0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    O. B.

Ynt: Buzkutusu
« Yanıtla #30 : Ocak 11, 2012, 11:32:51 »
Poliüretan, cam yünü, taş yünü, kauçuk,foamboard vs. hepsinin ısı geçirgenlik katsayısı 0.03 ile 0.04 W/mK arasında değişmektedir. Bu katsayı sıcaklık ile de değiştiğinden ortalama değer 0.035 W/mK olarak alınabilir. Yani ne kullanırsan kullan sonuç fazla değişmeyecektir. Bu nedenle en ucuzunu kullanmak daha akıllıca olur.

Cam yünü kanserojen olduğundan taş yününü seçmek daha akılıcadır. Poliüretan, foamboard ve kauçuk su temasından fazla etkilenmeyeceğinden su sorunu olan yerlerde bunları kullanmak daha akıllıcadır. Binaların dışında foamboard kullanılmasının nedeni sudan az etkilenmesi ve ucuz olmasıdır.

İzolasyon kalınlığını nasıl hesaplarız?

Soğutacağımız hacim en önemli parametredir. Hesap metodu sistemimizin buzdolabı ya da buzkutusu olmasına göre değişir.
Buzdolabı izolasyonu yapacaksak:

Buzdolabı hacmi "V" olsun. İçerde sadece hava olduğunu varsayalım. İçerdeki V hacmindeki havanın kütlesi "m" olsun. Buzdolabı içindeki ortam +4 ile +10 derece arasında değişecektir. Yani Buzdolabı çalışmaya başlayacak ve iç ortam sıcaklığı +4 dereceye ulaşınca termostat buzdolabını durduracak ve daha sonra dışardan içeri doğru olan ısı akımı nedeniyle iç ortam sıcaklığı +10 dereceye ulaşınca buzdolabı tekrar çalışmaya başlayacaktır. İzolasyonun kalınlığı  buzdolabının birim zamanda ne kadar devreye gireceğini değiştirir. Örneğin benim teknemde izolasyon yapmadan önce 7 dakikada bir devreye giren buzdolabı izolasyondan sonra 12 dakikada bir devreye girmeye başlamıştı.

Buzdolabını soğutmak için gereken ısı miktarı Q=mcp(T2-T1) dir.
yani "m" kütlesindeki havayı T2 sıcaklığından T1 sıcaklığına indirmek için içerdeki havanın kütlesinden çekilmesi gereken ısı miktarı "Q" dur. Burada cp havanın özgül ısısıdır.

Hesaplanan bu Q değeri aynı zamanda içerdeki hava hacminin +4 den +10 dereceye çıkması için gerekecek ısı miktarına eşit olacaktır.
Şimdi başka bir modele geçmemiz gerekecektir. Soru şöyle? Bu Q değeri kadar ısının buzdolabının dışındaki ortamdan buzdolabının içine akması için gereken zaman nedir?


**devam edecek***
« Son Düzenleme: Ocak 11, 2012, 11:35:31 Gönderen: Orhan Barut »


*

    M. E.

Ynt: Buzkutusu
« Yanıtla #31 : Ocak 11, 2012, 11:37:24 »
Orhan Hoca hoşgeldin... )))


*

    N. İ.

Ynt: Buzkutusu
« Yanıtla #32 : Ocak 11, 2012, 12:02:20 »
hocam saygılar..hoş gelmişsen.


*

    O. B.

Ynt: Buzkutusu
« Yanıtla #33 : Ocak 11, 2012, 12:24:48 »
Bu sorunun cevabını bulmak çok kolay değil.

Bu cevabı bulmak için Geçici Rejimde Isı transferi hesapları yapmak lazım.

Buzdolabının duvarının iç yüzü +10 derece kabul edilecek, dış yüzü eğer mevsim yaz ise +30 derece(bulunduğunuz mahale göre) kabul edilecek ve buzdolabının iç yüzünün aniden +4 dereceye soğutulması sonucunda duvardaki ısı transferi geçici rejimde çözülerek iç yüzün +10 dereceye ulaşması için gerekecek zaman hesaplanacak. Ve bu hesaplar çeşitli kalınlıkta izolasyon için  arzu edilen devreye girme süresi bulunana kadar tekrarlanacak. Bunun için ikinci dereceden bir diferansiyel denklem çözmek gerekir.

Bu hesaplar bu forumun boyunu aşar bu nedenle detaya girmeyeceğim. Detay isteyenler Isı İletim konusunda literatür ararlarsa bulurular.

Sonuç olarak basit buzdolaplarında veya buzkutularında bu kadar detaylı hesaba girmektense konstrüksiyonumuzun ve bütçemizin elverdiği en kalın izolasyonu yapmak en akıllıca yöntemdir  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    D. Y.

Ynt: Buzkutusu
« Yanıtla #34 : Ocak 11, 2012, 15:47:45 »
Orhan korsan güzel bir yazı.

Bir sorum olacak. 7 dakikada bir çalışan buzdolabım izolasyonla 12 dk. bir çalışmaya başladı demişsin.
Teknedeki buzdolabı orjinal değilmiydi yoksa buzdolabı orjinal donanımda olsa dahi ilave bir izolasyon istiyor mu...

Teşekkürler,
Derya

*

    O. B.

Ynt: Buzkutusu
« Yanıtla #35 : Ocak 11, 2012, 15:58:59 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Orhan korsan güzel bir yazı.

Bir sorum olacak. 7 dakikada bir çalışan buzdolabım izolasyonla 12 dk. bir çalışmaya başladı demişsin.
Teknedeki buzdolabı orjinal değilmiydi yoksa buzdolabı orjinal donanımda olsa dahi ilave bir izolasyon istiyor mu...

Teşekkürler,
Derya
Buzdolabı orijinal ama ben ilave izolasyon yaptım.
*

    D. Y.

Ynt: Buzkutusu
« Yanıtla #36 : Ocak 11, 2012, 16:30:15 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Buzdolabı orijinal ama ben ilave izolasyon yaptım.

Peki bir soru daha, malzeme olarak ne kullanmıştınız Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    O. B.

Ynt: Buzkutusu
« Yanıtla #37 : Ocak 11, 2012, 17:23:44 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Peki bir soru daha, malzeme olarak ne kullanmıştınız Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bauhaus'ta satılan tek yüzü Alüminyum kaplı cam yünü levhanın diğer yüzünü de ben Alüminyum kapladım ve bu levha ile iki kat yalıtım yaptım.
*

    A. Ç.

Ynt: Buzkutusu
« Yanıtla #38 : Ocak 11, 2012, 17:32:22 »
En iyi izolatör vakumdur. Vakumdansonra kuru hava gelir. Kuru havanın iyi bir izolatör olması için dolaşmaması (konveksiyon yapmaması) gerekir. Kuru havanın dolaşmaması için aradaki malzeme önem taşır. Cam elyafı havanın dolaşmasına kısmen engel olur, araya su girerse izolasyon özelliğini tamamen kaybeder. Havayı tamamen dolaşmaktan alıkoyan kapalı hücreli sistemler bu nedenle tercih edilmelidir. Poliüretan köpük, levha veya strafor bu nedenle tercih edilmelidir.
*

    A. S. E.

Ynt: Buzkutusu
« Yanıtla #39 : Ocak 11, 2012, 22:27:20 »
     Teşekkürler Orhan korsan Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    C. P.

Ynt: Buzkutusu
« Yanıtla #40 : Ocak 12, 2012, 09:42:50 »
Ben sorunu kanser ilaçlarının konduğu strafor kutularla çözdüm. Hatta kutulardan birinin altına buz yerleştirip arasına gazete koyduktan sonra üzerinede istavrit ve sarıkanatları koyup datça-palamutbüküne gönderdik. inanın buzlarda erime bile olmamıştı. Kutunun kalınlığı 5 cm kadardı. 
*

    Ö. K.

Ynt: Buzkutusu
« Yanıtla #41 : Ocak 12, 2012, 16:17:42 »
bir forumda tartışılıyor du bu konu..  (ingilizce)
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    A. Ç.

Ynt: Buzkutusu
« Yanıtla #42 : Ocak 12, 2012, 18:16:04 »
Buz kutusundan en iyi yararlanma yolu, buzları üste koymaktır. Soğuk hava aşağı iner, sıcak ise yukarı çıkar, bu nednele soğutma ve muhaazaq için soğuklar yukarı koyulmalıdır. Buz kutusunda aşağıdaki gıdaları ıslatmamak için donmuş su şişesi veya kapalı kaplar içinde donmuş su kullanmak özellikle denizde iyi sonuç verir. Eriyip çözülen sular içecek olarak kullanılabilir.
*

    H. E.

Ynt: Buzkutusu
« Yanıtla #43 : Ocak 12, 2012, 19:12:22 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
bir forumda tartışılıyor du bu konu..  (ingilizce)
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

 Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Link mi yanlış oldu, hatlar mı karıştı? Bu sayfalarda denizcilikle ilgili çoğu iphone uygulamasının nasıl da  para tuzağı olduğu konusunda bir görüş var.