılır ve birbirine cıvatalarla oynak olacak şekilde bağlanır ve basamakların her birleşme yerinden (35 CM) direğe bağlantı olur. Bu şekilde ağırlık temelde aluminyumda olacak.

Ağırlık takriben 12 KG + direk boyunca kayıs ve direk bağlantıları .

Eğer uygulanabilirse Serdar korsanın dediği gibi bir cok sıkıntıdan kurtuluruz
« Son Düzenleme: Nisan 30, 2020, 11:11:02 Gönderen: Atilla Kaplan »
*

    H. E.

Ynt: Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« Yanıtla #13 : Nisan 30, 2020, 19:21:20 »
Basamak başına 4 delikten direğin üstüne onyüzmilyon delik delmek ne kadar doğru?

Büyük firmalara bir bakalım; Amel Maramu, Swan... onlar basamak takmışlar mı acaba uzun yol teknelerine? İncelemek lazım.
*

    A. D.

Ynt: Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« Yanıtla #14 : Nisan 30, 2020, 22:30:26 »
değerli abilerim yelken den önce yüksekte calışma uzmanlıgı ve ulaşılamayan noktalarda cözüm ortaklıgı yapan bir şirketim vardı profesyonel dagcılık bilgilerimi pekiştirdigim bir işti. Bu vesile ile ip merdiven veya yukarıdan tek mandar halatı kullanılarak direge tırmanmak hem riskli ve hata payını artırıyor hemde denizin ortasında direge tırmanmanızı salınımdan dolayı olumsuz etkiliyor.
Bu sebeplen ben diregim yerde iken toplamda 18 adet basamakla 13 metrelik diregin tepesine ulaşım sagladım. 5cm genişliginde 0,4 et kalınlıgında alüminyum bantı 35 cm aralıklarla kesip mengenede egerek ücgen basamaklar yaptım. 10 cm genişliginde basamak yeri 15 cm 60derece açı ile egip alt ve üst uçta 5 er cm direge perçinleme tabanları şeklinde oluşturdum. alt ve üstte 2 şer perçin tutuyor. basamak zemini iple veya kumaşla sarıp ayak basamagını kalınlaştırdım. bu sayede özellikle en tepedeki 2 basamakta uzun süre basılsa bile köşeler can yakmıyor.tepede aynı hizada 2 basamak calışma kolaylıgı açısından tavsiye ederim.
eski bir spor tırmanişcı olarak tavsiye etmesemde ben emniyetsiz bile 20 snde tepeye ulaşıyorum. tabiki fizik ve kondisyon çok önemli. dedigim gibi ben daglarda parmak kalınlıgındaki yerlerde yüzlerce metre tırmandım bu tecrübeme güveniyorum ama hata yapıyorum orası ayrı....
Tek başına tırmanabilmek için, tırmanış emniyet kemerini kuşanıp cift ip teknigi dedigimiz her zaman iplerden birisi basamakta takılı ,sırası ile alttakini üste al,basamakta yüksel ve işi tekrarla şeklinde yapabilirsiniz. nalbur ve hirdavatcılarda buyuk agızli inşaat karabinaları vardır onu kullanabilirsiniz.
url=https://ibb.co/Hqq66cS]Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap[/url]

fotoda yok sonradan basamakların köşesinden ince kilavuz ip ile alttan üste bir hat oluşturdum. bu kilavuz ip diger halat ve yelkenlerin basamaklara takılmasını engelliyor.
« Son Düzenleme: Nisan 30, 2020, 22:33:17 Gönderen: Alattin Doğdu »